Jump to content

Yeni Bir Günah Bulmalıyız Kendimize

nevermore

Önerilen Mesajlar

İnsanın içinden vapur iskelesini yakmak geliyorsa ya insanın içinde ya da iskelede bir sorun var demektir.

Kutsal kitaplara kalırsa sorunun nereden kaynaklandığını bulmak kolay. Ama hayat aynısını söylemiyor bize. Yine de kutsal kitaplara; Nietsche'nin Zerdüşt'üne, Thomas Mann'ın Ütopia'sına, ya da yardımcı ders kitabı sayılabilecek Kozinski'nin Boyalı Kuş'una göz atmakta sayısız yarar var.

Bir sorunu çözümlemek için kuramsal yaklaşımlar yeterli olmaz, psiko-sosyal açıdan da kendimizi hazır hissetmemiz gerekir. Örneğin, faşistçe seviştiğimiz bir gecenin sabahı bu iş için uygundur. Ama ortalığı toplamak kaydıyla. Yatağın yaylarını tamir edip, devrilen bibloları kaldırmalı, avizenin kırılan parçalarını birleştirip tavana asmalıyız. Yanan perdeleri çıkarıp çöp kutusuna atmak, duvardaki lekeleri kazımak da gerekir.

Ayrıca geceden kalan yaraları varsa tentürdiyotla, yoksa kolonyayla temizlemeli, mümkünse gazlı bezle kapatmalıyız. Bu arada Camille Paglia'nin "Toplum ya da ahlak kurallarına uygunluk, ne politik sol ne de sağ tarafından sabitlenemez. Çünkü doğanın faşizmi, herhangi bir toplumunkinden daha ağırdır." sözünü hatırlayabiliriz. Ama şart değil.

Ancak ondan sonra vapur iskelesiyle ilgili sağlıklı bir karar verebiliriz. Elbette sağlıklı karar, çoğunluğun kabul edebileceği karar olmaz. Dünya tarihine kısaca göz atarsak çoğunluğun neler istediğini, bu isteklerin bizi hangi felaketlere sürüklediğini görürüz.

Doğanın faşizmi Hitler'in bile dudağını uçuklatabilecek boyuttadır. Ben doğa dedim ama siz daha kutsal isimler de takabilirsiniz. İki satır arasında adını anıverdiğimiz Hitler'in, kurmaylarına "halkın tabanına yönelik propaganda yapın" dediği de biliniyor. O gün bu gündür herkes bu geniş tabanı hedefliyor. Başarılı da oluyorlar. Çoğunluğa hitap etmek, çoğunluğu etkilemek onlar için başarının anahtarı.

Bu sihirli formülü her konuya uygulayabiliriz. Diyelim şarkı sözü yazacağız, çoğunluğu göz önünde bulundurarak "oynama şıkıdım şıkıdım" şeklinde bir cevher yumurtlarsak, tutar. Tabii bunu yumurtlayabilecek kadar dar açılı bir dübürümüz varsa...

İnsan doğanın bir parçası olmasına karşın, insan eylemlerinden bir tek sevişmenin faşizanlığı hoş görülebilir. Hatta teşvik edilebilir. Çünkü güzellik kavramı görecedir ve bizim güzel dediğimiz şey bir sanıdan ibarettir. İnsanlar ne kadar az terbiye edilmişlerse -yani ne kadar az toplumsallaşmışlarsa- cinselliğin içerdiği şiddet dozu o derece yüksektir.

Kendi doğal yapısının tersine, toplumsallaşan, terbiye edilen insanın yaşadığı trajediyi hepimiz görüyoruz.

Kusura bakmayın, acele ediyorum; elimdeki kibrit sönmeden şu iskele sorununu çözümlemem gerek. İskele burada bir metafor. Direkt olarak iskeleden söz etmiyorum. Siz onun yerine kendi kafanızdaki iskele imajını koyabilirsiniz. Yerine göre bir dağ kulübesi de olabilir bu, bir gökdelen de. Yatak odanızdaki elbise dolabı bile olabilir.

Elinize büyükçe bir terzi makası alıp dolaptaki elbiselerin hepsini küçük parçalara ayırırsanız sorun kendiliğinden çözülür. En azından büyük bir yükün sırtınızdan gittiğini hissedersiniz. Hem yük burada metafor falan değil. Gerçek anlamda yük.

O zaman kibrite de gerek kalmaz. Üfleyin gitsin.

