Jump to content

Cem Karaca

Deaths_Expulsion

Önerilen Mesajlar

Sevda kuşun kanadında ürkütürsen tutamazsın

Ökseyle sapanla vurursun da saramazsın

Hayat sırrının suyunu çeşmelerde bulamazsın

Ansızın bir deli çayda içersinde kanamazsın

Kısaca Cem Karaca

Ermeni kökenli İrma Felekyan'la (Toto Karaca) , bir Azeri Türkü olan Mehmet İbrahim Karaca nın 5 Nisan 1945�de Ìstanbul�da dünyaya gelen ilk çocuğudur. O zamanlar Cumhuriyet tarihinin ünlü tiyatrocularından sayılan bu çift , evliliklerinde altı yıl sonra Muhtar Cem Karaca yı dünyaya getirirler. Cem Karaca için müzikle asıl buluşması 14 yaşındayken olur. .Cem karaca o sıralarda suadiyeli nesrin adında ki bir kıza aşık olur. Kızı, Johnny guitar isimli parçayla etkilemek ister. Lakin Cem Karacanın bu şarkısı Nesrinde çok annesini etkiler. Ve Toto Karca sayesinde Cem Karaca Müziğe başlar.

Cem Karcanın profesyonel yaşamı "apaşlar" grubunun solistliğini üstlenerek başlar. Bu grupla Hürriyet gazetesinin düzenlemiş olduğu Altın Mikrofon yarışmasına katılırlar. Ve söyledikleri Emrah parçasıylada dereceye girip adlarını duyururlar. Bu dönemde Cem Karaca iki kulvarda öne çıktı. Biri Pop müziğin alışılmış formlarına bağlı fakat güzel şarkı sözleriyle desteklenen yorumlar., Diğeri ise Anadolu ezgilerinin pop-rock la buluştuğu farkıl bir yorumdu. Bazı parçaların sözlerinde toplumsal gerçekler , yaşanılanlar yansıtılmaya başlandı. Tepkiler , isyanlar ve Cem Karacanın Mükemmel yorumuyla şarkılar insanlar karşısında çok yol katetti .1969 da apaşlardan ayrılan Cem Karaca Basçısı Seyhan Karabay la birlikte Kardaşlar grubunu kurar. Cem Karaca ve arkadaşları bu dönemde Anadolu Rock denilen tarzı yarattılar. Onlar bu dönemde bu kimliğe sahip çıkan tek gruptu. 12 Mart döneminin baskıcı atmosferine karşı durdular.

1972 de kardaşlar dağıldı. Cem Karca işte bu dönemde Moğollar'la buluştu. Moğollarla birlikte çıkardığı "namus belsı" albümü çok geniş kitlelere ulaştı. Rock temaları artık eskisinden dahada ağır basıyordu. Bundan sonra "Dervişan" adlı grubu kurdu. Bu dönem sanatçının en radikal müzik dönemiydi. Tamirci Çırağı ve 1 mayıs bu dönemde ortaya çıktı.

Cem Karaca çalışmalarının çoğunda bu bozuk düzene isyan etti. Cem Karaca bundan sonra da "Edirdahan" grubunu kurar. Bu grupla "Safinaz" adını verdiği albümü yapar. Albüme adını veren Safinaz bu ükede yapılan ilk rock opersı olarak bilinir. Ve bu albümde Nazım Hikmet ve Ahmet Arifin iki uzun şiirini besteler Cem karaca.

