Jump to content

Samanyolu dışında gezegen keşfedildi


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Bugüne kadar galaksimizde 500 kadar gezegen keşfedilmişti ancak bunun Samanyolu dışında doğmuş, keşfedilen ilk gezegen olduğu belirtiliyor.

 

 

http://im.haberturk.com/2010/11/19/572821_detay.jpg?1290196368

 

 

İlk kez Samanyolu galaksisi dışında doğmuş bir gezegen keşfedildi.

 

Jüpiter'den en az yüzde 25, Yerküre'den de 400 kat daha ağır olan gazdan oluşan gezegenin, daha sonra Samanyolu tarafından yutulan cüce bir galaksideki bir yıldızın yörüngesinde bulunduğu belirtildi.

 

HIP 13044b adı verilen, hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenin, Dünya'dan 2 bin ışık yılı uzaktaki Helmi akımı olarak adlandırılan bir grup yıldızın ait olduğu güneş sisteminde yer aldığı kaydedildi. Gezegenin, sönmeye yüz tutmuş bir güneşin etrafında döndüğü belirlendi.

 

6 ila 9 milyar yıl önce, "galaktik yamyamlık" olarak adlandırılan bir olay neticesinde, Helmi'nin Samanyolu ile birleştiği veya onun tarafından yutulduğu, şu anda Samanyolu'nun Fornax olarak adlandırılan güney takımyıldızında bulunduğu belirtiliyor.

 

Heidelberg'deki Max-Planck Astronomi Enstitüsü'nden Rainer Klemen, bu keşfin çok heyecan verici olduğunu söyledi.

 

Şili'deki bir teleskopla keşfedilen gezegenle ilgili bulgular Science Express dergisinde yayımlandı.

AA

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gökbilimciler, galaktik yamyamlık sonucu bir başka gökadadan Samanyolu’na gelen yeni bir gezegen keşfettiler.

 

Samanyolu dışından gelen gezegen ve onun ömrünün sonuna yaklaşmış olan yıldızı kızıl dev, bilimcilere Dünya’mızın kaderiyle ilgili ipuçları sunuyor. Keşif, Şili’de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı La Silla teleskobuyla gerçekleştirilmiş. Ekibin başındaki Dr Rainer Klement, HIP-13044b adı verilen gezegenin Jüpiter’den dörtte biri oranında daha büyük olduğunu söylüyor.

 

Dünya’dan 2.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız çevresinde dönmekte olan gezegen, 6 ila 9 milyar yıl öncesinde Samanyolu tarafından ‘yutulan’ bir uydu cüce-gökadaya ait. Klement gökbilimciler tarafından gökadamız dışındaki bir yıldıza ait gezegen sisteminin ilk defa gözlendiğine dikkat çekiyor.

http://media2.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Bilim%20Yeni/101119-yamyamgezegen.widec.jpg

 

Keşif, gezegenin yörüngesel çekimine bağlı olarak yıldızdan bize ulaşan ışıktaki titremeler sayesinde yapılabilmiş. Gezegen, yıldızının çevresini sadece 16,2 dünya günü süresinde turluyor. Bilimcilere göre gözlenen yörünge yıldızın kızıl dev safhasına geçmesinden önce muhtemelen çok daha genişti.

 

HIP-13044b, ömrünün sonuna yaklaşmış böylesi bir yıldızın çevresinde dolanması açısından oldukça ilgi çekici. Kendi yıldızının bir kızıl deve genişleme sürecinden sağlam kurtulabilmiş bilinen ender gezegenlerden. Bu süreçten sonra küçülen ve helyum yakmakta olan yıldız bir sonraki aşamada tekrar genişleyecek ve bu da muhtemelen gezegenin sonu olacak.

 

Avustralya Astronomik Gözlemevi’nden Dr. Fred Watson'a göre, Güneş’in muhtemelen 5 milyar sonra tamamlanacak olan ömrünün sonunda Dünya’nın başına geleceklerin daha iyi anlaşılabilmesi açısından bu keşif son derece değerli.

 

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...