hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Diş Ağrisi Diş ağrilari genellikle diş çürümesinden kaynaklanir. Şekerli besinlerin kalintilari dişlere yapişir ve bakteriler için bulunmaz bir beslenme alani oluşturur. Bu ortamda oluşan asitler dişin mineral yapisini eritir. Bakteriler bir tür görünmez katman oluştururlar. Diş plaği adi verilen bu katman, diş minesine sikica yapişir. Diş plağini, firçalanmamiş dişlerde açikça görülen sari pasla kariştirmamak gerekir. Diş çürümesi, dişözünün ilk sinirine ulaştiğinda ağrilar başlar ve diş kökü zarinda iltihaplanma oluşur. Bunun sonucu şiş bir yanaktir. Kök zarindaki iltihaplanmanin sonucu ise diş kökünde apse oluşumudur. Zaman geçirilmeden diş doktoruna gidilmesi gerekir. Çünkü bu enfeksiyon, eğer bakteriler kana karişirsa, başka organlara da zarar verebilir. *Mayis papatyasi: Yarim tatli kaşiği papatya, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca, 3-4 bardak taze demlenmiş papatya çayi soğutulmadan yudumlanir. Ayrica, iliklaşmiş çayla gün boyunca pek çok kere ağiz çalkalanmalidir. *İsveç Şurubu: Diş ağrilarina karşi bir yemek kaşiği dolusu şurup biraz suyla inceltilerek, elden geldiğince ağizda tutulur(l-3 dakika) ve sonra tükürülür. Ayrica küçük bir pamuk parçasi İsveç Şurubuyla islatildiktan sonra ağriyan dişin üstüne yatirilabilir. Bu tür İsveç Şurubu kompresleri uzun süre dişetinin üstünde tutulmamalidir; dişeti tahriş olabilir! *Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti iltihabi, dişeti çekilmesinde ve diş çürümelerinde gargara biçiminde kullanilabilir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Sicak atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere ağiz çalkalanir ve gargara yapilir. ***Diş Yikimi (Çürüme) Diş yikimi, en önde gelen uygarlik hastaliklarindandir. Tüm insanlarin %95'i bu sikintiyi çekiyor. Bu oluşumun başlica nedeni ise, bakimsizlik nedeniyle oluşan asitlerin diş minesini tahrip edişidir. Hastalik, gereğinden çok fazla beyaz un ürünleri ve şekerli maddeler içeren yanliş beslenme biçimlerinin bir sonucudur. Dişin yikim süreci, gri-sari renkli diş plaklarinin oluşumuyla başlar. Dişte delikler açilir. Dişlerde sicağa ve soğuğa karşi duyarlilik oluşur. Diş yikimina karşi ancak dişlerin sürekli firçalanmasiyla karşi koyulabilir. Dişeti iltihabinda da olduğu gibi, bu hastalikla öncelikle sağlikli besinler, tam un ürünleri ve vitamin kullanimiyla başa çikilabilir. *Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti iltihabi ve diş çürümelerinde gargara ve çalkalama biçiminde kullanilir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Sicak atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir. ***Dişeti İltihabi (Paradontitis) Dişeti iltihabi, yetersiz diş bakiminin doğal bir sonucudur. Dişlerin arasinda kalan besin artiklari çürüyerek dişeti iltihabina yol açar. Yanliş bir beslenme de bu hastaliğa önemli katkilar sağlayabilir. İltihapli dişetinin rengi koyu kirmizi olur. Dişetinde şişlikler ve kanamalar oluşur. Hasta kişi öncelikle sağlikli bir beslenmeye özen göstermelidir. Özellikle dikkat edilmesi gerekenler ise, vitaminler ve tam tahil ürünleri kullanimidir. Karşi önlem olarak her sabah şu karişimla gargara yapilmalidir: 50'şer ml İsveç Şurubu ve mirra tentürü kariştirilir ve bu karişim yari yariya adaçayi ile inceltilerek ağiz iyice çalkalanir. Dişeti iltihabinin ilk belirtileri görüldüğünde, yaban mersini meyve suyu uzun süre ağizda tutulur. Meyvenin etken maddeleri mukozayi tedavi edebiliyor. ***Dişlerin Sallanmasi *Adaçayi: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca pek çok kere ağiz çalkalanir ve gargaralar yapilir. Ayrica, adaçayina batirilan bir pamuk sallanan dişin üstüne uygulanabilir. *Atkuyruğu: Atkuyruğu çayi, ağiz içi ve diş çürümelerinde, dişeti kanamasi, dişeti iltihabi ve dişeti çekilmesinde gargara ve çalkalama biçiminde başariyla kullanilabilir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş atkuyruğu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Ilik atkuyruğu çayi ile gün boyunca pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir. *Bitki karişimi çayi: Eşit oranda ince kiyilmiş meşe ağaci kabuğu, arslanpençesi. adaçayi ve ceviz yapraği iyice harmanlanir. Bir tatli kaşiği bitki karişimi, yarim litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Bu çayla günde pek çok kere gargara yapilir ve ağiz çalkalanir. Bir kerede demlenen çay bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir. Çalkalamalarin yani sira, çayin bir diş firçasiyla dişetine yedirilmesi de yararli olacaktir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.