1979 da yoğun baskılar sonucu almanyaya gider. Burada ülkenin önemli orkestralarıyla çalışmalarını sürdürür. Yeni besteler yapılr. !987 de Türkiyeye geri döner. Ama "Turgut Özalın elini öptüde geldi" söylentileriyle birlikte de gelir. Görüşlerinde ki yumuşama Cem Karacanın bazı kesimler tarafından yadırganmasına sebep olur. Müzik ruhundan fazla ödün vermeyen Cem Karaca , Bu dönemden sonra "Merhaba Gençler ve Her zaman genç kalanlar" , "Töre" , "Yiyin Efendiler" , "Nerde Kalmıştık" ve "Bindik bir alemete" isimli albümleri yapar. Bazı albümleri Cahit Berkay ve Uğur Dikmenle beraber yapar Cem Karaca. Ağır Roman filmindeki yeniden yorumlanmış "Resimdeki Göz Yaşları" ile yeniden gündeme oturur. Son albümünde ise Moğollar ve Kurtalan Express üyeleriyle çalışır. Birkaç şiir çalışmasında yer alır Hep Kahır şarkısını burada yeniden şiir şeklinde okur. Kahpe Bizans fiminde küçük de bir yer alan Cem Karaca bu filmin soundtrackında 3 şarkı seslendirir. Ölümünden önce son iki yılı Bar ve Konserlerde şarkı söylerek geçirdi. Cem Karaca ve Yol Arkadaşları grubuyla birçok konser verdi. Bu grubuyla beraber Murathan Mungan şarkılarından oluşan albümde Yeni Türkü'nün unutulmaz şarkısı Göç Yollarını seslendirdi, Vefatından sonra Hayvan Terli adında bir albumu çıkan Karaca'nın, 2006 yılında ise birçok sanatçının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Cem Karaca Mutlaka Yavrum Albumu yayına sürüldü.

Türkiyede artık bir çok şey değişti. Ecevitin eski Ecevit olmadığı gibi. Artık bir zamanların Radikal tutumlu insanları, bu radikal tutumundan zamanla vazgeçtiler. Cem Karaca bir söyleşisinde eskiden siyah ve beyaz vardı ama artık ben gri tonlardayım der. Ve aynı programda ben hala solcuyum ama inançlıyımda der. Cem Karaca Müzik Felsefesinden hiç ödün vermedi. Toplumsal sorunlar ve sevgi, Anadolu ezgileri hep müziğinde yer aldı.

ve Bir pazar sabahı 8 şubat 2004 te solunum yetmezliği sebebiyle geçirilen kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrıldı. Ertesi gün Cenazesinde on binlerce kişi vardı. O istememişti devlet töreni ve alkışlar... Kırgın oldugunu söylüyordu arkadaşları devlete... ve yakışır bir biçimde aramıza veda etti.

Cem Karaca 45likler Cem Karaca Albümler

1967

Emrah / Karacaoğlan

(Hürriyet Gazetesi H-018)

(Apaşlar)

Hudey / Vahşet / Bang Bang / Shakin' All Over

(Sayan EP Seri FS 127)

(Apaşlar)

Emrah / Hücum / Karacaoğlan / Ayşen

(Sayan EP Seri FS 134)

(Apaşlar)

Ümit Tarlaları / Anadolu Oyun Havası / Suya Giden Allı Gelin / Nasılda Geçtin?

(Sayan EP Seri FS 145)

(Apaşlar)

1968

İstanbul'u Dinliyorum / Oy Bana Bana

(Türkofon TU-St 1505) (Türküola 1505)

(Apaşlar - Ferdy Klein Orkestrası)

Oy Babo / Hikaye

(Türkofon TU-St 1506) (Türküola 1506)

İstanbul / Why

(Türkofon TU-St 2010)

Emrah 1970 / Karanlık Yollar

(Türkofon TU-St 1507)

Resimdeki Gözyaşları / Emrah

(Sayan FS 167)

Resimdeki Gözyaşları / Şans Çocuğu

(Türkofon TU-St 1508)

Tears / No , No , No

(Türkofon TU-St 2011)

1969

Ayrılık Günümüz / Gılgamış

(Türkofon TU-St 1520) (Türküola 1520)

Zeyno / Niksar

(Türkofon TU 1002) (Türküola 1521)

Bu Son Olsun / Felek Beni (Karacaoğlan III)

