semuel Oluşturma zamanı: Şubat 22, 2009 Paylaş Oluşturma zamanı: Şubat 22, 2009 TURGAY NAR 4 aralık 1961 yılında van’da doğan yazar. 1992’de “tepegöz” adlı ilk oyununu yazana kadar şiir ve öykü dalında çeşitli ödüller aldı. daha sonra sırasıyla 1993 yılında “terzi makası”, “sabrın denize indirildiği gün”, “çöplük”; 1995 yılında “kurt kanunu”, “ceza sömürgesi”, “ölümsüzlük ardında anadolu”, “hitit güneşi”; 1996 yılında “şehrazat’ın oyunu”, “terzi makası”, “kuyu” ve “hitit güneşi oyunlarını tekrar yazdı. yakup kadri karaosmanoğlu’nun “yaban” adlı romanından esinlenerek “yaban” oyununu, orhan kemal’in “kanlı topraklar” romanından esinlenerek “kanlı topraklar” oyununu, sabahattin ali’nin aynı adlı romanından esinlenerek de “kürk mantolu madonna” oyununu yazdı. “güz bitiminde moliere” ise yazarın 1998 yılında kaleme aldığı oyunudur Beşinci Ahit’den D Ve Tanrı çığlık çığlığa üzerimde dolaşıyordu ve beni buldu ve ben bir avuç toprağın ağzında yeniden kayboldum görünenle görünmezin kesiştiği yerde… E Ve Tanrı ruhuma bürünen Deccal’ı karnında gezdiriyordu dirilmek için senin cinnetini bekliyorum Tanrıyla aramda dolaş Söz’ün meleği… F Ya Rab beni, bana bakarak doku ve giyin Havz-u Kevser bugün söndürüldü yarınsa Cehennem ateşe atılacak… (Varlık) Turgay NAR (1961)- NEMLİ HAZİNE “Gecenin melâli örtüsü” tasavvufi bir tanım kazandırır şiire... NEMLİ HAZİNE Gül yaprağında çırpınan kandil Nasıl da büründün gecenin melâli örtüsünü Gizleyerek suskunluğunu uyku ile ölüm arasında Hiçlik nefesini kuşandı karanlığın mürekkebi, Oysa o nemli hazinede Ne dil vardı, ne deri, ne kemik… Üç kez denedin de ay ışığında, gördün Boş yere bağırıyor boşlukta çırpınışlar Zaman hâlâ düşmüyor ağırlaşan gövdeden Sallanıyor bir deri parçasının ucunda sâniyeler, Anne tükürüğüne batırılmış emzik… (Gösteri 262 / Eylül 2004) Turgay NAR Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
whitekristal Yanıtlama zamanı: Şubat 22, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 22, 2009 2004 Can Ateşinde Kanatlar (Mevlana): Oyunlarında hep simgesel bir anlatımı yeğleyen Turgay Nar,bu oyununda da okuyucuyu veya seyirciyi Mevlana Celaleddin'in düşünsel dünyasında simgeler,imgeler çağrışımlarla dolu bir felsefi yolculuğa çıkarıyor.Mevlana'nın bütün dünyayı kucaklayan hümanist anlayışını, fantastik bir öykü bir memorat biçiminde sahneye getiriyor. 2006 Divane Ağaç (Yunus Emre) : Son dönemde mistik ve ritüel oyunlarıyla Türk tiyatro yazarlığına farklı ve özgün bir boyut getiren Turgay Nar, bu oyunuyla Anadolu kültür ve uygarlığına yönelik ilginç bir çalışma sunuyor. Yazar bu oyununu bir memorat biçiminde kurgularken, tasavvuftan ortak bilinçaltı kültür kodlarına kadar tüm ritüellere ilişkin sembolik dili ustalıkla kullanıyor, yepyeni, şaşırtıcı ve şiirsel bir mitolojik dünya oluşturuyor. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.