Jump to content

Edebiyat Dergileri


Kinyas

Önerilen Mesajlar

http://static.ideefixe.com/images/311/311182_2.jpg

Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlanan ve editörlüğünü Murat Yalçın'ın yaptığı aylık edebiyat dergisidir. Her sayısında işlediği belli bir dosya konusunun yanı sıra, şiir, öykü, deneme ve incelemelere yer verir. 12 senelik bir geçmişi olan dergi içinde Babil Kulesi, Rüzgar Gülü ve Profil gibi bölümler bulunmaktadır. Kitap-lık dergisinin satış rakamları 2003 yılında 10 bin seviyesinin üstüne çıkmıştır ve günümüzün en çok okunan edebiyat dergisidir.

 

Dergi, İlhan Berk, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Güven Turan, Tuğrul Tanyol, Mehmet Erte, Cem Uzungüneş, Mustafa Altay Sönmez, Azad Ziya Eren, Tuncer Erdem, Adnan Binyazar, Nezihe Meriç, Doğan Yarıcı, Hulki Aktunç, Bejan Matur gibi pek çok yazar ve şairin ürünlerine yer vermektedir.

 

Resmi Sitesi: http://www.ykykultur.com.tr/dergi/?dizi=Kitap-lik

 

 

http://static.ideefixe.com/images/249/249572_2.jpg

 

Varlık Dergisi, 15 Temmuz 1933'teYaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlayan aylık sanat ve edebiyat dergisidir (İlk dergide sahibi Sabri Esat Siyavuşgil görünüyordu.)

 

Batı edebiyatı çevirileri ve şiirleriyle, öz Türkçe anlayışıyla tanınan Varlık, kesintisiz yayınıyla günümüze kadar gelmiştir. İsmi, "yoktan var etme" çabasından ilham alarak sahibiYaşar Nabi Nayır tarafından konulan dergide Türk edebiyatının bir çok ünlü yazar ve şairinin ilk eserleri yayımlanmıştır. Dergide ilk imzası çıkmış yazarların bazıları şunlardır: Melih Cevdet Anday, Cahit Sıtkı Tarancı,Orhan Veli Kanık , Bedri Rahmi Eyüboğlu, Necati Cumalı, Tarık Dursun K., Ece Ayhan, Atilla İlhan, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Semih Romoy , Tomris Uyar.

Derginin ilk sayılarındaYedi Meşaleciler'in şiirleri yer aldı. Dergi, 1946 'dan sonra büyük boyda yayımlandı. Yaşar Nabi aynı yıl Varlık Yayınları'nı kurdu, Varlık Yıllıkları'nı çıkardı. Garipçiler'e ve Köy Enstitüsü yazarlarına, özellikle Mahmut Makal'ın öykülerine yer verdi. Garip manifestosu Varlık'ta yayımlandı. Türk edebiyatçıların pek çoğu Varlık Dergisi'nde yazarak tanındılar.

Yaşar Nabi'nin ölümünden sonra dergi yönetimini kızı Filiz Nayır Deniztekin üstlendi.

Varlık Dergisi'nin 75 yıllık yayın arşivine Pecya aracılığı ile dijital olarak ulaşılabilir. Dergi, Avrupa Kültür Dergileri Ağı olan Eurozine üyesidir.

 

Resmi Sitesi: http://www.varlik.com.tr/

 

 

 

http://images.gittigidiyor.com/1448/VIRGUL-DERGISI-SAYI-22-DIRANAS-039-IN-SIIRI-EDB__14489775_0.jpg

 

 

Virgül, 1997'den bu yana Pusula Yayıncılık tarafından yayımlanan, yeni çıkan kitapların eleştiri ve tanıtımlarının yanında, sahaf sayfalarında eski kitapların da tanıtıldığı, yayın yönetmenliğini Orhan Koçak'ın yaptığı, yazı işleri müdürlüğünüyseMustafa Aslantunalı'nın yürüttüğü aylık kitap ve eleştiri dergisidir.

