Depressive Oluşturma zamanı: Ekim 11, 2009 Paylaş Oluşturma zamanı: Ekim 11, 2009 Deli kelimesi çok garibime gidiyor. (yada geliyor burada sıkıntı yaşıyorum.) Halbuki deli lakaplı arkadaşım var. Çokta severim kendisini. Ama anlamadığım bişey var. Delilik kıstasları neye göre belirleniyor? Şimdi sokakta gezen bi insanı kimse yadırgamaz ve deli demez. Dememelide zaten. Ama çıplak gezen birini gördük deli deyiveririz hemen. Peki ama nüdist ise nolcak? Yok adamın neyi benimsediği önemli değil. Çıplaksa deli giyinikse akıllı. Peki giyinik insanda evinde değişik böcek kafaları filan biriktiriyosa? Saçma ama olabilir. Ki bence bu çıplak insandan daha tehlikeli ve delidir. Çıplak eleman göze hitap etmez bi tek. Kim bilir belki eder. Malumunuz en dünyanın en zeki adamlarından biri olan Einstein demiş ki : Delilik; aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir. O zaman bütün insanlar deli bu alman arkadaşımız akıllı. Einstein’a da gider yapmamım sebepleri var açıklayacağım hemen. Çünkü, Einstein’a karşı tez olarak söylüyorum bunu, farklı farklı şeyler yapıp hepsinden de aynı sonucu beklemek en az yukarda ki kadar delilik içeriyor. Bence bi fark yok ikisinin arasında. İkisi de deli saçması. Bi de bu var akıllı insan saçmalamıyor sanki. Deli zaten o. Saçmalayacak tabi ki. Toplum içinde yada böyle çocukken filan ayıplanırdık deli filan diyince. Televizyonda mesaj içerikli diziler olurdu hatırlarsınız, toplumsal mesajlar veren, Perihan Abla, Çiçek Taksi, Mahallenin Muhtarları gibi. Bunlar da bak burada böyle yaparsan yarında senin başına şöyle şeyler gelir dersi verilirdi. Ki iyi ki de verilirdi. Çok iyi diziler miydiler? Belki değillerdiler. Ama Bihter’in bu hafta kimle sevişecek olmasından daha şıklardı en azından. Neyse ince ince kopuyorum mevzudan. İşte bu dizilerde küçük bi çocuk “aaa bak deli!” dese biri uyarırdı onları ayıp söylenmez diye. Üniversite okumuş biri de hemen “Onlar deli değil. Ruh hastası.” derdi. Bence bu deliden daha kötü bi tanımlama. Böyle hasta deyince sanki iltihaplı, bulaşıcı gibi bişi geliyor hemen aklıma. Deli sevimli bi kelime yani bana göre. Yalnız bide şu ayırt etmek lazım. Benim burada bahsettiğim deli modeli, hani böyle sokakta gördüğümüz, kendi halinde, derdi olan ama çözemediğinden dolayı deliren insanlar. Mesela Kenan komutan. Garip bi örnek ama adam yöneticilere “pislik, sefil fare” diyebiliyor. Hani deliler saçmalıyordu. Adamın meselesi var. Derdi var kendince. Bu böyle bi örnekti sadece. Sevdiği kızla evlenemediğinden deliren biliyorum. Yada otobüs biletini paso diye gösteren. Gerçi benim de bi arkadaşım dolmuşa paso geçiyomu diye sormuştu. Deli miydi? Alakası yok. Gayet aklıselim adam işte. Oluyor böyle şeyler. Osmanlı ordusunda en ön saflarda savaşanlara halk “Deliler” dermiş. Çünkü bunlar gönüllü gidiyolarmış en önde. Bu “deliler” ıslatılmış mermere tokat atarak eğitirlermiş kendilerini. Ve düşmana bi kere vurduklarında, ya öldürürlermiş ya da artık savaşamayacak duruma getirirlermiş. Bi savaşa gönüllü gitmek akıllı işi değil, ellerini mermerle silah haline getirmek hiç değil ama yine az evvel bahsettiğim gibi meselesi olan insanlar için problem de değil. Konserler de şarkı dinlerken kendi jiletleyen yada poga yapıp sağındakinin solundakinin ağzı burnunu kıran, şişenin üstüne oturup ölmeyi beklemek suretiyle intihar etmeye kalkışan ( bu cidden olan bişi. Gazetelere filan çıktı. Bi yerimden uydurmuyorum.), komşulara ayıp oldu diye şiir yazan, duşta gündelik kıyafeti ve bet sesiyle şarkı söyleyen, bi gün bi uzay gemisini onu alıp kaçıracağını düşünen insan deli değildir. Bunlar ruh hastasıdır. Bunlar iltihaplıdırlar, bulaşıcıdırlar. Amaçları, dertleri yoktur. Olmıcaktırda zaten. Bence deli insan –aynen yukarda bahsettiğim gibi- meselesi olan, derdi olan ve bunları çözememiş olandır. Bizlerse, yani akıllı olanlar (ki benim kendi adıma öyle iddiam yok), belli ölçülerde çözüm üretebilmiş olanlardır. İşte tam burada sorulacak soruda şu: her şeye çözüm üretmekte çok iyi bişey mi? Sizi bilmem ama benim cevabım bazı noktalarda, bazı konularda delirmek çözmekten daha iyi. Her şeyi de bilmek iyi değil, mücadele edecek şeyler kalmalı. Felsefe yapmıyorum ama tercihim bu yönde. Azıcık delirin. Bişeycikler olmaz. 2 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
