semuel Oluşturma zamanı: Ağustos 22, 2008 Paylaş Oluşturma zamanı: Ağustos 22, 2008 1956 yılında Horasan'da doğdu. İlk şiiri 1975'te yayımlandı. Şiir ve şiir üstüne yazıları Ilgaz, Türkdili, Oluşum, Sesimiz, Dönemeç, Türkiye Yazıları, Ankara Sanat, Yeni Sanat, Yusufçuk, Somut, Sözcükler vb. dergilerde yayınlandı. Daha sonra Yamaç, Körfez, Ortaklaşa, Varlık, Yazko-Edebiyat, Yeni Düşün, Yeni Yaprak, Broy, Karşı, Şairin Atölyesi , Yeni Biçem, Dize, Düşler, Yaklaşım, Poetik'us, Kedi, Çağdaş Türkdili, İnsan, Pencere, Düşlem, Bahçe, E Dergisi, Edebiyat ve Eleştiri, Agora, Kül, Kum, Eski, Ayrıntı-Yakamoz vb. dergilerde yayımlandı, yayımlanmaya devam ediyor. Şiirlerinde, toplumsal bir varlık olan insanın bireysel-içsel sorunlarını, iletişimsizliklerini, hüznünü, toplumla olan çatışmalarını; toplumsal baskıların, zulmün, insanı etkileyişini lirik ve özgün bir anlatımla işlemektedir. İlk şiirleriyle önemli eleştirmenlerin dikkatini çekti. Şiirin imgeyle yazıldığını, imgenin de sözcüklerle oluşturulduğunu, dolayısıyla şiirin ne kadar çağrışıma dayalı olursa olsun yine de bir anlam taşıyacağını savundu. Psikiyatr olan Alper, çeşitli mesleki yazılarının yanında, şiir sorunları, şiirin oluşum süreci, yaratıcı-sanatçı psikodinamiği, yaratma süreci, yaratıcı kişilik vb. konularda da yazılar yazmaktadır. Bu yazıları içeren "Şiir ve Psikiyatri Kavşağında", Psikanaliz ve Aşk ve Psikolojik-Psikodinamik Açıdan Nâzım Hikmet Şiiri adlı deneme-inceleme kitapları yayımladı. Cemal Süreya ikinci kitabı ' Zamanın Kırılan Aynasında' için şunları yazmıştı: "Ve Yusuf Alper'i Zamanın Kırılan Aynasında sevmek. Anadolu şiir duyarlığını dipten sürdürüyor Yusuf. Büyük Hüzün. ... Genç şairler üstüne düşünelim diyorum. Kanılarımız katılaşmış ve yanlış diyorum. Karşılaştırma cesaretini göstermiyor kimse." Yapıtları: Şiir: Kanayan Şiirler (1985) Zamanın Kırılan Aynasında (1989) Yaldızlı Bir Yanılsama (1994) Yeryüzüne Vuran Telaş (1995) Şimdi Hangi Irmakta (1998) Dalgaların Sesiyle (2001) Derin Uğultu Ödülleri: 1999 Orhon Murat Arıburnu Ödülü - Sabahattin Kudret Aksal Şiir Özel Ödülü / "Şimdi Hangi Irmakta" ile KADIN Kapalı bir kutudur hayat Açtıkça kapanan Açtıkça kaybolur insan O karanlıkta Çocukken bir vecize fırlatmıştım Aşkla zeytin arasında Ben zeytini oldum bittim sevmiştim Ama bir yaştan sonra Kadın da zeytin gibiydi, anladım ‘Düğmemi koparmadım’ Kadının kadın olduğunu öğrendim Bildim amenna ÖYLE DE DEĞİL DE Derin sessizliği yırtan Bin yılların sükutuna saldırı Yolun karşısına geçebilmek İntihar süsü verilmiş eylemle Öyle de değil de Şimdi kim bilir hangi acılardan Kopup gelen ve gelecek olan İstemeden gelmiş istemeden... Yeşil bir ağaç gibi kökünden devrilen Öyle de değil de Oysa dallarında kuşlar cıvıldardılar Bu türkü onlara yakışmayacak Ormanda bırakılmak için geç, Göç için erkendiler Öyle de değil de Derin bir acının kıyısında bağdaş kurup Kederli bir yüreğin türküsünü söylediler Olmaz dedirten çığlıklarla Olur mu kardeşim böyle... Öyle de değil de Bireylikler, sayı 13, 2007 TESADÜF Cansever’i anımsatan şiiri O günlerde yazdım Karatrenlerle kara yollara çıktım Kardan adamlarla istasyonda ağladım Bir anıdan başka nedir ki? Bir ağıtın başlangıcı değil mi? Yıllar yıllar sonra ne acı tesadüf Ne acı ölüm Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.