Jump to content

Hiram Abif ve Masonluk İlişkisinin gizemi

MALCOLMX

Önerilen Mesajlar

Hiram Abif ve Masonluk İlişkisinin gizemi

http://www.bilinmeyen.com/uplimages/sed08.jpg Tevrat kaynaklı Hiram Efsanesi´nde adı geçen işaretler, isimler ve kelimeler mason sembolizminde önemli rol oynuyor. Bunun da ötesinde, masonluğun kuruluşu şu efsaneye dayanıyor: "Rivayete göre "mabet" (Hazreti Süleyman´ın Sarayı) inşaasında yirmi bin bin kişi çalışmıştı. Baş usta Hiram Usta idi. Bir dul kadının oğlu olan Hiram Usta işçileri çırak, kalfa, usta şeklinde üç dereceye ayırmıştı. Her dereceye mimarlık bilgilerinin bir kısmını öğretmişti ve bunlar birbirlerinin sırlarını bilmezlerdi. kalfalar Hiram Usta´dan ustalık sırlarını öğrenmek istemişler, "çalışarak öğrenilir" cevabını alınca ustaya kinlenerek onu öldürmeye karar vermişlerdi. Hz. Süleyman katilleri cezalandırdı, yeni bir büyük üstad mimar tayin etti. Böylece operatif masonluk Hiram Abif´in ölümü ile başladı."

MÖ 900 yılı dolaylarında inşa edilen Süleyman Mabedi ve buna ilişkin olarak Hiram Efsanesi, spekülatif masonluğun en önemli sembollerindendir.

Yine, Mason Sözlüğü´nde onun için, "Hiram Abif gerçek mason niteliklerinin tümünü kişiliğinde toplamış olan yetkin insanı temsil eder" denilmektedir. Dünya masonlarının birbirlerini "dul kadının çocukları" nitelemelerinin kökeni de bu efsaneye dayanır. Bu konudaki düşünce şöyle: "Hiram Abif bir dul kadının oğlu olarak tanındığından, dünyadaki tüm masonlar birbirlerinin kardeşleri sayıldıklarından, hepsine simgesel olarak dul kadının çocuğu denilmesi geleneksel uygulama olagelmiştir."

Jakin- Boaz Sütunları

Tevrat´ın 1. Krallar, 7. babında geçen sütunlar da şöyle anlatılır: "İki tunç direği yaptı. Ve direkleri mabedin eyvanına dikti ve onun adını Jakin koydu ve sol direği dikti ve adını Boaz koydu." Bütün localarda bulunan iki sütun, Hiram´ın Süleyman Mabedi´nin giriş kapısına koyduğu sütunlardır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Masonik inisiyasyon ritüellerinde, Hiram Abif'in ölümü ve yeniden doğumunun sembolik açıdan yeniden canlandırıldığı söylenir. Masonluk insana kafayı bozduracak kadar derin bir konu. Bir iki cümleyle anlatılabicek gibi değil. İnsan bi daldı mı bi daha kolay kolay çıkamıyor, hatta insanı paranoyak bir hale bile sokuyor. Ben şahsen ipin ucunu bir türlü bulamadım ve sonunda incelemeyi bıraktım.

Masonluğun belkide en önemli rivayetini bizlerle paylaştığı için sevgili Malcolma teşekkürlerimi sunuyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

merhaba,

ben Hür ve kabul edilmiş masonlar büyük locası üyesiyim. yukarıda verilen bilgiler doğru olmakla birlikte ufak bir iki noktaya değinmek isterim. genel bir kanı masonik öğretinin yahudilik ve tevrat ile bire bir ilintili olduğudur. masonluk herşeyden önce en basit tanımıyla seküler bir ahlak okuludur. herhangi bir dinin temsilcisi değildir tarikat değildir. Hür ve kabul edilmiş masonlar ruhun ölmezliğine ve tanrıya inanırlar. diyalektik materyalistleri aramıza kabul etmeyiz. bizim dışımızda faaliyet gösteren özgür masonlar locası ve bu geleneğin kurucusu fransa grand orient hem ateist hem kadın üye kabul etmektedir. biz hür ve kabul edilmiş masonların ortak noktası tevrat yahut herhangi bir başka kutsal kitap değil tanrı inancıdır. loca toplantılarında her 3 kutsal kitapta yerini alır. kaldı ki hz.süleyman mabedinin inşası yahudiliğin ortaya çıkmasından çok öncelere dayanır. yahudi bayrağında bulunan ve bizim için de kutsal kabul edilen 6 koseli yıldız da hz suleymanın muhrudur ve bu nedenle bızler ıcın kutsal bir sembolizma icerir. bu acıdan ne bazı yobazların itham ettiği gibi ateistiz ne de seytana tapınmak gıbı sapkınca akla mantıga sıgmayacak ınancların pesındeyız.

kaldı ki turk masonlugunun yakın tarihine baktıgınız zaman cok onurlu bir gecmısı oldugu acıkca gorulur. 1908 yılında abdulhamit i tahtan indirerek 2. mesrutiyetin ilanına vesıle olan ittihat terakkicilerin tamamına yakını kardesımızdır. namık kemal gibi, ziya gokalo gibi , mithat pasa gıbı turkiye cumhuriyetinin kurulmasına vesıle olan turkluk akımlarının ulusalcı bılıncın gelısmesıne nefer olmus cogu dusunur siyaset adamı asker bızım kardesımız olmustur.

son olarak bu konunun oyle kafayı yedirtecek bir konu olduğuna da katılmıyorum. piyasada bizim vadi evlerimizi tarafından ,kardeşlerimiz tarafından yayınlanan birçok kitap kaynak mevcut. her ezoterik yapılanma gibi elbet kendimize ait yazılı olmayan rituellerimiz kurallarımız mevcut fakat bunları bilmek anlamak gerekmez işin özünü kavramak icin. biz ham tası yontmak ıcın bıraraya gelmıs duvarcı ustalarıyız. elbette ki gercek anlamda duvar insaatıyla ugrasmıyoruz spekulatif anlamda dusunsel anlamda kendimizi ham tas olarak gorerek herturlu bencıl duygulardan hırslardan kendımızı arındırmak ıcın kendı ham taslarımızı kup taslara cevırmeye calısıyoruz.

