KATA Oluşturma zamanı: Mart 26, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Mart 26, 2007 ÖLÜM GELECEK VE SENİN GÖZLERİNLE BAKACAK Ölüm gelecek ve senin gözlerinle bakacak- sabahtan akşama dek,uykusuz, sağır,eski bir pişmanlık ya da anlamsız bir ayıp gibi ardını bırakmayan bu ölüm. Bir boş söz,bir kesik çığlık, bir sessizlik olacak gözlerin: Böyle görünür her sabah yalnız senin üzerinde kıvrımlar yansıtırken aynada. Hangi gün, ey sevgili umut, bizlerde öğreneceğiz senin yaşam olduğunu,hiçlik olduğunu. Herkese bir bakışı var ölümün. Ölüm gelecek ve senin gözlerinle bakacak. Bir ayıba son verir gibi olacak. belirmesini görür gibi aynada ölü bir yüzün, dinler gibi dudakları kapalı bir ağzı. O derin burgaca ineceğiz sessizce. ÇALIŞMAK YORAR Evden kaçmak için yolu geçmeyi yapsa yapsa bir çocuk yapar, çocuk değil ki artık bütün gün sokaklarda sürten bu adam üstelik evden de kaçmıyor. Hani yaz ikindileri vardır meydanlar bomboş uzanır batan gün altında, geçip gereksiz ağaçlarla bir bulvardan durur yalnız adam. Değer mi bunca yalnızlık, gittikçe daha yalnız olmak için? Boştur yollar meydanlar yalnız gezildiğinde. Oysa bir kadın durdurmalı konuşup da birlikte yaşamaya inandırmalı, yoksa hep kendisiyle konuşur insan. Bunun için de kimi vakit körkütük olur geceleri ve anlatır durmadan, anlatır yapıp edeceklerini. Böyle ıssız meydanda bekleyerek rastlanmaz elbette kimseye, ama dolaşırken sokakları durduğu olur insanın şöyle bir. Olsalardı iki kişi, başka olurdu ev sokaklarda bile. Kadın olurdu, değerdi dolaşmaya. Gece kimsecikler kalmaz meydanda. Oradan geçen bu adam görmez yararsız ışıklar içinden evleri kaldırmaz artık gözlerini. Kaldırımları dinler yalnızca kendininkiler gibi nasırlı ellerin döşediği. Doğru değil ıssız meydanda kalmak. Mutlaka yolda olmalı o kadın yalvarsan eve çeki düzen verecek. GECE Ama rüzgarlı gece, berrak gece belleğin belli belirsiz anımsadığı, uzaktır bir anıdır. Yitmiş şaşkın bir sakinlik o da yapraklardan ve hiçlikten oluşmuş. Hiçbir şey kalmıyor anıların ötesindeki o zamandan, belli belirsiz bir anımsama dışında Kimi zaman geri dönüyor güne yaz gününün kıpırtısız ışığına o uzak şaşkınlık Boş pencereden çocuk diri ve koyu tepelerdeki geceye bakardı ve şaşırırdı tepeleri üst üste yığılmış görmekten belirsiz ve berrak devinimsizlik. Karanlıkta hışırdayan yapraklar arasında, tepeler belirdi orada güne ait her şey, kıyılar ve ağaçlar ve üzümbağları apaçık ölüydü ve yaşam bir başka yaşamdı, rüzgardan, gökyüzünden yapraklardan ve hiçlikten Kimi zaman geri dönüyor günün kıpırtısız sakinliğinde anısı o yoğun yaşamın, şaşın ışıkta Çeviri: Kemal Atakay 3 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ArchangeL Yanıtlama zamanı: Nisan 4, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 4, 2007 Sessizce yüreğin derinliğinde ağlayan o uzak gece de sana benziyor. Ve yorgun yıldızlar akıp gidiyorlar Soğuk bir titreyiştir yanağın yanağa dokunuşu,çırpınıp yakarırken tek başına ateşinde yitmiş biri. Yoksun yürek titreyip çırpınırken soluyor acılanan gece tan ağırtısını. Ey örtük yüz,bungun karanlık yıldızları üzünçlendiren ateş, senin gibi bekleyen biri var tan ağırtısını; sessizce gözlemleyerek seni. Ölü ve kapalı bir çevren gibi uzanmışsın gecenin altına. Titreyen yoksun yürek uzak bir günün tan ağırtısıydın sen. 4 Nisan 1950 Cesare Pavese 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KATA Yanıtlama zamanı: Ocak 2, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 2, 2008 Deola'nın Düşleri Kahvede oturarak geciriyor sabahı Deola, kımse bakmıyor ona. Koşuşuyor kentte herkes simdi, yeni günün diri güneşinde. Kimseyi aramıyor Deola da, dinginlikle içiyor sigarasını,sabahı soluyup Pansıyonda kaldığı süre boyunca uyumak zorundaydı şimdilerde,gücünü toplayabilmek için Yatağın üzerindeki hasırı kirletirdi ayakkabılarıyla asker ve işçiler,yorgun argındı müşterilerden. Ama bambaşkadır güneş:daha az yorularak daha iyi bir iş yapabilir. Dünkü adam erkenden uyandırıp öptü onu (sevgılım ,elimde olsa senınle Torınoda kalırım) kendisi ile birlikte istasyona götürdü onu iyi yolculuklar deyip uğurlaması için Bu kez şaşkın ama diri, hoşuna gidiyor özgür olmak Deola nın, çöreğini yiyip sütünü içmek. Yarı bir hanım efendi bu sabah, gelip gidene baksa da sadece sıkılmamak için. Bu saatlerde pansiyonda kapalı yer kokusu içinde uyunur-patroniçe gezip dolaşıyordur- orada kalmak budala eder insanı Akşamları lokalleri dolaşmak için güzel görünmek gerekir Pansıyonda otuz yasında kalan azıcık güzelliği de yitip gider insanın Aynaya yan dönmüş oturuyor Deola camın diri serinliğinde kendisiyle bakışarak Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
