Jump to content

Sabbaths-Pagan Festivalleri


hexagram

Önerilen Mesajlar

Güney yarı küre ve Kuzey yarı kürede farklı tarihlerde kutlanan 8 pagan festivali vardır.

 

 

Yule ( kyk: 22 aralık - gyk: 21 haziran )

İmbolc ( kyk: 2 şubat - gyk: 1 ağustos )

Ostara ( kyk: 21 mart - gyk: 21 eylül )

Beltaine ( kyk: 1 mayıs - gyk: 31 ekim )

 

Midsummer ( kyk: 21 haziran - gyk: aralık 22 )

Lughnasadh ( kyk: ağustos 1 - gyk: 2 şubat )

Mabon ( kyk: 21 eylül - gyk: 21 mart )

Samhain ( kyk: 31 ekim - gyk: 1 mayıs )

 

 

YULE:

Gündönümü/noel (22 aralık): noel, en büyük karanlık zaman ve senenin en uzun gecesidir. kış gündönümü, hıristiyanlığın doğumundan çok önceleri, kutsal kral’ın doğum günü ile birleştirilmiştir. güneşin, çok tanrılı dinler geleneğinde erkek tanrıyı temsil ettiği kabul edildiğinden, bu olay güneş tanrısının dönüşü olarak kutlanmaktadır ki tanrıçanın yeniden doğuşudur.

 

IMBOLC:

Tanrıça genç oğlunu beslerken, ilkbahar gelgitinin fısıltıları duyulmakta. senenin, büyümenin başlangıcı ile birleştirilen bir zamanı olarak imbolc (2 şubat) aynı zamanda birçoğu için de bir başlangıç dönemidir. yılın bu döneminde, gelecek yaz ayları için kurulan hayallerin ve umutların tohumları ekilir.

 

OSTARA:

İlkbahar ekinoksu (21 mart): ilkbahar gelgitinin ilk gerçek günüdür. genç tanrı, olgunlaşıp büyümeye devam ederken, gece ve gündüz eşittir. ağaçlarda yeni büyümenin filizlerini ve kabaran tohumları görmeye başlarız. günler büyük bir beklenti ile daha sıcak oldukça enerji gelişmektedir.

 

BELTAINE:

(1 mayıs); Tanrıça ile temsil edilen toprak artık olgun ve bereketlidir ve genç tanrı ona olan aşkını ifade eder. yazın ilk çiçekleri onların şerefine toplanırken bu bizi coşturan bir zamandır.

beltaine sebt günü mayısın 1. gününe denk gelir… samhain’le beraber cadıların takviminde en kutsal günlerden biri olarak bilinir hatta kabul edilir… bu sebt gününde, çember, bahar çiçekleriyle ve özellikle vahşi olanlarla süslenir..ayin esnasında bir may queen çiçeklerden bir çelenkle, ve bir may king yeşil yapraklardan bir çelenkle taçlandırılır…ve törenin ilk etabı basarıyla aşılmış olur.. hayat kıvılcımı fallus’u (bu olay bazı dinlerde erkek uzvuna tapınmayı ) temsil eden bir maypole’un etrafında dans edilir ve havada şeritler sallanırken,heyyoooo super oldu ortam nidalari gokyuzune karışır.. güneşin gücünün giderek artmasını kutlamak üzere bir yandan da dokuz odun kümesi tutuşturulur… tanrıça, onun bir görünümü olan bereketin ak tanrıçası olarak ve tanrı, greenwood tanrısı olarak onurlandırılır… beltaine aynı zamanda kutsal evlilik kutlamasıdır..

beltaine cadı yılının büyük verimlilik şenliğidir. çiçekler ve illbahar tanrıçası flora için sarkılar soylenir danslar edilir. mayıs arifesinde mayıs habercileri köydeki evlerin kapılarını dallar ve çiçeklerle suslerlerdi ve kullandıkları malzeme evin sahibi hakkındaki duyguları gosterirdi. sıgırların buyumelerini engellemek için kuyruklarına uvez dallarından haclar takılırdı. cunku beltaine zamanında cinler ortalıkta gezerdi.