(Türkofon TU 1003) (Türküola 1524)

1970

Emmioğlu / O Leyli

(Türküola 1528)

(Ferdy Klein Orkestrası)

Kendim Ettim Kendim Buldum / Erenler

(Türküola 1529)

(Ferdy Klein Orkestrası)

Adsız / Unut Beni

(Türküola 1530)

(Ferdy Klein Orkestrası)

Muhtar / Baba

(Türküola 1531)

(Ferdy Klein Orkestrası)

Dadaloğlu / Kalender

(Türkofon M-1014)

(Kardaşlar)

1971

Oy Gülüm Oy / Kara Sevda

(Türkofon M-1016)

(Kardaşlar)

Tatlı Dillim / Demedim mi?

(Türkofon M-1017)

(Kardaşlar)

Kara Yılan / Lümüne

(Türkofon M-1018)

(Kardaşlar)

Acı Doktor (Kısım 1) / Acı Doktor (Kısım 2)

(Türkofon M-1019)

(Kardaşlar)

Kara Üzüm / Mehmet'e Ağıt

(Türküola 1536)

(Kardaşlar)

1972

Askaros Deresi / Üryan Geldim

(Yavuz 1545)

(Kardaşlar)

1973

Obur Dünya / El Çek Tabib

(Yavuz 1547)

(Moğollar)

Gel Gel / Üzüm Kaldı

(Yavuz 1553)

(Moğollar)

1974

Namus belası/ Gurbet

(Yavuz 1560)

(Moğollar)

Beyaz Atlı / Yiğitler

(Yavuz 1567)

(Dervişan)

1975

Tamirci çırağı/ Nerdesin?

(Yavuz 1571)

(Dervişan)

Mutlaka Yavrum / Kavga

(Yavuz 1574)

(Dervişan)

Beni Siz Delirttiniz / Niyazi

(Yavuz 1578)

(Dervişan)

1976

Parka / İhtarname

(Yavuz 1582)

(Dervişan)

1977

Mor Perşembe / Bir Öğretmene Ağıt

(Yavuz 1585)

(Dervişan)

1 Mayıs / Durduramıyacaklar Halkın Çoşkun Akan Selini

(Gönül GP525)

(Dervişan)

ALMANYA'DA ÇIKAN 45'LİKLERİ :

İstanbul / Why (1968) (Türkofon 2010)

Tears / No , No , No (1968) (Türkofon 2011)

Üryan Geldim / Hasan Kalesi (1973) (Türkofon 1549)

Askaros Deresi / Kazak Abdal (Türkofon 1572)

1973

Kardaşlar - Apaşlar

(Türkofon VELP 6503)

1974

Cem Karaca'nın Apaşlar , Kardaşlar , Moğollar ve Ferdy Klein Orkestrası'na Teşekkürleriyle

(Yavuz LP 1006)

1975

Nem Kaldı

(Yavuz LP 1012)

1977

Parka

(Yavuz LP 1019)

Yoksulluk Kader Olamaz

(Yavuz LP 1021)

(Dervişan)

1978

Safinaz

Gönül GPLP10) CD & Kaset (1994) (Kalan 050)

(Edirdahan)

1980

Hasret

Kaset (Türküola 1289) LP (Türküola)

1982

Bekle Beni

Kaset (Türküola)

1984

Die Kanaken

LP (Plane RC 0972-88375/76)

1987

Merhaba Gençler Ve Her Zaman Genç Kalanlar

Kaset (Emre 569)

1988

Töre

Kaset (Emre HE 579)

1990

Yiyin Efendiler

(Özbir 032)

1992

Nerde Kalmıştık ?

(Marşandiz 083)

1997

Ağır Roman (O.S.T)

Cem Karaca bu albümde Resimdeki Gözyaşları isimli parçayı yeniden seslendirdi.

1999

Bindik Bir Alamete...

