Jump to content

Pranayama ( Enerji Kontrolü) Nefes Ve Bio Enerji Teknikleri


nevermore

Önerilen Mesajlar

Pranayama olarak adlandırılan solunum teknikleri, nefes alış verişlerini düzene sokar, solunum rahatsızlıklarını giderir ve zihnin kontrol edilmesini sağlar. Bu teknikler vücut-zihin sistemini bir bütün olarak yeniler ve enerjik yapar. Solunum sistemi canlanır ve güçlenir. Sinir sistemi sakinleşir ve yatışır. Kanda oksijen oranı artar ve dolaşım hızlanır. Vücudun bütün hücreleri arınır, beslenir ve yaşam gücü kazanır. Doğru ve düzenli olarak yapılan Pranayama teknikleri çok çeşitli iyileştirici etkilere sahiptir. Yorgunluk giderilerek, bedendeki enerji akımları güçlenmekte, yaşam enerjisi dengelenmekte, organlar yenilenmekte, duygular yatışmakta ve zihin dinginliğe kavuşmaktadır.

Hızlı ve yüzeysel nefes endişe ve korkuları tetiklemektedir. Solunum teknikleri sayesinde nefes derinleşmekte ve yavaşlamakta, sinir sistemi gevşemekte ve duygular yatışmaktadır. Kalp atışları düzene girmekte ve kardiyovasküler sisteminin çalışma ritmi sağlıklı bir ritme göre ayarlanmaktadır. Kalp rahatlamakta ve güçlenmektedir.

Pranayama teknikleri enerjiyi kontrol altına almakta, ayarlamakta ve organizmanın farklı düzeylerine yönlendirmektedir. Enerjiyi kaba ve ince düzeylerde tecrübeden geçirmek için solunum fonksiyonlarının olağan sınırları aşılmaktadır; solunum işlevleri uzatılmakta, hızlandırılmakta veya yavaşlatılmaktadır. Pranayama sırasında denetim altına alınan solunum fonksiyonları şunlardır:

 

1. Puraka

2. Reçaka

3. Kumbhaka

Sanskritçe Puraka kelimesi 'doldurmak' demektir ve akciğerleri havayla doldurmak anlamına gelmektedir. Puraka, veya nefes alma işlemi solunum sistemini canlandırmaktadır.

Reçaka kelimesi ise 'boşaltmak' demektir ve nefes vererek akciğerleri boşaltmak anlamına gelmektedir. Reçaka, veya nefes verme işlemi kirli havayı ve toksinleri dışarı atmaktadır.

Sanskritçe Kumbha sözcüğü 'çömlek', 'kap' veya 'kavanoz' demektir. Kumbhaka kelimesi ise 'kavanoza benzer' anlamına gelmektedir.

Kavanoz suyla dolu veya boş olabilir. Buna benzer akciğerler havayla dolu veya boş olabilir. Böylece Pranayama çalışmalarında nefesin aldıktan veya verdikten sonra tutulması Kumbhaka olarak adlandırılır. Kumbhaka, veya nefes tutma enerjiyi tüm bedene yaymaktadır. Bundan başka, Pranayama basamağında birçok Kumbhaka çalışması var ki, o zaman Kumbhaka sözcüğü özellikle nefesin belli bir şekilde alınmasını, tutulmasını ve verilmesini vurgular.

Geniş felsefi anlamda zihnin bütün illüzyonlardan boşaltılması daha derin bir Recaka, nefesin boşaltılmasıdır. Bireyin kendisinin ruh olduğunun algılaması daha derin bir Puraka, nefesin alınmasıdır. Nihayet zihnin sarsılmaz metinlikle odaklanması daha derin bir Kumbhaka, nefesin tutulmasıdır. Bu daha derin bir Pranayama çalışmasıdır.

Orijinal Yoga Sisteminin bu basamağında biyoenerji teknikleri de uygulanmaktadır. Bu teknikler sayesinde bedenin biyoenerji alanı güçlenmekte, genişlemekte, enerjetik blokajlar çözülmekte, beden daha enerjik ve sağlıklı yapılmaktadır.

