Jump to content

Erkekliğin sonu mu geldi?

black_sabbath

Önerilen Mesajlar

Y KROMOZOMU ÖLÜYOR...

İngiliz akademisyen Prof. Jennifer Craves'e göre de erkekliği belirleyen Y kromozomu ölüm sürecine girmiş durumda. 5 milyon yıl içinde de tamamen yok olacağı belirtiliyor. Erkeklik genlerinin giderek azaldığını söyleyen Craves, 3 milyon yıl önce Y kromozomu üzerinde bin 400 gen bulunduğunu, ancak günümüzde gen sayısının 45'e indiğini açıklıyor.

SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Erkeğin sperm sayısındaki düşüşte neler etkili? 7. Türk Alman Jinekoloji Derneği Kongresi'nde bir konuşma yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü'ye göre, çevresel etkenler ve stres, kadın ve erkeklerde kısırlığı tetikliyor. Ayrıca sperm sayısının düşmesinde çevre kirliliği ve stresin yanı sıra tarım ve veteriner hekimliğinde hormonların düzensiz kullanımının da büyük etkisi var.

Bu arada kadınlar da doğurma konusunda giderek daha tutucu oluyorlar. En önemli neden ise kariyere verilen öncelik. Gebeliğin ötelenmesi, doğum kontrol yöntemlerindeki gelişmeler ile geniş ailenin yerini çekirdek aileye bırakması doğurganlığın azalmasındaki en önemli etkenlerden. Küresel ısınmanın kısırlık üzerinde etkisinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Erkek bebek sayısının kızlara göre azalması, testis kanserine yakalananların her geçen yıl artması, gündelik hayatımızın bir parçası olan kimyasal maddelerin erkekleri daha fazla etkilemesi de erkek neslinin giderek azalmasını tetikleyen maddeler arasında.

SOYUMUZ TÜKENİYOR MU?

Bu kadar karamsar senaryo elbette iç karartıyor, ister istemez erkek neslinin tükenmesiyle insanlığın da sonunun gelip gelmediği akıllarda takılı kalıyor. Paniğe gerek yok. Elbette insanlığın sonu değil, sadece dünya kadınlara kalıyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ: Prof. Dr. Tansu Küçük

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı, Tüp Bebek ve Doğurganlığı Koruma Ünitesi Şefi

'Erkeğin kayboluşunda yarı yol kat edildi'

Mikroskobu 17. yy'da icat eden Antony van Leuwenhook'un ilk incelediği şeylerden biri spermdi. Bu nedenle birkaç yüzyıldır erkeklerin sperm sayısı biliniyor. Milimetrede 200 milyon olan ortalama sperm sayısı sürekli olarak azalmış. 20. yy ile birlikte bu azalma hızlanmış. Unutulmaması gereken bir nokta sadece sayının değil spermin hareketli ve normal şekilli olanlarının da giderek bozulmakta olduğu... Eski değerler pek bilinmese de bugün spermlerin sadece yüzde 50'sinin ileri doğru hareketli ve sadece yüzde 4'ünün normal olmasını normal kabul ediyoruz.

Genetik yapımızı belirleyen DNA kromozomlar halindedir. 46 adet kromozomdan en küçüğü yani en az DNA içereni erkek Y kromozomudur. Bu kromozomdaki SRY genleri erkek özelliklerini oluşturuyor. Y kromozomundan bu küçüklüğün nedeninin kopmalar olduğu biliniyor. Başlangıçta Y kromozomunda 1500 gen var iken bugün 40 gen var. Bu kopmalar halen devam ediyor ve belli bölgelerdeki kopmalar bir erkeği tamamen spermsiz hale getirebiliyor. Kopmalar aynı hızla devam ederse 500 jenerasyon sonra yani yaklaşık 125.000 yıl sonra erkek cinsi kaybolacak.