(MajörMüzik 21550)

2000

Kahpe Bizans (O.S.T)

Cem Karaca bu albümde Dost Hakkı, Aşk-ı İlahi ve Meydan Bu Meydan şarkılarını seslendirdi.

2003 yılında İbrahim Sadri ile "Ben Sana Mecburum" adlı Attila İlhan şiirinde düet yapan Cem Karaca, Gurbet şiirleri albümünde de "Hep Kahır" isimli şarkısını da şiir şeklinde seslendirmiştir.

2004 yılında Murathan Mungan Söz Vermiş Şarkılar albümünde "Göç Yolları" şarkısını seslendirdi.

Vefatından Sonra, Hayvan Terli albümü yayına sürüldü.

2006 Yılında, Cem Karaca şarkılarından oluşan birçok ünlü sanatçının katıldığı Mutlaka Yavrum albümü yayınlandı.

Bindik bir alamete gidiyoz kıyamete

Bindik bir alameteBindik bir alameteGideoz kıyameteYol dediğin yol gibiUlaşmalı bir yereBiz dön baba dönelimGeliyoz aynı yereBu döngü kısır döngüBaşı varda sonu yokDönüyom dönemiyomSonunda bir çıkış yokYerel ve genel seçimSeçin bakalım seçinKi dön baba dönelimAynı yere gelelimÇete çeteye çatmışÇete çete içindeBattık buruna kadarCafer getir peçeteNush ile uslanmam benEtmeli beni tekdirTekdirden anlamazsamArtık hakkım kötektirEskiden adam gibiOturur meze yerdikŞimdi meze yer gibiOturup adam yiyozO zaman siz bunaMüstehaksınız len

Islak ıslak

Gecenin nemi mi düşmüş gözlerine?Ne olur ıslak ıslak bakma öyleSaçını dök sineme derdini söyleYeter ki ıslak ıslak bakma öyle Sürerim buluttan tarlaları Yağmurlar ekerim göğün göğsüneGüneşte demlerim senin çayınıYüreğimden süzer öyle veririm Ben feleğin şu çarkına çomak sokarımBen feleğin tekerine çomak sokarımYeter ki ıslak ıslak bakma öyle Şarkı SözleriAşkın mapushane Keşke seni tanımamışKeşke sevmemiş olsaydımZincire vurulmuş gibiSana bağlı kalmasaydım

Kara Sevda

Gezer oldum yar gezer oldum Kara sevda bu keder oldum Düştüm gurbet ellerine Mecnundan bin beter oldum Ela gözlü nazlı dilber Sana yandım ben yazık oldum Kara sevda bu merhem ne çare Lokman neylesin yürekte yara Haydi turnalar yarime uçun Halim görsünler kara bağlansın Gezer oldum yar gezer oldum Ben bu candan yar geçer oldum Bir ölüm yemiş bir ölüme Ben hergün ölür oldum

Kendin ettim kendim buldum

Karadır şu bahtım kara sözüm kâr etmiyor yâraKaradır şu bahtım kara sözüm kâr etmiyor yâraSen düşürdün beni dara eyvah eyvah eyvah eySen düşürdün beni dara eyvah eyvah eyvah ey Kendim ettim kendim buldum kendim ettim kendim buldumGül gibi sarardım soldum eyvah eyvah eyvah eyKendim ettim kendim buldum kendim ettim kendim buldumGül gibi sarardım soldum eyvah eyvah eyvah ey Bilmez yar halımdan bilmez akan gözyaşlarım silmezBir kere yüzüme gülmez eyvah eyvah eyvah eyBir kere yüzüme gülmez eyvah eyvah eyvah ey Kendim ettim kendim buldum kendim ettim kendim buldumGül gibi sarardım soldum eyvah eyvah eyvah eyKendim ettim kendim buldum kendim ettim kendim buldumGül gibi sarardım soldum eyvah eyvah eyvah ey