Pratyahara olarak bilinen teknikler bilinçli gevşeme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Bunlar, içe dönme, içsel arayış ve gelişim için olağanüstü tekniklerdir. Bilinçli gevşeme teknikleri, organizmayı sistematik olarak derin bir gevşeme durumuna getirmektedir. Beden gevşeyince zihin susmakta, sinirler boşalmakta ve kas gerginliği atılmaktadır. Beden derin gevşeme moduna geçince nefes alış veriş hızı azalmaktadır, akciğerler rahatlamakta ve solunum sistemi dinlenmektedir.

Nefes alış veriş hızı düşünce kalp atışları da yavaşlamaktadır. Kalp dinlenmekte ve yıpranmamaktadır. Dolaşım sistemi olumlu etkilenmekte ve düzene girmektedir. Tetikte olan sempatik sinir sistemi gevşemeye başlamaktadır. Daha sonra parasempatik sinir sistemi gevşemektedir. Akabinde de endokrin sistemi gevşemeye başlamaktadır. Stres yüzünden devamlı adrenalin salgılayan ve aşırı çalışan böbreküstü bezleri dinlenir. Endokrin sisteminin dinlenmesi fiziksel ve duygusal sağlığı da olumlu bir şekilde etkilemektedir.

Bilinçli derin gevşeme organizmanın bütün sistemlerini olumlu bir şekilde etkilemekte, yorgunluk ve uykusuzluk giderilmekte, birikmiş gerginlik atılmakta, enerji blokajları çözülmekte ve bol bol enerji depolanmaktadır.

 

PRANA NEDİR ?

 

Yoga sisteminde Prana kavramı çok bilimseldir. Prana kelimesi Pra ve Na hecelerinden oluşmaktadır. Pra 'devamlı', Na ise 'hareket' demektir. Böylece Prana kelimesi 'devamlı hareket' anlamına gelmektedir. Bu devamlı hareket insan için anne rahiminde gebelik anından başlamaktadır. Prana devamlı harekette olan bir güçtür. Prana yaşam güçüdür, Pranayama ise bu güçün bedende artmasını ve depolanmasını sağlayan tekniktir. Pranayama sayesinde bedendeki enerji aktifleşmekte ve enerjinin frekansı yükselmektedir. Bedende ısı veya yaratıcı güç üretilmekte ve enerjiyi etkilemektedir. Aktifleşen ve ısıtılan enerji yükselmeğe başlar. Bu aşamada Kundalini adlanan 'evrim enerjisi' uyanmaktadır. Pranayama ilmi enerjinin depolanmasına dayanmaktadır.

Bunun dışında Prana kelimesi Pra ve Ana hecelerine bölünebilir. Pra öneği 'ileri getirmek', Ana fiili 'nefes' veya 'yaşamak' demektir. Böylece Prana kelimesi 'nefes vermek' veya 'solumak' anlamına gelmektedir. Sanskritce Pranaka kelimesi 'yaşayan varlık' demektir. Bundan başka Prana sözcüğü 'solunum', 'canlılık', 'güç', 'enerji', 'kuvvet' 'can' ve 'ruh' anlamında da kullanılmaktadır.

Prana olayının anlaşılması çok zordur çünkü Prana ne oksijen ne de havadır. İnsan nefesini tutarak bir süre yaşayabilir. Yoga teknikleri sayesinde insan saatlerce nefessiz kalabilir. Bu sırada organizmanın doğasında olan Prana yaşamı desteklemektedir. Bununla birlikte Prana olmadan insan bir saniye bile yaşamaz.

Prana sozcuğu 'kozmik enerji', 'evrensel enerji' veya 'yaşam enerjisi' anlamında kullanılmaktadır.

1. Prana, 'kozmik enerji' adlandırılmaktadır çünkü bu enerji uzayın her yerinde bulunmakta olan çok ince bir enerji türüdür. Prana tüm evrene yayılmaktadır.

2. Prana, 'evrensel enerji' adlandırılmaktadır çünkü evrendeki tüm canlı ve cansız varlıklar bu enerjiye dayanmaktadır. Hissedilmesi zor olan Prana tüm evrende ve dünyada hayatı sağlamaktadır. Prana tüm canlı ve cansızlara enerji veren ana kaynaktır.

