Jump to content

Mınıma Moralia / Theodor W. Adorno


KATA

Önerilen Mesajlar

 

 

Minima Moralia, Adornonun başyapıtıdır. İlgilendiği bütün alanları bu kitapta -bazen birkaç sayfalık tek bir fragman içinde- bir araya getirmiştir: Felsefe, günlük yaşam, siyaset ve işçi hareketinin tarihi, edebiyat ve müzik, psikoloji, Faşizm, ırkçılık ve savaş. Bir polemik kitabı olarak da görülebilir: Bütün bu konuları, karşılarında eleştirel bir tutum aldığı düşünce sistemleriyle (örneğin varoluşçuluk veya psikanaliz) ve Heidegger gibi düşünürlerle kimi zaman açık kimi zaman örtük bir tartışma içinde işlemektedir. Adornonun kendine özgü yöntemi de bu kitapta en güçlü ifadesini bulur: İlk bakışta önemsiz görünebilen tek bir olay ya da nesne (örneğin astroloji) Adornonun merceği altında, büyük tarihsel eğilimleri açıklayan bir şifre olarak belirmektedir. Sunuş yazısında kendisi şöyle diyor: Kitabın her üç bölümünde de çıkış noktası, en dar haliyle özel alandır... Buradan toplumsal ve antropolojik boyutları daha belirgin olan düşüncelere geçilir; bunlar psikoloji, estetik ve özneyle ilişkisi içinde bilimle ilgilidir. Her bölümün sonundaki aforizmalar da, bu düşünceleri felsefeye doğru geliştirir. Ama bu parçalar kitabına herhangi bir yerinden girmek de mümkündür: Amacının her noktası merkeze aynı uzaklıkta olan bir yazıya ulaşmak olduğunu yine bu kitabın bir yerinde Adornonun kendisi söylemiştir. (Arka Kapak)

 

 

sevdıgım bır bölüm -ımla ıcın sımdıden özur dılerım

 

bölüm 26-sf 51 English spoken(ıngılızce konusulur)

 

cocuklugumda ailemın ahbaplık ettiği bazı yaşlıca ingiliz hanımları sık sık kitap armağan ederlerdı bana:gencler için hazırlanmıs,renkli,resiml, kitaplar,bir de maroken kaplı,küçük yesil bir incil.armağanı verenlerin dilinde yazılmıstı hepsi:okuyup okuymayacagımı hı kımse düşünmemişti.Göz alıcı resimleri,başlıkları,vinyetleri ve deşifre edilmesi imkansız metinleriyle bu kitapların özel erişilmezliği,böyle nesnelerin kitap değil de reklam olduğunu düşündürürdü bana;amcamın Londra dakı fabrikasında ürettiği türden makineleri tanıtan reklamlar belki de.Anglo-Sakson ülkelerinde yaşamaya ve İngilizce yi anlamaya başladıktan sonra da bu izlenimim değişmedi,terıne güçlendi.Brahms ın bir sarkısı vardır,sözleri Heyse nin bir şiirinden alınmış:

 

O Herzeleid,du Ewigkeit!/Selbander nur ıst Seligkeit

(Ey yürek yarası,ey sonrasızlık!/Ben-ötekidir ancak bahtiyarlık

 

En yaygın Amerikan abasımında şöyle olmuş dizeler:

 

O misery,eternity!/But two in one were ecstasy!

(Ey acı,sonsuzluk!/iki gönül bir olunca ancak mutluluk)

 

 

Asıl metindekı kadim,tutkulu aslar,populer bir parcanın slogan sözlerine dönüstürülmüştür,parlatıp süslemek amacıyla.Bu sözcüklerin yaydığı neon ışıkları altında kültür de reklamdan başka bir sey olmadığını ortaya koymaktadır.

 

 

ayrıca mızah anlayısı da harıka:)

 

bölüm 29 sf 53

 

.....ondokuzuncu yüzyılda Almanlar düşlerinin resmini yaptılar;sonuç her zaman sebzeydi.Fransızlarınsa bir sebze resmi yapmaları bile yetıyordu,ortaya cıkanın bir düş olması için...

 

 

bölüm 4,sf 27

 

gazetelerin birinde bir iş adamının ölümünün ardından yazılmıs bir anma yazısında şu cümle göze carpıyordu

''vıcdanın rahatlığı,kalbinin iyliği ile yarışırdı''

kederli dostların böyle durumlarda kullanılan satafatlı uslupla yaptıkları gaf,iyi kapli merhumun vıcdanı kaygıdan yoksun olduğunun böyle bir dil sürcmesiyle agızdan kacırılması,cenaze alayını en kısa yoldan hakıkatın alanına ulastırıyor.

 

bölüm 74,sf 121

 

....hayvanat bahcesı de aynı umuttan kaynaklanır(metne göre

en eskıyı sımdı bulma umudu,hayvan doğasının ınsandan görduğu kötuluge ragmen daha ıyı türleri üretecegıne daır umut kast edılıyor).Nuh un gemisi düzenine göre kurulmuşlardır çünkü ortaya çıkışlarından beri burjuva sınıfı tufanı beklemektedir....Avrupa kentlerinin aşırı zengin hayvanat bahcelerinin birer yozlaşma belirtisi gibi durmasının nedeni de budur:iki filden,iki zürafadan veya bır su aygırından fazlası hayra alamet değildir......

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...