philadelphia_f Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2009 kimi zaman ciddiye alınmazlar ama akıllı diye tanımlanan insanlardan çok daha farkındalığı gelişmiştir hepsinin, deli deli akanı bura bura kaparlar derler ya.. malesefki öyle.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Xero Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2009 zaten genele gör zekas düşük yada YÜKSEK kişilere deli denir klişe bir örnek olsada hala einstain i deli olarak netelendiripte 4 işlem yapmakla evünenler var Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Depressive Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 Sorun nerde ya da bir sorun var mı diye bakmak gerek diye düşünüyorum ben... Aslında yazacak çok şey var ama... Şu toplantı bitsin döneceğim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Secret_Sun Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 kıstas var mı? neye göre belirleniyor?? bilemiyorum.. ama ortada bir sorun varsa o da toplumdan kaynaklanan bir sorun.. hastalıklı, basit, iğrenç, kokuşmuş düşüncelerde.. tıpkı dul bir kadının potansiyel or.sp. olarak görülmesi gibi.. neden başında bir erkek yoktur?.. bir kadın tek başına ne yapabilir?.. eğer yanında bir erkek varsa ve bu erkekle de evli değilse kesin aralarında bir film dönüyordur.. çat hemen bir etiket.. değişime de açık değiliz pek.. farklılıklardan mı korkuyoruz bilemiyorum.. hatırlarsanız satanizm olaylarının patlak verdiği (cani ruhlu birkaç gencin işledikleri cinayetle satanizmin alakasını hala çözebilmiş değilim..)zamanlarda Bursa'da parkta oturan siyah giysiler içindeki birinin satanist diye karakola kadar eşlik edilmesi gibi garip olaylar da yaşanmıştır bu ülkede.. alın size cahillik ve farklılıklara karşı duyulan korkunun güzel örneği.. hatta bir dönem tüm siyahlılara karşı öyle garip bir düşünce hakimdi.. tüm siyahlılar satanisttir.. çıplak gezen bir adamı düşünemiyorum bile adam nudist olsa bile.. (sanki kaç kişi nudist nedir biliyor ki) büyük ihtimalle delidir işte.. sapık olabilme potansiyeli de vardır... ama ilk akla gelen düşünce deli olduğu yönündedir.. toplumun belirlediği kurallara uymuyorsan da deli olabiliyorsun.. içinden geldiği gibi davranıyorsan, farklı giyiniyorsan, farklı görünüyorsan...vs.. lafın gelişi mi söyleniyor yoksa ciddi mi yine de bir deli damgası yiyorsun işte.. Einstein örneğindeki durum baya ilginçti.. şuan hatırlayamıyorum ama yine bir bilim adamı veya sanatçı (?) (çok uzun zaman geçti aradan.. ve ben çok yaşlıyım.. hafızam yanıltıyor işte idare edin..) aile soyağacını inceliyorlardı.. ve içlerinde yine sanatçılar, kimyager.vs vardı... ailenin fertlerinin zeka düzeyleri de yüksek.. buna rağmen neredeyse hemen hemen herkesde psikiyatrik sorunlar vardı.. çok zeki olmak da sanırım pek iyi değil..mutlaka bir problem olabiliyor.. (ya fiziksel ya ruhsal) (neyse bana kalsa daha yazmaya devam edebilirdim.. ama sıkıcı olmaktan öteye gidemezdi.. en iyisi kısa kesmek) gerçek deli kimdir.?? nedir? içerdekiler midir, yoksa dışarda serbest gezen, herkesi eleştirip de hiçbir eleştiriye tahammülü olmayan.. o cahil, kokuşmuş düşünce sahipleri mi? (bu saatte ancak bu kadar..) 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Claudia Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 21, 2009 Delilik iyidir kanımca. Akıllı olmaktan çok deli olmayı yeğlerim.. Asıl doğruları onlar söylemez mi ? Söylerde dokuz köyden kovulmaz mı ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.