Jump to content

corpse paint


nevermore

Önerilen Mesajlar

1990'ların başında,Black Metal İskandinavya'da canlı ve gelişmekte olan bir akımken,underground toplulukların çoğunluğu genelde daha karanlık ve kendi benlikleri içinde gizlenmiş bir şeyin simgesi ve aynası olarak,'corpse paint' olarak bilinen makyajı kullandılar.Bu toplulukların birkaçı corpse painti,şimdi bu akıma ait bazı gruplar içinde ses getiren daha eski bir gelenekle ilişkilendirdi.

Black Metal akımı ve en doğrudan sunumları, kapsamını Putperest (Heathen) Kuzey geleneği, Einheriar'dan alan bir sembolizm içerir. Einheriar mitsel bir paradigma, parçalanmanın güçlerine karşı savaşan bir Mannerbund olarak görülür. Onlar yaşamlarını Odin'e veren, savaş alanlarının ölü savaşçılarıdır. Odin savaşçılarına sahip çıkmaya geldiğinde 8 ayaklı demon-at üzerinde -Schimmerreiter- süvaridir. Vahşi Av (Almanya'da Wütandes Heer ya da Wilde Jagd, İskandinavya'da Oskarei ya da Asgard-reidh) Odin'in ölülerin ruhlarını, izleyenin dehşetine, göğe doğru yönlendirdiği hayali bir olgudur. Onlar, kara ata binerler ve kara köpeklerle avlanırlar. Odin Schimmelreiter olarak Orta Çağ'da maskeli Devil haline getirildi. İki versiyonda da bu dehşet verici bir görüntüydü, gürleyen ses ve her bakımdan korkunçluk... Romalı yazar Tacitus ünlü eseri Germania'da siyah zırhlı ve boyalı vücutlu barbar kabile ya da olasılıkla ordudan, 'Harii''(Heer) hakkında söz eder. Savaş için en karanlık geceyi seçerlerdi ve korkunçluklarıyla dehşet üretirken ölüler ordusuna benzerlerdi. Bu, varlık ve görme duyusu paylaşımı ile düşmanlarını yenerkenki güçleridir.

 

Kultische Geheimbünde der Germanen (1934) adlı eserinde Otto Höfler Vahşi Av'ı uluslarının geçmişindeki ölü savaşçılarla inançsal birlikte var olmuş olan, canlı, genç Mannerbund ile bağdaştırır. "Harii" böylece ölümün tüm manzarasına ve geçmişteki ölü savaşçılara adanan insanların birliği olarak görülür.

 

Yaşayan savaşçılar boyanma ve kara kalkan ve hayvan postu kuşanma edimleriyle bu ölü savaşçıların şeklini alıyorlardı. Onlar içinde, ölü ataları yankılanıyor ve kendi yaşamları mükemmel, kendinden geçmiş ve kendini adamış savaşçı olmaktan daha fazla bir şey değildi. Artık tek yol ölüm ve Odin'e adanış olduğundan, normal yaşamının hiçbir anlamı yoktur. Bu ordu köyden köye taşınırdı; sürekli hareket değiştirici edimin (Verwandlungskulte) bir parçasıydı. Bu sürekli hareket Vahşi Av ile de ilişkilidir. Ölü olmanın yolu bir maske takmaktır ve en ilkel biçiminde maske, boyalı bir yüz ile oluşturulur. Cermen savaşçısı için, Kamp-Wut üzerine geldiğinde, maske ve güçlü bir hayvanın yüzü o hayvanın gücüne olanak veriyordu. Hayvan ya da ölü savaşçı, haline gelirdi. İnançsal birliğin adamları ölülerin onların vücutlarını ele geçirdiği yerde hakimiyetlerinin simgesi olarak maske takıyorlardı. Tacitus bu kabilenin (ya da gerçekten Mannerbund), onları 'toplum dışındaki yaratıklar' olarak gösteren çevredeki diğer kabileler tarafından da korkuyla karşılandığını söyler.