Resmi Sitesi: http://www.virguldergisi.com/

 

 

http://www.otekisiz.com/files/images/oteki-siz%20sayi%207.preview.jpg

 

 

Öteki-siz dergisi, Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından 2001 yılında İstanbul'da kuruldu. İlk sayısı 32 sayfa olarak çıktı. İkinci sayıdan itibaren 2004 yılına kadar 64 sayfa olarak devam etti. İlk yıl aylık bir dergi olarak çıkması planlanan öteki-siz, ancak 9 sayı kadar aylık periyodunu koruyabildi. Daha sonra bu düzen aksayarak gitti. Ve 2006 yılına dek ancak 20 sayı çıkabilmiş oldu.

 

 

Resmi Sitesi: http://www.otekisiz.com/

 

http://1.bp.blogspot.com/_BwS7pmcATrQ/SP92a7MA2kI/AAAAAAAAA7Q/R7Y61g6tfBc/s400/s%5B1%5D.o+28.jpg

 

Ağustos 2003'te, Fuat Çiftçi editörlüğünde, Avanos'ta yayım hayatına başlayan Şiiri Özlüyorum dergisi, Nevşehir'in ilk şiir dergisidir. Yaptığı dosyalarla şiir gündemini değerlendiren dergide, Celal Soycan, Veysel Çolak, Hüseyin Alemdar, Fuat Çiftçi, Halim Şafak, Hüseyin Peker, Hüseyin Çiftçi, Betül Tarıman, Eren Aysan, Zeki Karaaslan, İlhan Kemal gibi pek çok imzaya rastlamak mümkün.

 

 

http://4.bp.blogspot.com/_BwS7pmcATrQ/SThK4z42N9I/AAAAAAAABAA/rxbkzAHwMP4/s400/41.jpg

 

Şair Rüştü Onur’un 12.09.1940 tarihinde dostu Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda; “Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum avunduğum kardeşim. Şehir de buluşacağız Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.” diyordu.

Ama Rüştü Onur, çıkarmayı çok istediği “Şehir” dergisini, ömrü yetmediği için çıkartamamıştı.

O’nun ölümünden 62 yıl sonra Devrekli Şair İbrahim Tığ, Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu bir araya gelerek Rüştü’nün bu isteğini kendilerine bir vasiyet kabul ederek 2 Aralık 2004 yılında Şehir’i çıkarmaya karar verdi. Şehir, 41. (Aralık-2008) sayısıyla 5. yayın yılına girdi.

 

 

http://www.okumasitesi.com/photos/1206723702.jpg

 

 

 

 

Dergini yazı işleri müdürü ile dergi hakkında bir söyleşi: http://www.40ikindi.com/kitap/oku.php?id=2226

 

 

http://4.bp.blogspot.com/_Zau7W3jlXA4/SU0cEKNA3DI/AAAAAAAAAaM/kaX2ZW2WRpo/s320/yank___2__n_kapak_resmi.jpg

 

''Dergimiz ilk sayısı ile teşekkül etmiş bulunmaktadır. Edebiyat ortamında belli bir zemin aranacak, her alanda yararlı dergicilik anlayışı ile hareket edilecektir. İlk sayı itibariyle elden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki verimin en üst seviyede sağlanması için olgunlaşmaya, olgunlaşmak için de zamana ve kaynağa ihtiyacımız bulunmaktadır. Yankı’nın vücut bulmasında herhangi bir maddi beklenti gözetilmemiştir. Bu nedenle yeri geldiğinde parasal yönden sıkıntılarımız olacağı, söylemeye hacet bırakmayacak kadar açıktır. Bizi okuyan, beğenen, güzel şeyler yapmaya çalıştığımızı anlayan arkadaşlarımızı destek olmaya çağırıyoruz. Reklam vb konularda yardımım dokunur diyen arkadaşlar verdiğimiz adreslerden bize ulaşabilirler.

 

Ayda bir çıkacak olan Yankı dergisi yazmak konusunda eleştirel, geliştirici, yardımcı olarak da yanınızda olacaktır. Yayımlanmasını istediğiniz deneme, şiir, makale, gezi yazısı, mektup, günlük vs gibi yazıları internet adresimize gönderebilirsiniz. Çok, azın birikmesiyle oluşur. Buna doğru diyorsanız böyle buyurun.

