Jump to content

Yeni bulunan Güneş sistemi . 1 Yıldız ve 7 Gezegen


nevermore

Önerilen Mesajlar

http://www.evreninsirlari.com/sayilar/s62/s1_files/image005.gif

 

HD10180 numaralı yıldızın yakınlarında Avrupalı astronomlar tarafından bulunan yeni günerş sistemi en azından 5 tanede gezegene sahip. Beklide 7 . Ana güneşten mesafeleri bizim güneş sistemindeki gezegenlerin güneşimizden uzaklılarına benzer mesafedeler.

 

İlk bakışta gezegen sayısı 5 olarqk saptanmış ancak sonradan daha derin araştırmalar neticesinde 7 olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu şimdiye kadar galaksimizde bizim güneş sistemimizden sonra bulunmuş en mühim güneş sistemidir.

 

Araştırmacılar La Silla da bulunan bir teleskopu kullanmışlardır. La SiLLA Şili de kurulmuş

 

ESO ya ait Avrupa birliğinin bir teleskopudur. Bu teleskop HD 10180 numaralı ve güneşimize çok benzer olan bir yıldızın hareketlerini incelemekteydi. HARPS spektroketresinin sonderece

 

Doğru ve dakik çalışma imkanı sayesinde yıldızın son derece küçük önden arkaya gidiş gelişmelerini tespit edebilmişlerdir. Bu hareketler yıldızın etrafında yörüngede bulunan gezegenlerin yanından geçerken yaptıkları çekim sayesinde oluşmaktadır. ( buna radial hız metodu denmektedir )

 

Altı senelik çalışma neticesinde araştırmacılar yıldızın etrafında gökyüzünün güney kısmında beş adet gezegen bulmuşlardır. Bu gezegenlerin yıldızla aralarında ki mesafe dünya ile güneşimizin arasındaki mesafenin 0.6 sı ile 1.4 kadar olan mesafede idiler. Bu buluşa göre bu

 

Gezegenlerin bulunduğu iç kısmın epey kalabalık bir durum arzettiği görülmektedir. Kütleleri

 

Dünyanın kütlesisin 13 ile 35 kere daha fazlasıdır. Az çok Neptün gezegenin kütlesi gibi.

 

BU gezegenler muntazam bir yörünge takip etmekteler. Hatta yörüngeleri daireyer çok yakındır. Buda bizim güneş sistemimizdeki yörüngelere benzemektedir. Bu sistemde Jupitere benzeyen gaz halinde dev gezegen bulunmamaktadır.

 

 

 

Bu güne kadar keşfedilmiş bizimkinden sonra en mühim güneş sistemi yıldız 55 Cancri’ninki dir. Bunda 5 gezegen vardır ve ikisi gaz halinde dev gezegenlerdir.

 

Bu ekipteki araştırmacılardan Michel Mayor ve Didier Queloz Cenevre Rasathanesinden , çok kuvvetli bir ihtimal ile HD 10180 etrafında iki gezegenin daha bulunduğundan şüphe etmektedirler. Bunlardan bir tanesi güneşine daha yakın ve dünyadan biraz daha büyüktür. Yıldızın çevresini 1.8 dünya günü zamanında dönmektedir. İkincisi ise güneşinden çok uzakta olup büyüklüğü Saturn kadar ve yörüngeside yani güneşin etrafında dönme zamanı 2.200 dünya günüdür.

 

Bu yeni bulunan güneş sistemi 24.08.2010 tarihinde Fransa da bulunan l’Observatoire de Haute Provence da yapılacak toplantıda bilim dünyasına açıklanacaktır.

 

Bununla ilgili olarakAstronomy and Astrophysics. Adındaki bilimsel dergideyayınlanmıştır.

 

C.D.

Sciences et Avenir.fr 24/08/10

 

Kaynak :Tribune de Genève en ligne, Swissinfo, Le Figaro, Libération, journal Nature du 18 mai

Astrofizik bilim adamları ilk defa olarak bir yıldızın yörüngesinde bulunan kayalık bir gezegen bulmuşlardır.

Bu özeliklere havi olduğu halde bizim gezegenimiz gibi yaşanılabilir bir gezegen özeliklerine sahip değildir.

