Jump to content

Askeri Darbe Olursa Nasıl İletişim Kurarız?


chris

Önerilen Mesajlar

doğru yere mi açtım bilemiyorum.eğer yanlış yerdeyse yetkili kişilerce doğru bölüme taşınmasını rica ediyorum.

Saygılarımla :)

 

Askeri Darbe Olursa Nasıl İletişim Kurarız?

 

http://dugumkume.org/wp-content/uploads/2008/07/12-eylul-1980.jpg

Türkiye’de bugün askeri darbe olursa hala internet üzerinden Twitter Facebook FriendFeed gibi sosyal web servislerinden birbirimizle iletişim kurmaya devam edebilir miyiz? Geçmişte tüm iletişim merkezi olduğundan biricik TRT bir kaç gazete bir kaç yayın organına el konulmuştu, bugün ise herkes yayıncı. Ama gerçekten bu çok merkezliymiş gibi görünen iletişim üstyapısı dokunulmaz mı?

Hürriyet’in 12 Eylül 1980 Cuma günü yaptığı yıldırım baskısında ilan edildiği gibi bugün de askeri darbeyle tüm özel devlet sivil kurum telekom internet altyapısı kapatılabilir. Nasıl bugün internet yasakları yapılabiliyorsa, Türkiye’nin sahip olduğu bir kaç internet omurgasına da “askeri müdahale” yapılabilir ve bir anda nükleer bomba atılmış gibi bir sessizliğe gömülebiliriz. Böyle bir durumda Türkiye sınırları içinde hiçbir bilgisayar dünyadaki veya Türkiye’deki başka bilgisayara “uzaktan” bağlanamaz. Eposta atılamaz, chat yapılamaz, bloglar yazılamaz, bankalar çalışamaz, alışveriş yapılamaz, şirketler durur, internet ekosistemi donar, sinir sistemimiz çöker.

“Mesh” –dağıtık– yerel ağlar

 

Darbe sonucu gelen sıkı yönetim halinde bile ülkenin bilinen tüm iletişim altyapısına el koyulmuş olsa dahi kimsenin denetleyemeyeceği şekilde uzaktan iletişim kurmak mümkün. Buna artık internet diyemeyiz ama hala birbirimizle bilgisayarlarımız üzerinden ağlı bağlı görüşebiliriz. Bunu yapabilmenin yolu “mesh” yerel ağlar oluşturmaktır.

http://dugumkume.org/wp-content/uploads/2008/07/merkezi-cokmerkezli-dagitik-baran1.gif

Mesh ağlar merkezi veya çok merkezli bir iletişim ağ yapısı gerektirmez tamamen dağıtık bir yapıda çalışır (bkz yukarıdaki üç diyagramdan en sağdaki). Şu anda elimizdeki mevcut teknoloji bilgisayar + kablosuz ethernet kullanarak mesh yerel ağlar oluşturarak iletişim kurmaya devam edebiliriz. Böyle kendi kendimize oluşturacağımız bir dağıtık ağ dışardan veya içerden darbe alamaz. Önce her bilgisayar çevresinde kendisine yakın bilgisayaralara doğrudan bağlanabilir (”peer-to-peer”). Sonra kendi apartmanımızdaki bilgisayarlara bağlanırız, sonra sokağımızda diğer bilgisayarlara, sonra mahallemizde, sonra ilçe genelinde, sonra belki de şehrin bir ucundan diğer ucuna… İstanbul’da Büyükçekmece’den atacağınız bir mesaj bilgisayarlardan hoplaya hoplaya Sarıyer’deki bir arkadaşınıza ulaşabilir. Böyle şehrin bir ucundan diğer ucuna çalışabilen ama merkezi bir sisteme ihtiyaç duymayan mesh yerel ağ altyapısı askeri darbe de olsa iç savaş da olsa bağımsız –ya da tümden bağımlı– iletişim kurmamızı sağlayabilir.

“Mesh” ağlar nasıl kurulur?

 

Mesh ağlar teknik olarak nasıl kurulur daha önce Düğümküme’de yazdığım şu yazıdan öğrenebilirsiniz:

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Internet ve Yerel Ağ Kurulumu

Merkezi dün, çok merkezli bugün, dağıtık yarın

 

http://dugumkume.org/wp-content/uploads/2008/07/trt-kenan-evren.jpg

Türkiye’de fiilen son askeri darbe 1980 yılında oldu (bkz 12 Eylül belgeseli videosu). O zamanlar henüz yaygın olmayan telefon varolan yegane iletişim teknolojimizdi, gazeteler ve televizyon sadece merkezden kitleye mesaj veren yayın organlarıydı. Kenan Evren’in varolan tek televizyon kanalı TRT’den halka seslenişini ve Hürriyet’in Kenan Evren’li yıldırım baskısı bu tek merkezliliğin birer ürünü.

