Jump to content

Müzik Tercihin Kişiliğini Anlatıyor!


Typhon

Önerilen Mesajlar

http://cdnimages.yonja.com/pics/news/ttap_music_15.jpg

 

İskoçya'da yapılan araştırmaya göre, insanların müzik beğenileriyle kişilikleri arasında sıkı bağlar var. Örneğin klasik müzik ve caz severler yaratıcı, pop dinleyicileri ise sıkı çalışan insanlar ve ön yargıların aksine heavy metal dinleyicileri kibar, yaratıcı ve kendileriyle barışık kimseler.

 

İnsanların kişilikleriyle müzik tercihleri arasında bağları araştıran İskoçya'nın Heriot-Watt Üniversitesi'nden Profesör Dr. Adrian North, "İnsanlar genellikle kendi kimliklerini müzik zevkleri yoluyla tanımlarlar. Örneğin özel elbiseler giyerler, belirli kafelere giderler ve konuşurken belirli türden argo sözcükler kullanırlar. Kişiliğin aynı zamanda müziksel tercihle bağlantılı olması şaşırtıcı değil" dedi.

 

Müzik tercihi ile kişilik arasındaki ilişkileri merak eden araştırmacılar, dünya çapında 36,518 kişiye kişilik testi yapmadan önce 104 farklı müzik türü hakkında ne düşündüklerini sordular.

 

Araştırmacıların onlarca yıldır rock ve rap severlerin isyancı, opera sevenlerin ise zengin ve iyi eğitimli kimseler olduğunu söylediğine dikkat çeken North, "Ama şimdi ilk kez bu araştırma, kişiliğin müzik beğenisiyle ilişkili olduğunu gösterdi" dedi.

 

Araştırmaya göre, klasik müzik ve caz severler öz saygıya sahip yaratıcı kişiler, ama klasik severler daha dışa dönükken, caz severler daha utangaç.

 

Country ve batı müziği sevenlerin sıkı çalışan ve utangaç, rap severlerin girişken ve sempatikken, indie müzik sevenlerin kendilerine saygısı olmadığı ve çok kibar olmadıkları belirtildi.

 

Soul müziğini sevenler ise neredeyse bütün iyi özellikleri kendilerinde toplamışlar. Bunlar yaratıcı, girişken, kibar, kendileriyle barışık ve yüksek öz saygısı olan kimseler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet ben çok türlü dinlerim ama aslında bir çok kişiye görede çok eleştiren biriyim kolay beyenmeyen biriymişim. Bak! Ama kardeşim Emre Aluğ ödül kazandı ya.. Ben de onu gördüm televizyonda ve dedim ki:"- çok güzel olmuş kazandığı ama yani türkiyede bu kadar kaliteli müzik yapan varken neden onlar çıkmıyo.?" Aslına bakılırsa türkiye de gerçekten bu kadar kaliteli müzik yapan insan yok ya. Gerçekten de çok az belki de yok. Neden ben hep yabancı müzik dinliyorum peki?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

iyi de yerli yabancı dememişler tür demişler dinle ama hepsini dinlemiş gibi de yorum yapma bence çünkü bütün yerli müzisyenlerin eserlerini dinlemediğini biliyorum...

eleştirmektense aradığını bulmaya çalış bence bulursun ülkemizde de dışarda da;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben bu araştırmanın pek sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.tamam belki 35 bin küsür üzerinde araştırma yapmışlar.bilimsel olarak yeterli veriler mevcut.ama günümüz yaşam tarzında müzik alakasız bir amacın aracı olmakta.biraz bukalemun havası var.bach,beethoven chopen,vivaldi den birer parca bilmek klasikçi olunmuyor.yada slayer,slipknot vb üç beş metal grup parçası dinleyerek asi isyankar bir kişiliğe sahip olmuyorsunuz.zaten kimin ne olduğunu 5 dakika konustuktan sonra anlayabiliyorsunuz.müzik tercihiyle kişiliğinin bir alakası olmadığını..neden o müziği seçtiğinide..bir de işin ilgi boyutu var.ensturmanla ilgilenen biraz daha farklı bakar.parca içinde gezen ezgi melodi notalara aşık olur vs.

 

aslında bunun pek de bir önemi yok.bu da bir genelleme içine sokmaya çalışmaktır bana göre.neden böyle araştırmalara kalkarlar anlayamıyorum.neyse ipun ucu kaçtı yine:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tabii canım mesela az önce pek sevmediğim halde 80s lambada ve placebo dan daddy cool dinledim gayet iyi geldi.özellikle daddy cool.şarkıda bişey yok ama acaip gaz verdi bi anda:D şimdi de shine of your crazy açıp yerlerde sürüncem:blink: kapak olsun iskoçlara:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kişiliklere göre mi müzik seçilir..kişiliğin bir bölümü sunulan arasından seçilene göre mi biçimlenir..bu ayrı bir konu ve hatta bilimsel..ama nedense..insanları olabildiğince çok kategoriye ayırmak..ya da kategorileri var edip insanları bunlara dahil etmek ya da dahil olmalarını beklemek sanırım sosyolojik bir gerçekle ilintili..bu daha da ayrı bir konu..ama şu aşikar ki müzik paralelinde oluşan kateroriler var hale hazırda..bu kategoriler oluşurken..doğa gereği mi kriter belirleniyor yoksa..doğa belirlenmiş kriteremi uyduruluyor? baktığınız açıya göre aynı doğruluk değerine sahip yanıtlar verebiliyorsunuz sanırım..müziğin felsefe haline dönüşmüş şeklinin ki bu yaşam biçimi içinde şekillenen seçimleri de belirler,düşündüğümüz zaman büyük bir kitle yönlendirme aracı olduğunu görmezden gelmek de imkansız sanırım.belki de bu yüzden "sanat" çerçevesinde biçimlenmesi gereken bir yaratı ürünü kendi doğasında rahat bırakılmıyordur..kimbilir ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...