semuel Oluşturma zamanı: Şubat 4, 2009 Paylaş Oluşturma zamanı: Şubat 4, 2009 Orhan Murat ARIBURNU (1920 – 1989) 12 Aralık 1920'de Eskişehir'de doğdu. Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. Bir süre askeri okulda okudu. Hukuk Fakültesi, daha sonra da Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gördü. Öğrenimini yarım bırakarak sinemaya geçti. Senaryo yazarlığı, aktörlük ve rejisörlük yaptı. Türk Kuşu çalışmalarına katıldı, pilot ehliyeti aldı. Öğretmen yardımcılığı ve muhabirlik yaptı. 1945'te Şadan Kamil'in yönettiği "Gençlik Günahı" adlı filmle oyunculuğa başladı. İlk filmi "Yüzbaşı Tahsin"i 1950'de yönetti. Birinci Türk Film Festivali'nde "Kanlı Para" adlı filmiyle en başarılı rejisör ve senaryo yazarı ödülleri aldı. 1970-72 yılları arasında Türkiye Edebiyatçılar Birliği genel sekreterliği ve Türkiye Sanatçılar Birliği genel başkanlığı yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1980'li yıllarda Almanya'da oyunlar sahneye koydu, tiyatro dersleri verdi ve şiir kitapları yayınladı. Yaşamının son yıllarını Almanya Berlin'de geçirdi. 11 Nisan 1989'da Berlin'de öldü. İlk şiirleri 1936 yılından başlayarak yazdığı şiirler çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Şiirleri çeşitli yabancı dillere çevrildi. 1947'de İstanbul'da dünyanın ilk resimlendirilmiş şiir sergisini açtı. Yeni Şiir Akımı destekledi. Çoğu kısa olan şiirlerinde toplumsal aksaklıkları alaycı bir dille eleştirdi. dilsel ya da kurumsal tuhaflığı çarpıcı bir biçimde yansıttığı şiirleriyle ün kazandı. Anısına, Hüseyin Alemdar'ın şahsi girişimi ve gayreti ile şiir, kısa film ve film öyküsü gibi dallarda verilen Orhon Murat Arıburnu Ödülleri başlatıldı. Yapıtları: Şiir: Kovan (1940) Bu Yürek Sizin (1982) Buruk Dünya (1985) Önemli Filmleri: Yüzbaşı Tahsin - 1950 Kanlı Para - 1953 Sürgün - 1953 LALELİ Lalelim Lalelide oturur Laleli lale olur lalelimden. Laleliden geçilir Lalelimden geçilmez!.. AYNA O, yalnız ayna satardı. Ve bir gün aynalı çarşıda öldü Talih bu ya Tabutunu taşıyanlar Aynasızlardı.. KASAP İşlerin yolunda gidiyor kasap İşlerin yolunda Satırın saldırman belinde Elin hayvanı emrinde Yere yatırıp biçersin Çengele asıp yüzersin Mal derdinde kasap Can derdinde koyun Ne çirkin oyun Ne berbat kafiye! MAHKUMLAR Ekseriya sabaha karşı Kurşuna dizilir mahkumlar Bir sünger taşına döner Anne sütünden yapılan heykel Bari şu trampetler çalmasa, İnsan gürültüye gitmese SEN GÖZLERİMİN İÇİNE Ben daha büyük Ben daha yüce Sen gökyüzü Ben insan Ben sevgi Ben düşünce Ben daha büyük Ben daha yüce Ölürüm özgürlük için Acılar bende Umutlar bende Ben daha büyük Ben daha yüce Sen gökyüzü Sen sonsuzluk Sen bende Sen gözlerimin içinde Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Şubat 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 4, 2009 Eklemeden edemem. Kavun Çekirdeğim Gözlüğünün camını kırayım Gözünü görmek istiyorum Giydiğin esvabı yırtayım Seni görmek istiyorum İçtiğin sular kurusun Susuzluğunu görmek istiyorum Ellerini, Ayaklarını keseyim Yanımda kalmanı istiyorum Geleceksen çabuk gel Kavun çekirdeğim SENİ SEVMEK İSTİYORUM! (Bak delinin zoruna...) Orhan Murat Arıburnu Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dark death Yanıtlama zamanı: Şubat 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 4, 2009 HANÇER Al eline hançeri Açılıp açılıp da vur Bir damla kanım akmaz Öyle çok kederliyim Niçin öldüğüm anlaşılmaz. ***** RASGELE Ellerin Ellerime değse rasgele Parmağın, parmağıma İçimden yıldızlar uçuşur Sana, taaa sana Gözlerin Gözlerime değse rasgele Dizlerin, dizlerime Yağmurlar yağar içime Taaa içime. Bir soluğun değse, Bir dudağın değse yüzüme Bir daha Bir daha değse Ve bir daha değse Rasgele... ***** Zampok Eyin Pi İki canbaz bir ipte oynamaz Bir ipte bir sürü cambaz Hilebaz, madrabaz, kumarbaz İki cambaz bir ipte oynamaz Bir ipte bir sürü canbaz Ateşbaz, işvebaz, hokkabaz İp niye kopmaz Zampok eyin pi 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.