Siyah karlaR Oluşturma zamanı: Ekim 4, 2009 Paylaş Oluşturma zamanı: Ekim 4, 2009 Kaliteli Bir Uyku İçin Öneriler Uyku Hiyeni İçin Öneriler İyi ve kaliteli bir uyku için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bunları uygulayarak uykunuzu daha kaliteli hale getirebilirsiniz: Düzenli bir uyku-uyanıklık düzeni sağlamaya çalışın. Her gün aynı saatte yatmaya çalışın. Aynı saatte de kalkmaya kendinizi alıştırın. Haftanın her günü bu saat en fazla +/- 20 dakika oynamalıdır. Mümkünse gereksiz gündüz şekerlemelerinden kaçının. Bunun bir istisnası vardır: Öğle uykusu. Kısa da olsa tam öğle saatlerinde uyuyabilirsiniz; ama öğleden sonraya kalmamalı. Aksi takdirde gece uykuya dalmanız gecikebilir. 24 saatimizin yaklaşık üçte biri (hatta hayatımızın üçte biri) uykuda geçiyor. Bu süreyi gündüzleri uyuyarak artırmanın zararları oldukça fazla olabilir. Bu bir ihtiyaç da değildir. Ama eğer istemeden uyku ataklarınız oluyorsa o zaman bir uzmana danışmanız gerekir. Gündüz gereğinden fazla uyumanız gece uyku sure ve derinliğini azaltır. Yatakta uyuyamadığınızda 10-15 dakikadan fazla kalmayın; özellikle her gece uykuya dalmanız uzun zaman alıyorsa. Zihninizde düşünceler dolaşıp durduğunda ya da gece boyunca uyuyamayacağınızı düşünerek kaygı duymaya başladığınızda yataktan kalkın; karanlık bir yerde oturun; başka bir odaya da gidebilirsiniz. Tekrar uykunuz geldiğinde yatağınıza dönün. Ancak bu sure zarfında televizyon ya da internet yok. Yataktayken televizyon seyretmeyin ve bir şeyler okumayın. Uygunsuz bir şekilde kafeinli içecekler içmekten kaçının. Kafeinin etkisi aldıktan sonra saatler sürer ve hem uykuya dalmanıza hem de uykuyu sürdürmenize engel olabilir. Özellikle akşamüstleri bu tür içeceklerden kaçının. Soda ve çay da benzer etkilere neden olabilir. Uykuyu olumsuz olarak etkileyen alkol, madde ve ilaçlardan kaçının. Sigara, alkol ve diğer uyuşturucu maddeler normal uyku fizyolojisini bozar. Uykunuzu etkileyen ilaç kullanıyorsanız ilaç alış saati için doktorunuzla konuşun. Düzenli egzersiz yapın. Her gün öğleden önce olmak üzere egzersiz yapmak faydalıdır. Saat 14 den sonraya kalmamaya özen gösterin. Uykuya dalma ve sürdürmenizi olumlu olarak etkiler. . Öğleden sonra hele akşamüstü egzersizden kaçının. Egzersizin dozunu da kaçırmayın. Bu şekilde egzersiz beyinde uyanıklıkla ilgili maddeleri harekete geçirir ve uykunuz bozulabilir. Yatak odanız sessiz ve rahat olmalı. Fazla sıcak ya da soğuk oda uykuyu olumsuz etkiler. Yatak odanız televizyon ve gürültü oluşturan diğer uyaranlardan uzak olmalı. Yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin. Çok gerekmedikçe gece lambası kullanmayın. Yatmadan önce hafif ve ılık bir duş almaya çalışın. Prof. Dr. Mehmet Yücel Ağargün Alıntı , (forumda bulamadım var ise gereği yapılabilir) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
blueboy Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Yatmadan önce hafif ve ılık bir duş almaya çalışın. Bunun çok faydası oluyor bende ya bebek gibi uyuyorum vallahi. Ama sabah kalkınca saçlarım kabarmış oluyor. xD 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
philadelphia_f Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 kahve ve sodayla beslendiğim için tüm yazı uykusuz geçirdim, özellikle şu ikisi çok etkili içmeyi bıraktığın anda mışıl mışıl uyuyabildiğini fark ediyorsun. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
thalese Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 uykudan en az yarım saat önce sigara ve atıştırmaları kesmeye dikkat ediyorum, yatma saatimi de gece 1-2 yi geçirmemeye dikkat ediyorum. şimdilik edindiğim tecrübeler bu yönde. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
smother Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 ben bugün (akşam)10da kalktım ya uyku düzenim resmen hergün değişiyo, akşam 8de kalkıyorum 2de yine uykum geliyo yatıyom 2 saat uyuyom 4de kalkıyom 11de yine uykum geliyo falan....24 saat içerisinde 3 kere uyuyorum Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Siyah karlaR Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 2009 tam eksine bende senelerdir tam bir uyku uyuduğumu hatırlayamıyorum , az uykuluyum ve kimi günler uyumadığım bile oluyor Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
thalese Yanıtlama zamanı: Ekim 5, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 5, 2009 tam eksine bende senelerdir tam bir uyku uyuduğumu hatırlayamıyorum , az uykuluyum ve kimi günler uyumadığım bile oluyor bunu nasıl yapıyorsunuz ben hayatımda hiç 24 saat boyunca uyanık kalmadım. en yoğun sınav zamanlarımda dahi böyle. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nevermore Yanıtlama zamanı: Ekim 5, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 5, 2009 Gün içerisinde onbeş dakikalık uykular ile (4 yada 5 defa 2 saatde bir) ve akşam da meditasyon takviyesi ile geceleri uyanık kalabiliyorum (yaklaşık 2 yıldır) gayet sağlıkliyim ve günüm uzun sürdüğü için bir çok şeyi sığdırabiliyorum Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Siyah karlaR Yanıtlama zamanı: Ekim 8, 2009 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 8, 2009 bunu nasıl yapıyorsunuz ben hayatımda hiç 24 saat boyunca uyanık kalmadım. en yoğun sınav zamanlarımda dahi böyle. bunu isteyerek yapmıyorum malesef ki , emin değilim , ya psikolojik ya da milyarda bir gözüken bi rahatsızlık , (çok yüksek ihtimal psikolojik , günü tamamlayamadığımın göstergesi de olası ) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Manje_Loa Yanıtlama zamanı: Ekim 9, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 9, 2009 http://www.gnoxis.com/forum/uyku-bozukluklari-28242.html Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.