Jump to content

Daawat-Nama

davinci

Önerilen Mesajlar

bu kişinin Uzun Firdevsi diye bilinen kişi olduğunu buldum. Gerçek adı Şerefü'd-din Musa'miş. Eserleri:

-Süleyman-name: bütün dini hikayeleri ve rivayetleri bir arada toplar. Ayrıca felsefe, hendese, ilm-i hücum ve tıbba ait bilgiler içeriyormuş. Çok uzun olduğu için Firdevsi'ye uzun lakabını bu kitabı getirmiş.

-Kutb-name: Kışşa-i Cezire-i Midilli adıyla biliniyor ve midilli olayını anlatıyormmuş bu eseride

-Münazara-i Seyf u Kalem: (telif edilmiş)

-Kışşa-name-i Süleyman "Aleyhi's-selam":Hz. Süleyman'ın kıssasını ele alan kitabı

-Silahşör-name

-Satranç-name-i Kebir:satranç oyununu konu edindiği kitabıymış

-Tercüme-i Cameşuy-name

-Hayat u Memat (hayat-name)

-Tuhfet'ül Hadi (Hakayık-name, hakikat-name)

-Hacı Bektaş Veli Vilayet-namesi

-Teşhişü'l-insan

-Firaset-name

-Pend-name-i Eflatun

-Hadikatu'l-hakayık

-Tecnisat

-Tali-i mevlüd-i kebir

-Süleyman-name vü Belkis-name

-Davet-name

Bu kadar eseri var. Adamın doğulu olduğu kesin ama kitabında w ismi var bence sen ismi yanlış biliyorsun. Kitabın ismini tekrar araştır ve arapça,farsça,türkçe artık neyi varsa bul. Yardım eden çıkar belki. Ben bu kadarını bulabildim.

senin aradığın eser sanırıım davetname

daawat-nama=davet-name

ne kadar benziyor. Yabancı bir siteden mi buldun kitabın ismini?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

öncelikle başlıkiçin özür dilerim.bu kitabın yazarı Balıkesirli imiş yani dohulu dehil 15.yüzyılda yazılmış anadoluda cıkan ilk esrmiş.aşahıda verecehim linke tıklarsanız.Haluk akcamın yazdı kitapta söz ediliyor.(anadolu inanclarında cinlerle ilgili kitaplar)Başlıhına tıklarsanız orada bilgivar.farscadan tercümeedilmiş.hiçbir yerde bulamadım.Yardımcı olduhunuz icin teşekkürler.http://www.halukakcam.com/B6/Notes/Cincilik1_1996.htm

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kesinlikle uzun firdevs ve aradığın eser kesinlikle davet-name benden söylemesi doğulu derken demek istediğim doğu veya orta doğu devletlerinden batı değil yani demek istemiştim. Senin aradığın kitap davetname cin ve meleklerin davetlerini görevlerini anlatıyor. Yazar yani uzun firdevs yada Firdevsi Rumi farsçadan iki kitaptan çeviri yapıp bu kitabı yazmış. Arama sebebin nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Büyük şair Firdevsi anılıyor

http://turkish.irib.ir/p/ferdowsi.jpgİran edebiyatının ve belki de dünyanın en büyük hamasi şairlerinden biri olan Firdevsi ölümünün 1015. yılında anılmaktadır.

Şahname, İran topraklarına düşkün ve yorgun düşmüşleri gölgesinde serinleten eski bir milletin soy kütüğü gibidir. Bu gölgede ne pehlivanlar yetişmiş ve onun esrarengiz hikayelerinde yaşamıştır. Yarattığı büyük hamasiyle İran ve İslam kültürünü en iyi şekilde yansıtmış olan Firdevsi, İranlıların nasıl ilahi mesajı kabul edecek müsait bir camia olduğunu ve bu ilahi dini kabullendiklerini göstermiştir.

İranlıların İslam’ın ilk yıllarından beri bu ilahi dinin yayılması için canı gönülden çalışmışlardır. Bu yüzden Şahname’yi sadece şairlik ve edebiyat açısından değerlendirmek yeterli olmaz. Manzum hikayelerin yanı sıra Şahname, beyit beyit, harf harf eski bir milletin arzularını, hayallerini ve yaşamını dillendiren soyname gibidir.

