nevermore Oluşturma zamanı: Şubat 3, 2010 Paylaş Oluşturma zamanı: Şubat 3, 2010 Çok uzun seneler araştırmacılar, meyva, sebze, tahil ve baklağillerce zengin olan beslenmede, kanser dahil, kalp, diabet ve yüksek tansiyon gibi bir çok hastalıklara yakalanma riskinin, etli beslenmeye oranla daha az olduğunun farkına varmışlardır. Daha yakın zamanlarda yapılan araştırmalarda ile bu gıdaların hastalık engelleyen etkilerinin, antioksidantlardan da kaynaklandığı anlaşılmıştır. Antioksidantlar, hücreleri oksitlenmenin getireceği zararlara karşı koruyarak kanser ve diğer hastalıkların oluşmasını engelleyen belirli vitamin, mineral ve enzimlerdir. (Derleyen: Serbülent Biçer) Araştırmacılar son olarak, meyva, sebze, tahil ve baklağillerin, sağlığı olumlu etkileyen başka bir özelliğini keşfettiler. “ Phytochemicals ( Fitökemikıllar )“ denilen bu maddeler kanser ve diğer hastalık savaşlarında çok güçlü bir silah olarak gözükmektedir. Phytochemicals ( pc), bitkilerdeki renk, tat ve doğal hastalık direncinden sorumlu olup biyolojik olarak aktif olan maddelerdir. Phytochemicalların bedeni kansere karşı nasıl koruduğunu anlamak için önce kanserin birçok adımla gelişen bir süreç oluşunun anlaşılması gerekir. Pç ler, kansere götüren bazı adımları bloke ederek, kanserle savaşır gözükmekteler. Örneğin kanser, yediğimiz gıdadan yada soluduğumuz havadan gelen karşınojenik bir maddenin, bedenimizdeki bir hücreye saldırmasıyla başlıyabilir. Ama broklide bulunan sülforaphane isimli pc, o hücreye gelerek, karşınojenik maddeyi daha zarar vermeye başlamadan hücreden dışarı atıcak olan bir grup enzimi harekete geçirir Diğer bir Pç çeşidide turunçgiller ile kiraz, çilek gibi meyvalarda bulunan ‘ Flavonoid ‘ lerdir. Bunlar, daha ilk başta kansere sebep olan hormanların hücre içinde oluşmasını engellerler. Soya fasulyesinde bulunan Geniştein işe, tümörleri besleyen çapıllary lerin oluşmasını engelleyerek, tümörü öldürürler. Lahana, karnıbahar, Brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunan Indoles ise hem bağışıklık sisteminin aktivitesini arttırır hemde toksinlerin atılmasını kolaylaştirir. Fasulye, nohut, soya fasulyesi ve mercimek de bulunan Saponin işe, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilir. Domatesdeki P-coumariç ve chlorogenic aşıd, karşınojenik maddeleri oluşturan belirli kimyasal birleşimleri engeller. Domatesin 10.000 pç kapsadığı tahmin edilmektedir. Her ne kadar yapılan araştırmalar belirli pc'lerin kesin olarak kanseri durduğunu göstermemiş olmalarına rağmen, yine de 200 den fazla çalışma, tahil, sebze, meyva ve baklağillerin kanser riskini azalttığını desteklemiştir. Araştırmacılar, bazı pc'leri ayrıştırmayı başarmışlar ve bir çok firmalar da, broklı gibi sebzelerden elde edilen pc'leri içeren konsantreler satmaktadırlar. Bunlar destekleyici olarak alınabilmelerine rağmen, taze, canlı tam ürünlerin yerlerine tamamen geçirilmemelidir. Çünkü daimi olarak yeni pc'ler keşfedilmekte ve hiç bir zaman bu ürünler, sebze ve meyva dolu bir sepetteki tüm pc'lerin yerini tutmamaktadırlar. Şanslıyız ki, her yemekte ihtiyacımız olan dozdaki pc'leri alabiliriz. Hemen hemen tüm tahil, mercimek, sebze ve meyvaların bu maddeleri ( pc ) içerdiği test edilmiştir. Ve bu maddeler, vitaminlerde olduğu gibi pişirme süresinde zarar görmemektedirler. Soya fasulyesindeki Geniştein, soya peynirinde ( tofu ) de bulunur; yine Lahanada olan bir pc ( PEİTC ) lahana turşusunda da halen etkin halde bulunur. Ref: “ Prescription for Nutritional Healing “ James Balch, M.D. Phyllis Balch, Ç.N.C NELER YİYORUZ? Çok önemli olan bir nokta, aldığımız gıdaların taze ve tamamen natürel, yanı organik(ekolojik) olmasıdır. Ancak bu özellikleri taşıyan gıdalar bize yararlı olabilir. Organik yani böcek ilaçsız ve kimyevi gübre kullanmaksızın yetiştirilen ürünler, ülkemizde de ekilmeye başlanmıştır. İnsan sağlığına olan katkısının önemi, bilinçlendikçe daha iyi anlaşılacak olan, organik tarımın kısa zamanda gelişmesi beklenmektedir. Malesef ülkemizde tarımda kontrolsüz olarak kullanılan hormanlar da sağlığı ciddi olarak tehdit etmektedir. Hazır gıdalara katılan katkı ve koruyucu maddelerinin, insan sağlığına olan büyük tehdidini bilmemizde çok yarar vardır. Hacettepe Üniversitesi’ nin Kanserojen Katkı Maddeleri üzerine yaptığı bir araştırma sonuçları söyledir. “ Piyasada satılan hazır gıda maddeleri ülkemizde insan sağlığını ciddi biçimde etkileyecek derecede katkı maddeleri içermektedir. Ancak bu maddeler, tüm çabalara rağmen medya aracılığı ile ilan edilmemektedir. Günümüzde gıda sektörü büyük bir tekel halini almıştır. Örneğin, hiçbir yayın organında Coca Çöla’nin zararlı olduğunu göremezsiniz. Ancak biz tüketiciler, aile fertlerimizi, çevredeki arkadaşlarımızı, haberdar ederek bilinçlendirebiliriz. Son yıllarda kanser vakalarının neden devamlı artış gösterdiğini hiç düşündünüz mü? Siz çocuğunuzun kanserojen madde içeren gıda almasını ister mısınız? Peki, niye evinize Ketcap alıyorsunuz? Aşağıda verilen tablo, alacağınız hazır gıda maddelerindeki katkılarla ilgili bilgi vermektedir. ZARARSIZ KATKİLAR: E 100,103,104,105, 111,121,122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201,202, 203,….236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480 SUPHELİ KATKİLAR: E 125, 41, 150, 153, 171, 173, 240, 241, 477, 605 E 220, 221, 222, 223, 224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 ( Mide ve Bağırsak Hastalıkları ) E 200 ( Vücuttaki Vitamin B12 yi yok ediyor) E 250, 251, 320, 321 ( Kalp hastalıkları, Damar Sertlikleri ve Tıkanıklıkları ) TEHLIKELİ KATKİLAR: E 102, 120 E 311, 312 ( Nörolojik Hastalıklar ) KANSEROJEN MADDELER E 102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 214, 215, 216, 217 Örneğin: E 211- Sodyum Benzoat Ketçaplarda bulunmaktadır. E 123, 110, A.B.D. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Japonya, ve daha birçok ülkede yasaklanmıştır. Fakat ülkemizde renkli draje çikolatalarda ve kaymaklı bisküvilerde kullanılmaktadır. EN TEHLIKELİ KANSEROJEN KATKİ: E 330: Ne yazıkki birçok hazır gıdada kullanılmaktadır. Bazı hazır gıdalarda tesbit edilen katkı maddeleri: E 330- Ülker Lüks Gofret, Meysu ( özellikle kayışı) Knorr Domates Çorba, tüm teneke konserve ve turşular, 7Up Schweppes ( tüm ürünleri ) Jelibon Tamek Yaprak Sarma, Piyale Hazir Çorba, Olips. E 250- Tüm Sosis ve Salamlarda E300- Fanta Portakal, Cinomel E320- Eti Püfy Knorr İşkembe Çorba E223- Ülker Haylayf, Albeni E322- Ülker Cokokrem Tüm Colalı içeceklerde kullanılan katkı maddelerinin tesbiti için analiz yapılmasına izin verilmemiştir. Satın aldığımız hazır gıda maddelerinin etiketlerini okuma alışkanlığını kazanmamız gerektiği açıktır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.