Jump to content

Karbon bakımından zengin gezegen keşfedildi!


saiek

Önerilen Mesajlar

1200 ışık yılı uzakta güneşe benzer bir yıldızın etrafında dönen gazdan oluşmuş bir gezegen, şimdiye kadar gözlemlenen karbonca zengin ilk evren. Bu çıkarımlar gezegen kimyası için oldukça şaşırtıcı, çünkü oksijensiz gezegendeki bütün kayalar, şeklen, elmas ya da grafit gibi saf karbondan oluşur.

 

Çalışmanın baş araştırmacılarından Central Florida Üniversitesi profesörü Joseph Harrington, “Çoğu gezegende, oksijen oldukça bol. Bu yüzden böyle gezegenlerde kuvars gibi kayalar ve karbondioksit gibi gazlar var,” dedi. “Oksijenden daha çok karbon olduğunda elmas ve grafit gibi saf karbondan oluşmuş kayalarla, büyük miktarda karbondioksit elde edersiniz.”

 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Nikku Madhusudhan, “Bu gezegen uzayda, bilim adamlarının bile hayal sınırlarını zorlayan, birçok garip evren olduğunu kanıtlıyor,” dedi. Madhusudhan, Nature dergisinin Aralık 9. sayısında yayımlanan araştırmanın başyazarı.

 

Harrington ve UCF’deki ekibi, Spitzer gözlemleri ve veri analizleri yaptılar. WASP-12b adlı gezegen yıldızının arkasından geçerken, ikincil bir güneş tutulması, UCF ekibi NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu’nu gezegenin ışığını ölçmek için kullandılar.

 

Madhusudhan, NASA’nın Spitzer Teleskopu’ndan elde edilen verilerin kimyasal analizini yaptı. UCF’nin verilerini ve farklı kızılötesi dalgalarda yayımlanan sonuçları kullanarak normal gazların davranışlarını karşılaştırdı ve bu sayede gezegenin atmosfer oluşumunu belirledi. Araştırmacılar Dünya’da nadir bulunan bir gaz olan metanın bu gezegende bol olmasına şaşırdılar, çünkü metan gazı normalde çok yüksek sıcaklıklara sahip gezegenlerde bulunmaz.

 

Karbon yaşamın ana yapı taşlarından, ancak çok fazla karbonun olduğu durumlarda yaşam mümkün olabilir mi? NASA’nın zehirli arsenik ortamında yaşayabilen bir bakterinin varlığına dair açıklaması da yaşamın inanılmaz uyumluluğunun bir diğer örneği.

 

Harrington, “Kimyasal yapısı ne olursa olsun herhangi bir soğuk gezegenin yaşam için mümkün bir sığınak olduğunu düşünmeden edemem,” dedi.

WASP-12b yaşam için yeterince soğuk değil. Yıldızına o kadar yakın ki gezegenin 1 yılı sadece 26 saatlik bir süre ve gündüz yaklaşık 3000 ˚C’yi bulan sıcaklığıyla şimdiye kadar ölçülen en sıcak ikinci gezegen. Jüpiter’den nerdeyse %80 oranında daha büyük olduğu için aynı zamanda bilinen en büyük gezegen.

 

Gezegen geçen sene, Gezegenler için Geniş Çaplı Arama adlı bir Britanya konsorsiyumu tarafından keşfedildi. UCF ekibi tarafından kullanılan bazı Spitzer verilerine, Warwick Üniversitesi’nden WASP ekibi üyesi Peter Wheatley tarafından destek verildi.

 

Alıntıdır.

g

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

elıne saglık saiek karbon sevılmez mı ya organık kımyanın baslangıcı bu ay kı bılım teknıkte olusum muhendısler ı ıslenmıstı

 

beni düşündüren karbon yaşam için gerekli olan maddelerden biri fakat bu kadar yüksek miktarda olma ihtimalinde bu tür atmosferde canlı barınabilirmi acaba???

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Karbon ile yaşayabilen canlılar da olabilir doğal olarak. Bildiğimiz gibi biz büyük bir kısmı su olan gezegende yaşıyoruz ve oksijen hayati bir gereksinimiz. Başka gazlara vs. ihtiyaç duyan canlıların olması oldukça doğal.

 

Örneğin Arkturusluların atmosferimize direkt olarak giremediğini okumuştum. Atmosferimize girmek için özel koruyucu elbiseler tasarladıklarını söylemişlerdi. Gezegenlerinde su bulunmadığını ve gökyüzünün pembe-kırmızı bir renkte olduğunu belirtmişler. Yani canlılar gezegenlerine ayak sağlıyor veya o gezegene göre yaratılıyor diyebiliriz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...