 

Vesselam… ''

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Devam edelim o zaman... :)

 

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs143.snc1/5288_1165924234245_1412081484_450287_3978608_n.jpg

'' Edebiyat ve Düşün Dergisi''

 

''Göç! Bir iklimden bir başka iklime; bir ezgiden bir başka ezgiye… Ömrümüz göç, sevgimiz, ayrılığımız, yalnızlığımız.

 

Bir göç mevsimindeyiz. Önümüz hep aşk hep ayrılık, ömrümüzce savrulup gittiğimiz ağıtsal bir yalnızlık. İnsan mağara duvarlarına bir sanatçı gibi gereksinimlerini resmetmeye başladığından beri yalnız ve sanatçı değil miydi ki?

 

Ölümle sınanıyor insanlık. Bir edebiyat, çıkınını alıp ölümün elinden kurtuluyor. Kalıcı olansa yazılan; sanat oluyordu yüzyılların süzgecinden geçip insanlığa ışık olan. Işık tutan.

 

Sanatı var eden ne? Göç! Göçün sırrına varmayan düşer gider göç edenin kanadından…

 

Dergimiz, yerelden evrensele; şiirin, öykünün, denemenin özde edebiyatın dergisi. Özgün çalışmalarla, sıcak bir umuda vicdan kılınmış kalemlerin dergisi…''

 

Resmi Sitesi: http://www.gocedebiyatdergisi.com/

 

 

http://www.sanatlog.com/wp-content/uploads/2009/06/sus-dergi-5.jpg

 

''İki Aylık Edebiyat ve Fikir Dergisi''

 

Sitesinden dergi hakkındaki açıklama: http://www.susdergi.com/biz.html

 

http://2.bp.blogspot.com/_BwS7pmcATrQ/R1LFGMUBghI/AAAAAAAAALM/G-ZHNmcG8LA/s1600-R/alaz.JPG

 

 

''Her Mevsime Bir Alaz

 

Alaz’ın 8. sayısında Kıbrıslı şair Fikret Demirağ ile söyleşimiz yer alıyor. “Aslında yalnız 'Akdeniz'in dalgaları'nı değil, bütün bir hayatı dinleyerek yazıyorum şiirimi. Yaşadıklarımızın 'ruhu'na ve kendi ruh yaralarıma yoğunlaşarak… Önümüzden akıp geçen hayat adlı sudan 'kalıcı' olanı yakalamaya çalışarak… 'Yaralı Kıbrıslı' ya da 'Yaralı insan' olmaktan anladığım böyle bir şey. Geçmişte Kıbrıs'ta yaşananlar tam bir trajediydi ve hepimizde derin izlerini bıraktı. Yaşanan travma kolay kolay atlatılacak gibi değil. Hoş, dünyanın bugünkü genel görünümü ve hele gezegenimizin sürüklenmekte olduğu küresel felaketin yanında bizimkine solda sıfır bile denebilir. Ama gene de, herkesin halinden gene herkesin kendisi anlar. Benim gibilerini bir de şiiri anlar. Kıbrıs Trajedisi'nin beni nasıl etkilediğinin en kapsamlı içi dolu yanıtı şiirlerimdir (ya da, şiirlerimdedir).” diyor Fikret Demirağ.

 

Dosya konumuz “Türkçe’nin ulusal onuru Nâzım Hikmet” .

Yazılar: M.Sadık Kırımlı, Seçil Özcan, Ömer Akşahan, Zübeyde S.Turan ve M.Mahzun Doğan.''

 

http://www.timeturk.com/images_1/news/050920090532598769483_3.jpg

Resmi Sitesi: http://www.otuzuncuharf.com

 

http://www.cemaat.com/files/sehrengiz1.jpg

 

ŞEHRENGİZ DİYE BİR DERGİ

Elimde bir dergi var, adı Şehrengiz. İki ayda bir yayımlanacakmış ve bu ilk sayısıymış. Görselliği ve cesaretiyle tebrike şayan olan derginin genç kadrosu oldukça kalabalık gözüküyor. Hakan Arslanbenzer'in 12 yıl önceki Şehrengiz'i ile irtibatları olmadığını söylüyorlar.

Kimler var?!