mayıs arifesi aynı zamanda afacanlık zamanıydı. dukkanların levhaları degistirilir, kapılar menteselerinden sokulur, basit sakalar yapılırdı. cinleri uzak tutmak için kapı onune cuha cicekleri konulurdu. eger 1 mayısta gunes battıktan sonra kuyudan su içerseniz periler tarafından kacırılır ve 1 yıl 1 gun boyunca periler ulkesinde tutulursunuz. maypole cevresindeki celenklere buyuk tanrıçanın kan ve sut sırrını yansıtan beyaz ve kırmızı cicekler konurdu. maypole mayıs sabahında agaclıklardan getirilirdi.

beltane, yilin ikinci büyük döngüsünü temsil eder. yeni yilin ve yeni olusumlarinin kutlandigi gündür. tanri ve tanriça’nin evliliklerinden sonra birlestikleri gündür ve aralarindaki iliski bu günde eksik hale gelmis, tamamlanmis olur. eski pagan inanclarinda bu günde seçilen bir çift tanrica’nin huzurunda sevisirlerdi. (bakire kiz tanriça’yi, geyigi avlayan genç erkek tanriyi temsil ederdi) çiçek tanriçalari, kutsal çiftler ve avlanma günüdür.

diger isimleri: may day,bealtaine, rudemas, bhealltainn, giamonios

renkleri: kirmizi (tanri), beyaz (tanriça)

sembolleri: sepet, çiçekler…

 

MIDSUMMER:

Yaz gündönümü/yaz dönümü (21 haziran): toprak cömertliğini paylaşmaya başladıkça ilk biçilen otların günüdür. günlerin en uzun olduğu bu dönem, ateş festivali olarak kutlanır. ekme ve biçme arasındaki mevsim haziran, aynı zamanda barış ve evlilik için geleneksel aydır.

haziranın 21. yani yılın en uzun günü, midsummer kutlanır… yaz gündönümü. magickal (sihirli denemez ama, ona benzer birşey magic ile magick farklıdır o bağlamdan yani) otlar, wart ve ya da güvercinotu bu yaz döneminde toplanabilir… çember, yaz çiçekleriyle süslenir ki;günebakanlar bunun için bicilmis kaftandir..bugünde şenlik ateşleri yakılır ve güneşin en güçlü döneminde olması kutlanır… cadılar alev yalımlarının üzerinden atlarlar ve üvez ile sedefotundan tılsımlar yaparak evlerine ve korunması amacıyla evcil hayvanlarına takarlar… tanrı, onun bir görünümü olan güneş tanrısı ve tanrıça yeryüzünün anası olarak onurlandırılır gururlandırılır…

midsummer yılın donum noktasını simgeler. gunes onuruna senlik atesleri yakılrı ve danslar edilirdi. bu atesler yunanistanda demeter adına yakılırdı. irlandada ateslerin etrafında atesi sondurup seytanlık yapabilmek için cinlerin ucustugu soylenirdi. atesin kulleri tarlalara verimlilik vermek için serpilirdi. a midsummer nights dreamde midsummer arefesi buyulemelerin etlikemelerin sakaların zamanıdır. bu gecede toplanacak bir suru bitki vardır. cok kucuk oldukları için cıplak gozle gorulemeyen egrelti otu toplayanı gorunmez yaptıgına inanılırdı. midsummer atesleri hep mese ile yakılırdı. bu agac tum simsek tanrıları ve roma ocak tanrıcası vestanın atesleri için kutsaldı. asıklar midsummer da yakılan senlik ateslerinin uzerinden birlikte atlar ve alevlerin uzerine cicekler atarlardı.

 

LUGHNASADH:

(1 ağustos); İlk hasat. doğa döngüsü devam ettikçe bitkiler gelecek sene için tohumlarını hazırlamaktadır. güneş (oğul) hala parlak bir şekilde yakmaktadır ancak geçen günler sonbaharı müjdelemektedir. yavru hayvanlar neredeyse tamamen büyümüş ve ilkbaharda büyük umutlarla dikilen bitkilerimiz meyvelerini vermeye başlamıştır.

