Jump to content

Gripten Korunmanın Yolları


sensizim

Önerilen Mesajlar

Gribe karşı sulu gıda ve sebze

SİNOP (İHA) - Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, gripten korunmanın yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirterek, bunun için sulu gıda ve sebze tüketiminin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Sinop Sağlık İl Müdürlüğü tarafından havaların soğumaya başlaması nedeniyle vatandaşlar grip salgınına karşı uyarıldı. Sağlık İl Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, özellikle hava değişikliklerinin neden olduğu soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyerek, "Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hastalarla yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir. Yatak istirahatı önerilir" dedi.

 

Dr. Köroğlu, grip riski taşıyan ve bu kişilerle temas halinde bulunanlara da grip aşısı olmalarını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Grip ve soğuk algınlığı kapıda! Korunmak için mutfağa girmek gerekiyor. Sonbahar ve kış mönüsünü yaparken gribe karşı en iyi savaşan yiyeceklerden yararlanılmasını tavsiye eden Diyetisyen Dilara Koçak "Turfandadan kaçın" diyor..

 

Diyetisyen Dilara Koçak soğuk algınlığı ve gribe karşı bünyemizi güçlendirmek için mönümüzde hangi besinlerin olması gerektiğini anlattı.

 

Kış aylarında nasıl beslenmek gerekir?

Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak da görev yapan A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekli. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Bu aylarda turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydonoz, roka, tere ve bol miktarda meyve tüketin. Sonbahar mevsiminde de tıpkı kışın olduğu gibi, çay ve kahve içmek yerine bitki çayları, özellikle de C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki salata da bu vitaminleri sağlar. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi yenmeden hemen önce hazırlanmalı. Sonbaharda yenen balık da içerdiği yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

 

MUTLU EDEN YEMEKLER

 

Stres düzeyi sonbaharda artıyor ve bu da yorgunluğa davetiye çıkarıyor. Kendimizi daha mutlu hissedeceğimiz gıdalar hangileri?

Bu gibi dönemlerde, şeker ve kafein tüketmek size kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe verir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Bol miktarda balık ve Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler ile ceviz, keten tohumu ve semiz otunu bolca tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda vitamin ve mineral desteği almanız, depresyon ve yorgunlukla savaşta size yardımcı olabilir. B ve C vitaminleri ile folik asit, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Beslenme planınızı oluştururken vitamin ve minerallerin bol miktarda bulunduğu yiyeceklere daha fazla yer ayırmalı, gerekiyorsa ek besin desteği olarak yararlanmalısınız.

 

* C vitamini desteğinin gribe karşı koruyucu olduğu yönünde kanıtlar vardır. Her gün 1.000 mg vitamin C alabilirsiniz.

 

* Bol su içmek; vücut sıvılarını dengede tutmak ve virüslerle savaşmak için önemlidir.

 

* Ellerinizi iyi yıkamayı, yiyecekleri hazırlamadan önce ve yemeğe başlamadan önce elinizin temizliğinden emin olmayı da gözardı etmemelisiniz.

 

* Sebze ve meyveyi taze tüketmek, daha da önemlisi besin değeri kaybı yaratmayacak şekilde tüketmek konusunda hassas olunmalıdır.

 

* Stres altında olmanın bağışıklık sistemini zayıflattığı gözardı edilmemelidir. Omega-3 ve magnezyum stres için iyi çözüm olabilir.

 

* Vücudunuza iyi bakmak, yeterince dinlenmek ve uyumak da bağışıkık sistemizi gribe karşı güçlü kılar.

 

* Tufanda sebze meyve yerine mevsimlik sebze meyveyi tercih edin. Bu sayede hem alacağınız vitamin oranını artırmış olursunuz hem de çok daha ucuza mönü hazırlarsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kış, insanların en çok gribe yakalandığı mevsimdir. Belirtiler tanıdıktır, ilk olarak boğazda bir karıncalanma, ardından hapşırık gelir; nihayet burun akmaya başlar. Bunlara bir de baş, eklem ve boğaz ağrıları, öksürük eklenir ve ateş çıkar. Teşhis: grip. Çoğu zaman buna yol açan zayıf bir bağışıklık sistemidir. Soğuk algınlığına neden olan yaklaşık 200 çeşit virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir.

 

Soğuk duş

 

Her sabah soğuk bir duş, özellikle burun - gırtlak bölümünde kan dolaşımını düzenler ve saldırgan virüslere karşı iyi bir savunma oluşturur.

 

Sauna

 

Saunada terledikten sonra soğuk suyla dolu bir küvete girmek çok önemli. Soğuk suyun uyarıcılığı damarları hareketlendirir, metabolizmayı düzenler ve bedenin serbest radikallere karşı savunma gücünü çoğaltır.

 

Ayaklara dönüşümlü sıcak - soğuk su banyosu

 

Her iki ayağınızı yaklaşık 12 derece soğukluktaki suya daldırın, bir kaç dakika sonra 40 derece sıcaklıktaki suya sokun. Bir kaç defa tekrar edin. Burada dikkat edeceğiniz nokta, daima soğuk suyla bitirmeniz. Bu uygulama, ağız ve gırtlak bölümündeki mukozanın sıcaklığının bir derece yükselmesini sağlar. Bu bir derecelik fark ise, hastalığa yol açan virüsleri anında öldürür.