 

İlk bakışta esinini ve oluşumunu Amerikan Hard Rock/Heavy Metal ve dejenere gençlik kültüründen alan bir akım (Black Metal)ın benzerliklerini halen bunun içinde görmek kolaydır; burada kollektif Kuzey Cermen ruhunun çok derinlerinde yaşayan bir şey barınıyor ve benzer şekillerde sunuluyor:

Yüzün ölüler gibi boyanması (yaşayanların ölülerle ilişkilendirilmesi ve ölünün yaşayan bedeni ele geçirmesi), siyah giyinme ve gece boyunca gösterilen etkinlik, çevreye dehşet görüntüsü yayma, -ölüme ve savaşa tapınma- ahlaka önem vermeden, birçoğu için dehşet olan bir ses ile hareket... Farklı topluluklar artık daha büyük derneklerin bölümleri olan daha küçük birlikler ya da dernekler olarak da anlaşılabilir.

-Geçmiş ve şimdi arasındaki bu ortaklık çoğunlukla fark edilmedi; ancak bu Kuzey Cermen volkstemindeki daha karanlık bir şeyin;kendinden geçirici,dinç aktarımı olarak Black Metal'de sunulan potansiyeli anlamak açısından değerlidir...

 

King Diamond / Euronymous

Euronymous konserler ve grup fotoğraflarında "corpse paint" yapma görüşünü benimsiyordu: ürkütücü, dehşet verici görünüm yaratan ve Norveç Black Metali'nin belirgin özelliği haline gelen siyah-beyaz makyaj...

Bu uygulamanın kökenleri ise şaşırtıcı. Kiss, Alice Cooper, Misfits, King Diamond ve İsviçre'den Hellhammer/Celtic Frost gibi daha teatral olan metal temsilcileri tarzı farklı bir şekilde benimsemişlerdi. Metalion'un kesin kaynağa ilişkin diğer bir kuramı var:

Metalion: "Kesinlikle Brezilyalı Sarcófago adlı gruptan geldiğini düşünüyorum. Oldukça extreme metal yapan grup bir albüm yayınlamıştı ve Euronymous çiviler ve corpse paint kullandıklarından dolayı onlara musallat olmuştu. Amerika ve İsveç Death Metal akımına karşı olduğundan, her grubun bu şekilde olmasını istediğini belirtiyordu. Death metal grupları eşofmanlar içinde gösteriye çıkıyorlardı ve o buna tamamen karşıydı. Immortal ve Darkthrone'daki elemanlar normal Death metal içindeydiler ve ardından Euronymous Black Metal'in gerçekte nasıl olduğunu, her şeyin nasıl olması gerektiğini gösterdi; onlar da buna uydu! Darkthrone'un ilk albümü ikincisiyle karşılaştırıldığında Euronymous etkisi görülebilir, ikincisinde: "A Blaze in the Northern Sky"! Bu Deathcrush'tan sonra, piyasanın arda kalanında gerçekten büyük bir etki yaratmış olan ilk Norveç Black Metal albümüdür. Bunu Death Metal grubu olup yine Euronymous'un etkisi altında Black Metal'e yönelen Immortal izledi. Kabul etmeseler de gerçek bu! Emperor'da Thou Shalt Suffer adlı bir Death metal grubuydu ve Black metal grubu olan Emperor'a dönüştü. Tüm Norveç piyasası Euronymous ve dükkanının(Helvete) tanıklığına dayanmaktadır! O, neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda diğerlerini ikna etmiştir. Corpse paint ve çiviler, ölüme tapma ve extreme olma gibi True Black Metal konularında her zaman kendi içgüdülerini izleyerek ne düşündüğünü ortaya koymuştur."

Görüşler:

 

Sahnede kullandığınız makyajın size biraz daha güven verdiğine inanıyor musunuz?

Abbath (Immortal): "Kesinlikle! Makyaj yapmak yepyeni bir yüz edinmek gibi bir şey.Bu içimizdeki iblisleri sahnede açığa çıkarmamıza yardımcı oluyor... Bu demon war-paint gibi. Biz asla corpse-paint olayını yapmıyoruz, biz war-paint yapıyoruz. Corpse-paint Mayhem'e göre."

 

 

Canlı performanslarınızda hala corpse paint yapıyor musunuz?

Legion (Marduk): "Evet, kesinlikle. Marduk konsepti, görüntüsü ve her şeyinin öyle büyük bir parçası haline geldi ki, bunu değiştirmek istemem. Herhengi bir grup sürekli siyah kıyafet giymekten vazgeçebilir veya saçını kesebilir ya da herneyse. Fakat biz bunu asla yapmayacağız. Buralarda olduğumuz sürece, aynı konsepte sıkı sıkıya tutunacağız. Marduk konseptini takip etmeden gerçekten Marduk olamayız. O bizim ellerimizde büyüdü ve kendi varoluşu haline geldi. Biz Marduk olduğumuz sürece, yapılması gereken bir şey bu."