3. Prana, 'yaşam enerjisi' adlandırılmaktadır çünkü vucudun yaşamı ve fonksiyonları bu enerjinin faliyetinden asılıdır.

Bedende dolaşarak organizmanın bütün fonksiyonlarını destekleyen Prana modern terminolojiyi kullanarak 'biyoenerji' de adlandırılabilir. Ayama sozcuğu ise 'kontrol' anlamına gelmektedir. Ayama kelimesi Yama kökünden gelmektedir. Yama sözcüğü 'dizgin', 'kontrol', 'tutmak' 'sürücü' veya 'arabacı' demektir. Böylece Pranayama 'yaşam enerjisinin kontrolü' anlamına gelmektedir.

Çoğunlukla Prana sozcuğu 'nefes' gibi tercüme edilmektedir. Henüz nefes, Prana enerjisinin sayesinde insan bedende gerçekleşen fonksiyonlardan yalnız bir tanesidir. Nefes durdukta Prana bedeni terk etmekte ve bununla hayat sona ermektedir. Genelde insan altı ay yiyeceksiz, altı gün susuz ve altı dakika havasız kalabilir. Ancak Prana olmadan yaşam derhal sona erer.

Bunun dışında Prana sozcuğu 'solunum', 'hayat', canlılık', 'hava', 'rüzgar' veya 'güc' anlamına gelmektedir. Ayama sozcuğu ise 'uzatmak', 'genişletmek', 'yaymak', 'durdurmak' veya 'tutma' anlamına gelmektedir. Böylece Pranayama çalışmaları sırasında bütün solunum fonksiyonları güçlendirilir, uzatılır ve kontrol edilir. Pranayama solunumu uzatarak, derinleştirerek, yöneterek ve düzene sokarak bedendeki enerji mıktarını artırma işlemidir. Pranayama sayesinde enerji bedenin, beynin ve bilinçin etkin olmayan bölgelerine erişmekte, çeşitli doğal yetenekleri ve hassas algı güçünü uyandırmaktadır.

Prana hem makrokozmik hem de mikrokozmiktir, ve yaşamın temelidir. Mahaprana (büyük enerji) ise kozmik, evrensel ve her şeyi kuşatan enerjidir. Bu tükenmez kaynaktan her kes nefes alarak enerji emmektedir. Prana'yı algılamayan Mahaprana'yı anlamaz ve anlatamaz. Burada Mahaprana'yı anlatmaya kalkışsak bile tecrübesi olmayan sunulan açıklamaları sindiremez. Bedende bulunan enerji akımları hem Mahaprana'nın bir parcasıdır hem de ondan ayrılmış belirli enerjilerdir.

Bütün canlı varlıklar Prana sayesinde yaşadığı gibi tüm evren Prana sayesinde var olmaktadır. Evrende her şey Prana'ya dayanmaktadır. Tümlev kozmik enerji Mukhya Prana yani 'ilk enerji' veya Samasti Prana yani 'tüm enerji' adlandırılmatadır. Kişisel enerji Vasti Prana yani 'bireysel enerji' adlandırılmaktadır. Zekayı ve yaratıcılığı harekete geçiren Prana hem somut hem de soyut dünyaların esas nedeni, kaynağı ve yöneticisidir. Evrenin tezahür etmesi, yaşaması ve çökmesi Prana aracılığıyla gerçekleşmektedir. Prana tüm canlı varlıkları yaşamın kaynağı ve özüyle birleştirmektedir.

Prana, insanın soluduğu havada, içtiği suda, yediği besinde ve aldığı güneş ışınlarında bulunmaktadır. Evrende canlı ve cansız olan her şey Prana'ya bağlıdır. Yoga sayesinde zihin bilinçin denetimi altında olduğu için Prana'da denetim altındadır. Bu nedenle Yogi kan basıncını ayarlayabilir, kalp atışlarını kontrol edebilir, solunumunu durdurabilir, zehirin kanına karışmasını engelleyebilir. Biyoenerji ve reyki tedavisi uygulayan kişilen aslında Prana'yı kullanmaktadır. Pranayama sayesinde Prana enerjisi zihinsel denetim altına alınmaktadır. Bedendeki tüm organlar bu enerji sayesinde çalışmaktadır. Eğer bedendeki enerji kanalları tıkanırsa, beden canlılığını kayb etmekte ve hastalanmaktadır. İnsan güneşlendikte cilt aracılığıyla, yemek yeyikte dil aracılığıyla, nefes aladıkta burun ve akciğerlerin aracılığıyla enerji almaktadır.

