Jump to content

10 yaşındaki kız süpernova keşfetti.


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Amatör olarak astronomi ile ilgilenen Kanada'lı Kathryn Aurora Gray'in keşfi, iki gökbilimci tarafından doğrulandı.

 

Kanada'da babası gibi amatör olarak astronomiyle ilgilenen 10 yaşındaki bir kız çocuğu, süpernova (yıldız patlaması) keşfetti.

 

Kanada Kraliyet Astronomi Kurumu'nun bugün yayımladığı bildiride, ülkenin doğu kesimindeki Fredericton'da yaşayan Kathryn Aurora Gray'in böyle bir keşifte bulunan en genç kişi olduğu belirtildi.

http://media4.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Bilim%20Yeni/110105-supernova10yas1.hlarge.jpg

 

Bildiride, babasıyla çalışan Gray'in teleskopla alınan uzak galaksilerin görüntülerini bilgisayarda incelerken süpernovayı tespit ettiği kaydedildi.

 

Gray'in yıldız patlamaları içerisinde yapılan derecelendirmede 17. büyüklükte olan bu süpernovayı, dünyadan 240 milyon ışık yılı uzaklıkta C 3378 adlı gökadada, zürafa takımyıldızında bulduğunu söylediği belirtildi.

http://media.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Bilim%20Yeni/110105-supernova10yas2.standard.jpg

 

Kathryn Gray'in keşfi, iki gökbilimci tarafından da onaylanarak Uluslararası Astronomi Birliği Merkez Bürosu'na bildirildi ve ''Supernova 2010lt'' ismiyle kayda geçirildi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

süpernovanın etkileri nelerdir

 

Başlangıçta yapısı, iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Bu süre zarfında yaydığı enerji, güneşin 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazladır. Bu patlamalar, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınması işine yarar. Patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılmaktadır. Bu varsayıma göre, Güneş, Güneş Sistemi içindeki gezegenler ve bu arada elbette bizim Dünyamız da, çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmıştır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

enteresan olan bunun olması değil zaten.bu oluşuma(ya da oluşum ihtimaline) şahit olmak.güneşin doğuşunu izlemek gibi yani milyonlarca yıldır her gün olan birşey bir enteresanlık yok ama insanları heyecanlandırıp zevk verebiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...