Erkek cinsinin kaybolduğu durumda üremenin tek yolu, dişilerin kendini kopyalaması olacak. Böyle bir özellik şimdilik insanın dişisinde var gibi görünmese de hindi ve bazı kertenkelelerde var. Uzun süre erkekle birlikte olmayan bu hayvanlarda yumurtlama olabilmekte ve başka genetik katkı olmadan anne kendini kopyalamaktadır.

ALINTI

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

elıne saglık demek pek gelmedı ıcımden black sabbath :D kucuk kucuk kucuk torunum erkek olmayacak mı sımdı nasıp kısmet artık :D

küçük küçük küçük torunun üzerinde yaşayabileceği bir dünya olacak mı diye düşünmüyorsun da erkek olup olmayacağını mı düşünüyorsun :) hem erkek veya kadın olmak bir meziyet değil ki bunda üzülecek ne var yani

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

küçük küçük küçük torunun üzerinde yaşayabileceği bir dünya olacak mı diye düşünmüyorsun da erkek olup olmayacağını mı düşünüyorsun :) hem erkek veya kadın olmak bir meziyet değil ki bunda üzülecek ne var yani

5 milyon yol sonra küçük küçük küçük torunun yaşıyor oluyorsa durumu pek iyi olmaz erkekse erkekliği kalmaz kadınsa kadınlığı :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben sperm bankalarından bahsetmiyorum artık laboratuar ortamında klonlama haricinde de erkek spermi olmadan döllenme gerçekleştirilebiliyor.ve şöyle bir durum da var ki normal insanlarda xx ve xy kromozomları varken ikinci kromozomun olmayışı durumunda (yani fetüsün x0 veya y0 kromozomlu olması durumunda) x0 kromozomlu fetüs yaşarken y0 kromozomlu fetüs (aslında fetüs bile olamıyor zigot aşamasında hayatı son buluyor çünkü) yaşayamıyor.bu da kadın cinsinin erkeksiz varolmaya devam edebileceğinin bir kanıtı zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bu bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum çünkü birçok kaynak tarafından doğrulanıyor.ama bunda üzülecek ya da sevinecek bir durum göremiyorum.bu da insanlığın evriminin bir parçası işte.

Bir açıdan haklısın sende.

Fakat yinede insanlık için yanlıştan ziyade kötü bir durum bu.

Bu durum çok farklı yapılara geçmemize sebep olabilir.Bakarsın düşünemeyen,farklı bir varlık oluruz.

Bu da bence bizim için kötü olan bir risk,bir ihtimal.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bende bir yerde okumuştum, sanırım bilim dergisi focus taydı..yıllar önce okumuştum ve erkeklerin sayısının azalacağını , erkeklerin kadın gibi , kadınların ise erkek gibi davranıcakları ve herkesin kel olucağı yazıyordu..beyinler büyücekmiş , dolayısıyla kafada büyücek..bir an uzaylı gibi gördüm kendimizi:D bu ilersi için kötü bir durum evet , bence her iki tarafta , karşı taraf olmadıgında çıldırır heralde :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ya saka bır yana dogada bır denge var doga bır cınsın veya turun erkegını bıtırerek sonunu hazırlaması bana pek mantıklı gelmıyor kı bır kurbaga cınsı dogada mesela dısı kalmadıgında erkeklerden dısı olan ya da erkek kalmadıgı zamanda dısılerden erkek olanlar var neslın devamı ıcın erkek oldugum ıcın solemıyorum ama erkeksız dunya cekılmezdı ama ya :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

erkeklerle hiç çekilmiyo:)eh zaten daha önceki mesajlarımda da anlattığım gibi erkeksiz üremeyi sağlayacak teknolojimiz de var yani doğa işin o kısmını da halletmiş durumda :)hem herşeyin bir başı olduğu gibi sonu da var insan neslinin de bir sonu gelecek en azından belki tamamen yok olacak belki evrimleşip bir üst seviyeye geçecek.her ihtimalde şuan ki formunda kalmayacağını düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...