melodie Oluşturma zamanı: Kasım 27, 2009 Paylaş Oluşturma zamanı: Kasım 27, 2009 Âşık Paşa (d.1272-ö.1333), Türk şair, mutasavvıf. Kırşehir'de, 1272 yılında doğmuştur. Mutasavvıf bir aile geleneğinde yetişmiştir. Dindar bir kimliğe sahiptir. Bu nedenle eserlerinde tasavvufi yönünün ağır bastığı dinsel motifler bulunmaktadır. Aşık paşa'nın kimliğini oluşturan başlıca öğe, onun Türk diline verdiği önemdir. Arapça, Farsça, İbranice ve Ermenice dillerini iyi bilmesine karşın eserlerini katıksız öz Türkçe ile ortaya koymuştur. Arap ve Fars kültürlerine ve dillerine duyulan hayranlığı kınamış ve eserlerini Türk dilinde kaleme alarak bu eğilimlere karşı koymuştur. Yapıtlarıyla kendinden sonra gelenleri etkilemiştir. En ünlü yapıtı Garibnâme adlı mesnevisidir. 3 Kasım 1333 yılında Kırşehir'de vefat etmiştir. Mezarının üzerine mermerden bir türbe yapılmıştır ve bir ziyaret merkezi hâline getirilmiştir. Her Kim Bana Ağyar İse her kim bana ağyar ise hak tanrı yar olsun ona her kancaru varır ise bağ u bahar olsun ona. bana ağu sunan kişi şehd ü şeker olsun aşı kolay gele müşkül işi eli erer olsun ona. acı dirliğim isteyen tatlı dirilsin dünyada kim ölümüm ister ise bin yıl ömür olsun ona her kim diler ben har olam düşman elinde zâr olam dostları şad u düşmanı dost maşuk yar olsun ona. ardımca taşlar atanı hak tahta ağdırsın onu önüme kuyu kazanı güller nisar olsun ona. her kim diler ise benim ol dostumdan ayrıldığım gözlerinden hicap gitsin dizar ıyan olsun ona bu muhlis oğlu paşa'nın güldüğün istemiyenin ağladığım istiyenin gözüm pınar olsun ona. ağyar: düşman, yabancı ağu: zehir har: aşağı, değersiz hicap: utanma, utanç. kancaru: nereye maşuk: sevilen müşkül: güç nisar: serpme şad: sevinçli şehd: bal zâr: ağlama, inleme Söyler İsem Bu Derdi Ben Söyler isem bu derdi ben Sırrım cihana faş olur Sakin olup oturursam Sağmaz yüreğim baş olur Seyrim daim senden sana Seyranlarım senden yana Sultandürür aşkın bana Süvar ü hem yoldaş olur Sen tınma Aşık ol erür Sayruyu sağı ol görür Serkeşleri yoldan sürür Sakinlere ferraş olur Benden mi Bana Bu Elem Benden mi bana bu elem Aşktan mı yoksa derd ü gam Bunca bela cevr ü sitem Bilsem nedendir bilmezem Canan olursa ger nihan Kalmaya canda zerre can Buluban bu sözü ıyan Bilsem nedendir bilmezem Aşkın yürekte yarası Pes olmuşam avaresi Ya Rab bu derdin çaresi Bilsem nedendir bilmezem Daim dilefgar olduğum Şüride vü zar olduğum Talib-i didar olduğum Bilsem nedendir bilmezem Aşık'ta bu hayret nedir Maşuktaki şevket nedir Derviş buna hikmet nedir Bilsem nedendir bilmezem Be Güzel Senin Derdinden Be güzel senin derdinden Dün ü gün gezer ağlarım Ah eyleyip inleyüben Göz yaşı döker ağlarım Çağırırım Gani deyi Unutmasın beni deyi Kimi görsem seni deyi Yüzüne bakar ağlarım Aşık'ım uğradım derde Düştüm bu söyünmez oda Hak kadı olduğu yerde Sinimden çıkar ağlarım Divaneyim Aklım Kalmadı Serde Divaneyim aklım kalmadı serde Bir kaşları keman aldı da gitti Aşkın deryasına açuben yelken Bir kıyas ummana daldı da gitti Yarin şehrine uğrarsa yolum Yüz şurup payine arzedem halim Ahdinde durmadı şol kanlı zalim Beni ferdalara saldı da gitti Zalim felek yine gösterdi işler Gözlerimden akar kan ile yaşlar Yüreğimdeki yareler işler Gamzesi sinemi deldi de gitti Barekallah ne hoş yaraşır allar Leblerinden akar sükkerle ballar Der Aşık eğnime aldığım şallar Hayali gözümde kaldı da gitti Aşık Paşa http://www.turkiye-resimleri.com/data/media/44/ak_paa_trbesi.jpg Aşık Paşa Türbesi Kırşehir Merkez Aşıkpaşa Mahallesi'nde bugünkü Ankara, Kayseri yolu üzerindeki tepede yer almaktadır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.