hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Küçük Çocuklarda Beslenme Birinci yaşini tamamlayan bebeğin akişkan-lapa türü besini, kati besinlere dönüşmeye başlar. Lapa türü besinlerin uzun süre kullanimi, çiğneme ve yutma tembelliğine ve iştahsizliğa yol açar. Birinci yaş tamamlandiktan sonra biberonla beslenmeye son verilmelidir. Süt, içecekler ve çorbalar fincandan içilmeli veya kaşiklanmalidir. İkinci yaşinda azi dişleri çikmaya başladiğinda bebeğin çiğnemeye yöneltilmesiyle, mide ve bağirsaklar da sindirimi zor besinleri işlemeye alişirlar. Birinci yaşi tamamlandiktan sonra anne, çocuğunu kendi başina yiyip içmeye aliştirmalidir. Çocuk kaşik kullanmaya ve bardaktan içmeye aliştiktan sonra ise artik yalniz birakilmamali, aileyle birlikte yemeğe oturtulmalidir. Küçük çocuk, üç ana öğünün yani sira, gerektiğinde iki ara öğün de yiyebilir. İkinci yaşta beslenme programi çeşitlilik temeline oturtulmalidir. Çocukta hizla gelişen yemekten zevk alma duygusuna, belirli sinirlar aşilmamak kaydiyla uyulmalidir. Aile için hazirlanmiş olan yemeklerin pek çoğu çocuğa da yedirilebilir. Bebekler için özel olarak üretilmiş olan hazir mamalar artik beslenme programindan yavaş yavaş çikarilabilir. Patatesin, sebzenin ve etin(bebekler için hazirlandiği gibi), artik çok ince doğranip, ezilip, süzgeçten geçirilmesine gerek yoktur. Lahana, baklagiller, salatalar, tam tahil ekmeklerinin sert kabuklari ve öteki çiğnenmesi ve sindirilmesi zor yiyeceklerin, ikinci ve hatta üçüncü yaş boyunca kullanilmamasi gerekir. Aile için hazirlanan yemeklerin çoğu, tuz ve baharat açisindan yetişkinlerin damak tadina uygun biçimde hazirlanir. Küçük çocuklar için genellikle tuzludur bu yemekler. Gereğinden fazla tuz küçük çocuklarin sağliğini olumsuz etkileyebilir. Tuz yerine mutfak baharatlarinin kullanimi çok daha uygun olacaktir. Bir gün öncesinden kalan yemek artiklari küçük çocuklara yedirilmemelidir. Yalnizca taze pişirilmiş, iştah açici biçimde hazirlanmiş ve çeşitli besinler içeren bir yemek çocuğun ihtiyacini karşilayabilir. Küçük çocuklar için tam bir beslenme sağlayabilecek beslenme programinda, süt ve süt ürünlerinin yani sira, et, balik ve yumurta da bulunmalidir. Ağirlikli olarak sütlü lapalardan oluşan bir beslenme, çocuklarin tombul, solgun ve enfeksiyon hastaliklarina yatkin olmalarina yol açar. Piyasadaki süt türlerinin içinde küçük çocuklar için en uygun olani, pastörize edilmiş sütler veya %35 oraninda yağ içeren, çok yüksek isidan geçirilmiş sütlerdir. Yaği alinmiş sütler kullanilmamalidir. Çocuklarin yeterli miktarda sivi almalarina özen gösterilmelidir. Bu amaçla onlara yemeklerde, suyla inceltilmiş meyve sulari veya az tatlandirilmiş meyve veya bitki çaylari verilmelidir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.