Jump to content

Anjin,Boğaz İltihabı(anjin) Tedavisi


hexagram

Önerilen Mesajlar

***Anjin

Yutak ve çevre dokularda akut bir iltihaplanmadir. Anjin (angina) Latincede dar

anlamini taşir ve yutaktaki bu belirgin daralma, iltihapli bademciklerin şişmesi

nedeniyle oluşur. Yutma zorluklariyla birlikte, birden ateş yükselir ve halsizlik

başlar. Bademcikler kizarmiştir ve en geç hastaliğin ikinci gününde iltihap

damlaciklariyla kaplanir ve bunlar kisa sürede birleşerek tam bir iltihap

tabakasi oluştururlar. Basit bademcik iltihabinda, kizariklik, şişlik ve

iltihaplanma, özel bir tedavi uygulanmadan da, bir iki hafta içinde iyileşir.

Yatakta istirahat edilmelidir. Boyuna uygulanan kuru sargilar rahatlatabilir.

 

*Koyunotu: Koyunotu tüm boğaz, ağiz içi ve yutak iltihaplanmalarinda önemli bir

iyileştirici güce sahiptir. Mesleklerinde çok konuşmak veya şarki söylemek

zorunda olan kişiler, hastaliklara karşi önlem olarak her gün koyunotu çayi ile

gargara yapmalidirlar.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş koyunotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra

süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş bitki çayi soğutulmadan yudumlanir.

(Çevirenin notu: Ayni amaçla, adaçayi ve mayis papatyasi eşit

karişiminin çayindan da yararlanilabilir.)

 

***Bademcik İltihabi (Anjin)

*Ebegümeci: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş ebegümeci, bir bardak soğuk suda 12

saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyuna yayilarak 2-3

bardak sicak çay yudumlanarak içilir. Bir kerede demlenen günlük çay miktari

bir termosta sicak olarak muhafaza edilebilir.

 

*Adaçayi: Bademcik iltihabinda adaçayi, diştan kompres, gargara ve çay içimi

biçiminde kullanilabilir.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün

boyunca ilik çayla pek çok kere gargara yapilir. Arada bir de birkaç yudum

adaçayi tabi ki içilmelidir.

 

*Adaçayi kompresi: Bademcik iltihabinda ve boğaz hastaliklarinda diştan yapilan

adaçayi kompresleri çok önemli yararlar sağlar. Adaçayi ile boğaza sicak

kompresler uygulanir.

Bir tatli kaşiği dolusu ince kiyilmiş adaçayi, yarim litre kaynar derecede sicak

suyla haşlanir ve 1-2 dakika demlendikten sonra süzülür. Çaya batirilan temiz

bir bez biraz sikilarak boğaza sarilir ve sik sik çaya batirilarak tazelenir. Ama

kompresin ve boğazin mutlaka sicak tutulmasi gerekir. Bunun için, kompresin

üstü kuru bir bezle veya atkiyla örtülmelidir.

 

*Atkuyruğu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği

dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten

sonra süzülür, Ilik atkuyruğu çayi ile gün boyunca sik sik derin gargaralar

yapilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...