 

Kendisini Seyir FM’de sunduğu programlarıyla tanıdığımız Mustafa Onur ve Yolcu, Yedi İklim gibi dergilerde bize gözüken Leyla Marankoz ve Bilal Can ilk sayının şairlerinden. Mustafa Onur “Biliyordum sema neden ölülerin annesidir. Biliyordum sema neden dirilerin tesellisi.” Dizelerini alıntıladığımız Ankebut Ve.. şiiriyle karşımızda. Şair Fatih Kaşçıoğlu ise “Bak çağrılar geliyor dört bir yanımdan /Anne diye yağıyor bütün yağmurlar” dizelerini içine alan bir şiirle yola çıkmış bir genç…

Sûfiler sözün de kokusunu almışlardır.” diye ana düşüncesini buraya alabileceğimiz bir araştırmada, Efendimiz(sav)’in hadislerinden ve Mevlâna’nın sözlerinden ortaya çıkan teze göre sözün de bir kokusu vardır ve güzel söz misk gibi koku yayarken etrafına, yalan yanlış sözler kötü kokmaktadır. Ali Cançelik imzasıyla…

Bir Cemil Meriç okuru, bütün kitaplarını okuduğu üstadını nasıl anlatıyor? Ondan etkilenişini, onunla bir yolculuğa çıkmış gibi satırlar aralarında kaybolurken neler hissettiğini “Yol Ayrımında Bekleyen Adam: Cemil Meriç” başlıklı yazısında dile getirmeye çalışmış Abdulkadir Altınhan… Genç arkadaşımızın yazısı baştan sona bir Cemil Meriç tanıtımı olup, sıkı bir okuyucunun ondan neler alabileceğini söylüyor sanki… ''

Alıntı: http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=1471

 

 

http://1.bp.blogspot.com/_BwS7pmcATrQ/SSKBw-PlEKI/AAAAAAAAA-I/lFgjaiHQS_0/s400/lacivert.JPG

 

 

Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi - Sayı:24 (Kasım-Aralık)

 

SÖYLEŞİ / “Mahmut Temizyürek” / Tümay Çobanoğlu

Yaşar Kemal / Öykü / Süpürge

Sevgi Koşaner / Oykü / Gündüz Masal Anlatanın…

Fulya Bayraktar / Öykü / Bitik Söz

Ceren Alptürkan Erdil / Öykü / Duvar

 

DOSYA / "Türkiye’nin En Güzel Kazası - Adalet Ağaoğlu" / Feyziye, Fulya, Sofya

Berna Akkiyal / Tülay Akkoyun / Güner Arslan / Hilal Dündar

Nur Figen Feslioğlu / A. Cüneyt Issı / Serhat Ulağlı

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi Öğrencileri

Adalet Ağaoğlu / Dosya-Öykü / Yan Kapı

Kemal Urgenç / Karikatür

 

SÖYLEŞİ / “Nur Saka” / Ayşegül Tercan

Duygu Gücük / Deneme / Masallar ve Kadınlar

Dezsö Szomory / Çeviri Öykü / Minik Sonat

Gürkan Karaoğlu / Öykü / Öteden Gelen

Burak Çıtanak / Öykü / Hamam Böceğinin Ölümü

Onur Işık / Öykü / Felaket Dinletisi

 

EDEBİYAT TARİHİMİZDEN /“Faruk Nafiz Çamlıbel” / Fevziye Alper

Murat Uğurlu / İnceleme / Masumiyet Müzesi Üzerine

Sofya Kurban / İnceleme / Dünyadan Kaçamazsın (Cölanj/Taylan Kara)

Emre Fidel / İnceleme / Roni Margulies'e Dair

Hande Baba / Derleme / Paylaşmak İstediklerimiz

 

ŞİİR

Mahmut Temizyürek • Fazıl Hüsnü Dağlarca • İlhan Berk

Nur Saka • Türker Özşekerli • Zübeyde Seven Turan • Necati Albayrak

Tan Doğan • Utku Kaygusuz • Ahmet Yılmaz • Faruk Nafiz Çamlıbel

Hakan Kartal • Dursun Nadir • Zarife Biliz • Meryem Fehime Oruç

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://3.bp.blogspot.com/_QCnIBJRocm4/Sp6-ohUQ4AI/AAAAAAAAAN8/N_5xA1PjUuU/s400/kapak10.jpg

 

EDEBİYAT ORTAMI'NDAN

 

Geçtiğimiz günlerin gizemli kelimesi ‘açılım’dı. Demokratik açılım ya da Kürt açılımı şeklinde dile getirildi. Görüşmeler, tartışmalar ve beklentiler arasında kendine bir yer bulmaya çalıştı. Çalışıyor.

