Jump to content

Kına Gecesi "Yanılsaması"

cookie

Önerilen Mesajlar

Ve sonunda 5 yaşında bir erkek çocuğu olarak ikna ettim balkondan kına gecesini izleyebilmeye amcakızımı…

Tören başladı ve genç kızlar ablamın etrafında dönmeye, tuhaf bir dilde büyülü bir ilahi söylemeye başladılar. Büyük ihtimalle şeytan çağırmaktaydılar. Aklıma onca şey gelmişte her nasılsa bu törende şeytan ile halvet olacaklarını düşünememiştim. Kızlar giderek hem gelinin hem de kendi etraflarında dönerek kendilerinden geçtiler. Arada bir durup birbirlerinin omzuna vuruyor, bir ayakkabının altına tılsımlı sözler yazıyorlardı.

“Benimkini öne yaz kız, ben senden büyüğüm” diye avazlanıyordu biri. Bir tepsinin içinde, üzeri işlemeli bir örtüyle örtülmüş bir şey vardı. Tepsinin yanlarında bir halka oluşturacak şekilde mumlar diziliydi. Haklıydım. Birazdan gelinin ruhu için Şeytan’la pazarlık yapılacaktı. Asıl büyük şaşkınlığı, bir noktadan sonra ayini annemin yönettiğini görerek yaşadım. Geline teselli vermek, kınaların küçük tabaklara dağıtılması, şeytanın gelişini kolaylaştırmak için kızların elinde mumlarla gelinin etrafında dönmelerini sağlamak gibi, o karmaşık satanist ayinin en temel bilgilerine sahipmiş meğer annem bildiğim kadın… Annem yoksa şeytan’ın kızı mıydı? Bu durumda bende şeytan’ın torunu oluyordum! İnşallah öyle değildir ve beni bir caminin önünde bulmuşlardır! Yıkımdaydım! Tam o sırada çatlak sesli bir kız avazı çıktığı kadar bağırarak ayinin başladığını haber verdi. Herkes birbirini susturdu ve geline dönüldü. Lambalar söndürüldü. Şeytan yeryüzüne inecekti demek, bunun için bütün hazırlıklar tamamlanmıştı. Gelin şeytan’ı mutlu edecek o ilahiyi söylemeye başlamıştı bile bugün bile duyduğumda ürperirim…

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar

Şeytan’ın ilk buyruğu böyleydi. Acaba neden böyle bir talepte bulunuyordu müritlerinden

Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler

Bu anlaşılabilir bir şey tabii. Ben de olsam öyle davranırdım ki kanının içeceğim yaratıklar bir arada dursunlar.

Annesinin bir tanesini hor görmesinler

İlk anda anlayamasam da, o meşum duanın en etkili sözlerinin bunlar olduğuna karar verdim.

Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim

İşte aklımı en çok bulandıran ve bence Şeytan’ın gerçek mesajı bu cümlede saklıydı. Zaten ayinin bu noktasında kadınlar ve genç kızlar gelinin örtüsünün altına bakmaya başlamışlardı. Belki de kafasını 360 derece çevirebiliyor mu diye yokluyorlardı?

Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim

Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim

Burası gayet açık. Baba ve anne, şeytan ve onun karanlık güçlerine gönderme yapıyor.

Babamın bir atı olsa binse de gelse

Baba şeytan ise neden ata ihtiyaç duyuyor? Bunlar bir şey değil. Asıl çarpıcı bölüm şu:

Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse

Bu dizenin anlamını hala çözemediğimi itiraf etmeliyim. Anne bir tür optimist mi? Yelkeni ne yapacak? Hani yüksek bir tepeye ev kurulmuş ve bu aşrı memleketteki yüksek tepeye yerleşmişti kız? Şimdi anne nasıl yelkenle oraya gidecek, uçmak fiili uyuşturucu müptelalarının kullandığı anlamda mı kullanmış? İçinden çıkılacak gibi değildi. Ayin ilahisinin içine yedirilmiş gizli sözlerden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Daha kötüsü de var:

