Jump to content

Kan İçmek Neden Yasaklanmıştır?

nevermore

Önerilen Mesajlar

Kan içilmesi yada yenilmesinin yasaklanmasının nedeni kesinlikle sağlıkla ilgili değil, dinseldir. Kan yemenin yasaklanması Yahudi dininden gelmekte. Tevrat'ın Levililer kitabının 17. bölümü tamamen bu konuya ayrılmıştır. Bu bölümün başlığı ise şöyledir: "Kan Yemek Yasaktır"

Tevrat'ın tanrısı kan yemeye karşı çok serttir. Şöyle der:

10 "İsrail halkından ya da aralarında yaşayan yabancılardan kim kan yerse, ona öfkeyle bakacağım ve halkımın arasından atacağım.

Tevrat'ın kan yemeyi yasaklamasının gerekçesi ise şu ayetlerde belirtiliyor:

11 Çünkü canlılara yaşam veren kandır. Ben onu size sunakta kendinizi günahtan bağışlatmanız için verdim. Kan yaşam karşılığı günah bağışlatır.

14 Çünkü canlılara yaşam veren kandır. Bundan dolayı İsrail halkına, 'Hiçbir etin kanını yemeyeceksiniz' dedim, 'Çünkü her canlıya yaşam veren kandır. Onu yiyen Tanrı Halkı'nın arasından atılacaktır.'

Görüldüğü gibi kan yenmesinin yasaklanmasının nedeni kanın yaşam veren şey olduğu düşüncesidir. Günahların bağışlatılması için yaşamı yani kanı tanrıya adamak gerekir. Bu inanç çok daha eski inançlara dayanıyor aslında. Buna göre ruh vücutta kanda bulunur. Eğer kan ruh taşıyorsa, tanrı ile ilişkiye geçme yollarından biri de bu ruhu/kanı ona teslim etmektir. Kan/ruh tanrıya aittir, onun yenilmesi demek tanrıya ait olana göz dikmek demektir.

Bu arada Tevrat'ta sadece kan yemek değil leş yemek de yasaklanmıştır. Uzun uzun etlerin nasıl yeneceği, nasıl tanrıya sunulacağı, kanın nasıl döküleceği, kimlerin ne zaman bu etleri yiyebileceği anlatılıyor.

Kuran'da da Tevrat'taki anlayış devam eder. Ancak Kuran bu konuda Tevrat'tan daha esnek. Ancak Kuran'da da sağlık gerekçelendirmesi yoktur. Aynı Tevrat'ta olduğu gibi dinsel gerekçelendirme var.

2.173. Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.

Sure : Bakara Sûresi

5.3. Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, (taş, ağaç vb. ile) vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş (hayvanlar ile) canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyle kısmet aramanız size haram kılındı. Bunlar yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, sizin dininizden (onu yok etmekten) ümit kesmişlerdir. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim. Kim, gönülden günaha yönelmiş olmamak üzere açlık halinde dara düşerse (haram etlerden yiyebilir). Çünkü Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.

Sure : Mâide Sûresi

6.145. De ki: Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yiyecek kimseye haram kılınmış birşey bulamıyorum. Başkasına zarar vermemek ve sınırı aşmamak üzere kim (bunlardan) yemek zorunda kalırsa bilsin ki Rabbin bağışlayan ve esirgeyendir.

Sure : En'am Sûresi

16.115. (Allah) size, sadece ölü hayvanı kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı. Ancak kim mecbur kalırsa (başkalarının haklarına) saldırmaksızın, sınırı da aşmadan (bunlardan yiyebilir). Çünkü Allah çok bağışlayan, pek esirgeyendir.

Sure : Nahl Sûresi

Kan aynı Tevrat'ta olduğu gibi leş ile birlikte yasaklanmıştır.

Alıntı...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence gayet mantıklı.Birçok ritüelde kan akıtılır.Ve kendinden üstün bir varlığa sunduğun şey gerçekten değerli (en azından adak sunduğun varlık katında) olmalı ve kan da bunlardan biriyse bunu sen kendin için de kullanamazsın...Aksi halde kanın değeri kalmaz....Diğer adaklarla aynı kefeye koymuş olursun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Böyle zırvalarla uğraşmayın diyorum, anlamadın sanırım.

Ha nedenlerine gelirsek...

Canlının vücudunda, dolayısıyla kanında mikrop bakteri vs. olabilir.

Hastalık yapıcı mantarlar kana karışmış olabilir. Özellikle mide ve barsak duvarına yapışarak üremeleri daha da zararlı olacaktır.

