hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Anjin Yutak ve çevre dokularda akut bir iltihaplanmadir. Anjin (angina) Latincede dar anlamini taşir ve yutaktaki bu belirgin daralma, iltihapli bademciklerin şişmesi nedeniyle oluşur. Yutma zorluklariyla birlikte, birden ateş yükselir ve halsizlik başlar. Bademcikler kizarmiştir ve en geç hastaliğin ikinci gününde iltihap damlaciklariyla kaplanir ve bunlar kisa sürede birleşerek tam bir iltihap tabakasi oluştururlar. Basit bademcik iltihabinda, kizariklik, şişlik ve iltihaplanma, özel bir tedavi uygulanmadan da, bir iki hafta içinde iyileşir. Yatakta istirahat edilmelidir. Boyuna uygulanan kuru sargilar rahatlatabilir. *Koyunotu: Koyunotu tüm boğaz, ağiz içi ve yutak iltihaplanmalarinda önemli bir iyileştirici güce sahiptir. Mesleklerinde çok konuşmak veya şarki söylemek zorunda olan kişiler, hastaliklara karşi önlem olarak her gün koyunotu çayi ile gargara yapmalidirlar. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş koyunotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş bitki çayi soğutulmadan yudumlanir. (Çevirenin notu: Ayni amaçla, adaçayi ve mayis papatyasi eşit karişiminin çayindan da yararlanilabilir.) ***Bademcik İltihabi (Anjin) *Ebegümeci: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş ebegümeci, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyuna yayilarak 2-3 bardak sicak çay yudumlanarak içilir. Bir kerede demlenen günlük çay miktari bir termosta sicak olarak muhafaza edilebilir. *Adaçayi: Bademcik iltihabinda adaçayi, diştan kompres, gargara ve çay içimi biçiminde kullanilabilir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca ilik çayla pek çok kere gargara yapilir. Arada bir de birkaç yudum adaçayi tabi ki içilmelidir. *Adaçayi kompresi: Bademcik iltihabinda ve boğaz hastaliklarinda diştan yapilan adaçayi kompresleri çok önemli yararlar sağlar. Adaçayi ile boğaza sicak kompresler uygulanir. Bir tatli kaşiği dolusu ince kiyilmiş adaçayi, yarim litre kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve 1-2 dakika demlendikten sonra süzülür. Çaya batirilan temiz bir bez biraz sikilarak boğaza sarilir ve sik sik çaya batirilarak tazelenir. Ama kompresin ve boğazin mutlaka sicak tutulmasi gerekir. Bunun için, kompresin üstü kuru bir bezle veya atkiyla örtülmelidir. *Atkuyruğu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür, Ilik atkuyruğu çayi ile gün boyunca sik sik derin gargaralar yapilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.