Kardeşlerim yollarını bilse de gelse

Yaşlı bir annenin yelkenle uçarak gidip bulacağı bir yer hayal edin, yahut da yaşlı babanın at binerek yolunu bulabildiği yüksek bir tepe… Genç, eğitim almış kardeşler yollarını bulamıyorlar. İki seçenek var:

1. Kardeşlerin hepsi embesil

2. “kardeşler” ve “yol” dini birer terim olarak kullanılmış ilahide. Zaten bu son cümleden sonra gelin titremeye, ileri geri sallanmaya başlamıştı…

-psikeart-

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Kültürünü, adetini bilmeyen geleceğini de bilemez hede hödö" vb. tarzı şeyler diyen insanların aksine, gelenek ve göreneklerin ülkemizin ve tabi insanlarının ilerlemesindeki en büyük engel olduğunu düşünüyorum.

Bir sürü insanın ellerinde mumlarla gelinin etrafında dönüp zorla ağlatmaya çalışmaları ve ardından kına yakıp dans etmelerinin ne gibi bir açıklaması olabilir bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gelenek ve görenekler kültürümüzün bir parçası ve bize ayak bağı olduğunu düşünmüyorum,kültür insanları yakınlaştırır birleştirir fakat artık günümüzde bazı geleneklerin öylesine içi boşalmış ve anlamsızlaşmışlar ki sadece bir alışkanlığa dönüşmüş,niçin yaptığımızı neden yaptığımızı bilmiyoruz..kına gecesi de sanırım onlardan biri

kına gecesi bir nevi bekarlığa veda partisi ,eğlenilmenin amaçlandığı bir gece aslında fakat neden olay anne ve kızı ağlatma olayına dönüşmüş bilemiyorum.tamam bu gecelerde hiç eğlenilmiyor değil fakat zorla ağlatmaya çalışmak çok anlamsız.bu partide yeri gelir gülünür yeri gelir ağlanılır ama zorlamalardan kaçınmak gerek,biraz hayal gücü katıp daha güzel veda partileri verilebilir :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Psikeart dergisi 2 ayda bir yayınlanan bir dergidir, her sayısı farklı bir bakış açısını psikolojik olarak yorumlar. Kasım/Aralık sayısının konusu ise "Yanılsama" dır. Kişilerin neyi nasıl gördüğü, aşk yanılsaması vs gibi... Yani konunun kına gecesi ile aslında alakası yoktur kına gecesi burada bir araçtır öz'e ulaşmada. Bana aynı zamanda çok komik geldiği için üşenmedim dergiden buraya aktardım. Mesela bknz. aşağıdaki resimde siyah ve beyaz çizgilerin arasında aslında gri noktalar yoktur kesinlikle yoktur, ancak göz var kabul eder. Her yerinden kaç kere baktım var : )

http://www.kayseridershaneleri.com/gozyanilmasi/yanilsama4.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Psikeart dergisi 2 ayda bir yayınlanan bir dergidir, her sayısı farklı bir bakış açısını psikolojik olarak yorumlar. Kasım/Aralık sayısının konusu ise "Yanılsama" dır. Kişilerin neyi nasıl gördüğü, aşk yanılsaması vs gibi... Yani konunun kına gecesi ile aslında alakası yoktur kına gecesi burada bir araçtır öz'e ulaşmada. Bana aynı zamanda çok komik geldiği için üşenmedim dergiden buraya aktardım. Mesela bknz. aşağıdaki resimde siyah ve beyaz çizgilerin arasında aslında gri noktalar yoktur kesinlikle yoktur, ancak göz var kabul eder. Her yerinden kaç kere baktım var : )

http://www.kayseridershaneleri.com/gozyanilmasi/yanilsama4.jpg

az reklamlı dolu bi dergi çok seviyorum bu yüzden

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...