Kandaki üre, ürik asit, keratin, karbondioksit miktarı fazla olabilir ki insanlar için zehirli ve atık maddeler.

Kan içtiğinizde bu maddelerin miktarı artar ve sonuç olarak beyin fonksiyonlarına kadar vücudunuzda bozukluklara yol açar.

Kan, sindirimi zor maddeler içerir, mesela globülin gibi. ayrıa globülin insanda alerji yapabilir.

Bir de steril bir ortam kesinlikle değildir. Mikroplar kanda besin bulacağından üremeleri için en uygun ortamdır.hiv, hepatit, viral hastalıkları almanız da cabası.

Evet kan içmek müthiş yararlı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tarih boyunca insanlar inandıkları tanrılarına kurbanlar verdiler.Bunlar genelde hayvan bazende insan kurbanlar olmuştur.Bu konuyu daha önce biraz araştırmıştım ve öğrengiğim kadarı ile kurbanda önemli olan kan akıtılması imiş.Kan akıtıldığı zamn etrafındaki beli bir mesafe çapındaki alanda( reikiciler bilir) bir enerji alanı oluşuyormuş ve bu alan insanların enerji(aura) alanlarını kuvvetlendiriyormuş.Tarihde birçok kez kurban amacı dışında uygulandığı gibi günümüzde de amacı dışında uygulanıyor malesef.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

çünkü kanın tadı çirkinde ondan :D bu kadar basit :D evet kan içtim daha önce, garip böyle yağlı gibi bi tadı var, şahsen beğenmedim bi daha içmiycem :D afferim tevratı yazan adama, ağzının tadını biliyomuş valla XD

yarasın smot. herhangibir yan etkisi oldumu ?(ciddi soruyorum sağlıklı değil falan yazmışlar)kusma baş dönmesi vb ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tadı güzel demir gibi demiri de yalayınca aynı tadi alıyorsun ama bu sıvı olduğu için daha tatmin edici tabii kirli olduğu için yasaklanmıştır bence direkt sağlıkla alakalı durum dinin de bu yüzden yasakladığını düşünüyorum kitapları yorumlayana göre değişir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

benim de smother'inki gibi oldu,snra alışkanlık haline getirdim :)

evet kaşık yalayıncaki gibi bi demir tadı var (içinde demir olduğundan olmasın?) :D

,kıvamı falan da güzel,biyerim kesilnce kanaınca kanama durana kadar emerim

Aynen. Bir yerim kesildiğinde direkt olarak emmeye başlarım alışkanlık haline geldi her ne kadar istemeden yapsamda. :/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kan içilmesi yada yenilmesinin yasaklanmasının nedeni kesinlikle sağlıkla ilgili değil, dinseldir. Kan yemenin yasaklanması Yahudi dininden gelmekte. Tevrat'ın Levililer kitabının 17. bölümü tamamen bu konuya ayrılmıştır. Bu bölümün başlığı ise şöyledir: "Kan Yemek Yasaktır"

Tevrat'ın tanrısı kan yemeye karşı çok serttir. Şöyle der:

10 "İsrail halkından ya da aralarında yaşayan yabancılardan kim kan yerse, ona öfkeyle bakacağım ve halkımın arasından atacağım.

Tevrat'ın kan yemeyi yasaklamasının gerekçesi ise şu ayetlerde belirtiliyor:

11 Çünkü canlılara yaşam veren kandır. Ben onu size sunakta kendinizi günahtan bağışlatmanız için verdim. Kan yaşam karşılığı günah bağışlatır.

14 Çünkü canlılara yaşam veren kandır. Bundan dolayı İsrail halkına, 'Hiçbir etin kanını yemeyeceksiniz' dedim, 'Çünkü her canlıya yaşam veren kandır. Onu yiyen Tanrı Halkı'nın arasından atılacaktır.'

Görüldüğü gibi kan yenmesinin yasaklanmasının nedeni kanın yaşam veren şey olduğu düşüncesidir. Günahların bağışlatılması için yaşamı yani kanı tanrıya adamak gerekir. Bu inanç çok daha eski inançlara dayanıyor aslında. Buna göre ruh vücutta kanda bulunur. Eğer kan ruh taşıyorsa, tanrı ile ilişkiye geçme yollarından biri de bu ruhu/kanı ona teslim etmektir. Kan/ruh tanrıya aittir, onun yenilmesi demek tanrıya ait olana göz dikmek demektir.

ve doğal olarak tevratı takip eden diğer kitaplar (kuran ve incil)'de de benzer sözler mevcuttur :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...