blessed trinity Yanıtlama zamanı: Ocak 2, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 2, 2008 "Yoksun yürek titreyip çırpınırken soluyor acılanan gece tan ağırtısını. Ey örtük yüz,bungun karanlık yıldızları üzünçlendiren ateş, senin gibi bekleyen biri var tan ağırtısını; sessizce gözlemleyerek seni.":confused: Kata ve Archangel ikinize de paylaşımdan dolayı teşekkür ederim:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Ocak 3, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 3, 2008 "Ateşli bir sevi gibi yeşeriverdi acılanarak ateşini seyre dalan bir kin. Bir yüz, bir ten sevişmişcesine. " Soğukluk şiirinden. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Nisan 25, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 25, 2008 ACI Sokaklarda dolaşacağım yorgunluktan tükenene dek yalnız yaşamayı bileceğim ve geçen her yüzün gözlerine gözlerimi dikmeyi ve aynı kalmayı. Damarlarımda beni aramaya çıkan bu serinlik sabahları hiç böylesine gerçek olarak yaşamadığım bir uyanış: Yalnızca, kendimi bedenimden daha güçlü Duyuyorum ve sabahıma daha soğuk bir titreme eşlik ediyor. Yirmi yaşında olduğum sabahlar uzak. Ve yarın, yirmi bir: yarın sokaklara çıkacağım, her taşı ve göğün çizgilerini anımsıyorum. Yarından sonra insanlar beni yeniden görmeye başlayacak ve ayağa dikilmiş olacağım ve durup vitrinlerde kendime bakabileceğim. Bir zamanların sabahları gençtim ve bunu bilmiyordum, geçenin ben olduğumu bile bilmiyordum- bir kadın, kendi kendisinin efendisi. Bir zamanlar ki zayıf çocuk yıllar süren bir ağlayıştan uyandı: şimdi sanki o ağlayış hiç olmamış gibi. Ve yalnızca renkleri algılıyorum. Renkler ağlamıyor, bir uyanış gibi: yarın renkler dönecek. Her kadın sokağa çıkacak, her beden bir renk- çocuklar bile. Açık kırmızı giyinmiş bu beden onca solgunluktan sonra kendi hayatına yeniden kavuşacak. Çevremde bakışların kaydığını hissedeceğim ve kendim olduğumu bileceğim: bir bakış fırlatarak kendimi insanlar arasında göreceğim: Her yeni günle yollara çıkacağım renkleri arayarak. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Eylül 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 6, 2008 Yalnızlığa Düşkünlük Akşam yemeği yiyorum biraz, aydınlık pencerede. Oda kararmış gökyüzü görünüyor. Dışarı çıkınca geniş kırlığa götürür dingin yollar az sonra. Göğe bakıyor ve yiyorum -kimbilir şimdi kaç kadın yemek yiyordur- gövdem dingin; sersemleştiriyor gövdemi iş ve her kadın. Dışarıda akşam yemeğinden sonra, yıldızlar gelip geniş ovanın toprağına dokuncaklar. Yıldızlar canlı, değersiz ama bu bir başına yediğim kirazlar. Göğü görüyorum. Biliyorum ama paslı çatıların arasında parıldayan ışıkları ve altında yapılan gürültüleri. Koca bir yudumla bitkilerin ve ırmakların tadını alıyor kendini her şeyden ayrı duyan gövdem. Biraz sessizlik yetiyor, her varlık kendi gerçek yerinde duruyor, gövdemin duruşu gibi. Sessizliğin uğultusunu dağıtmaksızın benimseyen duygularımın önünde her varlık yalıtılmış. Damarlardan geçen kanımı bildiğim gibi her varlığı karanlıkta bilebilirim. Tüm varlıkların akşam yemeği, koca bir suyun otların arasında aktığı yerdir ova. Kımıltısız yaşıyor her bitki ve her taş. Bu ova üzerinde yaşayan her varlığın damarlarını, beni besleyen besinleri dinliyorum. C.Pavese Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Ashriel Yanıtlama zamanı: Eylül 15, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 15, 2008 Çok güzel şiirlermiş tşkler hepinize:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.