 

Dayanıklılığı arttırıcı egzersizler

 

Bisiklete binmek veya yürüyüşe çıkmak (en azından haftada iki defa), vejetatif sinir sisteminin düzenleme yeteneğini artırır. Ayrıca vücudun serbest radikallerden korunma mekanizmasını güçlendirir.

 

Doğru beslenme

 

Sağlıklı ve vitamin açısından zengin besinler yemelisiniz. A vitamini (süt, balık), C (narenciye), ve E (bitkisel yağlar, bakliyat) antioksidan özelliklere sahip besinlerdir. Soğan ve sarımsak, grip virüslerini öldüren bitkisel yağları içerir.

 

Diş etini fırçalamak

 

Dişlerinizle beraber, diş etinizi, damak ve dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Bu işlem, mukozanın virüslere karşı dayanıklılığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer etmen de, soğuk suyla yapılan gargara.

 

Doğru giysiler

 

Bir tek kalın giysi yerine, bir kaç tane ince giysiyi üstüste giymek daha iyidir. Ayakların üşümesini engellemek için saf yün çoraplar ve sağlam, kalın ayakkabılar kullanılmalı.

 

Oda sıcaklığı

 

Odayı aşırı ısıtmayıp devamlı havalandırın. En iyisi, bir kaç damla bitki özlü yağ (ör.nane yağı) damlatılmış nemli bezleri ısıtma cihazınızın üzerine serin.

 

Kış uykusu

 

Soğuk mevsimlerde, vücudun enerji ihtiyacı artar. Bu nedenle daha uzun süre dinlenmek gerekir. Yani yeterince uyumak çok önemlidir.

 

Güneşe çıkın

 

Fırsatını buldukça güneşe çıkın. Doğal ultraviyole ışınları, bedenin savunma mekanizmasını uyarır. Böylece, kemik oluşumu ve kalsiyum dolaşımı için önemli olan D vitamini üretimi artar. Güneş ışığı ayrıca kış depresyonlarına yol açan "üzüntü" hormonu, Melatonin in üretimini azaltır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Size 1,5 ile 5 gün arasında zaman kaybettiriyor…

 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, grip nedeniyle oluşan iş günü kaybının 1,5 ile 4,9 gün arasında değiştiğini, kayıpların toplum açısından büyük maliyetler yarattığını bildirdi.

 

Prof. Dr. Badur, yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yıldır özellikle çocuklarda ve risk gruplarındaki kişilerde oluşturduğu olumsuzluklar üzerinde durulan gribin, son yıllarda çalışan kesim üzerindeki olumsuzluklarının da irdelenmeye başlandığını belirtti.

 

Son 13 yılın bilimsel makale taramalarının, gribin maliyetinin Almanya ve Fransa’da yılda 10-15 milyar dolara kadar yükseldiğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Badur, iş yerlerinde gribal enfeksiyonlara karşı mücadele etmenin ve salgın öncesinde gerekli tedbirleri almanın iş dünyası açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

 

Avrupa Grip Gözlem Komitesi (EISS) ile Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) 2008 yılı başında Avrupa’daki grip dalgası konusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini ve gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Badur, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası’nın da yayımladıkları raporda, grip ve kuş gribi konusunda uyarılarını tekrarladığını ifade etti.

 

Son 15 yılda, en fazla küçük çocuklarda etkili olan mevsimsel gribin, artık ciddi biçimde çalışan yetişkinler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve iş gücü kayıplarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Badur, şunları kaydetti:

 

”Gribin 3-4 günlük akut dönemini atlattıktan sonra işe dönen çalışanların performansı yüzde 80 düşüyor, tam olarak iyileşmeleri ise 1-2 haftayı buluyor. İş gücü kayıpları sadece yetişkinlerin kendi hastalığından kaynaklanmıyor, grip olan çocuklarına bakmak için evde kalan yetişkinlerin iş günü kayıpları da 7 güne kadar çıkıyor. Çocukları ile ilgilenmek zorunda kalan yetişkinler, iş yerine gelseler bile uykusuz oldukları için iyi bir performans gösteremiyor. Grip nedeniyle oluşan iş günü kaybı 1,5 ile 4,9 gün arasında değişiyor. İş günü kaybı ve hastalık sonrası işe dönen kişilerin düşük kapasiteyle çalışmaya devam etmelerinden doğan üretim kayıpları, toplum açısından büyük maliyetler yaratıyor.”

 

Gripten korunma ve aynı zamanda grip tedavisinin birçok etkili yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Badur, açıklamasında, ”Gribin toplum üzerindeki ekonomik yükünü azaltmak için bu yöntemlerden faydalanılmalıdır. Özellikle toplu grip salgını ihtimalinin bulunduğu iş yerlerinde gerekli önlemleri almak, iş yeri sahibinin sorumluluğu olmalıdır. Bu bilinçle hareket etmek, iş yerlerindeki bu kayıpları da minimuma indirebilecek, diğer yandan da toplum sağlığı anlamında olumlu bir adım atılabilecektir” ifadesine yer verdi.

 

Kaynak:Sağlık Bilgisi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...