 

MABON:

Sonbahar ekinoksu (21 eylül): ikinci ya da devam eden hasat. şimdi, ostara da olduğu gibi, günler ve geceler bir kez daha eşittir. bahçeler tamamen çiçek açmıştır ve doğanın bereketiyle yüklüdür. havada hafif bir ayaz vardır ve yakın-uzun soğuk aylar için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır.

eylülün 21.gününde kutlanan bu sebt günüdür…iş bu halde günler ve geceler tekrar eşitlenirler ki bundan sonra artık geceler uzamaya başlar… çember, sonbahar yaprakları,güz gülleri, bezelye ,başak& bakla tohumları ve düşen meyvelerle süslenir… cadılar bu zamanlarda maiden of springi ve mother of summeri uğurlama&yolculama merasimlerine başlarlar… bir nevi doğanın ölüm vs benzeri kış uykusuna yatmaya hazırlanması gibi, cadılarda crone’a ve ölen güneş görünümündeki, ölümün ve yeniden doğuşun tanrısına hoşgeldin kutlamasına hazırlanırlar bu dönemde…sebt günüdür..

bu ikinci ceyrek gundur ve cadı yılının sonudur. hasat meyvelerinin ve azalan yaz gunlerının kutlamasıdırç

son deste tanrıcanın, bakirenin, hasat kralicesinin sembolu olarak somıne uzerıne konurdu. tarlada calısanların en genc kızı desteyı keser ve onu kronun hasat yemegıne tasırdı. bu kiza caillach denirdi. beyaz baslık takılır, giysisiyle calı supurge otu filizleriylye tutturulurdu. hasat solenınde masa basına oturur ve genc erkekler onunla dans ederdı.

kendi mucizesini icinde barindiran gun.

 

SAMHAIN:

Keltlerin 31 ekim gecesi kutladıkları festival. günümüzde de halloweene çevrilmiş bi şekilde kutlar bunu yabancı memleketlerde insanlar.. (epey sulandırılmış şekilde)katolikler de all souls night şeklinde ölen yakınlarını anarlar.

(31 ekim); en son hasat. toprak, tanrıya hüzünlü bir şekilde el sallamaktadır. tanrıçanın bir daha yeniden doğuşu olacağını ve döngünün devam edeceği bilinir. bu yankı dönemidir. bizden önce yaşamış eskileri şereflendirme ve görme (kehanet) zamanıdır. sene çarkına bakıp düşündükçe, ebedi yaşam döngüsündeki rolümüzü anlamaya başlarız.

birçok craft geleneğinde, yıl döngüsü halloween’le başlar ve bunun eski kelt dilindeki ismi samhain’dir.bu noktada yılın en karanlık dönemi başlar, sonbahar ekinoksu ile kış gündönümü arasındaki bölüm… ruhani dünyanın yaşam dünyasına yaklaştığı ve bu ikisi arasındaki peçenin incecik olduğu zamandır… bu yüzden cadılar, samhain sebt gününde ölülerin ruhlarının gelip kendilerine katılmaları için davet ederler(aps&mail aracılıgı ile)… çember, bal ve sukabakları, sohbahar yaprakları ama özellikle meşe ağacı yapraklarıyla süslenir çünkü bu yaprak ölüm tanrısını sembolize eder… dört ana yöne yerleştirilmesi gereken mumlar, jack o lantern’lerin

içine konur ve batı noktasının solunda ölümün girebileceği bir gateway olmalıdır…ayin sırasında ruhlar çağrılır, ve belki saatin ters yönünde bir spiral dansı yapmak yeniden doğuşu sembolize ettiğinden ayine katılabilir…ouija tahtasi gibi bir aracın da ayrıca çemberin ortasında bulunması gerekir… samhain sebt gününde cadılar yalnızca sevdikleri ve şimdi yanlarından ayrılmış olan ruhlardan mesajlar almayı değil, aynı zamanda craft’larının eskilerinden, pagan atalarından ve akrabalarından da mesajlar almayı umarlar ummaktadırlar.. tanrıça, onun bir görünümü olan karanlık gizemlerin tanrıçası olarak onurlandırılır… tanrı ise, ölümün boynuzlu tanrısı olarak onurlandırılır, ve yalnızca insanlar değil ama bunu hayvanlarda yaparlar…boyle birgundur samhain gunu witchcraftda..

