Jump to content

Öksürük,SamanNezlesi,SesKısıklığı Tedavisi


hexagram

Önerilen Mesajlar

***Öksürük (boğmaca bölümüne de bakin)

*Öksürükotu: Şiddetli öksürükte, balgam söktürücü ve iltihap önleyici etkileri

nedeniyle Öksürükotu önerilir. İlkbahar başlangicinda yapraklardan önce ortaya

çikan sari çiçekler ve daha sonra mayista gelişen yapraklar toplanarak

kurutulur, ince kiyilir ve harmanlanir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş

Öksürükotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir

ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Günde bir bardak çay, balla

tatlandirilarak, elden geldiğince sicak yudumlanir. Özellikle uzun süreli

öksürüklere ve ses kisikliklarina karşi gün boyunca sik sik, balla tatlandirilmiş

Öksürükotu çayinin çok sicakken içilmesi önemle tavsiye edilir.

 

*Ebegümeci: Bitkinin yaprak, sap ve çiçekleri ince kariştirilarak

harmanlanir.

Yarim tatli kaşiği bitki, bir bardak soğuk suda 12 saat

demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyunca 2 bardak çay

soğutulmadan yudumlanir. Şiddetli soğuk alginliğinda, süzülen bitki lapalari

isitilarak bronşlara, boğaza ve akciğerlere kompres olarak uygulanir.

 

*Sinirliot: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş sinirliot yapraği, orta boy bir su bardaği

dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten

sonra süzülür. Gün boyunca sik sik bir bardak taze demlenmiş sinirliot çayi

soğutulmadan yudumlanir.

 

*Kuşekmeği (Polygonum avicidare): Bir yemek kaşiği dolusu ince kiyilmiş

kuşekmeği bitkisi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla

haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak

taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir.

 

*Bitki karişimi çayi: Öksürükotu (çiçek ve yaprak), siğirkuyruğu çiçeği, andizotu

kökü ve sinirliot yapraği ince kiyilarak eşit oranda harmanlanir.

Bir tatli kaşiği dolusu bitki karişimi, orta boy bir su bardaği kaynar derecede

sicak suyla haşlanir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3

bardak taze demlenmiş çay, balla tatlandirilarak soğutulmadan yudumlanir.

 

*Ev reçetesi: Yayvan ve küçük bir tencereye, dibi örtülecek kadar süt koyulur,

üstüne 125g çökelek(ekşimik) eklenir ve sürekli kariştirilarak sicak (çok sicak

değil) bir lapa oluşturulur. Bu beden isisindaki lapa temiz bir bezin üstüne

yayilir ve yatmadan önce kompres olarak göğüs bölgesine yatirilarak tespit

edilir.

 

***Saman Nezlesi

Saman nezlesi bir alerjidir. Nedeni ise, mukozalarin çiçek ve çimen polenleriyle

ilişkisidir. İlkbahar ve yaz aylarinda polenler rüzgarlara kapilarak geniş

alanlara yayilirlar. Saman nezlesine yatkin kişinin polenlerle temasinin hemen

ardindan, burun, göz, damak ve yutak mukozalari şişmeye başlar. Şiddetli

hapşiriklar eşliğinde burun suya benzer bir akinti salgilamaya başlar. Bazen

astim krizleri, deri tepkileri ve yüksek ateş de görülebilir.

 

*Isirganotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş isirganotu yapraği, orta boy bir su

bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika

demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş isirganotu

çayi soğutulmadan yudumlanir.

İsveç Şurubu: Isirganotu çayina günde 3 çay kaşiği İsveç Şurubu eklenerek,

öğünlerden önce ve sonra içilir.

 

***Ses Kisikliği

*Öksürükotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yaprak ve çiçek karişimi, orta boy

bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika

demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca pek çok kere bir bardak taze

demlenmiş Öksürükotu çayi balla tatlandirilarak soğutulmadan yudumlanir.

 

*Ebegümeci: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yaprak, çiçek ve sap karişimi, bir

bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Günde 3

bardak ebegümeci çayi soğutulmadan yudumlanir. Bir kerede demlenen günlük

çay, bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir.

Yapişkanotu/Yoğurtotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yapişkanotu veya

yoğurtotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve

yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca sik sik ilik çayla derin

gargaralar yapilir.

 

*Sinirliot: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş sinirliot yapraği, orta boy bir su bardaği

dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten

sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş sinirliot çayi

soğutulmadan yudumlanir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...