Jump to content

Dünya , Mars ve Venüs'ten daha hızlı atmosfer kaybediyor.


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Dünya, Mars ve Venüs’ten daha hızlı Atmosfer Kaybediyor

Bunun Küresel Isınma İle İlgisi Yok

http://indigodergisi.com/45/dunya_atmosfer_kaybediyor_2.jpg

Bunun failleri solar rüzgar olarak bilinen şey olarak Güneşten püskürtülen yüklü parçacık akımlarıdır. Araştırmacılar son zamanlarda Dünya’nın kendi atmosferini Venüs ve Mars’tan daha fazla kaybettiğini keşfetmekten şaşkına döndüler, bunun manyetik alanlarda önemsiz etkileri var.

California Üniversitesi’nden jeofizik ve uzay fiziği profesörü Christopher Russell, “Solar rüzgarın Venüs ve Mars ile etkileşimi oldukça basit” diyor. “Rüzgar gelir, bir manyetik alan taşır, bu manyetik alan gezegenin iyonosferini sarmalar. İyonosfer sürüklenerek götürülür”

Bu gezegenimizin manyetik kalkanının, bir zamanlar inanıldığı gibi sağlam koruyucu bir örtü olmayabileceği anlamına geliyor.

Russell “Sıklıkla kendimize bu gezegende yaşadığımız için çok şanslı olduğumuzu söyleriz, çünkü bizi kozmosun bize fırlattığı her türlü şeyden – kozmik ışınlar, güneş patlamaları ve rahatsız edici solar rüzgar - koruyan kuvvetli bir manyetik kalkana sahibiz” dedi.

“Bu alanlarda şüphesiz yardımcı oluyor, ama atmosfer durumunda, bu gerçek olmayabilir” dedi.

Russell ve diğerleri, geçen ay karşılaştırmalı gezegenbilim konferansındaki toplantıda bu kavrayışa ulaştılar.

http://indigodergisi.com/45/dunya_atmosfer_kaybediyor_3.jpg

http://indigodergisi.com/45/dunya_atmosfer_kaybediyor_1.jpg

Dünyanın manyetik alanı solar rüzgarla etkileşir, manyetik alan hatları boyunca gezegenin atmosferine huni biçiminde girerek dışarı enerji çeker.

Russell “Rüzgar kendi yolundaki bu geniş manyetik engelin etrafında akmak zorundadır” dedi. “Bu ikisi sürtünmeden özgür değil”

Aurora tetiklemeye ilave olarak, işlem Dünya’nın atmosferinin, atmosferik gazların alan hatları boyunca kaçabileceği noktaya kadar ısınmasına neden olur, buralarda bu gazlar solar rüzgar tarafından toplanır”

Virginia Polytechnic Enstitüsü’ndeki Uzay Bilimi ve Mühendisliğinden Scott Bailey “Jeomanyetik etkinliğin görünebilir tezahürü aurora’dır – Güneş manyetosfer ile etkileşir ve onun ışıldamasına neden olur – ama parçacıklar atmosfer ile etkileşirken olan biten başka şeyler vardır.” dedi.

Dünya’nın atmosfer kaybı akıl almaz derecede büyük olmasına rağmen – saniyede 5×1025 molekül – bilim insanları alarm için bir neden olmadığını söylüyor.. Eğer kayıp hızı aynı kalırsa, gezegenin atmosferi birkaç milyar yıl daha devam edecek.

http://indigodergisi.com/45/dunya_atmosfer_kaybediyor_4.jpg

Russell “Son olarak, başlangıçta gezegenler hemen hemen aynı iken, Venüs, Mars ve Dünya atmosferlerinin neden bu kadar farklı davrandığını anlamaya çalışıyoruz” dedi.

Russell araştırmasını geçen hafta Toronto’daki Amerikan Jeofizik Birliği konferansında sundu. O ve çalışma arkadaşları Dünya, Venüs ve Mars’ın karşılaştırmalı atmosferik kayıplarının ayrıntıları üzerimde çalışıyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...