Gebe kalma gününden gebeliğin dördüncü ayına kadar cenin anne enerjisi sayesinde yaşamayı sürdürmektedir. Cenin anne bedenindeki bir tümöre benzemektedir. Dörd ay içinde ceninin organizmasında beş esas enerji akımı gelişmektedir. Birinci ve ikinci ay cenin tamamen annesinin enerjisine bağlıdır. Üçüncü ay cenin kendi enerji bataryasını kurmaktadır. Dördüncü ay enerji jeneratörü gelişmektedir. Dörd aydan sonra enerji akımları müstegil bağımsız olarak ceninin bedeninde harekete geçmekte ve kişisel hayat başlamaktadır. Enerji akımları harekete geçince onlara bağlı olan fiziksel fonksiyonlar aktifleşmektedir. Bununla birlikte, bebek yalnız doğduktan ve nefes almağa başladıktan sonra enerji tamamen bağımsız hareket etmektedir.

Prana alanı buluta benzemekte ve elektromanyetik doğaya sahibdir. Bu elektromanyetik radyasyona neden olmaktadır. Radyasyon sırasında elektrik enerji dalgaları ile manyetik enerji dalgaları 90 derece açı oluşturmaktadır. Bu yuzden enerji spiralı meydana gelmektedir. Enerji boyutunu görebilenler bu renkli enerji spirallarını görebilir. Kirlian fotoğrafçılık yöntemiyle bu olgunun resimleri bile çekilmiştir.

Bedenin nasıl Prana aldığını anlamak için radyo örneksemesini kullanabiliriz. Radyoyu ayarlayarak istasyondan gelen elektromanyetik dalgaları alabiliriz. Beden radyo gibi enerjiyi çevreden almaktadır. Beden sağlıklı ve enerji kanalları iyi çalışıyorsa, vücut iyi ayarlanmış radyo gibi enerjiyi toplamaktadır. Sağlıksız beden eski bozuk radyoya benzemekte ve çevredeki enerjiyi emmemektedir. Pranayama çalışmalarının amacı bedeni ve zihni ayarlayarak organizmayı kozmik enerjiyle doldurmak ve bilinçi yükseltmektir.

Prana terimini kullanrak çok dikkatli olmalıyız çünkü Prana olayının iki yönü vardır: evrensel ve bireysel. Evrensel Prana çok incedir ve yalnız sonsuzu kavrayan zihinle algılanabilinir. Bireysel Prana ise bedene aittir, daha kaba ve somuttur. Bireysel Prana Yoga teknikleri sayesinde kolaylıkla algılanabilir. Maddi everen tezahur ederken Prana ruhi evrenden çıkmaktadır. Fiziksel düzeyde Prana bireysel varoluş gibi ortaya çıkmaktadır. Pranayama teknikleri Prana farkındalığını geliştirmektedir. Prana gerçeğini içimizde algıladıktan sonra bu enerjinin evrensel niteliğini de kavrayabiliriz.

Şu günlerde piyasada bulunan bir sözde "yoga" kitabında Prana "evrende var olan tüm enerjilerin toplamı" adlandırılmaktadır. Bu yanlış açıklamadır. Prana tüm enerjilerin toplamı değildir, tüm enerjilerin temelidir. Daha sonra yazar diyor ki, "Bu enerji, her ne kadar havanın kimyasal bileşiminde bulunmuyorsa da…" Bu iddia öncekiye zıttır. Çünkü eğer Prana "evrende var olan tüm enerjilerin toplamı"dırsa o zaman hem hava hem de havanın kimtasal elementleri Prana'dır. Birinci yalnış kavram ikinci yanlış ve mantıksız iddiaya yol açmaktadır. Belli olur ki yazar bu iddiaları başka kitaplardan toplamış ve biribirine zıt olduğunu bile fark etmemiş.