Bizim gezegenimizle aynı kütleye sahip bu gezegenin ismi Corot-Exo-7b

Geçtiğimiz kış Fransız uzay uydusu Corot tarafından bulunmuştur. Bu şimdiye kadar bulunan bizim güneş sistemimizin dışındaki en küçük gezegendir . Çapı dünyanın çapının 1.7 kadardır..

Yörüngesinde döndüğü yıldızının çevresini 20 saate tamamlamaktadır yani bizdeki bir sene süren dünyamızın yörüngesi o gezegende 20 saat sürmektedir.

Kütlesel ağırlığı HARPS spektometresi ( Şili deki 3.6 metre çaplı silla teleskopunun üstüne monte edilmiştir ) sayesinde isviçreli astronom ve ekibi tarafından bir kaç ay ve 100 e yakın hesaplama sonunda Dünyanın kinin 4.8 defa daha fazlası olarak tespit edilmiştir.

.” Buna göre gezegenin kütlesini ve çağının kombinasyonu neticesinde cm3 5,6 gr. Bir özgül ağırlık çıkmaktadır. Buda bizim gezegenimizin 5.52 gr / cm3 olana çok yakındır “ diye Marsilya rasathanesi Astrofizik laboratuarı bilim adamı Magali Deleuil bildirdi , ve sözüne şöyle devam etti. “ Böyle ideal bir özgül ağırlığa sahip bu gezegenin genelde yapısı kayalık ve bir bölümüde buzdan oluştuğunu göstermektedir. .

Ayrıca bu gezegenin etrafında yörüngede olduğu gineş ise bizim güneşimizin aynı özelliklerini taşımaktadır. Tek farkı bizim güneşimizden iki milyar sene daha gençtir . Bizim güneşimizin yaşı

4.5 milyar sene o güneş ise 2.5 milyar sene evvel oluşmuştur.

 

Gezegen görüldüğü üzere Merkürden daha sıcak Jüpiterden daha soğuktur.

Sert kayalık bir zemin büyük buz rezervleri, En sonunda aradığımız yaşanabilir bir gezegen mi bulundu. ? Bundan hiç emin olmamak lazım . Zira yakından derinlemesine incelendiği zaman

Corot – Exo- 7b gezegeni cehennemden daha fazla cehenneme benzer özelikler taşımaktadır.

Bir kere güneşine çok yakın bir yörüngesi var. Bu yüzden zemininde 2300 dereceye yakın bir sıcaklık hüküm sürmekte. Bu yakınlık dolayısıyla yüzünde her dönüşünde çok büyük gel git olayları meydana gelmekte ve bu yüzden her on yirmi sene bu yörüngede büyük sapmalar ve duraklamalar meydana gelmektedir. Ayrıca bu sebeptende bu yörüngede her zaman aynı cephesi güneşine dönük kalmaktadır. Bizimle bizim gezegenimiz olan Ay gibi bizde ayın bir tarafını hiçbir vakit göremiyoruz.

Orsay’daki Astrofizik Enstitüsünün laboratuarının araştırmaların göre gezegenin güneşine dönük yüzünün sıcaklığı 2300 derece olduğuna göre oradaki kayalar ve malzeme erimiş vaziyettedir , buna karşın güneşine hiçbir zaman dönmeye arka kısmı ise - 200 derece bir sıcaklıkla dünyamızın en soğuk elementi olan erimiş azot -173 derecedende daha soğuk bulunmaktadır.

Belki belli bir bölgesi bu iki kısım arasında daha orta bir derecede olabilir. Acaba bu bölgede insanın yaşaması kabil değimlidir sorusuna , Astrofizik bilimcisi şu cevabı vermektedir.

“ bu çok zordur zira sıvı halde su bulmak mümkün değil , atmosferinde bir miktar bulunsa bile buna yüzüne indirdiğiniz zaman buz haline gelecektir.

Bu gezegenin bir benzeri halen güneş sistemimizde hiç görülmedi bu bakımdan heran yeni bir şeyler bulanbilme ve problemler çözebilme heyecanı ile araştırmalarımıza devam ediyoruz.

 

Sylvie Rouat

Sciences et Avenir.com

16/05/10

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...