90lardan itibaren özel televizyonlar özel radyolar yaygınlaştı. Mesaj verenler bir merkezden çok merkeze yayıldı. Artık bir darbe yapabilmek için tüm kanalların kapatılması gerekiyor gibi görünüyordu. Ancak artık önemli olan iletişim üstyapısına değil iletişim altyapısına müdahale olacaktı, “üst kurumlar”ın alt yapılara müdahelesi (bkz RTÜK faaliyetleri).

2000lerde internet yaygınlaşmaya başladı (bkz internet sağlayıcıları listesi). Sosyal ağ servisleri ile beraber herkes birbirinden haber görüş yorum almaya başladı. Ancak bütün internet omurgası yine çok merkezli bir sistem olduğundan iletişim altyapısına yapılacak bir müdahale üstünde çalışan tüm web uygulamalarını enegellemeye yetecektir.

Bugün darbe olursa hala sahip olduğumuz merkezi veya çok merkezli iletişim altyapısına el konulabilir. Ancak yarın kurulacak dağıtık ağlı bir iletişim sistemi darbeye dayanıklı anti-simetrik bir iletişim altyapısı sağlayacaktır.

 

Alıntıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Darbe, savaş veya herneyse olabileceğini zannetmiyorum sadece Türkiye değil diğer ülkelerde risk altına girebilir. Dünyanın dört bir yanında bu yüzden isyanlar çıkabilir. Atom bombası da kullanamazlar çünkü o zaman hiç bir şey yetiştirilemez. Yani bir darbe çok şeye yol açar bu sadece interneti etkilemez...

 

Ama serpentine'ninde dediği gibi öyle bir risk alamazlar :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1)Darbe öyle her ortamda yapılmaz ve Tsk da zaten aa bugün hava güneşli tam darbe havası diye bir tutum da sergilemez..12 Eylül darbesi de zaten ülkenin kaostan arındırılması için yapılmıştı..Bir iddaa ülkücülerin darbeye zemin hazırlamak için ülkede kaos çıkardığı..Bunda eski ülkücülerde fikir birliği varmış..Konuyu dağıtmayayım eğer Türkiye'de bir darbe olsa-olmaz -bu Tsk tarafından yapılır halk karışmaz yani..Öyle iletişime sınırlama filan da getirilmez..Yoksa nereye oturturlar adamı...Neyse zaten böyle bir şey olmayacağına göre öylesine konuşmuş olduk..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

12 Eylül darbesi de zaten ülkenin kaostan arındırılması için yapılmıştı..Bir iddaa ülkücülerin darbeye zemin hazırlamak için ülkede kaos çıkardığı..Bunda eski ülkücülerde fikir birliği varmış..

lütfen "Eve Dönüş" filmini izleyin.gerçekten yaşanmış bir olaydır.

Konu ile ilgili olarak:

konu ilginç geldiği için paylaştım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yahu herkes bi anda olmaz öyle şey demiş garip...

 

"Darbe olcak bakın, o gece biz dağınık iletişim yöntemine geçicez öyle haberleşicez" diye yazmamış ki arkadaş bu konuyu, sadece bir alternatif yöntem olarak göstermiş. Bu gün darbeyi filan geçtim herhangi büyük bir sorun yüzünden internet servis sağlayıcıları hizmet veremez hale gelirse yine bu yöntem kullanılabilir pekala?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Keşke olsa. O zaman düşünürüz iletişimi. Olmasa zaten iletişim diye birşey kalmayacak. Her türlü siteyi sansürlüyorlar. Kapat genelevi , kapat adult siteleri.. Ne oldu; tecavüz arttı. Artar tabi. Engellemeye bir müddet daha devam ederlerse telekomun başındaki heriflerin eşlerine göz dikicem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"darbeye dayanıklı anti-simetrik bir iletişim altyapısı"

 

İşte yazının amacını açıklayan söz.Herşey açık meydanda...Darbe yapılırken düşüneceğimiz son şey olan 3-5 tane internet sitesine girilmesi bahane edilmiş ve internette meydana gelebilecek herhangi bir sınırlama darbe ye bağlanmış.Umarım bu saçmalık anlaşılır..

 

Şu günlerde Türk milletinin ordusuna karşı güvenini sorgulamasına neden olan insan bilinç altında korku ve kaos ortamı yaratmak için yazılmış bir yazı.Bazı arapkafalılar gerçekten Türk ordusunun günümüzde insan özgürlüğüne ne kadar önem verdiğini anlamamış olacakki bu ve bunun gibi yazılar şu günlerde çokça karşımıza çıkıyor.

 

Asıl darbe geliyor fakat bu darbeciler hilafetçiler olacak.Günlük olayları dikkatle izleyin;eğer biraz daha ileri gidilirse eşik noktası aşılmış olacak ondan sonraki aşama marjinal bir iran islam devrimine benzer ama aslında 50 seneyi aşkın süredir işleyen darbe haddine ulaşacak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Darbe taraftarı değilim, fanatizmin her türlüsünü redediyorum. Aşırılık dengesizliktir dengesizlik şiddettir şiddet yıkımdır ve savaşın kazananı yoktur.