İskeleye bağlanmış bir vapurla; açık denizlerde sürtmeye kalkan, hiçbir iskeleye yanaşmayı kendine yediremeyen, gerekirse bu uğurda batmayı bile göze alan bir vapur arasındaki farkı anlamak kolaylaşır.

O faşistçe seviştiğimiz gece, eğer sabahında bu farkı anlamamızı kolaylaştırıyorsa, işlevini fazlasıyla yerine getirmiş demektir. En azından, yeni bir günah bulmuşuzdur kendimize.

Bir deneyin. Herhangi bir gece... hatta zaman kaybetmeyin, hemen bu gece... Neyse, canınız cehenneme!

Altay Öktem

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gözüm yoruldu...(sizle alakalı değil:))başım ağrıyor okuduklarımı anlamaya çalışmak başımı daha da ağrıtıyor...o nedenle tam olarak okumadım;bi başından,bi ortasından bir de sonundan okudum... ama kaydettim ve sonra yeniden bakıcam...okuyabildiğim kadarında dikkatimi çeken en güzel cümle(bana göre(!) ) :

"İnsan doğanın bir parçası olmasına karşın, insan eylemlerinden bir tek sevişmenin faşizanlığı hoş görülebilir. Hatta teşvik edilebilir. Çünkü güzellik kavramı görecedir ve bizim güzel dediğimiz şey bir sanıdan ibarettir. İnsanlar ne kadar az terbiye edilmişlerse -yani ne kadar az toplumsallaşmışlarsa- cinselliğin içerdiği şiddet dozu o derece yüksektir.

"

elinize,emeğinize sağlık sevgili nevermore...:)gerçekten ruh halime uygun bir yazıya benziyor,teşekkür ederim paylaştığınız için...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben çoktan adadım bu işe kendimi. durumları safa çekmeye gelince diyeceğim şudur kalbimdeki derin dinleniş sırtında başkasının suçu yüklenmiş. hiçbirimiz masum değiliz. yaratmalıyız yenilerini ve nicelerini tıpkı tanrının sadık uşakları gibi..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben çoktan adadım bu işe kendimi. durumları safa çekmeye gelince diyeceğim şudur kalbimdeki derin dinleniş sırtında başkasının suçu yüklenmiş. hiçbirimiz masum değiliz. yaratmalıyız yenilerini ve nicelerini tıpkı tanrının sadık uşakları gibi..

http://www.gnoxis.com/forum/pink-floyd-a-saucerful-of-secrets-31165.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

günahım anladığım kadarıyla şudur. 'self destruction' :devil: kimseye zarar vermem, verenleri zorba güçlere havale ederim. dünyaya çocuk getirmem. babama itaat etmem. çünkü ben artık yolu yitik önü uçurum yaşlı bir çocuğum :S

pink floyd sevmiyorum 60's jim morrison tercihimdir. ama neden böyle bir başlığın altına koydun anlayamadım..

the doors - This is the end

sözleri:

This is the end

Beautiful friend

This is the end

My only friend, the end

Of our elaborate plans, the end

Of everything that stands, the end

No safety or surprise, the end

I'll never look into your eyes...again

Can you picture what will be

So limitless and free

Desperately in need...of some...strangers hand

In a...desperate land

Lost in a roman...wilderness of pain

And all the children are insane

All the children are insane

Waiting for the summer rain, yeah

Theres danger on the edge of town

Ride the kings highway, baby

Weird scenes inside the gold mine

Ride the highway west, baby

Ride the snake, ride the snake

To the lake, the ancient lake, baby

The snake is long, seven miles

Ride the snake...hes old, and his skin is cold

The west is the best

The west is the best

Get here, and well do the rest

The blue bus is callin us

The blue bus is callin us

Driver, where you taken us

The killer awoke before dawn, he put his boots on

He took a face from the ancient gallery

And he walked on down the hall

He went into the room where his sister lived, and...then he

Paid a visit to his brother, and then he

He walked on down the hall, and

And he came to a door...and he looked inside

Father, yes son, I want to kill you

Mother...i want to...rape you

Cmon baby, take a chance with us

And meet me at the back of the blue bus

Doin a blue rock

On a blue bus

Doin a blue rock

Cmon, yeah

Kill, kill, kill, kill, kill, kill

This is the end

Beautiful friend

This is the end

My only friend, the end

It hurts to set you free

But you'll never follow me

The end of laughter and soft lies

The end of nights we tried to die

This is the end

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...