Jump to content

Diş Ağrısı,Çürümesi,Dişeti İltihabı Tedavisi


hexagram

Önerilen Mesajlar

***Diş Ağrisi

Diş ağrilari genellikle diş çürümesinden kaynaklanir. Şekerli besinlerin

kalintilari dişlere yapişir ve bakteriler için bulunmaz bir beslenme alani

oluşturur. Bu ortamda oluşan asitler dişin mineral yapisini eritir. Bakteriler bir

tür görünmez katman oluştururlar. Diş plaği adi verilen bu katman, diş minesine

sikica yapişir. Diş plağini, firçalanmamiş dişlerde açikça görülen sari pasla

kariştirmamak gerekir. Diş çürümesi, dişözünün ilk sinirine ulaştiğinda ağrilar

başlar ve diş kökü zarinda iltihaplanma oluşur. Bunun sonucu şiş bir yanaktir.

Kök zarindaki iltihaplanmanin sonucu ise diş kökünde apse oluşumudur. Zaman

geçirilmeden diş doktoruna gidilmesi gerekir. Çünkü bu enfeksiyon, eğer

bakteriler kana karişirsa, başka organlara da zarar verebilir.

 

*Mayis papatyasi: Yarim tatli kaşiği papatya, orta boy bir su bardaği dolusu

kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra

süzülür. Gün boyunca, 3-4 bardak taze demlenmiş papatya çayi soğutulmadan

yudumlanir. Ayrica, iliklaşmiş çayla gün boyunca pek çok kere ağiz

çalkalanmalidir.

 

*İsveç Şurubu: Diş ağrilarina karşi bir yemek kaşiği dolusu şurup biraz suyla

inceltilerek, elden geldiğince ağizda tutulur(l-3 dakika) ve sonra tükürülür.

Ayrica küçük bir pamuk parçasi İsveç Şurubuyla islatildiktan sonra ağriyan

dişin üstüne yatirilabilir. Bu tür İsveç Şurubu kompresleri uzun süre dişetinin

üstünde tutulmamalidir; dişeti tahriş olabilir!

 

*Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti

iltihabi, dişeti çekilmesinde ve diş çürümelerinde gargara biçiminde

kullanilabilir.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Sicak

atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere ağiz çalkalanir ve gargara yapilir.

 

***Diş Yikimi (Çürüme)

Diş yikimi, en önde gelen uygarlik hastaliklarindandir. Tüm insanlarin %95'i bu

sikintiyi çekiyor. Bu oluşumun başlica nedeni ise, bakimsizlik nedeniyle oluşan

asitlerin diş minesini tahrip edişidir. Hastalik, gereğinden çok fazla beyaz un

ürünleri ve şekerli maddeler içeren yanliş beslenme biçimlerinin bir sonucudur.

Dişin yikim süreci, gri-sari renkli diş plaklarinin oluşumuyla başlar. Dişte

delikler açilir.

Dişlerde sicağa ve soğuğa karşi duyarlilik oluşur. Diş yikimina karşi ancak

dişlerin sürekli firçalanmasiyla karşi koyulabilir. Dişeti iltihabinda da olduğu

gibi, bu hastalikla öncelikle sağlikli besinler, tam un ürünleri ve vitamin

kullanimiyla başa çikilabilir.

 

*Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti

iltihabi ve diş çürümelerinde gargara ve çalkalama biçiminde kullanilir.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Sicak

atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir.

 

***Dişeti İltihabi (Paradontitis)

Dişeti iltihabi, yetersiz diş bakiminin doğal bir sonucudur. Dişlerin arasinda

kalan besin artiklari çürüyerek dişeti iltihabina yol açar. Yanliş bir beslenme de

bu hastaliğa önemli katkilar sağlayabilir. İltihapli dişetinin rengi koyu kirmizi

olur. Dişetinde şişlikler ve kanamalar oluşur. Hasta kişi öncelikle sağlikli bir

beslenmeye özen göstermelidir.

Özellikle dikkat edilmesi gerekenler ise, vitaminler ve tam tahil ürünleri

kullanimidir. Karşi önlem olarak her sabah şu karişimla gargara yapilmalidir:

50'şer ml İsveç Şurubu ve mirra tentürü kariştirilir ve bu karişim yari yariya

adaçayi ile inceltilerek ağiz iyice çalkalanir.

Dişeti iltihabinin ilk belirtileri görüldüğünde, yaban mersini meyve suyu uzun

süre ağizda tutulur. Meyvenin etken maddeleri mukozayi tedavi edebiliyor.

 

***Dişlerin Sallanmasi

*Adaçayi: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu

kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra

süzülür.

Gün boyunca pek çok kere ağiz çalkalanir ve gargaralar yapilir. Ayrica,

adaçayina batirilan bir pamuk sallanan dişin üstüne uygulanabilir.

 

*Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti

iltihabi ve dişeti çekilmesinde gargara ve çalkalama biçiminde başariyla

kullanilabilir.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Ilik

atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir.

 

*Bitki karişimi çayi: Eşit oranda ince kiyilmiş meşe ağaci kabuğu, arslanpençesi.

adaçayi ve ceviz yapraği iyice harmanlanir. Bir tatli kaşiği bitki karişimi, yarim

litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Bu çayla

günde pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir. Bir kerede demlenen çay

bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir. Çalkalamalarin yani sira, çayin

bir diş firçasiyla dişetine yedirilmesi de yararli olacaktir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...