Jump to content

İlk Spiritüel Topluluk: Vedanta


nevermore

Önerilen Mesajlar

Kaynakların çoğu, New Age'in tarihçesi denilin­ce bunu, Helena Petro­van Blavatsky, Henry Steel Olcott ve William Quan Judge'nin 1875 yı­lında Teozofi Toplulu­ğu'nu kurmalarıyla baş­latıyor. Madame Bla­vatsky'nin 1891 yılında ölmesinden sonra Annie Besant teozofi öğrenci­lerine ezoterik öğretiler vermeye başlamış, bun­ların ardından Chica­go'da gerçekleştirilen Dünya Dinleri Parlamentosu Batı'ya giderek orada spiritüel bir etki yaratmak isteyen Hintli bilge Swami Vivekanan­da'ya ev sahipliği yap­mıştır. Böylece Ameri­ka'da Vedanta denilen bir spiritüel topluluk ilk kez 1894 yılında kurul­muştur.

New Age akımının bir­denbire ortaya çıkmadığı öyle ya da böyle Yunan felsefesi ve eski Yunana ait olan mistik okulların öğretileri ve uygulama­larından, Gnostisizmden, Yahudi mistisismi ve Kabala öğretisinden, Simyacılıktan, Röne­sanstan, Aydınlanma Ça­ğı'ndan ve Mesmerizm­den, Spiritüalizm' den, Teozofi'den ve Krisna­murti Öğretileri'nden et­kilendiği ve bu öğretiler­den ve inançlardan bazı ögeleri bünyesinde ba­rındırdığına inanılmakta­dır.

Toplumlar daha da karmaşık ha­le geldiklerinde ve daha da orga­nize oldukların­da insanlar bir araya gelip gruplar oluştur­maya başladılar. Böylece tek bir kişi olarak değil de gruplar ola­rak, bilinmeyeni biraz daha bile­bilmek ve o bü­yük gücü biraz daha tanımak amacıyla, ruhsal âlemle bağlantı­lar kurmaya çalıştılar. Ezoterik bilgiler bu kez grupların, küçük toplulukların eli­ne geçmeye baş­ladı.

Örneğin, İsa'dan önce 7. ile 5.yy'lar arası din­sel ve felsefi düşüncenin inanılmaz doğuşunun gerçekleştiği bir dönem­dir. Çin'de Konfüçyus, Lao-tse, Kung-Fu-tse, Hindistan'da Buda ve Mahavira, İran'da Zara­hustra, Filistin'de bir çok peygamber ve Eski Yunan'da birçok filozo­fun ortaya çıkmalarına da bu nedenle şaşırma­mak gerekir. Gerçeği farklı yönlerden ve de­rinlemesine ele alan ve deneyimleyen dinler ve öğretiler insanların yük­selmelerine hizmet etti­ler. Bilgelik kazanma öğretilerinin çoğu, mis­tik yunan okullarında vardı. Batı daha sonra orta doğu ile temasa ge­çerek onların felsefi eserlerinden yararlandı. Orta doğu, Eski Yunan ticaret yolları üzerindey­di, bu nedenle gerek ti­caret gerekse savaşlar yoluyla dinsel gelenek­lerden de etkilendiler. Mısır'dan gelen ritüel ve kült deneyimleri de mis­tik okulları etkilemiş olabilir. Hermes okulu diye bilinen bilgelik okulunun da bu tarz mistik ve maji çalışma­larından etkilenmiş ol­duğu bilinmektedir.

 

 

vikipedia

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...