 

 

Alıntıdır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yaa bu gün ostara ama hava ankarada berbattı yaaa :S:S:S daha güzel olcak diye hayal etmiştim,çok kapalıydı ve rüzgarlı,hasta olmasam güzel olabilirdi :) yeşil ve mavi hayal etmiştim bu gün için ama biraz gri ve esintili oldu :) baharın ilk günü bereket getirsin,yağan yaamurlarla birlikte,yağan yaamurlar gibi :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir Wiccan grubunun hazırladığı Sabbatların kısa tarihi ve açıklamalarını Türkçeye çevirdim. Bir hata farkederseniz, lütfen söyleyin. Buyrun sizlede paylaşayım.

 

samhain.jpg

 

Samhain (31 Ocak ya da Eski Samhain 8 Kasım Büyük Sabbat)

 

Samhain (Sah – wen diye okunur) genelde wiccanların en kutsal günü olarak kabul edilir ve “Wiccanların yeni yıl arifesi” olarak düşünülür. Samhain özünde bir Kelt bayramıdır ve anlamı “yazın bitişidir”. Bu bayram hakkında internette birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. Samhain kesinlikle bir Tanrı ismi değildir ve bilinenin aksine kanlı ayinler ya da kurban etme ritüelleri gibi şeylere yer yoktur.

Samhain atalara ve azizlere saygı günüdür ve aynı zamanda bu günde yememiz için öldürülen hayvanların ruhları da anılır.

Yıl Dönümü: Kuzey Batı

Renkler: Siyah, Hasat renkleri, Turuncu, Kan Kırmızısı

İçki ve Kekler: Dark Biralar, Dry Kırmızı Şaraplar, Nar Suyu, Hafif ya da sert elma şarabı ve Balkabağı kurabiyesi.

Tanrıları: Tüm yeraltı tanrıları, geçitlerle ilişkili tanrılar, Hecate, Hades, AnnwnPersephone ve Inanna gibi.

Eylemler: Ata Altarlaeı oluşturma,,

Dünyalar arasındaki perdeyi kaldırmak,

Gelecek yıl için tahminlerde (kehanetlerde) bulunmak,

Ruh çağırmak,

Sessiz bir akşam yemeği düzenlemek ( ölüler adına verilen bu ziyafette, hiç konuşmayarak ölülere ve onlarla masada yer aldığına inanılan bu bedensiz varlıklara saygı gösterilmiş olur)

Mezarlıkları temizlemek, tamir etmek,

Sevilen, hayatını kaybetmiş her yakın için kafatasını temsil eden Jack o’lanterns yapmak ( Bal kabağı oymak),

Aramızdan ayrılanlar için kadeh kaldırmak ve hikayeler anlatmak,

Ev ev gezerek , “ruh keki” karşılığında ölüler için dua almak, modern zamanın trick or treat’i (cadılar bayramında ve hatta şeker bayramında çocukların kapı kapı dolaşıp, şeker istemesi) bu eylemden ortaya çıkmıştır.

Yule (21 Aralık, Kış Gündönümü, Küçük Sabbat)

 

Yule yılın en uzun gecesidir ve Güneş Tanrısının doğum günü olarak kutlanır. Gece yarısından sonraki gün dönümü güneş gittikçe daha güçlü olmaya başlar. Bu gecenin Holly King ve Oak King’in yani Kış ve Yaz’ın, doğa üzerindeki üstünlük savaşının gecesi olduğu söylenir. Oak King Holly King’i devirir ve Yaz gün dönümüne kadar üstünlüğünü korur. Birçok Wiccan grubu bu savaşın oyununu oynar.