Büyük şair Firdevsi H. 370-71 yılında Şahname’yi yazmaya başlamıştır. Yaklaşık 35 yıl bu büyük hamasinin tamamlanması için uğraşmış ve bu yolda çok cefalar çekmiştir. Daha doğrusu Firdevsi, bütün benliğini, varlığını bu işe vakfetmiştir.

Bu büyük şair H. 411 yılında vefat etmiş ve Tus şehrinde kendi bağı içinde toprağa verilmiştir. Hayatının nasıl geçtiğini tam olarak bilmediğimiz Firdevsi’nin belki de şerh-i halini kaleme aldığı ölüm karşısında mana bulan Şahname pehlivanlarının yaşamında aramak gerekir.

Şahname 60000 beyitten oluşan büyük bir manzumedir ve mitoloji, pehlivanlık ve tarihi üç bölümden oluşmaktadır.

Bu eserin en önemli kaynağı olarak öncelikle Ebu Mansuri’yi söyleyebiliriz. Ayrıca Azadserv adında şahsın Rüstem ve Gerşasp hanedanı hakkında rivayetleri ve Firdevsi’nin bizzat kendisinin insanlardan dinlediği hikayeler de Şahname’nin kaynaklarıdır.

Şahname’deki masalları, hikayeleri sadece zahiri yapısıyla değerlendiremeyiz. Zira mitoloji, masallar birçok oluşumun gerçeklerini bize yansıtan belki de ilk kaynaklardır.

Bu masalların dili de sembolik ve rumuzludur. Buna dikkat edilmezse bu masallar basit birer hikayeye indirgenmiş olur.

Şahname iyi ve kötünün savaşımının rivayetidir. Siyavuş’un Sudabe’nin hileleri sonucu ölümü, Feridun ve Kave’nin zalim Dahhak ile savaşı, Menuçehr’in kini … bütün bunlar bu iyi-kötü savaşımını anlatmaktadır. Firdevsi ise hep iyinin yanında yer alan bir ermiş gibidir.

Şahname bir de devamlığı güzelliği ve azametinden dolayı düşmanları kendine çeken İran’ın pehlivanların onu hep savunmaya hazır olmalarını istemesini anlatmaktadır. Bu ruhiyeyle yetişen İranlıların vatan sevgisi ve bu uğurda fedakarlıkları Şahname’de mücessem olmuştur.

Firdevsi’nin Şahname’si şiiriyle edebiyatıyla ve kullandığı edebi sanatlarıyla dün de bir şaheser olduğu gibi bugünde bir eşsiz kaynak olarak karşımızda durmaktadır.

İçinde barındırdığı duygu, düşünce ve kültür bütün insanlığı kucaklamaya hazırdır.

gazneli sultan mahmud döneminde yaşamış ama onun ilgisini çekememiş olan firdevsinin kaleme aldığı dev bir eser...mesnevi tarzında kaleme alınmıştır...bir çok efsaneye yer verilmiştir...turan ve iran savaşları da eserde anlatılanlar arasındadır...firdevsi tam bir fars dili düşkünüdür...ancak 60.000 byet kadar olan eserinde ne kadar az farsça kullanmaya gayret etmişse de eserin %5 yine arapça kelimelerden vücuda gelmiştir....arapçalaraa karşı ilginç bir tavrı vardır...ve şehnamesinde şu anlama gelen bir beyti vardır.

'felek beni çölde kertnkele yiyen bedeviye mahkum etti'

buarada Hz. Ömer zamanında nihavend savaşı ile başlayana arap hakimiyetine telmih yapmaktadır.

