Jump to content

Cadının Mutfağı


nevermore

Önerilen Mesajlar

http://www.anatoliancraft.org/images/stories/anatoliancraft/klancadi.jpg

 

Kate West

Klan Yayınları

Çeviren: Fulya Yavuz

 

Klan yayınevi'nden çıkan "Cadının Mutfağı", yazarı ingiliz Kate West'in "Real Witches" adı altında yazdığı serinin Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Kate West, '70 lerde oluşturulan Pagan federasyonunun 3 yıl boyunca medya koordinatörlüğü ve başkan yardımcılığı görevini yürütmüş ve kendi kurduğu "Hearth of Hecate" coven'inin baş rahibeliğini yapan aktif bir cadı. Kitaplarında cadılık üzerine yazmış olsa da, Wicca öğretisinin geleneksel kolunu oluşturan Gardnerian sistemine inisiye olmuş olması yazılarının çoğunu Wicca felsefesine dayanmasını sağlıyor. Türkçedeki kitabı "Cadının Mutfağı" 'nda da, cadılık hakkında verdiği bilgiler aslında Wicca'nın prensipleri.

Batı'da ve İngiltere'de 20. yy'ın başlarından itibaren gelişen pagan hareketi düşünüldüğünde, yazarın kitaplarının basıldığı '90 lara kadar bu konularda pek çok kitabın basıldığını ve insanları bilinçlendirme çabalarının büyük oranda işe yaradığı söylenebilir. Oysa türk okuru için konu görece yeni ve aynı kaynaktan beslenen ve birbiriyle etkileşim içinde olsa da birbirinden ayrı iki sistem olan cadılık ve Wicca kolayca karıştırılabiliyor. Örneğin yazarın kitabın giriş bölümünde bahsettiği kavramlar ve etiğe dayalı bazı konular tamamen Wicca inanışlarına dayalı uygulamalar. "Wiccan Rede"le "üçler kuralı" veya sekiz ana şenliğe değindiği bölümler, bunlar günümüzde geleneksel anlamda cadılıktan ayrılan ve Wicca'ya dahil olan sistemin konuları.

Kate West "Real Witches" serisini zaten genel geçer okuyucuya hitap eden ve basit bir giriş niteliği taşıdığını söylüyor, dolayısıyla kitabı cadılık üzerine yazılmış bir eserden çok doğal tarifler ve bitkiler hakkında bilgi veren bir sağlıklı beslenme veya yemek kitabı olarak da okumak pekala mümkün, hatta daha doğru. İçeriğinde tütsü, mum ve sabun yapımı; yemek tarifleri, doğal karışımlardan yapılan çay ve içecekler, losyonlar gibi doğal malzemelerden elde hazırlanan pek çok konu mevcut. Bir nevi "Evin Ana'nın mutfağı" ve "Lokman hekim" durumu söz konusu ve oldukça da pratik, günümüz doğal yaşam meraklılarına hoş alternatifler sunuyor. En iyisi kitaptaki tarifleri, bazı başlıklarında yazdığı "ay tütsüsü" "tanrıçayı onurlandırmak için pastalar" veya "ritüel mumu" vs. kısımları atlayarak kullanmak, ki zaten cadılık ve Wicca pratiklerinin dışında olanlar için bu başlıklar pek birşey ifade etmiyor; edenler içinse yine keyifle okunası ve okuyan diğer kişilerce bazı sorulara maruz kalabilecekleri bir kitap zira kitapta çevrildiği şekliyle "zanaat"; hiç bir zaman erikli puding ve havuç çorbasından veya bir ritüel hiç bir zaman elde yapılmış hoş kokulu bir "esbat tütsüsü"nden ibaret değil. Eger bir zanaat söz konusuysa, bu sadece kişilerin yaşamlarında doğayla ilişki içinde -ki kimisi için bitkisel tariflerden yeni tatlar yaratmak, kimisi için de bu tarifleri kullanarak hoşça vakit geçirmek vs.- oluşturmaya çalıştıkları uyumla ölçülebilen bireysel bir yaşam sanatı olsa gerek.

Kitabın ekler kısmında bahsi geçen kelimeleri tanımlayan kısa bir sözlük ve kitap referanslarıyla başvurulabilecek pagan organizasyonları bölümü yeralıyor. Referans kısmı konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinebilmek için oldukça tutarlı bir liste sunuyor, burada da ağırlıklı olarak Wicca öğretisine dayalı ve özellikle Alexandrian Wicca geleneğini anlatan kitaplar var, zaten Kate West de başrahibesi olduğu "Hearth of Hecate" covenini Alexandrian/Geleneksel bir çizgide tanımlıyor. Son bir söz eklemek gerekirse, keşke bu referans kitapları Türkçeye çevrilebilse ve "Cadının Mutfağı"nda bahsedilenler ve hitap ettiği asıl kitle bu bilgilere ulaşabilme olanağı bulsa. Her koşulda, yayınevini ve çevirmeni çabalarından ötürü kutlamak gerek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[TABLE=width: 100%]

[TR]

[TD=width: 140]Temin Süresi

[/TD]

[TD=width: 10]:

[/TD]

[TD]Tükendi

[/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[/TABLE]

 

Ayrıca yayın evini 2 gün önce aradığımda yeni basım olmadığı sürece ellerinde kitabın kalmadığını söylemişlerdi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende bunu kastetmiştim zaten :) Ben 1 haftaya yakın her yeri didik didik ettim. En son e-kitap olarak bir arkadaştan temin ettim. Eğer basılırsa hiç kaçırmam alırım. Arşiv yapıyorum bu tarz kitapları. Unutmadan not edeyim. Cadının mutfağı kitabı bahçe kitabına göre daha detaylı ve daha fazla çalışma içeriyor :) Özellikle tılsımlardan bolca faydalanıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tam olarak tamamlamamışlar. Mutfak kitabında ki çalışmalarda gereken bazı materyalleri işlememiş bahçe kitabı. Keşke tam olarak gerekli bitkilerin yetiştirilmesi, kullanılmasıyla ilgili bilgileri içerseydi. Ancak %75-80 oranında tamamlayıcı kitap olduğundan etkisi tabi ki büyük :) Bu sıralar kitapçılarda spiritüel, okült konulara bir hayli ilgi var. Sadece 2 raftan oluşan kitaplar dün gittiğimde koskoca bir reyon olmuştu :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Başlangıç seviyesinde olanlar için iyi, deneyimli olanlar için pek işe yaramayacak bir kitap. Bilgiler oldukça az ve daha çok wicca tarzı bir yaklaşım söz konusu. Sunu yemeklerinde ki formüller iise yeniden elden geçirip, türk örf adetimize göre daha lezzetli hale getirmeniz gerekiyor =)) Yine de dediğim gibi başlangıç seviyesinde olanlar için iyi bir başlangıç niteliğinde bu kitap.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...