Fakat yinede darbe gerçekleşirse malesef bu yönde bir sürec işlemekte endişe etmemiz gereken çok daha büyük sıkıntılar doğacağından şüphem yok.

 

İsterdimki ve temenni ediyorum (bilinç devrim'i) gerçekleşebilsin bu şu demektir;

Bu ülkenin yaşayan insanları temel sorunlara yönelik değerlendirmelerle ortak fikirlere varabilsinler sorunlara propaganda, şovenist eylemler yada çatışarak değil (zira şiddet şiddeti doğurur bunun ülke menfaati olduğunu idda etmekte gerçekçi bir tutum değildir.) reformist, içinde bulunduğumuz çağın koşulları gözardı edilmeyerek Kendi kültürünüde yitirmeden yenilikçi karma yönetim oluşabilir.

Yönetim yanlızca bir maske olmalıdır, zaten olması gerekende budur bu maskenin ardında gerçek yönetim sivil toplumdur.

Fakat o toplum gerçekten at gözlüklerini bırakıp hür irade sahibi olmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde toplum maşa olmaktan öteye gidemiyeceği gibi artık böylesi bir toplumda kurumlar arası savaş kaçınılmazdır ve Kaldıki bu kurumların ideal toplum yapısına hizmet ettikleri doğru değildir. Toplum artık kurumlar üzerinde (etken) olmaktan uzak kurumlar altında (edilgen) olmaya mahkumdur.

 

Partilerde fanatizmin gündelik duygusal siyasetini kullanarak muhalefet iktidarı iktidarda muhalefeti yaratarak kamplaşma ortamından rantiye rüşvet sektörüyle artik partilerimiz birer holdinge dönüşmüşlerdir ve genel olarak akılcı ve kalıcı çözümler üretemedikleri gibi sorunlar giderek çoğalmakta güvensizlik ve tedirginlikle halkı kişisel menfaatlere yönlendirmişlerdir ve halk inandığı ve değerleri üzerinden aldatılmaktadırlar böylesi bir aymazlıkta kaderine terk edilen borç içindeki toplum bir meta mal muamelesi görerek oylarıyla, amigoluğlarıyla satılığa çıkarılmışlardır.

kurumların çıkarları uğruna yapılan bu eylemlerin adını birde VATAN SEVGİSİ denmezmi?

Bu da rezaletin son haddi olarak insanlık adına utanç kaynağıdır.

 

Bizler dürüst ve ilkeli bir yaklaşımla devletin kurumlarını kanun tasarılarını denetleyebilmeliyizki kurumlar sağlıklı işleyebilsin kurumlarda sağlıkla işlediği oranda toplumun haklarını ve düzeni sağlayabilsinler.

-Temel sorunlara gerçekçi çözümler-

Platform'ları oluşturularak bu kesinlikle bir parti yada kuruma bağlı olmadan herkes yaşadığı yerden birinci yer olan KENDİN'den başlayarak ve öncelikle önyargılar duygusal yaklaşımdan ziyade gerçekçi akılcı bir YAKLAŞIM izlememiz gerekir bu bizde fanatik bir birliktelik değil fikri birlik oluşturmalıdır.

Her insan yaşadığı bölgedeki toplumun sorunlarını gözlemleyerek bu hususta ne yapılabileceğini dikkate alarak ortak çalışma sağlayarak duyarlılığın lezzetini, paylaşımın çoşkusunu, emeğin hazza dönüşebilmesini farkedebilmek için bu davranış halini ancak genel bir krakter çerçevesinden hissedebilmekle mümkün olabilecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın xteksus varolan sorunun düzeltilmesi için başlanması gereken yerleri gerçekten çok iyi ifade etmişsiniz.Bu ülkede sizinde değindiğiniz gibi bireylerin "akılcı bir yaklaşım" izlemesi engelleniyor çünkü bizi yıllardır aç bırakarak "akılcı bir yaklaşımın" para etmediğini düşüncesinde kandırdılar.İnsanların bağımsız düşünmesini engellediler ve birey olgusunu,kişisel hakları kafamızdan tamamen sildiler.

 

Bu memlekette ideallerine en katı biçimde bağlanmış insanlar bile satın alındı.Bu işe insanların duygularını sömürerek başladılar , önemli sayılabilecek bir kitle elde ettikten sonra en üst noktadan,büyük sektörlerdeki insanları kontrol edebilen yöneticileri satın aldılar.Sonrasında ipler zaten kendiliğinden çözüldü.Sonuç=Günümüz.

 

Bu kadar büyük bir sorunu çözebilmemiz için en uç noktadan başlayarak yine sizin dediğiniz gibi "bilinç devrimini" yaratarak başlamalıyız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...