Jump to content

Ay-altı Alem Nedir?


nevermore

Önerilen Mesajlar

Ay bize yakınlığı, hızı, büyük gezegenlerin hepsinin etkilerini açılarıyla bize taşıdığı için Elementsel bedenler üzerinde etkisi en fazla olan gezegendir. Ramesey, Astrology Restored

 

17. asrın büyük astrologu William Ramesey tarafından yazılmış olan bu pasaj Ay’ın geleneksel astrolojide yorumuna dair çok önemli bir bilgi verir. Bugün birçoğumuz kendimizi Güneş burcuyla özdeşleştiririz ve başkalarını da güneş burçlarına göre değerlendiririz. Güneş’in kıyasen yeni dönemlerde Güneş Sistemi’nin merkezi yıldızı olarak kabul edilmesi onun konumunu mutlak bir öneme yükselterek Ay’ın geleneksel önemini gölgede bırakmıştır.

 

http://batiniler.com/wp-content/uploads/cellariusmapgeorgeglazer-300x258.jpg

 

Kadimlerin güneşi göz ardı ettiğini söylemiyoruz. Dünya merkezli Ptolemik sistemde bile Güneş merkezi bir yerde, sabit yıldızlarla dünya küresinin ortasında, üstünde üç büyük gezegen, altında iki gezegen ve ayla birlikte, Ramesey’in sözleriyle, bütün gezegenlerin esas ışığı ve başkı olarak hepsinin ortasında durur. Ramesey Güneş’i yıldızlar arasında bir imparator olarak görür. Bununla birlikte uygulamalı yorumda Ay daha doğrudan ve yakın bir etkide bulunur. Eğer Güneş imparatorsa, Ay onun tıpkı onun işini yapan bir elçi veya ulak gibi Güneş’in bayrağını taşır.

 

Ay’ın özel önemini anlayabilmek için klasik astrolojinin temelini oluşturan kozmoloji öğretilerine bakmalıyız. Filozof Aristoteles’e göre Evren iki bölgeye ayrılır: yersel ve semavi. Yeryüzü ve onun yakınındaki çevre ‘ay altı alemi’ oluşturur. Burada her şey dört element toprak, hava, ateş ve suyun çeşitli bileşimlerinden oluşmuştur. Elementler sürekli olarak birbirine dönüştüğü için ay altı alemde her şey sürekli bir değişim halindedir. Astrologlar elementsel alemdeki değişimi anlamak için, semada, onların daha ‘üst sebepleri’ olan ve konumları sürekli değişen yıldız ve gezegenlere bakan kişilerdir.

 

Bu kozmoloji anlayışına göre Dünya’nın çevresinde dokuz eşmerkezli çember mevcuttur: yedi gezegen küresi, sabit yıldızlar küresi ve en dıştaki ‘İlksel Hareket Ettirici’ küresi – ki bu küre bütün semavi hareketi yönetir. Ruh yeryüzüne inip maddeleşirken bütün bu kürelerden geçer ve nihai dünyevi suretini Ay küresinde alır. Ay’ın özel rolü, daha üstündeki latif gezegensel kürelerin semavi etkisini veya ‘erdemlerini’ almak ve aşağıdaki elementlerin ayaltı küresine iletmektir.

 

Klasik astrolojinin bütün dallarında bu işlevin sembolize edildiğine tanık oluruz; ama en net olarak Ay’ın her zaman için soru soranın ‘ikinci temsilcisi’ olduğu ve soru soranın çıkarlarını temsil ettiği soru astrolojisinde görürüz. Bir soru haritasındaki gezegensel konumlar onun hızı sayesinde canlanır. Bir gezegenle yaptığı açı solup diğeri açarken onun ‘ışık taşıdığı’ söylenir. Sorunun sorulduğu anda Ay’ın içinde bulunduğu burçtan yapmış olduğu açılar soruya yol açan şartları gösterirken, içinde bulunduğu burcu terk ederken yaptığı açılar gelecekteki şartları ve sonucu gösterir. Ay’ın semavi bölgeler ile dünyevi alan arasındaki elçilik görevi en azından soru astrolojisinde açıkça kabul edilmektedir.

 

David Plant

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...