Jump to content

Geçmiş mi Geleceği Yaratır Gelecek mi Geçmişi?


Hush

Önerilen Mesajlar

Anı yaşıyoruz.

Geçmişe mazi derler.:) şaka...

 

Şuanki eylemlerimiz ve düşüncelerimiz, geleceğe yön veriyor. Bu yön verişte zaman ve kişiler nasıl tayin ediliyor olabilir sizce. Yıldız etkileri bu etkenler arasındaysa ki...(bana sorarsanız arasında:))

 

Durum özeti yaparsak, bizlerin şu an başına gelenler geçmişte yapmış olduğumuz bir eylem ve düşünce ürünü oluyor. Biz sadece olayı seçebiliyoruz. Zaman ve kişiler ise kendi senaryomuza uygun seçiliyor.

 

Sonuç: Geçmiş geleceğe yön veriyor. Bildim mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

insan komplike bir varlık.

geçmiş zaman, ölü bir zaman olduğundan geleceğe yön vermesini dahi bırakın, kendine bir faydası yok, çünkü ölmüş.

 

gelecek de, olabildiğince yine komplike, karmaşık, bilinemez bir zaman formu. biz dahi geleceğimize yön veremiyoruz, sadece planlar yapıp, ihtimaller dahilinde uygulamaya koyuluyoruz.

 

bizler sadece "an"ımızı yaşıyoruz.

 

ancak bugün ki, "an"ımızdaki yaptığımız eylemlerin, gelecek adına bir sürekliliği var, sonucu var.

ör: bugün tüm paramı harcasam, yarın sabak 5 parasız kalırım gibi :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hmm.peki bisikletten düştüm kolum kırıldı diyelim.kolum kırılacağı için mi bisikletten düştüm yoksa bisikletten düştüğüm için mi kolum kırıldı?gelecek biryerlerde belli sonuçta

 

kolun kırılacağı için bisikletten düşmediğin kesin :) eğer sen bilerek, okulu kırmak için düşmemişsen :)

önce eylem, sonra sonuç. önce sonuç olmaz!

 

gelecek bir yerlerde belli ama bizim için değil. biz o geleceğin de gerçekleşeceği zamanın içindeyiz. bizim zamanın hızı ve hareketi konusunda bi yetkimiz ve gücümüz de yok zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şimdiki zamanın her an geçmişe karışması ve bunun da bir sonraki anı belirlediğinde hemfikiriz:) aklıma son durak geldi.geleceği değiştirdikleri için geçmiş kendini düzeltmeye devam ediyordu.evet,kurgu biryerde ancak bazı şeyler de elimizde olmadan gelişir ve kontrolümüz dışında olduğu için şimdiki zamanda yaptıklarımızı etkilemez mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şimdiki zamanı tek etkileyen de biz değiliz senin dediğin gibi, olasılıklar çoğaltılabilir.

tabiki bir çok şey elimizde değil, aslına bakılırsa elimizde olan tek şey , "istemek, hayal kurmak". bu da çoğu zaman gerçekle zıt olabilir.

bu konuda bizim kültürümüzde tevekkül denen bi inanç var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Felsefe tarihinde zaman konusu -işte bu denli karışık olduğu için olsa gerek- çoğu filozofun tek laf etmedikleri bi konudur. Ama şimdiye kadar okuduklarım arasında en tatmin edici cevap aziz Augustinus'dan geldi. Umarım sana da yardımcı olabilirim..

 

Augustinus'a göre "zaman" varlık ile yokluk arasındadır. Öyle ki ona ne var ne de yok diyebilir. Geçmiş zaman artık yoktur çünkü o geçmiş gitmiştir. Gelecek zaman da henüz yoktur o da henüz gelmediği için var denilebilecek değildir. Öyleyse var olan tek zaman dilimi şimdiki zaman olmalıdır. Ancak şimdiki zamanla kastımız ne? İçinde bulunduğumuz yüzyıl şimdiki zaman olabilir mi? ama bu yüz yıldan içinde bulunduğumuz dışında kalan 99'u henüz yaşanmadığından veya geçip gitmiş olduğundan yokturlar. İçinde bulunduğumuz yıla şimdiki zaman diyebilir miyiz? O 4 mevsimden oluşur ve içinde bulunduğumuz mevsim dışındakiler geçmiş veya gelecektedir. Bu akıl yürütmesini devam ettiren augustinus en son olarak şimdinin ancak bir görü olarak zamanın bölünemez en küçük parçası olacağını savunur. Öyleki biz onun varlığı bile anlayamayız.Ama yine de tüm zaman dilimleri arasında varlığa en yakın olanı şimdidir.