Namus belası

Düstüm mapus damlarina ögüt veren bol olur Toplasam o ögütleri burdan köye yol olur Ana baba baci kardas dar günümde el olur Namus belasina kardas döktügümüz kan bizim Hep bir halli Turhalliyiz biz bize benzeriz Yüz bin kere tövbe eder gene sarap içeriz At bizim avrat bizim silah bizim san bizim Namus belasina kardas yatariz zindan bizim Kiz gelinim suna boylum doyamadan biz bize Besmeleyle yüzün açip oturmadan diz dize Almis götürmüsler seni çökertmisler issiza Namus belasina kardas kiydigimiz can bizim Agam kurban beyim kurban hallarimi eyledim Ne bir eksik ne bir fazla hepsi tamam söyledim Kir kalemi kes cezami yasamayi neyleyim Namus belasina kardas verdigimiz can bizim

Resimdeki gözyaşları

Birgün belki hayattanGeçmişteki günlerdenBir teselli ararsınBak o zaman resmimeGör akan o yaşları Benden sana son kalanBir küçük resim şimdiCevap veremez amaAğlar yalnızlığına Ve işte arda kalanBir avuç anı şimdiKoyup da bir başınaBırakıp gittin beni Sen yalnız değilsinBiliyorum neredesinBu üzerdi beniYaşasaydın ve görseydin Birgün belki hayattanGeçmişteki günlerdenBir teselli arasınBak o zaman resmimeGör akan o yaşları

Tamirci çırağı

Gönlüme bir ateş düştü yanar ha yanar yanarÜmit gönlumun ekmeği kumar ha kumar kumar Elleri ak yumuk yumuk ojeli tırnaklarınerelere gizlesin şu avucun nasırları Otomobili tamire geldi dun bizim tamirhaneyeGörür görmez vurularak başladım sevmeyeAyağında uzun etek dalga dalga saçlarıUstam seslendı uzaktan oğlum al takımları Bir romanda okumuştum buna benzer bir seyiKilli parlak kağıt kaplı pahalı bır kıtaptıNe olmuş nasıl olmuşsa aşık olmuştu genç kızYine böyle bir durumda tamirci cırağına Ustama dedim ki bugün giymeyim tulumlarıArkası puslu aynamda taradım saclarımıGelecekti bugün geri arabayı almayaO romandaki hayali belki gercek yapmaya Durdu zaman durdu dünya girdi içeri kapıdan Öylece bakakaldım gözümü ayırmadanArabanın kapısını açtım açtım girsin içeriKalktı hilal kaşları sordu kim bu serseri Çekti gitti arabayla eksozuna boguldumGöysümde tomurcuk yaşlar agar agar dogruldumUstam geldı sırtıma vurdu unut dedı romanları

Ben suyumu kazandımda içtim

Ekmeğimi boldum de yedim

Alkışı duydum, ihaneti gordum

Sesim de oldu, sessizliğimde

Seviştiğimde oldu benim..

--------------------

tamirci çırağı

belki bir gün hayattan

namus belası

ıslak ıslak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

YouTube - Cem Karaca - Tamirci Çırağı

Gönlüme bir ateş düştü, yanar ha yanar yanar

Ümit gönlümün ekmeği, umar ha umar umar

Elleri ak, yumuk yumuk, ojeli tırnakları

Nerelere gizlesin şu avcum nasırları

Otomobili tamire geldi dün bizim tamirhaneye

Görür görmez vurularak başladım ben sevmeye

Ayağında uzun etek, dalga dalga saçları

Ustam seslendi uzaktan: Oğlum al takımları

Bir romanda okumuştum buna benzer birşeyi

Cildi parlak kağıt kaplı, pahalı bir kitaptı

Ne olmuş, nasıl olmuşsa aşık olmuştu genç kız

Yine böyle bir durumda tamirci çırağına

Ustama dedim ki: bugün giymeyeyim tulumları

Arkası kuşlu aynamda taradım saçlarımı

Gelecekti bugün geri, arabayı almaya

O romandaki hayali, belki gerçek yapmaya

Durdu zaman, durdu dünya, girdi içeri kapıdan

Öylece bakakaldım gözümü ayırmadan

Arabanın kapısını açtım, açtım girsin içeri

Kalktı hilal kaşları, sordu: Kim bu serseri?

