Jump to content

Yaşayan Kamera ; Stephen Wiltshire


nevermore

Önerilen Mesajlar

http://www.stephenwiltshire.co.uk/gfx/home/Stephen_Wiltshire_in_Dubai.jpg

Stephen Wiltshire, 24 Nisan 1974’te Londra’da dünyaya geldi. Annesi St. Lucia adası, babası da Barbados göçmeniydi. Kendisinden iki yaş daha büyük olan Anette isminde bir kızkardeşi vardı. Üç yaşındayken bir motorsiklet kazasında babasını kaybetmişti.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/747_hard.jpg

 

Kendisine üç yaşındayken otistik tanısı konan Stephen, çocukluğu boyunca konuşmadı veya herhangi bir insanla iletişime girmiyordu. Tamamen kendi dünyasına kapalıydı ve kontrol edilemeyen nöbetler geçiriyordu.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/489_hard.jpg

 

Beş yaşındayken, Stephen kendisi gibi özel durumu olan çocukların gittiği Quensmill Okulu’na başladı ve burada resme ilgisi keşfedildi. Sonradan anlaşıldı ki resim çizmek, onun dünyayla olan iletişim biçimiydi. İlk resimlerinde de hayvanları, Londra otobüslerini ve binaları çiziyordu veçizimleri teknik olarak kusursuzdu.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/404_hard.jpg

 

Sekiz yaşındayken, okulda bir kitapta gördüğü deprem sonrası fotoğraflarından etkilenerek, deprem yaşamış bir şehrin panoramasını, tamamen kafasından çizdi. Aynı zamanda da araba çizimlerine karşı yoğun tutkusu da ortaya çıkıyordu ve yine Londra’nın belli başlı sembol noktalarını çizmişti.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/gallery/full/g39.jpg

 

Queensmill School’daki öğretmenleri, onu konuşmaya zorlamak için çalışıyorlardı sürekli ve Stephen hayatındaki ilk kelimesi olan “kağıt”ı beş yaşındayken söylemişti. Dokuz yaşında ise konuşmayı öğrenmişti.

1987’de BBC programı “The Foolish Wise Ones”ta yetenekleri İngiltere’ye tanıtıldı. Kraliyet Akademisi’nin eski başkanı Sir Hugh Casson onu, “İngiltere’deki en iyi çocuk ressam” olarak göstermişti. Onun çalışmaları dünyadaki çeşitli TV programlarında da yer alıyordu. Stephen, çalışmaları çocukluğundan beri kaydedilmeye başlanan ilk ressam otistikti de aynı zamanda. Üçüncü kitabı “Floating Cities”, Sunday Times bestseller listesinde bir numaraya kadar yükselmişti

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/206_hard.jpg

 

Bu arada, Stephen’ın çalışmaları dünyanın çeşitli galerilerinde sergilenmeye devam ediyordu. 2001 yılında, bir başka BBC belgeseli olan “Fragments of Genius”ta yer aldı. Stephen belgesel için bir helikoptere bindirilmiş ve şehrin üzerinde bir tur atılmıştı. Çizim tahtasının başına geçtiğinde Stephen, yedi kilometrekarelik alanı, her türlü ayrıntısıyla -ki 12 tarihi eser ve 200 önemli bina da içeriyordu bu resim- kusursuz biçimde çizmişti.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/213_hard.jpg

 

Ekim ve Kasım 2003’te, Stephen’ın Orleans House Galeri’deki sergisini görmeye binlerce kişi akın etti. Sergide 1983’ten 2003’e Stephen’ın 150 çizimi yer alıyordu.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/203_hard.jpg

 

Mayıs 2005’te ise Tokyo üzerinde kısa bir turdan sonra, 10 metrelik bir tuval üzerine Stephen, şehrin ayrıntılı bir panoramasını resmetmişti. Bu çalışmanın ardından Stephen, Roma, Hong Kong ve Frankfurt’un da ayrıntılı resimlerini çizmeyi başarmıştı. (Bu çalışmaların video görüntülerini Youtube’dan izleyebilirsiniz.) Çizimlerindeki ayrıntıların başarısı, izleyenleri şaşkınlığa uğratıyordu.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/135_hard.jpg

 

Ocak 2006’da Stephen, sanat dünyasında katkılarından ötürü Kraliçe 2. Elizabeth tarafından, İngiliz Kraliyet’i üyesi olarak kabul edildi. Aynı yıl kendi kalıcı galerisini Londra’da Royal Opera Arcade’de açtı.

http://www.stephenwiltshire.co.uk/originals/full/147_hard.jpg

 

 

Ben aralara ilginizi çekeceğini düşündüğüm birkaç resim ekledim

Sanatçının kendi sitesi , ve resimleri için adres

http://www.stephenwiltshire.co.uk/gallery.aspx

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...