hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Menenjit (Beyin ve Omurilik Zari İltihabi) Akut beyin hastaliklari, çocuklarin sinir sistemi hastaliklari alaninda geniş kapsamli bir yer tutar. Menenjit, burun-yutak bölgesinde bulunan virüslerin sinir lifleri yoluyla beyine ulaşmalari sonucunda oluşur. Ayrica, bazi enfeksiyon etkenleri zarlara doğrudan bir yara araciliği ile dişardan, kan yoluyla öteki bölgelerdeki enfeksiyon odaklarindan ya da doğrudan yayilmayla, yakindaki kafatasi ve beyin bölgelerinden ulaşabilir. Menenjitte öncelikle yüksek ateş ve kusma, ayrica baş ağrisi ve kramplar da görülür. Ağir durumlarda oluşan bilinç kaybi komaya kadar varabilir. İsveç Şurubu kompresleri: Uygun büyüklükte bir pamuk parçasi İsveç Şurubuyla nemlendirilir ve beyincik üstüne 3-4 saat süreli bir kompres uygulanir. ***Nezle Başlangiçta damak bademciğinin şişmesiyle boğazda bir tirmalanma duygusu oluşur. Sonra burun mukozasi iltihaplanir ve normalin üstünde mukus (sümük) üretimi başlar. Burun mukozasinin şişmesi nedeniyle burun tikanir. Hele üstçene sinüsü ve alin sinüsü mukozalari da iltihaplandiğinda, tüm kafa bölgesi etki altina girer ve kişide genel bir bunalma durumu oluşur. Başlangiç aşamasindaki nezlenin tedavisinde bazen bir kerelik güçlü bir terleme başarili olabilir. Bebek nezlesinin belirtileri ise, yüksek ateş, halsizlik, uyku bozukluklari, burun tikanikliği, hapşirma ve bazen de kusmadir. Her ne olursa olsun, bebeğin sürekli temiz hava almasinin sağlanmasi gerekir. *İsveç Şurubu: Nezlenin ilk belirtileri görüldüğünde, küçük bir pamuk parçasi İsveç Şurubuyla islatilir, burun deliğine tutulur ve kokusu derin derin içe çekilir. Şurubun buhari kisa sürede rahatlatir. Ayrica, koruyucu önlem olarak veya burun mukoza şişliğine ve burun akintisina karşi, avuç içine alinan suya biraz İsveç Şurubu eklenir ve burunun köküne kadar içe çekilir. Tikaniklik sona erer ve akinti durur. Grip zamanlarinda ise koruyucu önlem olarak, günde yarim veya bir tatli kaşiği şurup biraz ilik suyla inceltilerek alinir. *Ev reçetesi: On dakika süreli sicak ayak banyolari yapilir. Dayanilabilecek sicaklikta olan suya azar azar sicak su eklenerek soğumasi önlenir. *Mayis papatyasi: Bir yemek kaşiği dolusu çiçek, bir litre kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve bir havlunun altinda papatya buhari solunur. Bu tedavinin başarili olabilmesi için, buhar solunumunun ardindan evden dişari çikilmamalidir. ***Ortakulak İltihabi Ortakulak iltihabi bakteriler tarafindan oluşturulur. Çocuklarda bu hastalik sikça görülür, çünkü kizil hastaliği ve kizamik gibi enfeksiyon hastaliklarinda bakteriler kan yoluyla ortakulağa ulaşirlar. Bu bölgede oluşan irin, dişari akamadiği için kendine başka bir çikiş yolu açmaya çalişir. Kulak zari öne doğru bombe yapar ve irinli akinti mastoit çikintisinin içindeki boşluğa ulaşir. Ortakulak iltihabina eşlik eden belirtiler, kulak ağrisi ve yüksek ateştir. Kulak zari kizarir ve şişer, hatta bazi durumlarda hastalik ağir işitmeye bile yol açabilir. Hastalik sürecinde kulak zari delinecek olursa, irinli akinti dişari akar. Ağir bir grip sonrasinda oluşan bir ortakulak iltihabinda ise, genellikle kanla karişik bir akinti görülür. Hafif iltihaplanmalarda ise akinti yeniden emilir. Hasta mutlaka yatakta dinlenmelidir. En doğrusu, kulağin bir termofor kompresiyle sicak tutulmasidir. İrinli akintinin ardindan kulak yolu papatya çayiyla yikanmali ve bir pamukla kurulanilmalidir. Kulak yolu derisi aynisafa veya yoğurtotu merhemiyle korunabilir. Ama dikkat: Pamuk dikkatli kullanilmalidir! Pamuk hiçbir şekilde derine sokulmamalidir! Aksi halde, bir apse sertleşmesine yol açilabilir. *Yapişkanotu/Yoğurtotu merhemi: Bir tavada veya tencerede 500g saf domuz yaği(kaz yaği veya tereyaği) iyice kizdirilir. Bu kizgin yağa, dört avuç dolusu ince kiyilmiş taze yapişkanotu veya yoğurtotu eklenir. Köpüklenme başlayinca kisaca kariştirilir ve serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akişkan hale gelene kadar isitilir, tülbentten veya sik bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve kapakli merhem kaplarina aktarilir. Merhem buzdolabinda muhafaza edilir. *Aynisafa merhemi: Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yaği (kaz yaği veya tereyaği) iyice kizdirilir. Kizgin yağin içine iki avuç ince kiyilmiş taze aynisafa bitkisi (yaprak,çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başlayinca kisaca kariştirilir ve serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akişkan hale gelene kadar isitilir, tülbentten ve sik bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve kapakli merhem kaplarina aktarilir. (Çevirenin notu: Süzme sirasinda posa sikilacak olursa, bitki özsuyu yağin dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabinda muhafaza edilmeleri gerekir.) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.