 

Bu günde, geleneksel “Ayları isimlendirmek” ritüeli yapılır. Gelecek yılın Ay’ın her evresi için mum yakılır ve kutsanır.

Yıl Dönümü: Kuzey

Renler: Kırmızı ve Yeşil ( Holly ve Oak King’i temsilen), Gümüş ve Altın,

İçki ve Kekler: Meyve keki, Zencefilli kurabiye, wassail (meyvelerle yapılan geleneksel bir içki), Dark Biralar.

Tanrılar: Tüm Güneş Tanrıları, Anne ve oğullar, Brighid, Belanus, Apollo gibi.

Eylemler: Bahar bayramında kesilen kütükleri yakmak,

Ökse otu altında öpüşmek,

Mümkün olabilecek bir yerde ateşin üzerinden atlamak,

Hediyeler vermek,

Şarkılar söylemek –Caroling ( Caroling özünde bir Pagan geleneği olan Hristiyanlaştırılmış bir eylemdir.)

Ağaç süslemek, (gelenekte kesilmemiş dışarıdaki bir ağacı süslemek makbuldür. Bununla beraber yaprak dökmemiş ağaçları bu wassail içkisiyle beslemek, ebedi yeşilliğe şükretmenin ve hayatın döngüsünün bir simgesidir.

 

images.jpg

Imbolc ( 2 Şubat ya da eski Imbolc 8 Şubat, Büyük Sabbat):

 

Imbolc Işığın dönüşünün ve doğumun kutlandığı bir Kelt Festivalidir. Yule zamanında doğan Güneş Tanrısı şimdi Bahar’ın başlangıcını müjdeleyecek kadar güçlenmiştir. Bunun anlamı Kara Kış ve öldürücü soğukların bitişidir. Yılın ilk kuzusu doğar ve böylece süt ve peynir olur.

 

Bu Sabbat zorlu geçen, yemek bulmakta zorluk çekilen o eski kara kışları anma günüdür. Sözlük anlamı “yıkamaktır”. Tek tuşla oda sıcaklığını değiştirdiğimiz bu döneme nazaran, ısınma sistemlerinin olmadığı eski zamanlarda dondurucu soğuklarda yıkanmak normal olarak epey tehlikeli bir durumdu.

Imbolc’te genel olarak Tanrıça Brighid çağırılır. Dünyalar arası perdenin bu dönem kapandığı ve öteki tarafla iletişim kurmanın imkansız olduğu söylenir. Bu güne aynı zamanda “Işıkların Festivali” de denir ve gelenekte evdeki bütün ışıklar Kışın karanlığını bastırmak için açılır.

Yıl Dönümü: Kuzey Doğu

Renkler: Mavi, Beyaz, Güneş Sarısı

İçkiler ve Kekler: Keçi Sütü, Liebfraumilch (Alman Beyaz Şarabı), Cheesecake, Tres leches cake ( anlamı 3 sütlü kek olan süt ve Krema ile yapılan bir çeşit pasta)

Tanrılar: Brighid, Tüm Güneş Tanrıları, Lugh ve Bel gibi.

Eylemler: Ritüel araçlarını ve alanını temizleyip, kutsamak,

Mum büyüleri yapmak,

Ateşten atlamak,

İstenmeyen maddelerden arınmak,

Sağlığını yeniden düzenlemek,

Kışı kovmak.

yule.jpg

yule.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1279204643.jpg

 

Ostara (21 Mart, İlkbahar gündönümü, Küçük Sabbat):

 

Aynı zamanda (Bakire Tanrıçanın doğumundan sonra) Oestre’de denen bu gün, kimilerine göre Sonbaharı değil, Kış ve Yaz’ın arasındaki zamanı temsil eder. Tarımın ve bahçenin bereketli olduğu bir dönemdir.

Ostara zamanında Wiccanlar, bahçelerinde yetiştirecekleri tohumları kutsarlar. Sıcak çörekler yenir ve bunun bir kısmını bahçelere gömülerek kutsanır. Akan suyun içine yumurta atıp, sudaki dalgalanmalardan kehanette bulunmak da bu dönemin gelenekleri arasındadır.

