Jump to content

Uykusuzluğa karşı psikolojik tedavi


Dolunay

Önerilen Mesajlar

Beth Israel Diyakoz Tıp Merkezi’nden Greg Jacobs tarafından gerçekleştirilen ve Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre davranış terapisi, uyku haplarından daha etkili. Üstelik ilaçsız tedavi uzun vadede olduğu kadar kısa süre içinde de başarılı olmakta.

 

63 katılımcıdan bir grup sekiz hafta boyunca bilişsel davranış terapisi, ikinci grup uyku hapıyla, üçüncü grup davranış terapisi ve uyku ilacı, dördüncü bir grup ise sadece etkisiz ilaçla tedavi edilmiş.

 

Dört haftalık terapiden sonra yapılan kontroller sonucunda davranış terapisi ve ikili terapinin en iyi çözüm olduğu ortaya çıkmış. Katılımcıların %44’ünde uykusuzluk sorunu azalmış. Sadece uyku ilacı alan grupta bu oran %29’la, etkisiz ilaç alanlarda ise %10’la sınırlı kalmış.

 

Sekiz hafta sonra davranış terapisi ve ikili terapinin olumlu etkisi aynı şekilde devam ederken, uyku ilacı düzenli olarak alınmadığı için olumlu etkisini yitirerek Placebo’nun etkisiyle eşit hale geliyor.. Araştırmacılar uyku ilacının düzenli olarak alınması halinde bağımlılık yapacağına dikkat çekerek bilişsel davranış terapisini öneriyorlar.

 

Kaynak: Hürriyet Bilim Dergisi, Kasım 2004

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir türlü uykuya dalamıyor, dalıp da uyanıyorsanız sorun var demektir. Uykusuzluk hem gece hem de gündüz birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor, performansı etkiliyor

Uykusuzluğu tanımlamak, hasta tarafından hissedilen ve kişiden kişiye değişen bir durum olduğundan, oldukça zor. Nörolog Vedat Sözmen uykusuzluğun en sık görülen şeklinin uykuya dalma güçlüğü şeklinde ortaya çıktığını açıkladı. Sözmen konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: Bazı kişiler gece uykularında bir yakınma olmadığını söylemelerine rağmen sabah dinlenmemiş olarak kalktıklarından yakınırlar. Bu da bir çeşit uykusuzluk olarak kabul edilir. Uyuma güçlüğü çekenlerde gündüz başağrısı, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon performans düşüklüğü gözlenir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %30'unda uykusuzluk tesbit edilmiştir.

 

NEDENLERİ NEDİR?

 

Kısa süreli uykusuzluklar igeçici uykusuzluklarda olduğu gibi hastalık, gerginlik yaratan bir olay sonrası ortaya çıkar ve 1-4 hafta içinde sebebin ortadan kalkması ile düzelir. Bu hastalarda uykusuzluğun kronikleşme olasılığı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun süreli uykusuzluğun en sık görülen sebepleri psikolojik-psikiyatrik bozukluklar, uyku-apne sendromu, huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları, Alzheimer, Parkinson gibi dejeneratif beyin hastalıklarıdır.

 

TANI NASIL KONUR?

 

Uykusuzluğun tanısını koyabilmek için ilk yapılması gereken hastadan ayrıntılı hastalık öyküsü almaktır. Uykusuzluğun süresi, yakınmanın başlangıcında yaşanan herhangi bir sosyal olay (bir yakınının vefatı, iş veya şehir değiştirme gibi), uyku sırasında olan horlama, solunum durması, kol ve bacaklarda hareket gibi yakınmalar ve uykusuzluğa eşlik eden diğer hastalıklar (demans, Parkinson gibi) mutlaka değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeden sonra hastalara uyku tetkiki yapılır. Uykusuzluğun tedavisinde en önemli adım rahat uyuyabilmek için uygun şartları sağlamaktır.

 

SONUÇ

 

Sonuç olarak, uykusuzluk hem gece hem de gündüz birçok soruna yol açan; işte, okulda performans düşüklüğüne neden olan, hatta solunum problemleri olan hastalarda ciddi kalp-beyin damar hasalıklarına yol açan bir durumdur. Uykusuzluk yakınmasına dikkatli yaklaşılmalı, nedenleri mutlaka belirlenerek buna yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

istenildigi kadar kalınır heralde, bu duruma göre degisir elbette..

 

kendimden örnek vereyim, 3 gün uykusuz 3 gün sonunda 1 saat yolculuk sırasında uyku. ve yolculuk bitiminden sonra 1 gün daha uykusuz. ardından gelen gün 18 saat lik bir uyku.

