Jump to content

Küçük Çocuklarda Beslenme


hexagram

Önerilen Mesajlar

Küçük Çocuklarda Beslenme

 

Birinci yaşini tamamlayan bebeğin akişkan-lapa türü besini, kati besinlere

dönüşmeye başlar. Lapa türü besinlerin uzun süre kullanimi, çiğneme ve yutma

tembelliğine ve iştahsizliğa yol açar. Birinci yaş tamamlandiktan sonra biberonla

beslenmeye son verilmelidir. Süt, içecekler ve çorbalar fincandan içilmeli veya

kaşiklanmalidir. İkinci yaşinda azi dişleri çikmaya başladiğinda bebeğin

çiğnemeye yöneltilmesiyle, mide ve bağirsaklar da sindirimi zor besinleri

işlemeye alişirlar.

 

Birinci yaşi tamamlandiktan sonra anne, çocuğunu kendi başina yiyip içmeye

aliştirmalidir. Çocuk kaşik kullanmaya ve bardaktan içmeye aliştiktan sonra ise

artik yalniz birakilmamali, aileyle birlikte yemeğe oturtulmalidir. Küçük çocuk,

üç ana öğünün yani sira, gerektiğinde iki ara öğün de yiyebilir. İkinci yaşta

beslenme programi çeşitlilik temeline oturtulmalidir. Çocukta hizla gelişen

yemekten zevk alma duygusuna, belirli sinirlar aşilmamak kaydiyla uyulmalidir.

Aile için hazirlanmiş olan yemeklerin pek çoğu çocuğa da yedirilebilir.

 

Bebekler için özel olarak üretilmiş olan hazir mamalar artik beslenme

programindan yavaş yavaş çikarilabilir. Patatesin, sebzenin ve etin(bebekler için

hazirlandiği gibi), artik çok ince doğranip, ezilip, süzgeçten geçirilmesine gerek

yoktur. Lahana, baklagiller, salatalar, tam tahil ekmeklerinin sert kabuklari ve

öteki çiğnenmesi ve sindirilmesi zor yiyeceklerin, ikinci ve hatta üçüncü yaş

boyunca kullanilmamasi gerekir.

 

Aile için hazirlanan yemeklerin çoğu, tuz ve baharat açisindan yetişkinlerin

damak tadina uygun biçimde hazirlanir. Küçük çocuklar için genellikle tuzludur

bu yemekler. Gereğinden fazla tuz küçük çocuklarin sağliğini olumsuz

etkileyebilir. Tuz yerine mutfak baharatlarinin kullanimi çok daha uygun

olacaktir. Bir gün öncesinden kalan yemek artiklari küçük çocuklara

yedirilmemelidir. Yalnizca taze pişirilmiş, iştah açici biçimde hazirlanmiş ve

çeşitli besinler içeren bir yemek çocuğun ihtiyacini karşilayabilir.

 

Küçük çocuklar için tam bir beslenme sağlayabilecek beslenme programinda, süt

ve süt ürünlerinin yani sira, et, balik ve yumurta da bulunmalidir. Ağirlikli

olarak sütlü lapalardan oluşan bir beslenme, çocuklarin tombul, solgun ve

enfeksiyon hastaliklarina yatkin olmalarina yol açar. Piyasadaki süt türlerinin

içinde küçük çocuklar için en uygun olani, pastörize edilmiş sütler veya %35

oraninda yağ içeren, çok yüksek isidan geçirilmiş sütlerdir. Yaği alinmiş sütler

kullanilmamalidir.

 

Çocuklarin yeterli miktarda sivi almalarina özen gösterilmelidir. Bu amaçla

onlara yemeklerde, suyla inceltilmiş meyve sulari veya az tatlandirilmiş meyve

veya bitki çaylari verilmelidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...