Jump to content

Osmanlı İmparatorluğu Arması ve Anlamı

Önerilen Mesajlar

Oluşturma zamanı:

http://img186.imageshack.us/img186/7831/osmanlc4b1armasc4b1wwwj7.jpg

1- Tuğranın etrafınaki bu güneş motifi, padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir.

2- II. Abdülhamit'in tuğrası.

3- Sorguçlu serpuş: Osman gaziyi ve tahtı temsil eder.

4- Kalkan: Ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var. 12 yıldız: Rivayete göre bu 12 yıldız 12 burcu temsil eder. Güneş bu burçlar üzerinde hareket eder. Böylece Osmanlı kainatın merkezi addedilmiştir.

Başka bir rivayete göre Osmanlı'nın 12 eyaletini temsil eder.

5- Osmanlı sancağı.

6- Mızrak: Son dönem mızraklı süvari alaylarını remzeder.

7- Tek taraflı teber (balta): tören silahıdır.

8- Çift taraflı teber: Orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır.

9- Mızrak.

10- El siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı.

11- Top: topçu ocaklarını temsil eder.

12- Kılıç: geleneksel türk kılıcı.

13- Top gülleleri.

14- Borazan: modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir.

15- Yay.

16- Çapa: Osmanlı denizciliğini temsil eder.

17- Bereket boynuzu: bu boynuzun Osmanlı kültürüyle alakası yoktu. Armayı tasarlayan kişi azınlıklardan biri veya bir Avrupalı olsa gerek. Osmanlı topraklarını temsil ettiği rivayet edilir.

18- Hilafet sancağı (yeşille remzedilmiş).

19- (Üstte) Kuran-ı Kerim. (Altta) Kanunnameler (böylece devletin adaletinin osmanlı yazılı kanunları ve şeriat ile sağlandığı remzediliyor).

20- Terazi: şeşper ve asaya asılıdır. adaleti temsil eder.

21- Asa ve şeşper(altı dilimli topuz) şeşper: asalet ve üstünlüğü remzeder. asa: Hz. Musa'nın asasını remzeder.

22- Toplu tabanca: 1840'dan itibaren bütün subayların kullandığı silahtı. Osmanlı ordusunun modernize edildiğini remzeden bir motif.

23- Kılıç.

24- Çift taraflı teber.

25- Süngülü tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte Osmanlı ordusunun asıl silahı olmuştur.

26- Şefkat nışanı: 1878'de II. Abdülhamit Han tarafından ihdas edilmiş olup; savaş zamanında, büyük afetlerde devlete, millete hizmet eden kadınlara verilirdi.

27- Mecidi nişanı: Beş ayrı derecesi vardır ki kişinin başarıları arttıkça bir üst derecesi verilirdi. Üst derece verilince alt derece geri alınırdı. Savaşlarda üstün başarı gösteren askerlere verilirdi.

28- Nışan-ı iftahar: Sultan Abdülmecid döneminde ihdas edilmiştir. Üst düzey devlet hizmetlileri ve askerlere verilirdi.

29- Nışan-ı osmani: Sultan Abdülaziz Han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi.

30- Nışan-ı al-i imtiyaz: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere verilmek üzere 1876'da II. Abdülhamit Han tarafından ihdas edilmiştir.

Yanıtlama zamanı:

Bunu bir hocam bilgisayardan çıkartıp vermişti bana.. Osmanlı İmparatorluğu hakkında çok fazla bilinmeyenler var..

Ellerine sağlık canım çok iyi ve güzel bir konu daha...

Yanıtlama zamanı:

sınav sorumuzdu sanırım 11. sınıfta

hönk diye kalmıştık...

öğrenmiş oldum,

teşekkürler :D

Yanıtlama zamanı:
never. bu arada başlık 'omanlı' olmuş ,

şimdi farkettim şikayet ettim kendimi yönetime :D ipimi çekecekler :D

Yanıtlama zamanı:

Her gördüğümde merak etmeme rağmen zahmet edipte bakmamıştım şimdiye kadar. Teşekkürler.

Yanıtlama zamanı:

daha öncee okumuştum armada çok güzel ya küçücük bi armaya ne anlamlar yüklemişler helal olsun

paylaşım için teşekkürler :)

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...