 

Hristiyanların Easter olarak kutladıkları ve yumurta boyadıkları bu bayram aslında bir Pagan geleneğidir. Yumurta ve tavşanlar doğurganlığın simgeleridirler.

 

Yıl Dönümü: Doğu

Renkler: Bütün Pastel renkler.

İçkiler ve Kekler: Hafif tatlı Şarap ve çörekler.

Tanrılar: Tüm Bakire Tanrıçalar, Bereket Tanrı ve Tanrıçaları, Coryn, Ixchel,Sif gibi.

Eylemler: Tohum ekimi,

Bahçe düzenleme,

Yumurta boyamak,

Arzuları temsil eden renklerde yumurta boyamak ve onu arzularının gerçekleşmesi için “ekmek”,

Bereket Büyüleri.

 

Beltanecrow.jpg

 

Beltaine ( 1 Mayıs ya da eski Beltaine 8 Mayıs,Büyük Sabbat):

 

Aynı zamanda Beal – tean de denen bu Sabbat tutkulu aşk ile ilgilidir. Birçok Wiccan grubu bu günde May Queen ve Green Man’i seçer. Eski zamanlarda May Queen ve Green Man köyün nışanlı gençleri idi. Onların sevgileri, özel odalarında harekete geçer ve hamilelikle sonuçlanırdı. Beltaine kutlamalarında doğan bebekler in majikal ve psişik yeteneklere sahip olduğu söylenirdi.

 

Wiccanlar bu günde sembolik olarak Maypole’da dans ederler. (Maypole : Uzun kuşakları olan uzun boru) Herkes bir kuşağın ucundan tutar, kadın ve erkekler farklı karşıt yönlere giderek, içe ve dışa doğru yürüyerek dans ederler. Bu dansın sonunda kuşakların birleşmesi sonuçunda çıkan örgü yılın nasıl geçeceğini söyler. MayPole eğer Yule zamanında bir ağaç kesilmiş ise, bu ağacı soyup, direk şekline getirilerek yapılır.

Eski zamanlarda sevgililer Beltaine zamanında ağaçlıklarda aşk yaparak, dünyayı kutsadıklarına inanırlardı. Şimdilerde birçok Wiccan bir kap toprağı yatak odalarına bulundururlar ve daha sonra bu toprağı aynı yere geri götürürler. Efsaneye göre, Lord ve Lady aşk yaparlar, Lady hamile kalır ve bebek Yule zamanı doğar, bu bebek Güneş Tanrısıdır.

 

Yıl Dönümü: Güney Doğu

Renkler: Parlak ve canlı renkler

İçki ve Kekler: May Wine (Aromatik Alman şarabı), Karahindiba şarabı, vişneli kek.

Tanrılar: Tüm aşk Tanrıları, Vahşi tabiatlı Tanrılar, Bereket Tanrıları, Afrodit, Ares, Bloddeudd, Lugh, Freya, Mabh gibi.

Eylemler: Maypole’da dans etmek,

Ateşten atlamak,

Çiçek dekorasyonu,

Çiçek sepeti,

İlişkiye girmek,

Aşk kehanetleri ve aşk büyüleri,

Doğurganlık büyüleri,

Beltaine sabahında güneşe dans etmek.

 

images (2).jpg

Litha ( 21 Haziran, Yaz Gündönümü, Küçük Sabbat)

 

Yaz gündönümü “mükemmel evlilikler” in günüdür. Bu günde Wiccan evlilikleri epey yaygındır. Yaz gün dönümü yılın en uzun günüdür. Bu günden sonra güneşin gücü azalmaya başlar.

Litha karşıtlıkların evliliğidir. Tipik Wiccan Yaz dönümü kutlamaları şarkı ve dans içerir. “Stone soup” ya da Community soup adı verilen bir başka gelenekte ise, bir kazan ya da kabın içine herkes birşey bırakır. Majikal çalışmalar toplumun arasındaki bağ, varolan aşk ilişkileri arasındaki bağlar gibi şeylere odaklıdır.