Sonra yazar diyor ki, "Bu enerjinin bedenimizde var olduğunun bir diğer kanıtı ise, bizi nefes almaya mecbur eden güçtür." Organizmada karbondioksit oranı yükseldikte beyin sinir sistemi aracılığıyla akciğerlere sinyal vermekte ve akciğerler harekete geçerek hava almaktadır. Biz oksijen ihtiyacımızı karşılamak için nefes alıp veriyoruz çünkü Prana'yı Çakra adlanan enerji merkezlerinin aracılığıyla direkt uzaydan alabiliyoruz. Bu yüzden Yogi'ler uzun süre nefeslerini tutabilirler. Bu arada organizma Prana sayesinde yaşamını sürdürüyor. Yazarın ileri sürdüğü "kanıt" hiçbir şeyi kanıtlamıyor.

Daha sonra yazar diyor ki, "Prana hem pozitif hem de negatiftir." Bu tamamen yanlış kavramdır. Prana ne pozitif ne de negatiftir. Prana evrensel enerji olduğu için bu niteliklerden özgürdür. Sonra yazar diyor ki, "Beden, besindeki enerjiyi, lokmalar iyi çiğnendiğinde, dilin altındaki guddelerden alır." Aslında ise lokmalar çiğnendiğinde besindeki enerji dilde bununa Çakra aracılığıyla enerji kanallarına aktarılmaktadır. Bilgi yetersizliğinden yazar iki farklı işlemi karıştırmaktadır. Daha sonra yazar diyor ki, "Enerjinin bedendeki deposu akciğerlerdir." Oysa organizmada enerjinin deposu akciğerler değil Çakra'lardır. Bunlar yalnız hemen hemen göze çarpan kaba hatalardır. Oysa kitap ince tekniki hatalarla doludur. Piyasada bulunan bu tür sozde "yoga" kitapları insanların kafalarını karıştırmakta ve yanlış kavramlar yaymaktadır.

Prana ve Çitta (şuur) devamlı olarak birbirini etkilemektedir. Şuur nereye odaklanmışsa, Prana da oraya yönelmektedir. Prana nereye toplanırsa, şuur da oraya yönelmektedir. Şuur bir araç gibi Prana ve Vasana (istek) adlanan iki kuvvetli güçle ileriye doğru sürülmektedir. Bu iki güçten daha kuvvetlisi şuuru yönetmektedir. Top yere çarparak geri geldiği gibi, birey enerji ve şuurun hareketine göre sallanmaktadır. Nefesin vasitesiyle enerji dengelendikte istekler kontrol altına alınmakta, duygular sakinleşmekte, zihin sabitleşmekte ve suur huzura kavuşmaktadır. İstek güçü üstün geldikte nefes düzensiz olmakta, enerji dengesi bozulmakta, zihin tahrik olmakta ve suur rahatsızlanmaktadır.

Nefes doğru ayarlandıkta, enerji dengelendikte, istekler kontrol altına alındıkta, duygular sakinleşdikte, zihin sabitleşdikte ve şuur huzura kavuşdukta cinsel enerji kontrol edilebilir ve sperm boşuna harcanmaz. Boylece bireyin güçü artmakta ve daha yüksek amaçlar için kullanılmaktadır. Bireyin enerjisi yukarı doğru hareket ederek şuuru saf bilinç haline ulaştırmaktadır.

 

 

 

 

alıntıdır.....

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Prana (vital air or energy) hava ve havadaki yasam enerjisi

Yama (control or direction) Kontrol etme ve yönlendirme

Pranayama: Hayat enerjisinin kontrol edilerek yönlendirilmesi

 

Solunum kendimizi iyi hissetmek ve saglikli olmak için her zaman kullanabilecegimiz ve karsisiginda bir bedel ödememiz gerekmeyen inanilmaz bir enerjidir.

 

Kanin temizlenmesi, vücuttaki zehirli maddelerin atilmasi (karbondioksit) için saglikli nefes alip vermeliyiz.

Solunum sirasinda akcigerlerimizin genisleyip daralmasi, karin bölgesine nazikçe masaj yapilmasina sebep olur. Sindirim organlarimiz, karacigerimiz, böbreklerimiz vs bu masajdan olumlu yararlanirlar. Gögüs kafesimizin daralmasi ve genislemesi sayesinde koroner damarlarimizdaki tikanmalar önlenir, kolestrol ve triglyceride seviyemiz düser, stresten kaynakalnan yüksek tansiyon, uykusuzluk, basagrilari, sinirlilik ve huzursuzluk gibi rahatsizliklarimizdan kurtulmamiza yardimci olur.