Türkiye’nin sorunları bugünden yarına çözülebilecek kolay sorunlar değil. Barışın ve huzurun bereketinin bu toprakları yeniden yumuşatması, zenginleştirmesi için çok çaba harcanması gerekiyor. Dâhice dikkatler gerekiyor. Dikkatini kaybeden her şeyini kaybeder.

Türkiye kendine bir ‘merkez’ bulmalı. Her şeyden önce bunu yapmalı. Düşüncede ve harekette zihinleri ve gönülleri cezbedici bir merkez. Sonra da cesaretle ve güvenle adımlarını atmalı.

Bu merkeze giden ana yollardan biri edebiyat ve sanattan geçiyor. Yazık ki siyasetçiler ve üst düzey bürokratlar bunun yeterince farkında değil. Henüz ve hâlâ değil.

En kritik durumlarda bile şairlerin, edebiyatçıların, sanatçıların görüşlerine başvurma gereği duyulmuyor. Birkaç ödül verilmekle onların gönüllerinin alındığı sanılıyor. Demek ki, edebiyatçının ve sanatçının eyleminin ‘realiteden kopuk’ olduğu yönündeki mesnetsiz kanı hâlâ zihinleri meşgul ediyor. Oysa edebiyat ve sanat, realitenin ruhudur.

Diyoruz ya, Türkiye’nin sorunları kolay çözülebilecek sorunlar değil.

*

Bu sayımızda Server Vakfı Edebiyat Ortamı 2009 Şiir Ödülünü kazanan şiirlere ve şairlerle yaptığımız söyleşilere yer verdik. Dereceye giren şiirlerin tamamını, mansiyon ve jüri özel ödülü alan şiirlerin ise birer tanesini yayınlıyoruz. Ayrıca, bazı talihsizlikler nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan ödül töreninin 24 Ekim 2009 tarihinde yapılacağını özellikle belirtmek istiyoruz.

Gökhan Özcan, ‘Edebiyatımızın Neden Sineması Yok?” başlıklı yazısında edebiyat ve sinema ilişkisini irdeliyor.

Mustafa Aydoğan ise ‘yalnızlık’ üzerine yazdı. İnsanın ontolojik konumunu yalnızlık kavramı üzerinden değerlendirdi.

Ali Çolak, çocukluk ve oyuncak ilişkisini konu edindiği tatlı bir denemeyle bu sayımıza katkıda bulunuyor.

Sadık Yalsızuçanlar bir öyküyle katılıyor bu sayımıza: “Ellerim Yok”. Klasik ifadeyle, usta işi bir öykü. Genç öykücümüz Fatih Parlak ise bu defa “Dedemin Meyveleri” isimli ilginç bir öyküyle çıkıyor okur karşısına. Zevkle okuyacağınızı umuyoruz.

İrfan Çevik, derinlikli yazılarına devam ediyor. Bu sayımızda ‘değer’ kavramı etrafında çağdaş insanın algı biçimini sorguluyor.

Yusuf Turan Günaydın’ın İran notları devam ediyor. Erdal Çakır’ın Bursa günlüğü ise bir şehrin yeniden dirilişini anlatıyor.

İsmail Bingöl, türküler üzerine yazdı. Duygusal, sıcak bir metin.

Yazısaati ve Okuma Salonu bölümlerimizde yer alan değini ve kitap eleştirilerini de beğeniyle okuyacağınızı umuyoruz.

Gerekli bir açıklama: Geçen sayımızın başyazısında Selçuk Küpçük’ün yazısına değinirken iki hata yapmışız. Birincisi, metodoloji yerine ‘metedoloji’ demişiz. İkincisi, Tasavvuf Seni Çağırıyor adlı kitabın yazarını yanlışlıkla Enver Ercan şeklinde belirtmişiz. Doğrusu Ercan Alkan olacaktı. Yazarımızdan ve okuyucularımızdan özür diliyoruz.

