Jump to content

Johann Heinrich Füssli


semuel

Önerilen Mesajlar

Johann Heinrich Füssli

1741-1825

 

'Avrupa Romantik sanatının korku dolu ve gizemli ressamı... William Blake'in yakın dostu...'

Henry Fuseli (Johann Heinrich Füssli), 1741’de İsviçre’de doğmuştur. İngiltere’de Romantik Hareket'in seçkin figürlerinden biri olan Fuseli çoğunlukla ressam, teknik ressam ve sanat yazarı olarak bu akışta yer almıştır.

 

Bir portre ressamı olan (1707 – 82) Johann Caspar Füssli’nin oğludur. Başlangıçta, bir rahip olarak eğitilmiştir. 1761'de papazlık rütbeleri almış, ama asla uygulamamıştır. Ancak babasından aldığı bir sanat ve edebiyat sevgisi vardır.1765'te, çizimlerine hayran olan İngiliz büyükelçinin önerisiyle -Avrupa’da da uzunca bir yolculuk yaparak- Berlin'den Londra'ya gelmiştir. Reynolds, onu resme teşvik etmiştir. Fuseli, 1770 – 78 yıllarını İtalya’da geçirmiştir. O, hayatının geri kalanında çalışmalarını özenerek incelediği Michelangelo’nun kaliteli sitiline dikkatini vermiş. Döndükten sonra oldukça yaratıcı bir çalışma olan The Nightmare (Detroit Institute of Arts, 1781) adlı tabloyu sergilemiştir. Resmin 1782’de, Royal Akademi’de gösterilmesiyle (başka bir uyarlaması da Goethe-Müzesi(Frankfurt)’nde bulunmaktadır.) Fuseli’nin şöhreti sağlamlaşmış oldu.

 

Şiddetle erotik bir rüyanın sancılarında bir kadının unutulmaz kıvranışı, Fuseli’nin fırçasındaki gösteriler, seksin ve korkunun, tinin karşıladığı karanlık alanlarını keşfetmek ve bunların Fuseli’nin dönemine ne kadar uzak olduğu… Dehşete düşürmek, büyülemek ve fantastik öğeler, onun ortaya çıkışının büyük bir parçasını oluşturan edebi konularda yer alır.

 

Fuseli daha sonra Boydell’in Shakespeare galerisi için birkaç resim yapmış ve 1799’da Milton Galeri’yi kendi çalışmalarının 47 sinden oluşan bir sergiyle açarak bu örneği takip etmiştir.

 

Henry Fuseli 1825 yılında ölmüştür.

 

Fuseli, saygı duyulan büyük bir sanat adamıydı. Etkili figürler onun hayatında yer almıştır. Onun işleri, ölümünden sonra bir yüzyıl boyunca, dışavurumculara kadar ihmal edilmiştir. Ancak daha sonra gerçeküstücüler ondaki uyumluluğu görmüştür.

 

Michelangelo üzerine yaptığı çalışmanın neden olduğu rahatsız eden konu içeriği ve davranış, Arcimboldo’nun ve William Blake’nin çalışmalarında da görüldüğü gibi klasisizmin farklı etkilerini ve groteski, ortaya çıkarmaktadır.

 

Fuseli’nin The Death of Oedipus (1784) ve Titania ve Bottom (1780–90) gibi sanat eleştirileri kariyerinde kendini açıkça göstermesine geç etki etmiştir.

 

Çok yakın dostu William Blake, Fuseli için şu dörtlüğü yazmıştır:

 

”the only man that ever i knew

who did not make me almost spew

was fuseli: he was both turk and jew -

and so, dear christian friends, how do you do”

(Tanıdıklarım içinde midemi bulandırmayan tek insan Fuseli!

Hem Türk hem Yahudi…

Sevgili Hıristiyan dostları, siz ne diyorsunuz?!)

 

Fuseli’den:

 

'Bir ermişe rastlamanın normal bir insana rastlamaktan daha kolay olduğu dönemlerde, dinden hiçbir şey beklenmez; işçiden çok sanatçı üreten bir dönemden de boş yere sanat beklemeyin.'

 

 

'Bir kadının sevgisi her zaman sevgi nesnesini kendinden üstün görmesiyle doğru orantılıdır: Kadın kendisinden aşağıda olana acır, onu hor görür ya da unutur gider. Kendisiyle aynı seviyede gördüğüne saygı gösterir, onu bağışlar ama tartışmalarıyla sürekli tedirgin eder. Ancak kendisinden üstün olana taparcasına bağlanır.'

 

 

Meraklılarına…

 

“Fussli’nin Afrorizmaları” adlı eser Cem İleri’nin türkçesiyle yayımlanmıştır.

 

 

Sevgi Yücel

 

 

http://www.onlinekunst.de/karneval/fuessli_drei_hexen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Johann_Heinrich_Füssli_053.jpg

 

 

http://www.epokiwsztuce.za.pl/gfx2/fussli2.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...