Çekti gitti arabayla, egzozuna boğuldum

Gözümde tomurcuk yaşlar ağır ağır doğruldum

Ustam geldi, sırtıma vurdu, unut dedi romanları

İşçisin sen işçi kal, giy dedi tulumları

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hiçbir kadın hiçbir erkeği

Ve hiçbir erkek hiçbir kadını

Bu biçim sevmedi

Yokluğu ekmeğe katık edip

Sevgiyi açlığa eklemedi

Gözyaşlarının hiçbir teki

Bu biçim düşmedi

Böylesine dolu dolu ağlamadı

Hiçbir kucakta hiçbir baş

Ve hiçbir elveda bugüne dek

Bu biçim söylenmedi

Hiçbir akşam o akşam gibi

Kanarcasına batmadı güneş

Ve hiçbir elveda (yok)

Ve hiçbir güneş onları bir daha

Bu biçim görmedi

Hiçbir kadın dedim ya

Hiçbir erkeği

Ve hiçbir erkek hiçbir kadını

Bu biçim sevmedi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cem baba Ahmet Arifin bir çok şiirini olduğu gibi ''Unutamadığım'' şiirini de bestelemişti (sanırım 70 lerde, ilk dönemlerinde) Ne zaman dinlesem tüylerim diken diken olur, ürperirim. Muhakkak dinlemenizi öneririm. İşte şiiir (sözleri) :

Açardın,

Yalnızlığımda

Mavi ve yeşil,

Açardın,

Tavşan kanı, kınalı-berrak.

Yenerdim acıları, kahpelikleri...

Gitmek,

Gözlerinde gitmek sürgüne.

Yatmak,

Gözlerinde yatmak zindanı.

Gözlerin hani?

"To be or not to be" değil.

"Cogito ergo sum" hiç değil...

Asıl iş, anlamak kaçınılmaz'ı,

Durdurulmaz çığı

Sonsuz akımı.

İçmek,

Gözlerinde içmek ayışığını.

Varmak,

Gözlerinde varmak can tılsımına.

Gözlerin hani?

Canımın gizlisinde bir can idin ki

Kan değil,sevdamız akardı geceye,

Sıktıkça cellad,

Kemendi...

Duymak,

Gözlerinde duymak üç-ağaçları

Susmak,

Gözlerinde susmak,

Ustura gibi...

Gözlerin hani?

AHMED ARİF

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben bir ceviz ağacıyım

gülhane parkında

ne sen bunun farkındasın

nede polis farkında

küçükken bu şarkıyı her birisi söylediğinde kah kah gülerdim saatlerce,

önemli ve çok şeyler kazandırmış kendine has tarzıyla başarı yakalayan bi müzisyendi o..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

''Tamirci Çırağı''

http://u.e.q.h.aimini.net/player/mp3/?file=http://u.e.q.h.aimini.net/play/?fid=HQEuhDomVN9N0YlEIYbo&auto=yes&repeat=yes

--------------------------------------------------------

''Ceviz Ağacı'' (live)

http://y.m.r.b.aimini.net/player/mp3/?file=http://y.m.r.b.aimini.net/play/?fid=BrMYdANiqglUiMoJvkk7&auto=yes&repeat=yes

-------------------------------------------------------

''Emmoğlu''

http://4.q.c.v.aimini.net/player/mp3/?file=http://4.q.c.v.aimini.net/play/?fid=vcq4kg1EpeJBsbI3wlNM&auto=yes&repeat=yes

----------*-*-*-*------*-*-*-*--------*-*-*-*------------------

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...