Ramazan ayı tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.

İyi okumalar...

M.A.

(Edebiyat Ortamı, Eylül-Ekim 2009)

Sitesi: http://edebiyatortami.blogspot.com/

 

http://2.bp.blogspot.com/_I6FK-Jc5fFE/Rp4U5sPDz0I/AAAAAAAAAC8/cGt5X6X8sSI/s400/birnokta66.jpg

 

“İstanbul Bir Nokta” edebiyat dergisinin 66. sayısı(Temmuz 2007) yayımlandı. Derginin sunuş yazısından bir iktibas: “Seçimimizi yapmış, edebiyattan yana oy kullanmıştık. Bu doğrultuda yazmak ve yayımlamak inadımızı sürdürüyoruz.”

Bu sayıda Mürsel Sönmez, N.Halil Atılgan, Said Yavuz, Adem Turan, Mustafa Burak Sezer, Davut Güner, Nemci S. Yıldız, Yılmaz Yılmaz, Yasin Şafak, Ozan Sağsöz, Murat Soyak, Mustafa Oğuz, Ulvi Ali Birkardeşler, İbrahim Yarış, Aliye Akan, H.Ziya Taşkent, Sıddık Ertaş, Mahmut Avcı, Cemal Kılınç, Özay Aslan, N.Halil Kıvılcım, Resul Tamgüç ürünleri ile yer almışlar. Ali Görkem Userin ve Kemal Bulut tarafından bu sayıda Li-po ve R. Marie Rilke’e ait şiirlerin çevirisi yapılmış.

“İstanbul Bir nokta” edebiyat dergisinin duruşu ve anlamı hakkında iki yazı yayımlanmış. Bu yazılar, 20 Mayıs 2007 tarihinde düzenlenen “Türkiye’de Edebiyat Dergiciliği ve Edebiyatta Bir Nokta’nın Yeri” konulu panelde sunulmuş. Aliye Akan’ın “Genç Bir Sanatçının Evi Olarak Bir Nokta” ve H.Ziya Taşkent’in “İstanbul Bir Nokta Dergisi’nin Kökleri” yazılarında derginin yürüyüşü, derinliği hakkında aydınlatıcı bilgiler verilmekte.

Bir güzel gelişme de “Bir Nokta Kitaplığı”nın oluşması. Bu bağlamda yayımlanan kitaplar şunlar: Yüz Akı-Mürsel Sönmez, Palamar-Cemal Kılınç, Sümbülün Saçları Kısa-Aliye Akan, Yeni Coğrafya Dersleri- Necmeddin Atlıhan, Güliçi Nöbetleri-Resul Tamgüç, Afişler Gibi Yüzün-Şefik Memiş.

Okul-dergi niteliği taşıyan “İstanbul Bir Nokta” edebiyat dergisinin istikrarlı yürüyüşü devam ediyor. “İstanbul Bir Nokta” edebiyat dergisi ile nice iyiliklere, güzelliklere !...

Resmi Sitesi: http://www.istanbulbirnokta.com/

 

 

http://www.mo.org.tr/belgedocs/cansever-turk-edebiyat.jpg

 

 

Dergide yer alan yazılardan birkaç örnek: http://www.turkedebiyati.com.tr/Sayfala.asp?nereye=dergiyazilari&ID=29

 

 

http://www.dunyabizim.com/images/news/4630.jpg

 

Aylık düşünce ve edebiyat dergisi Temrin, birinci yılını idrak ediyor. Nisan ayında 12. Sayısını yayımlayan dergi, Mayıs sayısıyla bir yıldan gün almaya başladı. Yayın hayatına atıldığı günden bu yana geçen bir yıllık zaman içinde aylık düzenli olarak çıkan dergi, ustaların yanında sayfalarını genç yeteneklere açmasıyla da dikkat çekiyor. Bu zamana kadar her sayısında ustaların yanında yeni kalemlere temrin yaptıran dergi, bir yıl gibi bir sürede onun üzerinde yeni kalemi edebiyatımıza kazandırdı.

