hexagram Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 31, 2007 ***Öksürük (boğmaca bölümüne de bakin) *Öksürükotu: Şiddetli öksürükte, balgam söktürücü ve iltihap önleyici etkileri nedeniyle Öksürükotu önerilir. İlkbahar başlangicinda yapraklardan önce ortaya çikan sari çiçekler ve daha sonra mayista gelişen yapraklar toplanarak kurutulur, ince kiyilir ve harmanlanir. Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş Öksürükotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Günde bir bardak çay, balla tatlandirilarak, elden geldiğince sicak yudumlanir. Özellikle uzun süreli öksürüklere ve ses kisikliklarina karşi gün boyunca sik sik, balla tatlandirilmiş Öksürükotu çayinin çok sicakken içilmesi önemle tavsiye edilir. *Ebegümeci: Bitkinin yaprak, sap ve çiçekleri ince kariştirilarak harmanlanir. Yarim tatli kaşiği bitki, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyunca 2 bardak çay soğutulmadan yudumlanir. Şiddetli soğuk alginliğinda, süzülen bitki lapalari isitilarak bronşlara, boğaza ve akciğerlere kompres olarak uygulanir. *Sinirliot: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş sinirliot yapraği, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca sik sik bir bardak taze demlenmiş sinirliot çayi soğutulmadan yudumlanir. *Kuşekmeği (Polygonum avicidare): Bir yemek kaşiği dolusu ince kiyilmiş kuşekmeği bitkisi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir. *Bitki karişimi çayi: Öksürükotu (çiçek ve yaprak), siğirkuyruğu çiçeği, andizotu kökü ve sinirliot yapraği ince kiyilarak eşit oranda harmanlanir. Bir tatli kaşiği dolusu bitki karişimi, orta boy bir su bardaği kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, balla tatlandirilarak soğutulmadan yudumlanir. *Ev reçetesi: Yayvan ve küçük bir tencereye, dibi örtülecek kadar süt koyulur, üstüne 125g çökelek(ekşimik) eklenir ve sürekli kariştirilarak sicak (çok sicak değil) bir lapa oluşturulur. Bu beden isisindaki lapa temiz bir bezin üstüne yayilir ve yatmadan önce kompres olarak göğüs bölgesine yatirilarak tespit edilir. ***Saman Nezlesi Saman nezlesi bir alerjidir. Nedeni ise, mukozalarin çiçek ve çimen polenleriyle ilişkisidir. İlkbahar ve yaz aylarinda polenler rüzgarlara kapilarak geniş alanlara yayilirlar. Saman nezlesine yatkin kişinin polenlerle temasinin hemen ardindan, burun, göz, damak ve yutak mukozalari şişmeye başlar. Şiddetli hapşiriklar eşliğinde burun suya benzer bir akinti salgilamaya başlar. Bazen astim krizleri, deri tepkileri ve yüksek ateş de görülebilir. *Isirganotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş isirganotu yapraği, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş isirganotu çayi soğutulmadan yudumlanir. İsveç Şurubu: Isirganotu çayina günde 3 çay kaşiği İsveç Şurubu eklenerek, öğünlerden önce ve sonra içilir. ***Ses Kisikliği *Öksürükotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yaprak ve çiçek karişimi, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca pek çok kere bir bardak taze demlenmiş Öksürükotu çayi balla tatlandirilarak soğutulmadan yudumlanir. *Ebegümeci: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yaprak, çiçek ve sap karişimi, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Günde 3 bardak ebegümeci çayi soğutulmadan yudumlanir. Bir kerede demlenen günlük çay, bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir. Yapişkanotu/Yoğurtotu: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş yapişkanotu veya yoğurtotu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca sik sik ilik çayla derin gargaralar yapilir. *Sinirliot: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş sinirliot yapraği, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş sinirliot çayi soğutulmadan yudumlanir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.