Jump to content

Soylent Green-Açlık


mysteriouslady

Önerilen Mesajlar

http://i40.tinypic.com/11813ib.jpg

 

 

Sinema o kadar geniş bir dünya ki, bir gün sevdiğiniz bir türe ait mutlaka gözden kaçırdığınız bir filmle karşılaşabilirsiniz. Özellikle distopik bilim kurgu filmlerine karşı sevgi besleyen bir izleyici olarak yeni keşfettiğim, belki birçoklarınızın seneler önce seyrettiği bir filmden bahsetmek istiyorum.

 

 

Yapım : 1973, ABD

Tür : Bilim Kurgu / Dram / Gerilim

Yönetmen : Richard Fleischer

Senaryo : Stanley R. Greenberg, Harry Harrison (Kitap)

Oyuncular : Joseph Cotten, Charlton Heston, Edward G. Robinson, Brock Peters, Mike Henry, Lincoln Kilpatrick, Leigh Taylor-young, Chuck Connors, Paula Kelly, Stephen Young

Yapımcı : Walter Seltzer, Russell Thacher

Görüntü Yönetmeni : Richard H. Kline

Müzik : Fred Myrow

Süre : 1 saat, 37 dk.

 

 

 

 

 

 

Soylent Green adlı 1973 yapımı filmimiz Harry Harrison tarafından kaleme alınmış Make Room! Make Room! adlı Nebula ödüllü bilim kurgu romanından uyarlanmış. Günümüzde global ısınmanın yarattığı problemler, ilerleyen zamanlarda yiyecek sıkıntısı yaşayacak olmamız gibi gerçeklerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini gösteren ilginç bir hikaye ile karşı karşıyayız.

 

Richard Fleischer’ın yönettiği film Ben-Hur ve Maymunlar Cehennemi gibi filmleri ile özellikle yetmişlerin idollerinden olan kısa zaman önce aramızdan ayrılan aktör Charlton Heston’ı baş role taşıyor. Elindeki pompalıyı havaya kaldırıp kişisel silahlanma destekçisi olduğunu öğrendiğimden beri kendisine saygımı yitirsem de Heston’ın bilim kurgu severler için önemli bir isim olduğunu da unutmamak gerekir.

 

 

2022 yılında geçen filmde nüfus artışı yüzünden dünya üzerinde yiyecek stokları erimiş ve insanlar açlık çekmeye başlamıştır. Ender bulunan sebze, meyve, et gibi gıda maddeler çok yüksek fiyatlara satılmakta ve ancak çok zengin kişiler tarafından tüketilmektedir. Yöneticiler yeşil, sarı ve kırmızı Soylent(isim sol-soya ve lent-lenf gibi bir bileşimden çıkmış) adlı gofrete benzeyen yiyeceklerle halkı açlık sınırında tutmaktadırlar. New york polis departmanı Detektifi Robert Thorn(Heston) ve yaveri Solomon ‘Sol’ Roth(Edward G. Robinson) yeni düzen içinde ayakta durmaya çalışman iki ev arkadaşıdır. Sol her gün, eski güzel günlerden kalan hatıralarını Thorn ile paylaşmakta ve dünyanın insanlar tarafından ne hallere getirildiğini anlatmaktadır. Thorn ise çok da anlaşamadığı bu dostunun araştırma gücünü kullanarak vakaları çözmektedir.

 

Şehrin yüksek sosyetesinden William R. Simonson (Joseph Cotten)’ın evinde kafasına aldığı bir darbe sonucu ölü bulunması, Thorn’u basit bir soygunun ötesinde ortada büyük bir dava olduğunu düşündürür.

 

Vakayı araştırdıkça, Thorn Simonson’un Soylent’le ilgisini öğrenir ve ip uçları kendisini tehlikeli bir yola sürükler. Geldiği nokta Thorn insanların Soylent Green üretimi için kullanıldığını öğrenir. Soylent Green is people! Sözü ile de film hafızalara kazınır böylece. Şirket insan üretimini bir yandan tetikleyerek daha çok ham madde sağlamakta bir yandan da daha çok tüketici yaratmakta ve böylece gücünü arttırmaktadır.

 

 

 

 

Film Thorn’un yalnız çalıştığı zamanlardan çok Sol ile beraber olduğu bölümlerde oldukça eğlenceli oluyor. İkilinin kimyası ve birbirlerini çekememe ilişkisi filmi tetikliyor. 101 İnci filmini tamamlayan Edward G. Robinson’un film çekildikten kısa bir süre sonra kanserden dolayı ölmesi de sinemaseverler için filme ayrı bir anlam katıyor.

 

Çekim teknikleri bakımından yer yer oldukça başarılı olan bu distopya destanı, yıllar içinde birçok yönetmene de malzeme olmuş. Filmi izlerken özellikle 28 gün sonra‘da Danny Boyle’un bu filmden ne kadar etkilendiği dikkatimi çekti. Açılış sahnesindeki, televizyondan verilen haberlerle olayların anlatılması, evden çıkarken Thorn’un merdivenlerde istif olmuş şekilde yatan insanların(adeta Boyle’un zombileri) üzerinden atlayarak ilerlemesi sanki aynı filmi seyrediyormuşuz hissi veriyor. Ayrıca Simpsonlardan South Park’a, Millenium’dan Saturday Night Life’a kadar pek çok popüler kültür ürününde Soylent Green is people! Sözlerine ve filme göndermeler bulunuyor.

 

Kaynak

 

 

 

 

Kişisel kanaatimce;

 

Türkçe'ye "Yer Açın Yer Açın" olarak çevrilmiş olan "Make Room Make Room" adlı kitabın film uyarlamasıdır...Soylent, kitapta et yerine kullanılan soya ve mercimekten mamül bir gıdanın adıdır....Türkçe çeviride soymer olarak geçer....

 

 

Film,1973 yılında çekilmiş olduğundan ötürü,birtakım teknik aksaklıklar ve belkide çoğumuza başarısız ve komik gelebilecek sahnelerden oluşabiliyor yer yer...Bunun da imkansızlıklardan dolayı meydana geldiğini düşünürsek,çok fazla bu konuya yoğunlaşmamız gerektiğini düşünmüyorum açıkçası...Senaryo muhteşem...Burada tek bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum...Eğer "Bin dokuz yüz seksen dört" kitabını okuduysanız,aynı tadı bu filmde de bulmanız mümkün...Günümüzde insanların daha iyi anlayabileceği bir belgesel/film...

 

 

Filmden kısa bir replik:

 

the ocean's dying. plankton's dying. [okyanus ölüyor, planktonlar ölüyor]

it's people. [insanlar]

soylent green is made out of people. [soylent green insanlardan yapılıyor]

they're making our food out of people. [yiyeceğimizi insanlardan yapıyorlar!]

next thing. they'll be breeding us like cattle for food. [sonra da yemek için bizi sığır çoğaltır gibi çoğaltacaklar.]

you've gotta tell them.you've gotta tell them. [söylemen lazım, söylemelisin]

listen to me. hatcher.you've gotta tell them! [dinle beni hatcher! söylemelisin!]

soylent green is people! [soylent green insandan!]

 

 

 

Ve Film....

 

http://video.google.com/videoplay?docid=1296155071179146825

 

 

 

İyi seyirler.....:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...