Jump to content

Ölmeden Ölmek

AYATA

Önerilen Mesajlar

Muhammet Peygamber diyor... Ölmezden Evvel Ölmek ( Mutu Kable Ente Mutu ) anlatmak istediği...cebri ölümden önce İhtiyari bir Ölüm geçirmek.nefsini tahkik etmek,fenafillah olmak...

Ölmezden evvel ölmek..

halk içinde, hak ile beraber olmak..

hak içinde, halk ile beraber olmak..

hak ve halk iç içe olmak..

söyleneduran bir söz vardır.. huzura çıkdığında soracaklar ey kulum ben hep seninle

beraberdim. ben senle beraberken sen kiminle beraberdin,

ahmetle mehmetle hasanla dersek.. Olmaz.. yani oluşuma, terbiyeye iştirak etmemiş oluruz

o bizimle beraberken bizimde ahmeti mehmeti hasanı görmeyip O'nu muhattap olmamız gerek..

yani surete bakmayıp sirete bakmamız gerek, ahmet mehmet hasan sadece bir sebep.. o sebebi

halk eden kim.. o sebebden işleyen kim, mevsuf olan kim, mevcud olan kim..

ölmezden evvel ölmek.. ölümlü olan herşeyi öldürmekdir ölecek birşey yok.. bunu anlamakdır

düşünsel bir ölüm belkide!....

Ama sadece düşünsel bir ölüm dersek düşüncesiz biri oluruz..

vehimlerden, heva-i heveslerden, düşlerden ölmek buda gerçek bilgi ile olur..

yani ölmezden evvel ölmek.. var olmakdır gerçek bilgi ile, idrak ile zeka ile..

var olan yok olmaz..

Muhyiddin-i Arabi demiş ki... ; "Fani olan,insanın vücudu değil cehlidir.Vücut aynı vücuttur." demiş...

(Melami Arkadaşlara teşekkürler...:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"ölmeden ölmek" belki en büyük bir mertebe.

ancak bu akıl ve zeka ile olacak iş değil,

belki, aşk ile olacak şey.

ve öyle de olmuştur...

aşk insanı, çöllere de atar (mecnun), dağları da deldirir (ferhat), en'el hakk da dedirtir (hallac),

ölüm gününü düğün günü gibi gördürür (mevlana)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

thalese bana kalırsa aslında ölmek akıl ile olur ama ölündüğü an akıldan çıkıp aşk'a girersin işte.

aşk ve akıl benzer yönetim sistemleridir.aşk,akılın bi üst versiyonu diyebiliriz.bu yüzden insana duyulan aşk ile veya herhangi bir şeye olan yüksek bağlılık ile karıştırmamak lazım bu aşkı.

hatta bu konu ile ilgili muhammed'in mirac hikayesi vardır.muhammed miraca yükselir belirli bir yere gelince cebrail" ben burdan öteye geçemem.geçersem kanatlarım yanar." der.muhammed de sorar peki nasıl gidicem ben diye.cebrail cevap verir "aşkla"

mirac bilindiği gibi gerçekleşmemiştir hiç.bu hikaye tamamen metafordur.genel olarak muhammed tanrıyı tanıma yolundaki her insanı simgeler.(özel olarak ise allah'ın sıfatlarını).bu yol sırasında bir müddet akıl(cebrail) aracılığı ile gidebilirsiniz.ancak biyerden sonra akıl ile olmaz.işte o zaman aşk hali başlar.cebrail aklın sembolüdür.ben gelemem artık seninle der yani.

bi not eklemek istiyorum kuran da dahil bir çok bilinen kitap,efsane,hikaye hep metafordur ve aynı şeye işaret eder.ya da ben işime geldiği gibi anlamayı çok iyi beceriyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ölmeden ölmek nedir mi?

belki;

nasıl bir ölünün bu dünyadan madden ve manen bir nasibi, umudu, isteği kalmamıştır,

aynen bunun gibi;

yaşayan bir insanın;

tüm benliğinden vazgeçmesidir, cep telefonundan, arabasından, evinden, yediği güzel yemeklerden, uzun gece uykularından vaçgeçmesidir.

biri deseki adama, bana para ver, adam çıkarıp tüm parasını vermesidir.

"ego"sunu öldürmektir, nefs diye isimlendirilen egosunu kendi iradesine köle yapmaktır.

sadece hayatta kalabilecek kadar yeyip içmesidir ölmeden ölmek.

yani akıl ile zeka ile anlaşılabilecek bir "şey" değil, belki "aşk" ile anlaşılabilecek bir haldir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...