Jump to content

Hiperrealizm Akımı ve Sanatçılar


pureprision

Önerilen Mesajlar

Fotorealizm (fotogerçekçilik, süperrealizm, hiperrealizm, hipergerçekçilik), fotoğrafözelliklerinin ve kalitesinin resmedildiği, 1960 ve 1970'lerde yaygın bir tarzdır. Fotogerçekçilik 1960 ve 1970'lerde ABD ve Avrupa'da daha çok bir resim akımı olarak ''hipergerçekçilik'', ''yeni gerçekçilik'' veya ''süpergerçekçilik'' adları altında yaygın olmuştur. Richard Estes ve Chuck Close bu dönemde etkili olmuş fotogerçekçi ressamlardandır. Bunun yanında, fotogerçekçi heykeltraşlara örnek olarak sıradan insanların renkli, saçlı ve gerçek giysiler giydirilmiş heykellerini yapan Duane Hanson gösterilebilir.

Türk olarakta bu akıma en iyi örnek olarak Taner Ceylan'ı göstere biliriz şimdi bir kaç örnek sunmak istiyorum hiperrealizm (fotorealizm) e dair;

http://www.askart.com/AskART/photos/SOL20090304_37721/13.jpg

Taner Ceylan

 

http://republika.pl/blog_dt_1189384/2430586/tr/cattelan__novecento_20th_century__1997.jpg

roquentin

 

http://www.teatry.art.pl/!zagranica/kawalerzr.jpg

 

 

 

http://www.denispeterson.com/dolores%20and%20neal%20dA720.jpg

 

Denis Peterson

 

http://img.webme.com/pic/d/dersbank/21.jpg

Ron Mueck heykel çalışmasıdır buda.

http://www.i-20.com/images/works/w1075.jpg

Yine bir Taner Ceylan çalışması.

http://1.bp.blogspot.com/_Q05hY7Qha2Y/SVUbMl0LGhI/AAAAAAAAA_k/Rsgx3aLOiik/s400/tanerceylan1.JPG

Taner Ceylan.

 

SAYGILAR Pure Prision.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://farm3.static.flickr.com/2270/2467338487_ace0116835.jpg?v=0

http://en.artoffer.com/_images_user/7579/84530/large/Manfred-Hoenig-Landscapes-Mountains-Traffic-Car-Modern-Age-Photo-Realism-Hyperrealism.jpg

http://www.cpluv.com/www/medias/thorstenkonrad/thorstenkonrad_453e03dd66c18.jpg

 

paylaşım için teşekkürler.. sanırım resimdeki eserlerden biri Ron Mueck'e ait..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

HİPERREALİZM akımı gercekden daha gercegi yansıtma amacıdır aslında:thumbsup:

 

Fransız eleştiricisi Jaques Darriulat ise Hiperrealizmi şöyle anlatıyor:

'Soyut San'at yüzyılın başında çıktı; kopyacılığa karşıydı, modeli atmak amacındaydı. Bugün her tarafta bir gerçekçiliğe dönüş eğilimi var. Gerçi bu eğilim en çok Amerikada etkili olmuş ve adını da orada bulmuştur ama, Avrupada da bu yönde çalışmalar vardı. Almayada Gaafgen'in 'tıpkı' desenlerini, Fransada Gasiorowski'nin. İspanyada Lopez Garcia'nın fotoğrafa benzeyen resimlerini anabiliriz.

Geleneksel Realizm, çok romanse ya da çok öznel bir resme karşılık dünyayı olduğu gibi göstermek, günlük ve somut gerçeğin varlığını ortaya koymak peşindeydi. Hiperrealizm ise aksine bu varlığı inkar ve yok ediyor. Gerçeği kopya ederek yok ediyon Hiperrealist sanatçılar genellikle bir modelden değil modelin fotoğrafından çalışıyorlar. Örneğin, bir turizm afişini alıyor ve onun tablosunu yapıyorlar. Gerçekle aralarında bir renkli resim, bir litografi ve bir ofset baskısı var.

Böylece ortaya dünyamız gibi gayri insani ve mekanik, fotoğraf cansızlığında bir sanat çıkıyor. Bu sanatta yalnız eşyalar görüyoruz. İnsani olan her şey ona yabancı: Büyük Mağazadan paketler dolusu yiyecek ve eşya alan kadın müşteri tablosundaki gibi, kadında bir eşyadır ve eşyanın esiridir yani bir insan, yaşayan bir varlık değil, bir makine, bir otomattır, bir robottur. Böylece hiçbir iç dünyayı yansıtmayan, sadece dışı, boş görünüşü yansıtan eserler veriyor bu sanat. Nesnelliğe bürünen, sanatçının öznelliğinden, hiçbir şey hissettirmeyen yapıtlar.

Pop sanatı reklamcılığın şiddeti ve saldırğanlığı ile işyayı ön plana getirmişti. Hiperrealizm ise en hızlı şekilde bizi eşyalaşan insanla karşı karşıya getiriyor. Günlük hayatın eşyaları ve kişilerinin eksiksiz kopya edilmesine saldırıyor; hergünkü yaşayışımıza saldırıyor.

Böylece tüketim ekonomisinin otomobilleri, evleri, turizm afişleri, eşyaları, seks sunusu başlıca konusu oluyor Hiperrealizmin ve bunlara saldırıyor bütün güzüyle.

Bunun yanı sıra Hiperrealizmde sanat drünyasında Sovyet Realizmine karşı bir denge yaratma aracı bulunduğunu ileri sürenler de var.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...