 

Nocturno Culto / Attila / Abbath / Legion

Öyleyse her zaman corpse painti bekleyebiliriz.

Legion: "Evet, kesinlikle. Bu Marduk gibi, gerçek yüzü ile. Bunu ilk etapta göze almak için bile aslında ne yapmamız gerekirdi diye düşünmek bile istemiyorum. Kesinlikle kurşun kemerler, çiviler, siyah deri ve corpse paint olacak."

Grup için yüzünü boyamanın insanların seninle daha sonra ilgilenmemelerine katkıda bulunduğunu düşünüyor musun?

Atilla Csihar (ex-Mayhem, Aborym): Yüz boyamayı kendimi başkalarından gizlemek amacıyla değil daha çok ritüeller için yapıyorum... Arkaik sanatı seviyorum; eski insanlara bakarsanız, onlar da maske ve çeşitli yüz boyamaları kullandılar... Bu oldukça geleneksel...

 

Yayınlanan yeni albüm grup resimlerinde, corpse paint kullanılmadı. Bundan neden uzaklaştınız ve gelecekte yeniden kullanma niyetinde misiniz?

 

Nocturno Culto (Darkthrone): "İlk zamanlar, bu bizim için gerçek kara büyü ritüeliydi ve corpse paint'i kayıtlar vb. dahil olmak üzere çok sık kullanıyorduk...Zaman zaman içimizden biri, gece ormanda yürürken yanına kamera alıyordu, yani "A Blaze In The Northern Sky", "Under A Funeral Moon" ve "Transilvanian Hunger"da gördüğünüz resimler belgesel resimler gibi. Cehennem kadar gerçek hissedilmediği sürece corpse paint kullanmayacağız, sadece bir avuç insanı hoşnut kılmak için poz vermeyeceğiz!

Black metalin son zamanlarda biraz moda hale geldiğini düşünüyor musun?

 

Walter (Ancient Rites): Eski Black metal gruplarının neden corpse paint yapmayı bıraktığını düşünüyorsun? Çünkü onlar saçma sapan çalan ve konuşan gruplarla bağdaştırılmak ve aptal yerine konmak istemiyorlar.

Gunther (Ancient Rites): Piyasayı bir yıl önce keşfetmiş gibi olan birçok grubunuz var ve bunlar sadece corpse paint ile ilgileniyorlar, müzik o kadar da önemli olmuyor!

Grubun imajı sizin için önemli mi? Oluşturduğunuz grup fotoğrafları için fazlaca kafa yoruyor ve sadece tipik bir Black metal görünümüne sahip değil gibisiniz..

 