Kronik soguk alginligi, sinüzit, allerji, horlama vs gibi rahatsizliklarimizdan kurtulmamiza yardimci olur.

Saglikli nefes alip vermeyi basarmak, spor çalismalarimizda basarimizi artirir.

Solunum çalismalari her yasta herkes tarafindan yapilabilir.

Her yerde, günün her saatinde yapilabilir.

 

Solunum tekniklerini uygulayip tam verim alabilmek için:

Düzenli pratik yapmak

Dik durusta (oturarak, ayakta yaslanarak) yapmak

Temiz havada yapmak

 

Solunum tekniklerini uyguladikça kendinize hangi durumda hangi teknik iyi geliyor sorusuna cevap bulacaksiniz. Sakinlesmek için, gevsemek için, isinmak için, serinlemek için, basagrinizi hafifletmek için uygun teknigi bulup uyguladikça kendinizi her zamankinden çok daha iyi hissedeceksiniz.

 

Nefes tekniklerini uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar:

Iyi havalanmis bir ortamda, pencere önünde, temiz havada

Rahat bir pozisyonda (lotus, yarim lotus, bagdas kurmus olarak, sandalyede, minderde oturur poziyonda veya ayakta bir duvara veya dolaba vs dayanmis olarak – yatarak bile olabilir, yeterki sirtiniz düz pozisyonda olsun...)

Yarar saglamak için bütün solunum tekniklerini sürekli olarak uygulamak zorunda degilsiniz. Size en uygun gelenleri yapmaniz yeterli olabilir. Zamanim yok gibi bir bahaneyle ertelemeyi de düsünmeyin, zamaninizin yettigi kadarini yapmanin bile inanilmaz yararini göreceksiniz. Günde 2 ila 10 dakika arasinda çalismak yeterli... Nasil nefes aliyorum diye kontrol etmeniz bile yararli...

Iki özel solunum teknigi (aslan ve serinleme) disinda bütün çalismalarda sadece burundan nefes alip vermeliyiz.

Genel saglik için her teknigi 3-5 kere yapmak yeterli. Özel durumlar için çalismalarda bu 10-15 kereye çikabilir. Degisik teknikleri uygulamadan önce 15 saniye kadar normal nefes alip vermeyi unutmayiniz.

Sinüs, solunum, kalp hastaliklari varsa nefes çalismalari sirasinda bas dönmesi veya nefes darligi gibi bir durum ortaya çikabilir, hemen normal nefes alip-verme ritmine geri dönülmelidir.

 

Birkaç örnek:

Basit solunum:

Düsünmeden, dogal olarak nefes alip vermemiz “dogal solunum”dur. Bu solunum bütün solunum tekniklerinin temelini olusturur.

Sirtiniz dik olacak sekilde rahatça oturun

Gözlerinizi kapatin ve dikkatinizi nefes alis-verisinizde toplayin

Nefesinizi kesinlikle kontrol altina almayin, sadece dikkatinizi verin, derin nefes almaya çalismayin, normal nefes alip verin

Rahatça nefes alip vermeye devam edin

Havanin burun deliklerinizden geçisini hissedin

Nefes aldikça gögüs kafesinizin ve karninizin nasil da genisledigini hissedin; karniniz mutlaka devrede olmali;

 

Kendinizi rahat hissedinceye kadar nefes alip verin (15-30 nefes)

 

Bu çalisma nefes alis-verisimiz hakkinda farkindalilik yaratir. Duygusal, fiziksel ve zihinsel stresten kurtarir. Konsantre olmamizi saglar.

 

Tam Solunum

Sirtiniz dik olacak sekilde rahatça oturun

Gözlerinizi kapatin ve dikkatinizi nefes alis-verisinizde toplayin

Nefes verisinizi sakince uzatmaya çalisin, karninizi içe çekmenin yarari olacaktir

Nefes alirken, birakin karniniz sissin, bu siskinligi yavasca gögüs kafesinize tasiyin

Nefes verirken önce gögüs kafesinizi indirin, sonra karninizi

 

Unutmayin, iyi bir solunum, nefesinizi iyice bosaltarak baslar. Bu solunumu kesintisiz, yumusak bir dalga seklinde yapmaya dikkat edin. Nefes alirken karninizdan gögüs kafesinize dogru, verirken gögsünüzden karniniza dogru bir dalga... Birkaç nefes sonra, solunumunuzun nasil da derinlestigine inanamayacaksiniz...