--------------------

buarada ben bu siteyi tesadufen buldum birseyler öğrenmeye meraklı ve önyargılarla beyınlerı bulanmamıs kisiler oldugunu tahmin ettiğim yazarları görünce kendimce ufak bir katkıda bulunmak istedim. genelde bizler dısarıya fazla beyanat vermeyız sagda solda cok konusmayız ki bu tum dunya uzerınde boyle degıldır amerıka da belırlı zamanlarda localarda zıyaretcı olarak bulunmanız dahi mumkun olur. bızım ezoterik bir yapılanma olmamızın dısında turkiyenın toplumsal yapısı ve onyargılı tutumlar nedenıyle gerı planda kalmayı tercıh ederız. zaten sıvıl toplum kurulusu yahut bır yardım dernegı olmadıgımız ıcın herhangi bir propognda yahut uye cekme gıbı kaygımızda bulunmaz. fakat bır mason olarak kendımınız mason oldugunu acıklama hurriyetımız herdaim vardır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Süleyman Mabedinin inşası yahudiliğin gelişinden öncedir demişsiniz. Bu cümleyi anlayamadım kusura bakmayın. Biraz açarsanız sevinirim. Çünkü bilinen tarihe karşı bir şey söylüyorsunuz. Eğer geçerli bir teziniz varsa duymak isterim. Artı Hz.Süleyman ile ilgili söylediklerinizede anlam veremedim Yahudilere göre Kral, Müslümanlara göre ise peygamberdir. Ancak sanırım siz farklı bir şekilde algılıyorsunuz kendisini bunu da açarsanız sevinirim?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Musevilerin peygamberi 10 emrin vahiy edildiği Hz.Musa'dır. Süleyman mabedi yahudilerin dini inanış merkezi değildir tek tanrı adına inşa edilmiş ilk mabettir. Davud un oğlu Hz.Süleyman İsrailoğullarına gönderilen bir peygamberdi fakat bugunkü anlamıyla museviliğin (yahudiliğin) inançlarını yayan peygamber değildi. hıristiyanlıkta kral olarak algılanır. İsrailoğullarının kral olarak görmesi bu açıdan doğru. 3 tek tanrılı din içinde kutsaldır kendisi monoteizmin evrenselleşmesi açısından. kendisinin yazdığı iddia edilen bazı eserleride hıristiyan dunyası kabul etmez o ayrı bir konu. en detaylı bilgiler kuran ın ilgili ayetlerinde mevcut. sonuç olarak süleyman mabedinin bizim için kutsiyeti tek tanrıya adanmış ilk tapınak olmasından ileri gelir. keza kullandığımız sembollerin büyük çoğunluğu o devirde yaşayan masonların(gerçek duvar ustalarının) sembolleridir. daha eskiye baktığımda mısır ve sümerlere kadar gider. zaten bütün sıkıntı bu tarihsel iç içe geçmişliklerden kaynaklanıyor. ben müslümanım aynı zamanda masonum. inandığım kitap kuran-ı kerim fakat diğer iki kutsal kitaba da aynı derece de saygı duyarım. zaten ilk yazımda da belirttiğim gibi hür ve kabul edilmiş masonların toplantılarında her 3 kitap da locanın kutsal nurları olarak yerini alır. dünyanın herhangi bir yerindeki locaya girdiğinizde ise mensubu olduğunuz dinin kitabı mutlaka orda yerini alır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bir ufak eklenti daha yapayım. ben masonluğu illaki bir din ile ilişkilendirmek istesem hıristiyanlıkla çok daha fazla bağlantı kurardım. Hür ve kabul edilmiş masonların kabul ettiği geleneksel yapı iskoç ritidir. Bizim ilk yazılı bağlayıcı metnimiz sayılan anderson nizamnamesinin yazarı da İngliz büyük locasına bağlı bir üstadımızdı ki kendisi dini inanış olarak hıristiyandır. kendisi protestan bir rahip olur. osmanlı imparatorluğu bünyesinde kardeşimiz olan şeyhulislarm dahi olmuştur. zaten 3 dinden mensup diğerlerini hakir gören insnalar masonluğu bir şekilde dışlarlar. siyonizmi kendine hedef belirlemiş yobaz bir yahudinin de farklı bakacağını düşünmüyorum. gerçi biz nekadar bazı şeylerin göründüğü daha doğrusu inanıldığı gibi olmadığını söylesek bile doğal olarak insanlar bildiğine inanmaya devam edecektir. o yüzden benim burda anlattıklarım sadece onlarca farklı görüşe karşılık içeriden birinin kendi inancı ve yaşadığı tecrubelerin ufak bir dışa vurumudur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hiram ustayı öldüren 3 kalfanın ismi Jubelo, Jubela ve Jubelum'dur.

İstanbul karaköy vapur iskelesinin hemen yanında bulunan ziraat bankası binası Türkiye'nin eski masonik binalarından biridir. Dikkatli incelediğinizde üzerinde birçok masonik sembolün yanında Hiram ustanın ve Dul Kadının heykelini de görebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...