Kış ve Yaz yeniden savaşır, bu dönemde Holly King Oak King’i alt eder.

 

Yıl Dönümü: Güney

Renkler: Kırmızı, Sarı, Yeşil, Beyaz

İçki ve Kekler: Düğün Pastası, Ballı Pastalar, Tatlı Kırmızı Şaraplar, Buğday Biraları.

Tanrılar: Tüm evli ve çift tanrılar. Hera ve Zeus, Bloddeudd ve lugh, Afrodit ve Hephaestus gibi.

Eylemler: Ateşten atlama,

Düğünler,

Promises of fielty,

Vücut boyama/Hint Kınaları,

Yarışlar,

Toplu Yürüyüşler,

Kostüm Yarışmaları,

Fire spinning,

Dans ve Şarkılar,

Aşk hakkında kehanetler.... bir sonraki kimin düğünü olacak?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Lughnasadh 06a.jpg

 

Lughnassah (2 Ağustos):

 

Lughnassah aynı zamanda “Lammas” ya da “Loaf Mass” olarakta bilinir. Bu bir tahıl hasatı kutlama günüdür ve genellikle ekmekler yapılır. Bazı Wiccan grupları sembolik olarak, mistik bir yarı tanrı olan ve bitkileri temsil eden John Barleycorn’u” avlar, böylece yemek bulunabilir. Başka bir grup ise, insan şeklinde hazırlanan ekmekleri “avlar”. Böylece öldüğünde tohumlar saçan bir fallus olur.

Lughnassah Ayrıca Kelt güneş tanrısı Lugh için annesi Tailltu’yu onurlandırmak için düzenlendiği söylenir. Bu gün zorlu çalışmalar ve şölen günüdür.

 

Yıl Dönümü: Güney Batı

Renkler: Altın, Bal Rengi, Koyu Yeşil, Scarlet Kırmızısı, Turuncu.

İçki ve Kekler: Bakliyat Kekleri, Bira, Meyveli Elma Suyu, “Twitchel” ( Karamelize edilmiş şeker ile şarap ve cider gibi içkileri fermante etmek için konulan alkol’ü çaya krıştırarak hazırlanan eski bir içecek),

Eylemler: Süpürge Yapımı,

Danslar,

Ekmek Yapımı,

Bira Yapımı,

Ziyafet vermek.

 

mabon.jpg

 

Mabon ( Sonbahar Ekinoksu, 21 Eylül, Küçük Sabbat):

 

Mabon “Cadıların Şükran Günü” olarak kabul edilir.Yaz ve Kışın arasında yolun yarılandığı bu dönemde en büyük sebze hasatı yakalanır. Bugün hasatın lütufu teşekkür edilen bir şölendir. Gelecek yıl için yemek istenilen herşeyi içeren bir masa hazırlamak bir gelenektir. Bu sempatik majinin gelecek sezon iyi bir hasat getireceğine inanılır.

Soğuk havanın yaklaştığı bu dönemde, seyahatte olan bütün ev halkı eve geri döner. Bugünlerde neden olduğu unutulmuş olmasıyla beraber, liselerde “homecoming” partileri yapılır. Aynı zamanda Wiccanlar sık sık “Paganların evini arama” büyüsü yaparlar. Bunun sebebi kendi özel ruhani evlerini ulaşabilmek adına, başkalarının ruhani yollarında gezinmektir.

Yıl Dönümü: Doğu

Renkler: Mor, kızıl kahverengi, koyu kırmızı, Koyu Turuncu.

İçki ve kekler: Dark biralar, elma suları/Cider, mısır ekmekleri.

Tanrılar: Tüm Kurban edilmiş Tanrılari Lugh, Herne, Vesta, Hestia gibi.

Eylemler: Suyun içinde elmalar,

Körebe oyunu,

Bira ve Konserve hazırlamak,

Ziyafet vermek,

Küslerin barışması ve borçlu olanları unutmak,

Tohum Kurutmak,

Aileyle zaman geçirmek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...