Jump to content

Yapay Canlı yapıldı

FearTheFutuRe

Önerilen Mesajlar

Laboratuvar ortamında kimyasal yollarla üretilen DNA hücre içine yerleştirildi ve hücre belirlenen genetik koda göre davranış gösterdi.

Geriye sadece yapay DNA dizilimini bir hücreye nakletmek kalmıştı ki o da oldu. Amerikalı genetikçiler, insan yapısı DNA'yı kullanarak yaşayan bir hücre yaratmayı başardı.

İnsan yapısı yapay bir canlı yaratmanın mümkün olup olmadığı sorusuna cevap arayan J. Craig Venter Enstitüsü bilimadamları, yarattıkları hücrenin dünyada yaratılmış ilk sentetik hücre olduğuna dikkati çekti.

İnsanın genetik haritasını çıkaran ilk bilimadamı olan Amerikalı Craig Venter, daha önce laboratuvar ortamında bakterilerin DNA'sını kopyalayarak ilk yapay DNA'yı üretmiş ve durum bilim dünyasında bomba etkisi yaratmıştı.

Yapay canlı organizmaların üretilmesinde atılan bu ilk adım bilim çevrelerini ikiye bölmüş, bazı çevreler gelişmenin etiğe aykırı olduğunu savunurken bazı çevreler de bunun bilim açısından çığır açacak bir gelişme olduğunu iddia etmişti.

Maryland Enstitüsü’nde çalışan ekip, bir adım daha ileri gitti ve canlı bir bakteri hücresine yapay DNA'yı nakletti. Yapay DNA ile yaşayan hücrenin genetik kodu laboratuvarda nasıl belirlendiyse, hücrenin o şekilde davrandığı görüldü.

Bu hücrelerin, bölünerek çoğalmasıyla da, her biri yapay DNA'ya sahip milyarlarca bakteri ürediği görüldü. Yani ortaya tamamen yapay DNA tarafından kontrol edilen ‘yapay bir canlı’ çıktı.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs276.snc4/40139_136006579780821_132381976809948_167083_7146323_n.jpg

Craig Venter, yapay DNA’nın üretilmesinin ardından, “Bir hücreyi bilgisayar olarak görürseniz, işletim sistemi (yazılımı) hazır. Geriye sadece bu yazılımı yüklemek kalıyor” diye konuşmuştu; şimdi yazılım da yüklendi.

Basına yaptığı açıklamada, ekibiyle birlikte hayata geçirdikleri projenin, çeşitli kullanım amaçları için doğada görülen biçimlerinden daha farklı şekilde işleyen organizmalar yaratmak gibi çok daha zor bir hedefin önünü açtığını belirten enstitünün sahibi Venter, yaptıkları işi şöyle tanımladı:''Bilgisayar örneğini kullanırsak yaptığımız işi, yaşamı bir türden başka bir türe, yazılımını değiştirmek suretiyle, aktarmak olarak tanımlayabiliriz''.

Yarattıkları hücreye ilişkin raporun bugün Science adlı bilim dergisinde yayınlanacağını belirten Venter, yarattıkları hücrenin doğada görülen, kendi kendini yenileyen türler arasında, ebeveyni bir bilgisayar olan ilk örnek olduğunu söyledi.

Harvard Tıp Okulundan Dr. George Church, Venter ile ekibinin çalışması hakkında yaptığı değerlendirmede, ''Bu, çeşitli elverişli uygulamalar için potansiyeli bulunan önemli bir dönüm noktası'' dedi.

Bilimadamları, Venter ile ekibinin buluşunun, sonuçta, yeni yakıt çeşitleri üretilmesi, kirlenmiş suyu arıtmanın daha iyi yollarının bulunması, daha hızlı aşı üretimi ve daha başka faydalı buluşlara yol açmak yolunda ümit vadettiğine dikkati çekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fatmagül ün 4 kişi tarafından tecavüze uğramasını alay konusu haline getiren bir ülkede ne bir bilim oluşur ne de bir yenilik.Tüm dünya başka gezegene giderler hayatlarını kurtarmak için bizse öyle bunak gibi kalırız dünyada.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fatmagül ün 4 kişi tarafından tecavüze uğramasını alay konusu haline getiren bir ülkede ne bir bilim oluşur ne de bir yenilik.Tüm dünya başka gezegene giderler hayatlarını kurtarmak için bizse öyle bunak gibi kalırız dünyada.

Ben o kadar aşağıda olduğumuzu düşünmüyorum.

O diziyi alay konusu yaptık evet.Neden yaptık; Beren Saat, nam-ı diğer bihter tecavüze uğradı diye yaptık..

Güler geçeriz daha dizinin neden bahsettiğini bilmiyorum.Etrafımdaki insanların çoğu da bilmiyor.

Bu ülkede yatarak,baba parası yiyen ya da sürünen kesim kadar çalışan,birşeyler yapmayı deneyen bir kısım da var..

Acizliği kabullenmek ne kadar da kolay...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet acizliği kabul etmek kolaydır.Ama her insan bir film veya dizi izler.Bir müddet sonra unutur.Ama böyle şeyler tabiki de komik olmamalı.Televizyonda izlemesek gerçekten pek bir farkı belki de olmayacak.Belki sen dünyaya kız olarak gelseydin fatmagülle aynı şeyi yaşasaydın bana komik gelebilirdi.Çünkü sana da başta komik gelmişti.Bu ülkede baba parası yiyenlerde çok haklısın.Aslında beni bu dünya hiç ilgilendirmiyor.Türkiyenin gidişatına umrumda değil.Ben bu gezegende olmamalıydım.İllaki alay konusu da demeyelim ama sonuçta böyle dizilerin izlenim bakımından fazla olması iyi birşey de değil.Bu arada bihter de olay kendisi keyfinden.Yani alma yeteneği işlem dışı fazla çalıştığından.Ama burda ayrı bir konu var.Haksızmıyım.Bu dizilerle pek alakam yok sadece reklamdan baktığımda filmde neler olacağını rahatlıkla tahmin etmemden.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dediğim gibi bihter o rolde oynadığı için alay konusu oldu.Aşk-ı Memnu daki performansıyla kıyaslandı vs...Başka biri oynasaydı daha az hit yapardı,dalga da geçilmezdi...

Eğer sen kız olsaydın, yaşasaydın bu olayı ve ben 3.sayfada okusaydım haberini,değil komik karşılamak içten bir şekilde üzülürdüm

Bu gezegendesin,bu ülkedesin..sonuçta bu bardağın içindesin,önemli olan dolu kısım da mı boş kısım da mı olduğun..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herşey bitti bi fatmagül mü kaldı milletimizin ne kadar geri olduğunu gösteren.

Evet geri olduğunu gösterebilir..Bu dizilerin iş yapması ancak geri bir ülkede olur..

Ama bu milleti ileri götürmek isteyen insanların,onlarının çabalarının boşa gittiğini göstermez..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...