 

Mayıs sayısının “editörden” yazısı, bir bakıma bir yılın özeti gibi… Söz konusu yazıda derginin bir yıl içinde imza attığı ilkler ve başarılar ele alınıyor. Temrin bir yıllık süre içinde Tataristan basınında Tatar milli şairi Abdullah Tokay dosyası ile gündem oluşturdu. Osmanlı aydınlarının Abdullah Tokay’ın vefatına gönderdikleri taziyenin Osmanlıcasına ulaştı, Bektaşi şairi Hilmi Dede’nin mersiyesine dikkat çekti, Yahya Kemal ve Kaşgarlı Mahmut özel sayıları yaptı. Bir yılın sonunda Mayıs sayısıyla iki köklü değişikliğe imza attı. Birincisi, ebat değişikliği, ikincisi sayfa sayısının artması… Temrin Mayıs sayısıyla daha modern bir ebada geçti. Ayrıca 48 sayfa olan hacmini, 60 sayfaya çıkardı, fiyatını da sabit tutarak büyük bir cesaret örneği sergiledi. Bu kriz ortamında köklü denilebilecek bu değişiklikler, okura güven vermesi ve edebiyat dünyasında sağlam bir yer edinmesi bakımından önem taşıyor.

 

Temrin’in Mayıs sayısı yine dopdolu… Selim İleri ile yapılan geniş ve doyurucu röportaj dikkat çekiyor. Türk romanından edebi şahsiyetlere kadar birçok konunun konuşulduğu röportaj, edebiyatseverler ve araştırmacılar için önem taşıyor. Bir başka röportaj da kanun virtüözü Göksel Baktagir’le yapılmış. Müziğe dair önemli tespitlerin ve itirafların yer aldığı bu röportaj hem müziği önemseyenler açısından hem de tarihe not düşmek bakımından önem taşıyor. Dergide Berat Demirci, Yusuf Özkan Özburun, Şeref Yılmaz, Tahsin Yıldırım gibi usta kalemler de dikkat çekiyor. Berat Demirci’nin “Telgrafın Telleri Telefonun Halleri” isimli denemesi hem tebessüm ettiriyor hem de düşündürüyor. Şeref Yılmaz “Çelebi Böyle Olur Bizde Trafik Dediğin” isimli denemesiyle, İstanbul’un trafik gib müzmin bir sorununa dikkat çekiyor. Tahsin Yıldırım, Sait Faik’in kitaplarına girmeyen bir öyküsünün perde arkasını gösteriyor. Yusuf Özkan Özburun başka bir yerde yayımlanmayan “Sefer Tası” isimli şiiriyle okuru selamlıyor. Birbirinden seviyeli ve kaliteli yazılarıyla yeni kalemlerin yer aldığı Mayıs sayısı bir ay boyunca okuru sözün estetik dünyasında ve edebiyatın mavi sularında gezdirecek.

Resmi Sitesi: www.temrin.com

 

http://www.sanatlog.com/wp-content/uploads/2009/06/arkadas-sayi-62.jpg

 

ARKADAŞ DERGİSİ’NİN 5. SAYISI ÇIKTI!

 

Eskişehir’de yayınlanan Arkadaş Edebiyat ve Düşün Dergisi’nin 5. Sayısı çıktı. Derginin bu sayısında şiirleriyle Şakir Özüdoğru, Onur Akyıl, Nigar Okyay, Rafet Aslan, Halil İbrahim Polat, Gizem Bilkay, Serdar Koçak, Hakan Sürsal; öyküleriyle Mehmet Ali Elçin, Fatmanur Türk, Murat Aydın Doma, Mehmet Söğüt, Şebnem Korkmaz yer alıyor. Derginin 5. Sayısına yazılarıyla Onur Keşaplı, Atilla Polat, Serkan Sağır, Onur Uludoğan, Attilla Özer, Nazmi Bayrı, Osman Elbek, Umut Taylan, Şakir Özüdoğru destek veriyor. Ayrıca Öznür Şahin, Halil İbrahim Ay’la ‘İçimizdeki Tanrı’ isimli kitabı üstüne söyleşiyor.

 

Dergi bu sayıda, ‘Sahibini Arayan Miras’ başlığı altında, bir dosya bütünlüğünde Kürtçe Edebiyata yöneliyor. Dosyada Burhan Tek Kürtçe yayınlanan edebiyat dergilerini tanıtıyor, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadri Yıldırım’ın Kurmancî Lehçesi üzerine bir incelemesi, Burhan Tek’in Selim Temo ve Abidin Parıltı ile yaptığı söyleşilerle Ragıp Duran’ın TRT6 üzerine bir yazısı yer alıyor.

