hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Bağirsak Asalaklari İnsan bağirsağinda çoğunlukla, solucan (askaris), şerit (cestodes), ve iğne solucani (oxyuris) türü asalaklar yaşar. *Şeritler: İnsan bağirsağinda yaşayan şeritler metrelerce uzunluğa ulaşabilirler. Bu asalaklar insan bedenine yalnizca çiğ siğir eti yenildiğinde ulaşabilirler. Bu gerçeği anlayabilmek için, şeritlerin oluşum evresini bilmek gerekir. Bağirsaklarinda şerit olan bir insanin dişkisinda dişi ve erkek şerit yumurtalari bulunur. Bu dişkilar gübre olarak yeşil alanlara ulaştiğinda, bu yumurtalar oralarda otlayan siğirlarin bedenine ulaşir ve böylece hayvanlarin kas yapisinda şerit embriyonlari oluşur. Daha sonra bu embriyonlar, yeterince pişirilmemiş siğir etinin içinde yeniden insan bağirsağina ulaşirlar. Embriyon, topluiğne başi büyüklüğündeki kafasiyla bağirsak duvarina kenetlenir ve konuğu olduğu ev sahibinin besinlerini emmeye başlar. Bu durumdaki kişide pek çok rahatsizliklar oluşur: Düzensiz dişkilama, iştahsizlik, halsizlik ve kansizlik. İçinde yumurtalarin bulunduğu şeridin bedeninden zaman zaman kopan bölümler dişkiyla birlikte yeniden diş dünyaya ulaşirlar. Oluşum evresi böylece yeniden başlar. *Solucan: Yer solucanini andiran, 15-40 cm uzunluğundaki bağirsak solucanlari, üzerinde solucan yumurtalari bulunan sebze ve meyvelerin iyice yikanmadan yenmesiyle bağirsaklara ulaşirlar. Karin ağrisi, kusma, bazi özel durumlarda bağirsak tikanmasi veya sarilik gibi rahatsizliklara yol açabilirler. Bağirsak solucanlarindan kurtulmak için, bir bağirsak kürü kaçinilmazdir. *İğne solucani: İğne solucanlari insanin ince bağirsağinda yaşarlar. Anüs çevresinde biriken iğne solucani yumurtalari herhangi bir yolla ağza ulaşirlarsa, yeni bir enfeksiyon oluşabilir. Özellikle bu nedenle, her dişkilamanin ardindan anüsün iyice yikanarak temizlenmesine ve yemeklerden önce ellerin sabunla iyice yikanmasina özen göstermek gerekir. ***Bağirsak Asalaklarinin Tedavisi *Ayi sarimsaği: Midemizi ve bağirsak sistemimizi tedavi edici özellikleri sayesinde, ayisarimsaği bağirsaklarimizi asalaklardan da kurtarabilir. İlkbaharda toplanan taze yapraklar iyice yikanip ince kiyildiktan sonra çiğ olarak tüketilebilir. Ayni maydanoz gibi. tüm yemeklerin üstüne serpiştirilebilir, ayrica tereyağli ekmek üstünde de yenebilir. Ayisarimsaği yapraklari salatalarda kullanilabilir veya ispanakla kariştirilarak yemeği pişirilebilir. *Ayisarimsaği tentürü: Ayisarimsağinin tedavi edici gücüne bütün yil boyunca sahip olabilmek için, bitkinin tentürü hazirlanabilir. Bir şişe, ince kiyilmiş yapraklarla veya bitkinin ince kiyilmiş soğaniyla 3/4 oraninda doldurulur ve üzerine 38-40 derecelik kanyak veya votka eklenir. Şişenin çalkalanabilmesi için biraz boşluk birakilmalidir. Şişe en az iki hafta sicak bir ortamda bekletilirken arada bir çalkalanir. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli şişelerde muhafaza edilir. Böyle hazirlanan tentürden, günde 4 kere, 10-15 damla, yarim kahve fincani ilik suya eklenerek alinir. *Kabak çekirdeği: Kabak çekirdeği, iğne solucanlarina karşi çok eski zamanlardan ben kullanilan bir ilaçtir. Çocuklar günde 10-15 tane, yetişkinler ise 20-30 tane ayiklanmiş kabak çekirdeği yerler. Kabuk ayiklanirken, iç çekirdeğin üstündeki zarin yitirilmemesine dikkat edilmelidir. Çekirdekler çok iyi çiğnendikten sonra yutulur. Bir saat sonra da yarim çay kaşiği hintyaği içilir. Şerit tedavisinde çekirdek miktarinin arttirilmasi gerekir. Başka hiçbir şey yenmeden, 80-100 tane kabak çekirdeği, dört eşit porsiyona ayrilarak, belirli araliklarla gün boyuna yayilarak, çok iyi çiğnendikten sonra yutulur. Her porsiyonun yutulmasindan bir saat sonra bir çay kaşiği veya bir tatli kaşiği hintyaği içilir. Bu kür, başariya ulaşilana kadar yinelenebilir, hiçbir yan etkisi yoktur. Bağirsak solucanlarina karşi çiğ havuç ve çiğ pancar etkilidir. Bu sebzeler yenirken çiğ lahana özsuyunun da içilmesiyle etki artar. Bağirsak solucanlarindan kisa sürede kurtulabilmek için ayrica, içinde sarimsak, karaturp veya soğan pişirilmiş süt, elden geldiğince sicakken, yudumlanarak içilir. *Aynisafa: Bir yemek kaşiği dolusu aynisafa çiçek yapraği, bir bardak dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Bu bir bardak çay gün boyuna yayilarak yudumlanir. *Ekşiyonca: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş taze yaprak, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *İsveç Şurubu: Yukarida önerilen bitki çaylarindan birine eklenerek, günde 2-3 tatli kaşiği dolusu İsveç Şurubu, yemeklerden önce ve sonra olmak üzere içilir. Göbek bölgesine aynisafa merhemi sürüldükten sonra, İsveç Şurubuyla nemlendirilmiş bir bezle veya pamuk parçasiyla o bölgeye 1-2 saat süreli kompresler uygulanir. ***Bitlenme (Kafada) Normal temizlik kurallarina uyulduğunda genelde bitlenme görülmez. Ama temizlik kurallarini uygulamayan bazi kişilerle dar alanlarda birlikte yaşamanin bir sonucu olarak bitlenme gerçekleşebilir. Kafa bitleri genellikle saçli deride yaşamayi tercih ederler; kaşlarda ve kirpiklerde görülmeleri çok enderdir. Bitlenme, insan insana yakin temasla veya bitli eşyalarin ortak kullanimiyla gerçekleşir (tarak veya şapka). Bitlenme şiddetli kaşintiya yol açar; öyle ki, kafa derisi bazen kaşima sonucunda ağir biçimde zedelenebilir. Küçük oval yumurtalar (sirkeler) saçlara yapişirlar ve temizlenmeleri hiç de kolay olmaz. Önlem olarak, tarak, saç firçasi, şapka benzeri başliklar dikkatle temizlenmelidir. *Ceviz yapraği yikamalari: Artik kökü kazindi sanilan kafa bitlen son zamanlarda yine sikça görülmeye başlandi. Ceviz yapraği haşlama suyuyla duruma acilen el koyulabilir. İki veya üç tatli kaşiği ince kiyilmiş ceviz yapraği, yarim litre kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika (veya 2-3 dakika) demlendikten sonra süzülür. Bu haşlama suyuyla kafa her gün yikanir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.