(bakınız: zaman, savaş, yaşam, esin, alara, kalem, anlam, arapça, efsane, kelime)

http://www.manas.kg/pdf/sbd-1-20.pdf

daha fazla bişey bulamadım ama bakarım...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bu eser çeviri olduğu için birçok eksik varmış .Yanlış kelime kullanımı, anlatım bozukluğu varmış. Melek ve cinlerin görünümlerini nasıl olduklarını ve onların nasıl davet edileceği hakkında bilgi veriyor. Eski Türkçe yazılmış bir eser. İki kitaptan çeviri yaptığını söylüyor. Burçlar, astroloji, tıp konusunda da bilgi veriyor. Bana kalırsa güzel bir kitap değil. Çünkü bana tekin gelmedi. Bu kitap arkadaşına çok ağır. Kaldı ki bence doğru bir kitapta değil. Arkadaşının cinleri görmesi kötü birşey ama istemiyorsa yürekten dua edip kapanmasını isteyebilir. Onları nasıl görüyor? Yani ne şekilde? (karartı, insan, vb.? )

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşim bunu ona tavsiye etmişler iletişim içinde derken kendisi onlarla konuşuyor.buna ilk önceleri rüyasına giriyorlardı.ondan sonra direk temas etmeye başladılar.yani bazı şeyleri yapma yetenehine sahip oldu.bunun için geliştirmeye calışiyor.onun için arıyoruz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

anladım ama şunu iyi bilmeli insanın özü en üstün varlıktır. Hiçbir bedensiz varlık insanın özünden güçlü değildir. Bu yüzden dolayıdır ki evet geri seviyeli bedensiz varlıklar bazı yetenekler sağlayabilirler, şifa gelecekten bilgi hatta telekinezi ama bu güçler o varlıktan kaynaklandığı için tekin değil ve enerji gelişimini engelleyici etkilerdir. İnsan bazı varlıklar kullanmadan kendini geliştirirse daha güçlü olacaktır. Bu konularda açıkçası bilgim az ama tavsiyem bol bol dua edip Allah'a yönelsin. Yardımım ondan istesin. (İsterse ve müslümansa tabi.) Benim tavsiyem ancak o yönden olur. Allah'tan gönülden yardım dileyip bu olayların hayra gelişmesini istesin. Bu tavsiyem dışında yardım edememe bilgim az çünkü. Daha bilgili arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. (Onlar öneriyorsa 2 defa daha düşünmek lazım bence) Yine de doğrusunu arkadaşın bilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet arama sebebin nedir?

Bu kitap bende e-book halinde var ama senin bunu basit bi merak için aradığın belli. Bu durumda senin işine yaramaz...

iyi geceler. bende bu kitabın orjinali var ama e-kitap halinde yok. yardımcı olmanız mümkünmü acaba? bunu bir heves yada hobi olarak değil. üniversite tezi için arıyorum. arapçasını okutmak için baya bi para harcamam gerekecek. tşk.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

neyse sirius arkadaşim kendisi müslümandır.kötü amaclı bir yolda dehildir.kendisine bu olay başına geldikten ssonra.kuran okumayı ögrendi.bircok dua okumaya başladi.eskiden alkol alırdı .şimdi yanına dahı yaklaşamıyo.yaklaştırmıyorlar.öyle güzel kuran okumaya başladıki.eski hafızlar nekadar düzgün okyo diye abdes alıp dinlemeye başlıyorlar.üstelik bu okumayıda onlar yaptırıyoben böyle okuyamam diyo.hayatında cok şeyler dehişti.kitabıda çevresinde bulunan insanlar önermiş...Herkesin Bayramı mübarek yeni yılı kutlu olsun....:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sağol seninde işte her olayda bir hayır vardır. Bazen başımıza gelen birşeyi kötü algılasakta o şey bize bir hayır getirir, ya bizim seviyemizi artırır, ya Allah'a yaklaştırır, ya tekamülümüzü geliştirir yada bizim ders çıkarmamızı sağlar. Neden bu benim başıma geliyor dememek lazım önemli olan bu olaydan ne çıkarmalıyım. diye düşünmek. sizinde yeni yılınız kutlu olsun :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evet bu kitabın orjinali kütüphalerin birinde saklanıyormuş. Ancak devletten kağıt izni alıp bir araştırma için bu kitaplar ödünç alınabilirmiş. Hürriyet gazetesinde bir köşe yazarı konu almıştı.

istanbul beyazıtta satılıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...