Resmi Sitesi: http://www.arkadasdergisi.com/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

s-bff65eb1e594af45e30e6c80f421ce452beaef5a.webp

 

221B Türkiye'nin ilk ''Polisiye edebiyat'' dergisi olma niteliğini taşıyor ve tabi eğer polisiye türünden bahsediyorsak Ahmet Ümit'in bu derginin içinde olması hiç de şaşırılacak bir durum değil.

 

09c49c839dc05b4699800f03c6cd2208.jpg

 

İlk çıkış yaptığında ''Kesinlikle bu dergiyi koleksiyon haline getirip yıllarca hiç bıkmadan alıcam.'' dediğim OT DERGİ, bence çok güzel bir başlangıç yapıp daha sonra ne yazık ki tarzını ve yazarlarını değiştirmesiyle şöyle bir göz atıp geçtiğim herhangi bir dergi haline geldi. Fakat Türkiye'de yeniden bir edebiyat dergisi akımının başlamasına öncü oldu. Her sayfasında yazarlar,şairler,alıntılar görmek hayaliyle aldığım bu dergi edebiyat dışı köşelere ağırlık vermeye başladığından ve çok fazla aşina olmadığımız misafir yazar, çizer kabul etmeye başladığından beri eskisi gibi değil gözümde. Benim tarzımın dışına çıkıp bir edebiyat dergisinden ziyade garip bir şeye dönüştü. Üzgünüm. Nerde o Hakan Günday'lı sayılar...

 

kafkaokur_kucukprens.jpg

 

KAFKAOKUR, bence şu an rakipleri arasında günceli en iyi takip eden dergi. Her ay bir yazar ve bir tema işliyor. Tema, Ot Dergi'nin aksine sadece kapakla sınırlı kalmıyor. İçeriğe de çok iyi yansıtıyorlar. Ve tabi derginin beraberinde verdikleri küçük edebi hediyelere de bayılıyoruz.

 

21041694_1194932987275348_858951106527494144_n.jpg?ig_cache_key=MTU5MDUyMjI4OTczNTQ5ODc0MQ%3D%3D.2&se=8

 

ve Masa Dergi, bu ay Edgar Allan Poe yaparak okuyan/okumayan herkesi kendi safına çekmeyi başardı bence. Vurulduk. Tam anlamıyla bir Kültür/Sanat/Edebiyat dergisi. Aldığınıza pişman olacağınızı sanmıyorum. Ama şöyle bir sıkıntı söz konusu ki, edebiyat dergileri her kesime hitap edeceğim derken bir edebiyat dergisi olmaktan çıkıyorlar. Ben bu tarz dergilerin bir çizgisi olmasından yanayım. Aynı dergi içinde hem Edgar Allan Poe hem de Selda Bağcan'a yer vermek. Nasıl bir kafanın ürünü anlayamıyorum. Gerçi bu hataya düşmeyen dergi yok şu an piyasada. İtiraf etmeliyiz ki kapağında sevdiğimiz yazarları görünce yapışıyoruz dergilere, önemli olan bize hitap etmeyen bir yazarı da ele aldıklarında ''Bu dergi bu ay da okunur.'' dedirtebilmek. Hadi ama biriniz de yapın şunu...

 

http://dergi.brgajans.com/ProductImages/96173/middle/cemal.jpg

 

 

 

arka-kapak-dergisi-sayi-10-temmuz-2016de65ecb2866619ea616035e68294526e.jpg

 

Bunlar da yine elle tutulur gözle okunur BAVUL ve ARKAKAPAK.

 

Evet bunlar benim takip etmeye çalıştığım birkaç dergiyle alakalı yorumlarım ve sizlere önerilerim. Şimdi bu yazıya girişince farkettim de ne kadar çok edebiyat dergisi türemiş bir anda, siz yine de sevdiğiniz yazarları dergi köşelerinden değil kitaplarından tanıyın derim. Dergiler rakının yanına meze yalnızca...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...