Morfeus (Limbonic Art): "Benim için,sanırım ne tarzda olursa olsun imaj müzik işinin önemli bir yönü.Hem sanat çalışması hem de müzikte bir çeşit bütünlüğe sahip olmak önemli.Müzik tabi ki bizim kişiliğimizi çok fazla yansıtıyor. Keyboard ve elektronik kısımla ilgilenen ben, daha çok grubun futurist elemanıyım. Daemon daha çok 80 sonları metal kişiliğine sahip, denebilir ki o grubun saldırganı. Sahip olduğumuz görünümün bizim için iyi olduğunu düşünüyorum. Tabi ki her zaman içincorpse painte sıkı sıkıya bağlı kalmış olmamız gerektiğini savunanlar var. Belki gerekirdi, belki gerekmezdi, kim bilir. Kişisel olarak benim corpse paint'i bırakmamın sebebi ise şu: Nisan 1999'da Morbid Angel ile turnedeydik ve otobüse olan bazı şeylerden dolayı bir konsere gecikmiştik. İlk grup olarak çıkması gereken Peccatum çalamadı bile, bu nedenle bize de 'Çalmak istiyorsanız Hemen çalın.' dendi. Bu yüzden makyaj yapamadık, war-paint olmaksızın,hiçbir şeysiz sahneye çıktık. 2 parça çaldık ve kesmemizi istediler, buna gerçekten sinirlendim. Sadece 'Diğer parçaya başla,' dedim, çünkü bir anlamda gösterinin ana parçası, her zaman en fazla karşılık aldığımız şarkıydı. Bu nedenle klavyedekine 'Sadece çal! Başlarsak bizi durduramazlar,sadece şarkıyı çal.' dedim. Ve tabi ki aşağılıklar parçanın ortasında sesi kıstılar ve gerçekten çok sinirlendim. Ancak iyi olan sahneden indikten sonra silmem gereken bir makyajın olmamasıydı. Aynanın karşısında bir saat yüzümdekini silmem gerekmedi ve 'Evet,bir daha asla!' diye düşündüm. Hala corpse paintin harika olabildiğini düşünüyorum. Yüzlerini nasıl boyayacaklarını bilmeyen inanılmayacak kadar çok insan var ve tamamıyla göte benziyorlar. Corpse paint yapanlardan gerçekten hayranlık duyduğum eğlenceli kişi Satyricon'dan Frost. Son birkaç albümde gerçekten göte benziyor oluşu beni sinirlendiriyor, ancak Oslo civarında ya da konserlerde onu gördüğümde tamamen ilginç ceset makyajlı oluyor. Bu elemandan gerçekten büyüleniyorum ve 'Niçin albüm kapaklarında böyle görünmüyorsun?' diye düşünmeden edemiyorum. Onunla her gün karşılaşmıyorum, belki yılda sadece birkaç kez; ancak her seferinde daha farklı corpse paint oluyor. Yüzünü değişik bir şekilde boyuyor, fakat gerçekten iyi görünüyor. Onu yapmaktan beni vazgeçiren şey bir sırada on beş,yirmi kez yapmanın çok uzun bir iş oluşu ve saçın gerçekten yapış yapış oluyor.

 

Black metal dünyası corpse paint kullananlar ve kullanmayanlar olmak üzere ikiye ayrılmış gibi görünüyor.Besbelli siz corpse paint kullanıyorsunuz, bunun ardındaki neden nedir?

 

Blackthorn (Thornspawn): Grubun ilk kuruluşundan bu yana corpse paint'i kullanıyoruz.Şimdi sonlandırmayacağız.Artık corpse paint kullanmamanın bir akım olduğunun farkındayım.Ancak biz asla akımları takip etmedik. Black metal iç nefretlerini aktarmak isteyen çılgınların müziğidir.Corpse paint da bunun yapmanın bir yoludur.

 

Dead, sürekli corpse paint yapıyor musun?

Dead (Mayhem): Gerçekten konsantre olmam ve şarkı sözlerimi iliklerimde hissetmem gerektiğinde corpse paint yapıyorum ve bu da sahnede oluyor!

 

Corpse paint birçok kişi tarafından alay konusu haline getirildi ve bazıları artık onun önemini yitirdiğini öne sürüyor... Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Astarte: "Herkesin görüşüne saygı duyuyoruz... Piyasamız içersinde yer alan herkes kendi kişisel bakış açısını yaratmış durumda... Biz grup olarak corpse paint taraftarıyız, çünkü bu görüntü yoluyla müzikal anlatımımızı bütünlüyoruz... Bizim bakış açımız şu: Black Metal'in biri müzikal, diğeri teatral olmak üzere 2 görüşü (biçimi) vardır...Aynı bir tiyatro oyunundaki oyuncular gibi... Onlar karakterlerinin uygun renkleri ve tonlarını orataya koyarak iyi bir şekilde ileti ve anlamları aktarıyorlar... Diğer bir deyişle,corpse paint içimizde gizlediğimiz savaşçının maskesidir... Her insanın yaşamını çekici kılmak için düşleri ve hayalleri vardır,yoksa yaşamımız bomboş olurdu... Yani corpse paint düşlerimize ve imgelemimize katkıda bulunuyor ve müzik bu ifadenin bir yoludur...

 

Yazıda çeşitli röportajlardan ve Karl Ne'nin 'Expressions of Germanic Warrior Cult' adlı makalesinden yararlanılmıştır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet bende son sodome in the love konserinden sonra aynı şeyi dusunuyorum :) hatta sadece yüzle kalmayıp tüm vücuda yapılan makyaj kısa bir süre sonra ekol olacak gibi , Thor' u andıran sitili ile başarılı bir görsellik kazanmış :) ayrica gerçekden B.M 'in bu yönüyle ilgilenen birilerini görmekde sevindirdi beni .. Teşekkürler..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...