hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Hiçkirik Kisa ama hizli soluklanma ve bunun hemen ardindan glottis (girtlakta ses telleri ve bunlarin arasindaki bölgeyi kapsayan organ) spazmiyla beliren refleks. Hiçkiriktan sorumlu olan, diyafram hareketlerini düzenleyen diyafram siniridir. Çeşitli etkenler nedeniyle, bu sinir hiçkiriği başlatabilir. Hiçkirik belirli bir süre sonunda sona ermediğinde, genelde eski ev reçeteleri yardimci olabilir. Soğuk su içmek, bir kaşik şeker yemek veya elden geldiğince soluğu tutmak gibi. *Dereotu tohumu çayi: Dereotu tohumu çayi hiçkiriği kisa sürede sona erdirebilen etkili bir ilaçtir. Yarim tatli kaşiği dereotu tohumu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir, 2-3 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandirilmadan yudumlanir. ***İshal Çocuklarda ishal değişik nedenlerden kaynaklanabilir: Enfeksiyonlar, iltihapli bağirsak hastaliklari, hormon dengesinde sapmalar, bağirsak asalaklari, zehirlenmeler, dolaşim bozukluklari, duygu dalgalanmalari, alerjiler ve mayalanma bozukluklari. Ayrica kusma da, bağirsak tikanmasi, apandisit iltihabi, bağirsak asalaklari, pankreas ve beyin hastaliklari veya duygusal problemler gibi değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Ama kusma genellikle soğuk alginliği hastaliklari, mide rahatsizliklari veya bozulmuş besinlerin yenmesi durumunda görülür. İshalin ve kusmanin tedavisi, bu duruma yol açan hastaliğin özelliğine göre oluşturulur. Her zaman ille de tedavi gerektiği de pek söylenemez. Örneğin bir besin zehirlenmesinde, bedenin zehirli maddelerden en kisa sürede temizlenebilmesi için, kusma özellikle istenen bir durumdur. Bebek ishalleri ise öncelikle beslenme bozukluklarindan kaynaklanir. Bu tür ishal, sindirim sürecinin üstesinden gelebilmek için sindirim sisteminin oluşturduğu bir tepki olarak algilanmalidir. İshal sirasinda bebekler, yalnizca yetersiz yararlanabildikleri besinleri yitirmekle kalmayip, büyük miktarda su ve tuz da yitirirler Hizli kilo kaybi gözlemlenebilir. Hastaliğin nedeni, değinilen sindirim sistemi yetersizliği olabileceği gibi, yanliş beslenme veya bağirsak enfeksiyonu da olabilir. *Ayisarimsaği: Mide ve bağirsak bölgesi hastaliklarina karşi ayisarimsaği alişilmişin dişinda etkilidir. Akut veya kronik ishallere, kolik ve gaz oluşumu eşliğinde olsalar bile ayisarimsaği yardim eder. Hatta, içsel kramplar veya bağirsak güçsüzlüğü nedeniyle oluşan kabizliklara karşi bile ayisarimsaği başariyla kullanilabilir. Kan temizleyici özelliğinin yani sira, bitki öncelikle mide-bağirsak işlevlerini desteklemede kendini kanitlamiştir. İlkbaharda toplanan taze yapraklar iyice yikandiktan sonra ince kiyilir ve çiğ tüketilir. Ayni maydanoz gibi, yemeklerin üstüne serpiştirilir. Ayrica ayisarimsaği salatalarda kullanilabilir veya ispanakla kariştirilarak yemeği pişirilebilir. *Ayisarimsaği esansi (tentürü): Ayisarimsağmin iyileştirici gücüne yil boyunca sahip olabilmek için, ayisarimsaği esansi(tentürü) hazirlanabilir. Bir şişe, ince kiyilmiş taze ayisarimsaği yapraklariyla veya ince kiyilmiş ayisarimsaği soğaniyla gevşekçe doldurulur ve üstüne 38-40 derecelik kanyak veya votka eklenir. Sicak bir ortamda en az iki hafta bekletilen şişe arada bir çalkalanir. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede muhafaza edilir. Bu esanstan günde 4 kere 10-15 damla, yarim kahve fincani ilik suya eklenerek alinir. *Sari kantarom: Sari kantaron (Hypericum perforatum), ishale karşi fevkalade bir ilaçtir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş bitki (yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Günde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *Eğir kökü: İshalin eğir köküyle tedavisi çok iyi sonuçlar verir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş eğir kökü, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyuna yayilarak bu bir bardak çay 6 yudumda içilir. Günlük çay miktari bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir. *Mayis papatyasi: Yarim tatli kaşiği çiçek, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *Aynisafa: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş aynisafa bitkisi(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *Adaçayi: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *Kuşekmeği (Polygonum aviculare): Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş kuşekmeği bitkisi(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *İsveç Şurubu: İshalin şiddetine göre, günde 3 çay kaşiği veya 3 yemek kaşiği dolusu İsveç Şurubu, biraz ilik suya veya yukarida önerilen bitki çaylarindan birine eklenerek alinir. İsveç Şurubunun en doğru kullanim biçimi, öğünlerden yarim saat önce ve yarim saat sonra alinmasidir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.