Jump to content

Elfler ve Williams Sendromu


avluelathemindwing

Önerilen Mesajlar

Williams Sendromu çok nadir görülür (10000de bir), 7. kromozomdaki gen bozulmasından kaynaklanır. Tolkien'in betimlediği elf tipinin neredeyse aynısına sahip olarak doğarlar; diğer insanlara göre hafif sivri kulaklar, ırktan bağımsız olan ve yüze güzellik katan çekilmiş gözler, incelerek inen çene yapısı vs. vs. Doğal konuşmaları diğer insanlara sofistike görünür, örneğin "Saat kaç?" sorusuna yanıt olarak "Saatim hizmetinizdedir." diyebilir bir arkadaşı tanımlarken sarışın demek yerine "güneş saçlı" diyebilirler. Genelde dışa dönük ve neşeli insanlardır. Arkadaş canlısıdırlar. Sosyal açıdan oldukça yeteneklidirler, bazıları insan yüzlerinden hisleri ve bir kısım düşünceleri kolaylıkla okur. Akıcı konuşurlar. Bilim çevrelerinin kabul ettiği bir çekim güçleri ve etkileme yetenekleri vardır. Bunun yanında oldukça inatçı bir yapıları vardır.

İlk kez Williams sendromlu birini gördüğümde kafamdaki "elf" tipine öyle benziyordu ki Tolkien'in de Williams sendromlu birileri ile tanışıp etkilenmiş olabileceğini düşündüm ve sizlerle paylaşmak istedim.

Bu konuda asıl ilginç olan-ve tabiki karşıt düşünce olarak gelen- nokta ise Williams Sendromlu kişilerin IQ seviyelerinin 45-60 arası değişmesidir. İnsanlarının çoğunun 100 civarında olduğu düşünülürse bu rakam oldukça düşük bir rakamdır. Tabi bir de el-göz koordinasyonu zayıflığı var ki bırakın ok kullanmayı basit şekilleri kağıt üzerinde kopya ederken dahi zorlandıklarınabilirler. Bu alanlardaki handikaplarına karşın korudukları karizma ve insanları etkileme yeteneği düşündürücü.

Tüm bunlardan yola çıkarak Williams Sendromunun elflerin doğuşuna ilham kaynağı olmuş olabileceğini düşünüyorum.

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Oldukça seyrek 30.000 doğumda bir rastlanılan ve teşhis konulmakta hala zorlanılan bir rahatsızlıktır. Anne-babadan geçen kalıtımsal bir hastalık değildir. Çoğunlukla rastlanılan birkaç özellik tanı koymaya biraz yardım etmektedir. Örneğin; Burun kökleri basıktır, gözler birbirine yakın ve çekik, üst damak yüksek, burun ucu kalkık gibi. İlk yıllarda kalp rahatsızlıkları görülmektedir. Hastalığa yakalanan bebekler birkaç aylıkken uyuma zorlukları çekmektedirler. Williams Sendromu kasları etkilediğinden bu çocuklar geç yürürler, el ve ayak hareketleri koordinasyonu ile denge zorlukları gösterirler. Vücut ısıları yüksektir, kanlarındaki kalsiyum oranının yüksekliği kusmalarına sebep olabilmektedir, bu yüzden diyet uygulanabilir. Bu durumlar beslenme problemleri yaratabilmektedir. İlk yıllarda rahatsız edici ağlamalar görülebilmektedir.

 

http://www.zicev.org.tr/_media/bilgiler:william:william1.jpg?w=&h=&cache=cache

 

Williams Sendromlu çocuklar dışa dönük ve sosyaldir, konuşmayı severler özellikle büyükleri ile diyalogdan zevk alırlar. Yardımcıdırlar, birlikte yapılan işleri severler, kibar, anlayışlıdırlar. Formaliteleri severler ve uyarlar, düzenli şeylerden hoşlanırlar, büyükleri taklit ederler, masumiyetlerinin yanında büyüklerinin kelimelerini kullanmaktan hoşlanırlar. Aktüeldirler, fakat öğrenmeleri yavaş olur. Motor koordinasyonunda zorlanırlar, bisiklet sürme,düğme açıp-kapama, makasla kesme ve kalem tutmayı vazife kabul edip yapmakta zorluk çekerler, ama pes etmezler. Öğrenme güçlükleri çok alt seviyede değildir. Aileye bağlı oldukça iyi kelime hazineleri vardır, okul çağında anlaşılır tane tane konuşmayı başarırlar.

Grup etkinlikleri ile motor güçlükleri aşılabilmektedir. Sürekli oturarak uzun süreli etkinlerde zorluk çekmektedirler. Grup çalışmalarında başarıları yüksektir ancak uzun süren çalışmalardan da sıkılabilmektedirler. Yaşıtları ile arkadaş edinmede zorluk çekerler. Heyecanlıdırlar, kendileri ve diğerleri için endişelenirler. Tuvalet, yeme-içme, uyuma oldukça iyi düzeydedir. Yüksek tiz seslerden rahatsız olurlar. William Sendromlu çocukların her biri ayrı özellikler gösterdikleri için onlara uygun eğitim ortamı belirlemek zorlaşmaktadır. Bazı Williams Sendromlu çocuklar normal sınıflarda eğitim almakta ve bu çocuklar normal akranlarına uyum sağlayabilmektedir. Bazı William Sendromlu çocuklar ise özel eğitim sınıflarında eğitim görmektedir.

 

http://www.zicev.org.tr/_media/bilgiler:william:william2.jpg?w=&h=&cache=cache

 

Williams Sendromlu çocuklarda okuma-yazma becerilerinde okuma becerilerinden yola çıkmak, bu çocuklar için yazma becerilerinden daha kolaydır. Sevdiği konularla ilgili resimlerle başlayıp konulara ait kelimeleri kullanmak, kelimeleri görerek algılamasını sağlamak William Sendromlu çocukları motive etmekte, severek çalıştıkça okuma becerileri kolaylaşmaktadır. Yazma becerilerinde bu çocuklarda el-göz koordinasyonunda yetersizlikler gösterdikleri için yazma becerilerinde çok tekrarlar yapmak gerekmektedir.

Aritmetik becerileri bu çocukların en fazla zorluk çektikleri alandır. Yetişkin William Sendromlu çocuklar kişiler bile rakamları doğru yazıp işlem yapmakta, hatta saat öğrenmekte bile zorlanırlar. William sendromlu çocukların kelime hazineleri geniştir, onları sevdikleri konuda konuşturmak önemlidir. Pek çok William Sendromlu çocuk müzik,ritim ve kafiye konusuna ilgi duyarlar ve çok severler. Bu durum şarkı şiir öğrenmeyi kolaylaştırır hatta tekerlemeleri çok kolay öğrenebilmektedirler.

Belirli konularda hafızları çok üstündür, bellekleri kuvvetlidir, bu eğitimde kullanılabilir. Her türlü nakliye araçları, iş makineleri, pop yıldızları,haber programları,böcekler, doğa hareketleri ilgilerini çok çeker, bunlar bu çocukları motive etmekte kullanılabilir. Seyahat etmeyi çok severler. Okuldaki eğitimlerine paralel olarak bireysel ilgileri doğrultusunda bir meslek sahibi olabilirler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...