 

ama sunu biliyorum, 1 hafta hiç uyumadan son derece rahat bir sekilde günlerimi geçirebilirim :swoon2:

 

ufak yaşlarda zaten, günlük 1saat uykunun yeterli oldugunu ögrenmistim. ve sonrasında bu düsüncemin bilimselde bir arastırması oldugunu bulmustum.

 

-uyku psikolojik birşeymismis. iki bilim adamı. kutuplara giderler.. -n yapmak için gittiklerini hatırlamıyorum- günleri öyle böyle geçer gider -derken- birisinin uykusu tutmaz olmus. yatagında döner durur bir hale gelmis sonra anlamıs uyuyamicakmıs. -neden böyle birşey yaptı bilmiyorum ama. (biliyordumda unuttum)- saati ileri almıs. ve saatin alarmı çalmıs. diger uyuyan birader hemen ayaklanmıs her gün uyandıgında yaptıgı gibi seyleri yapmaya baslamıs. (neyleri?) bu esnada saati ileri alan birader bu biraderi izlemekle mesgulmüs. -derken balıga cıkmıslar sunu yapmıslar bunu yapmıslar derken uyku zamanı gelmis ve yataklarına girmisler. o sırada bizim bu saati ileri alan kişilik saskınlık içinde düsünmeye baslamıs ve tekrar ayaklanmıs üstünden biraz zaman geçtikten sonra saat(alarm) çalsın diye ( 1 saat sonra çalıcak) saati yine ileri almıs. alarm çalmıs. bizim diger birader yine uyanmıs herzamanki seyleri yapmıs etmis. sonra arastırmalarına devam etmisler cıkmıslar gitmisler. -uyku vakti yine gelmis bunların. ikiside yatarken. bu zamanla oynayan kişilik, bizim saf bilim adamına dönüp.. 2 gündür sadece 2 saat uyudun. -farkındamısın- demis. bla bla bla..

 

 

Ben biraz masal gibi anlattım ama, aklımda kaldıgı sekilde acıklamaya calıstım (= "belki bilen birisi vardır ve aslını gönderir?" (malum, hatırlamıyorum nerede bulmus etmistim :S )

 

Edit: bu arada o uykusuz geçirdigim zamanlar- eskiden 3-4 saat uyurdum en fazla- uykuyu gereksiz birsey olarak görmeye baslamıstım. uyumak vakit kaybıdır su bu olaylarına girmistim, sonra bu durumdan rahatsız olundugunu hissedince uyku ilaçları felan almaya basladımdı.- :s simdilerde uyku gerekli birsey diye düsünüyorum ve 10 saat kadar uyuyorum günlük. ve bazı zamanlar -o kaybettigim uykularım için- 2 gün sürekli uyku durumunda bile olabiliyorum :whistling:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uzun zamana yayılan uykusuzluk insanı çok yıpratıyor.. Hele ki birde yoruluyorsanız gün içinde.. uyanık kalsanız bile garip garip şeyler olmaya başlıyor.. sonra hastalanıyorsunuz vs.. sıkça başıma gelen bir durum gerçekten hiç iyi değil. İlaçta kullandım ama ben pek tavsiye etmiyorum açıkçası. Bu konuda sıkıntısı olanlar için denenebilir birşey terapi:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sevgiyle selam

 

Buraya şunları yazmak yarar gördüm uykusuzluğunuzun vs hastalık ve genelleme olarak söylüyorum kötülüğünüzün ve kötü olmaların sadce bir en büyük sorunu icinizdekine sahip ckmamanızdan dolayı kaynaklanır.Bu kadar yeterlidir bence buradaki son sözlerim bunlar olacaktır belki.

 

sevgiyle kalın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

benimde artık bu uykusuzluk için bi şeyler yapmamın zamanı geldi :(

terapi gerçekten etkili bi yöntem olabilir :thumbsup: uyumak istiyorum artık:swoon2:

 

uykusuzluğun en büyük sebebi monitörün ve tv nin yaydığı radyasyona aşırı maruz kalmaktır yatmadan 2 saat önce tv seyretmeyi bırak ılık bi duş al ılık bi bardak süt kitap oku.bak nasıl uykun gelecek sigarada içiyosan yatmadan 2 saat önce içmemenin de çok faydası oluyo terapiye falan gerek yok.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bende de uykusuzluk var kendımı uyumaya zorlayıncada geregınden fazla uyuyorum bu sefer alkolde uyku ılacıda doktorda fayda etmıyo klınıge fılna basvurucam heralde cunku uykusuzlugun yan etkılerı var ve 11 gun uyumayınca olum olayının oldugu hakkında duyumlarda aldım ama bılmıyorum ya dengesızlerdeyım bu ara

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...