 

Öylese geçmiş ve gelecek zaman diye birşey yok mudur? vardır ancak şimdiki zamanın içinde vardır. Geçmiş zaman anılarla gelecek zaman ise umut ve beklentirlerle kendi varlığını sürdürür ama gerçeklikte yokturlar..

 

Öyleyse merak ettiğin "neden-sonuç" ilişkisini buna uygularsak. Geçmişte yaşadığın şey "deneyim ve anı" olarak var olup gelecekteki "umut ve hayaller"inin şekillenmesine sebeb oluyor. ama hepsi şimdiki zamanın içinde oluyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eğer önceden belirlenmiş bir gelecek varsa geçmiş de gelecek olduğu dönemde önceden belirlendiği için teorik olarak ikisi de birbirini yaratmaz.

Ama determinizm temeli olan neden-sonuç ilkesini göz önünde bulundurursak geçmiş geleceği yaratır.

"Kelebek Etkisi"ni izlemeni öneririm.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

geçmişten ders alarak gelcekte yapmayacagın şeyleri ögrenmiş olursun.....mesela dersine çalışmadın ve zayıf not aldın..bunu düzeltmek senin elinde...oturupta adam gibi çalışırsan ii not alırsın, notunu düzeltirsin....daha ii yerlere gelirsin...ben kendimi örnek vereyim..resimle ugraşıyorum...deneme yanılma yoluyla çözdüm ...yani; yaptıgım yanlışları yapmamasını ögrendim ve bir yerlere geldim...gelecegimi yarattım....işin manyagı oldum...nasıl oldum peki...yanlışları yapa yapa dogru yapmasını ögrendim..yani geçmişten gelecege....bence..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

quantum mekaniğine göre mümkün tabii. river'ın bahsettiği adı geçen belgeselde tanrı tüm evrenin süperpozisyonudur gibi birşeyler diyordu. haliyle geçmişten geleceğe, gelecekten geçmişe ve şimdiyi algılamaya yol açan nedensellik bağları, spiraller, enerji akımları var olsa gerek

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her ikiside dogrudur ve ikiside değildir.

Zamanı basit olarak ele aldığımızda veya düşündüğümüzde; geçmiş geleceği, gelecekse geçmişi yaratabilir. Geçmiş de yapılmışlar, verilen kararlar geleceğimizi belirler. Gelecekte yapmayı, gelecekte bulunmak istediğimiz nokta gibi geleceğe ait planlarımız ise geçmişimizi belirleyebilir.

Zamanı biraz daha karışık hale gerdiğimizde ise sadece şu an vardır diyebiliriz. Geçmiş veya gelecek yoktur . Zaman karmaşık olduğu kadar göreceli bir kavramdır. Bu sebepten belkide zaman üzerinde yapılan yorumların belki tümü eksik kalacaktır. Bisiklete binip kolunu kırman yada kolunu kırmak için bisiklete binmen birşeyleri değiştirmedi. O an bisiklete bindindin. o an kolunu kırdın. o an okulu kırdın. o an yaşadın. o an öldün.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

geleceği yaşamasaydık geçmiş, geçmişi yaşamasaydıkta gelecek olmazdı, ama hayatın bir yerden sonra kesintiye uğradığını düşünürsek geleceği olmayan birinin geçmişi olur ama tam tersi geçmişi olmayan birinin geleceğide olmaz bu durumdada muhtemelen gelecek geçmişi yaratır..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gelecek geçmişle bağlantııdır birsonraki olayı şimdi yaptığım tutum davranış oluşturur,şimdiki tutumu ise geçmişi baz alarak oluştururum,zaten o yüzden affedin arının arının ... boşuna demiyolar:) geçmişle bağlar kopmadığı sürece hayat bi kısır döngüdür

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Galiba Senin Dediğin Biraz Paralel evrene Kaçıyor, Bende Paralel Evrenlere İnanırım , Şöyle diyeyim bende geçmişte sen varsın , gelecektede sen varsın ve her bir hareketin evrensel disklere kaydediliyor , mesela kelebek etkisi ve göl evi filmlerinde bunu çok güzel ima etmiştir , eğer çok dikkatli bir izleyiciysen bu bulmacayı çözersin yani Paralel evreni =)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

süphesiz geçmiş gelecegi belirliyor. Einstein kuramlarını bulmasaydı, atom bombası yapılamazdı. annemle babam evlenmeseydi ben dogmazdım. sen bu konuyu acmasaydın ben bu cevabı yazamazdım. aslında karmasık bir soru gibi gozukuyor ama bence cevap gayet basit. Tao nun bir sozu vardır " her sorunun biri yanlış digeri basit iki çözümü vardır" der.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...