Jump to content

Bernardo Bertolucci ; Sinemada Faşizmin Tarihçisi


mysteriouslady

Önerilen Mesajlar

http://i44.tinypic.com/j0z9mp.jpg

 

 

Bernardo Bertolucci (16.03.1941- )

 

 

Bertolucci, yazar ve sinema eleştirmeni Attilio Bertolucci’nin oğlu. Parma’da dünyaya gelen ve babasının izinden gitmeyi düşünen genç Bertolucci, edebiyat fakültesine yazıldı. Üniversiteye devam ederken yazdığı “Gizem Arayışında” adlı şiir kitabı ile 1962 yılında önemli edebiyat ödüllerinden olan Vieareggio ödülünü kazandı.

Bertolucci ilk yönetmenlik denemesini, 1961 yılında tanıştığı Pier Paolo Pasolini’ye ‘Accatone’ (Dilenci-1962) adlı filmin yönetiminde asistanlık yaparak gerçekleştirdi. Bu işten sonra 22 yaşındaki Bertolucci, yönetmen olmaya karar verdi ve üniversite tahsilini yarım bıraktı. Aynı yıl içinde tamamladığı ilk yapıtı, ‘La Commare Secca’ (Sıska Vaftiz Anası-1962) adlı filminde bir fahişenin öldürülmesi olayını anlatan Bertolucci; bu filmi amatör oyuncularla çekti.

 

Yönetmen, ikinci filmi ‘Prima Della Rivoluzione’ (Devrimden Önce-1963/64) ile eleştirmenlerin ilgi noktası oldu. Bununla beraber kendi çevresinden kurtulmayı başaramayan, orta sınıf bir gencin öyküsü seyirciler tarafından tutulmadı ve Bertolucci parasal sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Ünlü yönetmen, sinema çalışmalarına bu sebepten ötürü dört yıl ara verdi.

 

Faşizme karşı 1969-1970 yıllarında çevirdiği iki filmle Bertolucci, İtalyan faşizmini irdelemeye başladı. ‘La Strategia Del Ragno’ (Örümceğin Stratejisi-1969) adlı filmin konusu: Babasına bir faşizm kurbanı olduğunu ve siyasal geçmişinden dolayı öldüğünü düşünerek tapan bir oğul, onun bir hain olduğunu öğrenir. Bertolucci, burada ince ince hesaplanmış bir anlatım yöntemi kullanmıştır. Alberto Moravia’ nın romanından uyarlanan ‘II Confarmista’ (Konformist-1970) adlı filmi ile Bertolucci, kendi ifadesine göre “Faşizmi burjuvazinin bir hastalığı olarak” tarif eder.

 

 

http://i42.tinypic.com/23m4oli.jpg

 

 

Bertolucci'nin skandal yaratan filmi ‘L’ultimo Tango a Parigi’ (Paris’te Son Tango-1972) adlı filmi dünya çapında ün kazandı. Zengin bir melodram olan bu filmin konusu: Yaşlanmakta olan bir Amerikalı (Marlon Brando) ile genç ve güzel bir Fransız dilber (Maria Schneider) arasındaki ilişki. Filmdeki seks sahneleri seyircilerin büyük beğenisini topladı.

Bertolucci, 1978/79 yıllarında ‘La Luna’ (Ay) adlı anıtsal filmini çekti. Yaklaşık 20.000 figüranın yer aldığı çok zengin dekorlu, ‘The Last Emperor’ (Son İmparator-1986/87) adlı filmi toplam dokuz Oscar ile ödüllendirildi. Çin’in Pu Yi adlı çocuk imparatorunun hayatını konu alan bu filmi, üç buçuk yıllık bir çalışmanın ürünüdür.

 

 

http://i41.tinypic.com/xbg64l.jpg

 

 

Bertolucci, bundan sonraki filmlerinin konularını daha çok egzotik açılara taşıdı. Paul Bowles’in romanından uyarlanan ‘The Sheltering Sky’ (Çölde Çay-1989/90) filminde yabancı bir kültürün cazibesine kapılan üç Avrupalının öyküsü anlatılıyordu. Kuzey Afrika’da geçen bu filmde, bu insanların hayatın manasını arayışlarını konu aldı.

 

Bertolucci ‘Little Buddha’ (Küçük Buda-1993) filmini Himalaya Dağları'nda çekti. 1996’da ülkesine dönen Bertolucci; arka arkaya ‘Stealing Beauty’ (Çalınmış Güzellik-1996), ‘Besieged’ (1998) ve ‘Paradiso e inferno’ (1999), ‘Ten Minutes Older: The Cello’ (2002), ‘I Sognatori’ (Düşler ve Tutkular-2003) adlı filmleri yaptı.

 

13 Ocak 2004 tarihinde, usta İtalyan sinemacının ‘Dreamers’ isimli filmi Amerika'da vizyona girmiş ve açıkça cinsellik içermesine rağmen kesilmeden gösterilmişti.

 

68 yaşındaki dev sinemacı Bernardo Bertolucci önümüzdeki dönemlere de imzasını atmaya devam ediyor…

 

 

 

Kaynak-1

 

Kaynak-2

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...