Uykusuzluk, kaygi, sinirlilik, huzursuzluk, yüksek tansiyon gibi stresten kaynaklanan rahatsizliklarinizi azaltacak ve yok edecek.

Solunum sisteminizin temizlenmesine ve kuvvetlenmesine yardim edecek. Koroner damarlarinizdaki tikanikliklarin yok olmasina yardimci olacak.

Vücudunuzu ve beyninizi canlandiracak. Böbrekleriniz, karacigeriniz, üreme ve bosaltim organlariniza canlililik kazandiracak.

Karin bölgesindeki tüm rahatsizliklarin ortadan kalkmasina yardimci olacak.

Fazla kilolardan kurtulmaya yardimci olacak.

Sindirim ve bagisiklik sisteminizi iyilestirecek.

 

Çene Kilitleme

Sirtiniz dik olacak sekilde rahatça oturun, ellerinizi dizlerinize koyun.

Rahatça nefes alin ve nefesinizi tutun

Yavasça basinizi egin, omuzlarinizi iyice yukari çekin, çenenizi gögsünüze dayayarak kilitleyin

Rahat hissettiginiz sürece bu pozisyonda durun

Yavasça basinizi kaldirin, omuzlarinizi indirin, ve nefesinizi birakin (nefesinizi basinizi kaldirmadan vermeyin)

 

Bu çalismayi nefesinizi tamamen bosalttiktan sonra da yapabilirsiniz.

 

Yararlari:

Konsantrasyonu artirir

Tiroid bezlerine etki yapar

Sinüslerdeki baskiyi rahatlatirÇene Kilitleme

Sirtiniz dik olacak sekilde rahatça oturun, ellerinizi dizlerinize koyun.

Rahatça nefes alin ve nefesinizi tutun

Yavasça basinizi egin, omuzlarinizi iyice yukari çekin, çenenizi gögsünüze dayayarak kilitleyin

Rahat hissettiginiz sürece bu pozisyonda durun

Yavasça basinizi kaldirin, omuzlarinizi indirin, ve nefesinizi birakin (nefesinizi basinizi kaldirmadan vermeyin)

 

Bu çalismayi nefesinizi tamamen bosalttiktan sonra da yapabilirsiniz.

 

Yararlari:

Konsantrasyonu artirir

Tiroid bezlerine etki yapar

Sinüslerdeki baskiyi rahatlatir

 

Değişen Burun Delikleri

Sirtiniz dik olacak sekilde rahatça oturun, gözlerinizi kapatin,

Isaret ve orta parmaklarinizin uçlarini kaslarinizin arasina dayayip, bas ve yüzük parmaklarinizla burun deliklerinizi kontrol edin,

Sag burun deliginizi kapatin ve soldan nefes alin,

Sol burun deliginiz kapatin ve sagdan nefes verin,

Nefes vermeniz bitince sagdan nefes alin,

Sag burun deligini kapatip soldan verin... buraya kadar bir tur nefes aldiniz. Bunu 3-5 kere tekrarlayin.

 

Eger burnunuz tikaliysa, bu sekilde nefes almayla açilabilir. Eger açilmiyorsa sunu deneyin: Tikali olan burun deliginizin karsi tarafindaki kolunuzu kaldirin, diger elinizle koltuk altiniza bastirin. normal nefes alip vererek burun tikanikliginiz geçinceye kadar bekleyin.

 

Yararlari:

Sükunet verir

Zihinsel ve ruhsal gerginliginizden kurtarir

Uykusuzluk, yüksek tansiyon, depresyon, kizginlik ve sinirlik gibi hislerden kurtarir

Solunum kanallarinizin temizlenerek astim, allerji, soguk alginliklarindaki solunum problemlerinizden kurtulmaniza yardimci olur

Koroner damarlarda biriken yaglarin erimesine yardim eder.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...