Jump to content

Andre Gide'den...

schizophrana

Önerilen Mesajlar

Şimdi zihnim o kadar gergin ki kendi üstüne yıkılmasından korkuyorum.

*Yazmaya başlayınca en güç şey samimi olmaktır.Bu fikri kurcalamak ve sanatta samimiliğin ne olduğunu tarif etmek gerekir.Asla kelime fikrin önüne geçmemeli.Sanatçı ömrü boyunca içgüdüsüne dayanamaz olmalı, yazamamazlık edememelidir.

*Tanrım Zihnim şüphesizlik ve kesinlik üzerinde dinlenmeyecek mi? Uykuya dalabilmek için yatağında sağa sola dönen bir hasta gibi sabahtan akşama kadar, endişe içindeyim ve endişelerim beni geceleyin bile uyandırmaktadır.

*Bütün ömrümüz kendi kendimizin silinmez bir portresini çizmekle geçer.

*Kafamda içinden çıkılmaz bir karışıklık var; her yeni düşünce kafamda gidip gelirken, öbürlerini yerinden oynatmaktadır.

*Kaygılarımızdan hiçbirini başımızdan savmayacağız.Çünkü sebepleri dışımızdan değil kendimizdendir. Zihnimiz öyle düzenlenmiştir ki herşey onu sarar ve ancak yalnızlıkla biraz huzura kavuşur.

*Kaleme almak için, eserin benliğimizde susmasını beklemek lazım.

*Bazan bütün bir sabah birşey yapmadan herşeyi birden yapmak istemenin korkunç ıstırabı içinde kıvranıp duruyorum. Şurada önümde hepsini birden okumağa başladığım yirmi kitap var.Hepsini okumak isteği ile hiçbirini okumadığımı söylesem güleceksin.Üç satır okurum.Şunları düşünürüm (Bir saat sonra Paul ve Pierre'i görmeye gitmem gerekecek.Bak az kaldı Etienn'i unutuyordum! çıkmışken bir kolluk satın almalıyım.Laure benden hala çiçek bekliyor) Ah! vaktim Vaktim ölünceye kadar bunlara harcanacak.

*Bazen fikir çabucak belirmez.Beklemek gerekir.Sonsuz bir sabır lazım.Ona rağmen onu yakalamağa kalkışmak birşeye yaramaz.Yoksa o kadar somurtkan ve huysuz görünürki sizi çeken ne idi anlaşılmaz olur.Beğenilen üstün tutulan düşünce kendi yoluna onu çağırırız.Demek ki ondan başka birşey düşümek yoluyla onu çağırırız.

*- Ne olur bir müddet onu bıraksanız.

- İmkansız! onu düşünmeden duramam.

- Öyle ise , adamakıllı sarılınız ona

- İmkansız! Bu durumda elimi değdirir değdirmez , onu berbat ediyorum.

*Sanatın özelliği, en mükemmel açıklamaya rağmen beklenilmeyen bir sevinç veya hayret gizlemesindedir.

*Birşeyi iyi tasvir etmek için ondan biraz uzak durmalı.

*İnsanları tabiilik kadar şaşırtan bir şey yoktur.Dürüst bir insanın dostluğunu, saygısını ve takdirini yüz gazetecininkine üstün tutarım.Ama bir gazeteci yalnız başına yüz namuslu adamdan fazla gürültü yaptığından, kitaplarımın etrafında bir sessizlik yaratılmasına veya hoşa gitmeyecek tarzda fazla gürültü yapılmasına şaşmamalısınız.

*Bir dağın her taraftan birden sarp olmasına pek az rastlanır

*Kahve ile tütün zihnin kamçısı ve mahmuzudur.

*Hiçbirşeyi aceleye getirmemek ve hiçbirşeyden sabırsızlanmamak ancak büyük adamların karıdır.Büyük düşüncelerin olgunlaşması için belirli bir süre lazımdır.Beklemeyi bilenler, sabırlarının mükafatını fazlasıyla görürler, birçok hallerde gecikme kuvetten daha tesirlidir.

*En iyi şekilde tasarlanmış teşebbüsler, aceleye getirilirse, bozulur.Oysa ki, sabır en güç tasarıları olgunlaştırır.

*Hakikat şudur ki : geçim maksadıyla çalışıp çabalamak zorunda kalmadıkça , ömrümün nasıl kullanacağımızı bilmeyiz ve gelişi güzel harcarız.

*Sevmekten sonra en büyük saadet sevgisini itiraf etmektir.

Alıntı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...